PSD, tentat să treacă în opoziție; e un deja vu încă o dată, din nou*

Prin PSD bate vânt de plecare. Noua frază-cheie este “să vedeți ce-o să plângeți după noi”. Vorbești cu unul, cu altul de prin partid și, când prinde o pauză de respirație, ți-o bagă p-asta: “lasă c-o să vedeți și cum e când vin ăilalți”. Discursul de opoziție ipocrită e deja public, unii nici nu mai au răbdare, sunt deja în opoziție, iat-o pe madam Olguța cum îl ceartă pe președintele Iohannis că, dacă era ea ministru la transporturi, “drumul până la Craiova… până acum era jumătate făcut”. Pesediștii își văd moartea politică cu ochii: banii i-au spart, bugetul geme, vine criza, alegătorii le strigă muie pe unde-i prind iar locurile la Ponta sunt, totuși, limitate și probabil și din ce în ce mai scumpe.

De cealaltă parte, PNL a depus moțiunea de cenzură și susține că are mai multe semnături de susținere pe ea decât numărul de voturi necesare ca s-o și treacă. E o oaste de strânsură nemaivăzută în spatele acestei moțiuni, liberali și useriști mână-n mână cu șobolanii de la Pro România, câțiva năuci din ALDE și udemeriști mereu atenți de unde bate vântul, niște băsiști anonimi și, probabil, și câțiva “independenți” derutați. Cum ar putea guverna adunătura asta, dacă ar reuși să-și treacă moțiunea?

Nu vă luați după discursurile sforăitoare de la televizor. Speranța din ce în ce mai puțin secretă a PSD e să-i deschidă cineva ușa, ca s-o șteargă de la putere înainte să se dărâme șandramaua. PSD e bun la jocul ăsta, l-a mai câștigat de câteva ori până acum. Speranța mult mai secretă a opoziției e să nu-i treacă moțiunea, că atunci trebuie să-și asume guvernarea chiar înainte de furtună și cu numai un an înainte de alegeri.

Lumea e-mpărțită în așteptări:

Ca să n-avem niciun dubiu: guvernarea asta a PSD a fost – și continuă să fie – o nenorocire pentru România. Viorica Dăncilă nici nu e prim-ministru, e doar o pată pe scaunul de prim-ministru, o rușine, horcăitul politic al unui partid cuprins de metastazele corupției. Sigur că vrem, cu toții, să scăpăm de jegul ăsta de guvernare, dar nu oferindu-i balonul d eoxigen al unui an de opoziție înainte de alegeri, timp în care să răcnească peste tot că uite, d-aia merg lucrurile prost, c-au plecat ei de la guvernare.

Eu vreau ca acest partid să fie exclus din viața politică prin alegeri. Nu vreau să primească șansa unei replieri tactice cu ajutorul unui joc parlamentar ipocrit și cabotin.

___________________
“It’s deja vu all over again” – Yogi Berra (și altele, aici).

33 comentarii Adaugă comentariu

 1. Eu sper să aibe atâta minte încât după prezidențiale, oastea de strânsură, să provoace alegeri anticipate.

  Thumb up 3
  • Oastea de stransura are interese extrem de diferite si cred ca e imposibil sa avem aticipate:
   – PNL vrea sa preia initiativa acum, chiar cu riscul unei erodari la guvernare. Daca nu face ceva urgent ceva ca sa arate clar ca e alternativa reala la PSD, e mancat de viu in urban de USRPlus
   – USRPlus ar vrea anticipate acum. Daca nu se poate, pentru ei chiar nu are rost sa intre la guvernare, nu au nicio parghie reala sa faca ceva, la ce reprezentare au in parlament (9%). Guvernarea la comun cu Orban, Ponta si Tariceanu o sa fie o piatra de moara atarnata la gat, odata ce se dau “oameni noi in politica”
   – Ponta nu vrea anticipate. El vrea doar sa cada guvernul pentru a putea prelua mai mult si mai repede din filialele PSD, speriate de moarte ca nu or sa mai ajunga in veci la guvernare cu un partid cazut sub 15%
   – Tariceanu si companie vor doar o noua umbrela pentru urmatoarele alegeri. Sa ii ia Ponta in buzunar si pe ei, sa mai dea o tura in parlament. Sunt riscuri mari sa nu se poata face asta, ca nici lista lui Ponta nu e fara de sfarsit. Asa ca sigur nu or sa accepte anticipate, decat daca le garanteaza Ponta un numar bun de locuri eligibile. Si asta nu se va intampla.

   Nu o sa avem anticipate. Si oricum, alegerile anticipate sunt extrem de greu de produs si daca am fi avut o majoritate care sa vrea asa ceva. Dar nu avem. Se pare ca avem totusi o majoritate care doreste ca guvenul Dancila sa plece din motive insa foarte diverse. PNL si Ponta sunt cei care isi doresc cel mai tare asta.

   Thumb up 0
  • Anticipate n-au fost și cu actuala constituție nu vor fi niciodată în România dintr-un motiv simplu – niciodată 50%+1 dintre parlamentari nu vor vota să-și riște pierderea mandatului chiar și dacă e vorba de doar câteva luni de mandat.

   Thumb up 0
 2. SI eu vreau la fel: sa se duca in cap singuri si sa iasa din scena prin alegeri.

  Thumb up 2
 3. Moţiunea e posibil să treacă. În acest caz, ar putea exista un acord între Preşedinte şi partidele care vor forma noul guvern, astfel încât, conform Constituţiei, să poată fi provocate alegeri anticipate. Asta e varianta pozitivă, la vedere. A doua variantă, tot pozitivă ptr opoziţie: dacă moţiunea nu va trece, rămâne Veo la guvernare şi PSD îşi va asuma crush-ul economic ce va urma şi ale cărui semne deja sunt atât de vizibile. O altă variantă, mai sumbră, e ca moţiunea să treacă şi să avem un guvern de opoziţie, pe care USR a zis că îl susţine cu voturi în Parlament, dar din care nu va face parte. Un astfel de guvern interimar nu poate repara mai nimic, cu un Parlament instabil în spate (ptr că UDMR, ALDE, Pro România şi minorităţile vor fi mereu tentaţi să se dea cum bate vântul), în schimb îşi va asuma criza bugetară, atrăgându-şi inevitabil dezacordul cetăţenilor ptr măsurile de austeritate pe care vor fi nevoiţi să le ia. Nu pot să cred că Orban nu s-a gândit la asta. Şi atunci, de ce susţine moţiunea? O variantă ar fi ptr că are încredere că moţiunea NU va trece şi totul e doar un exerciţiu de imagine al PNL, ptr a mai creşte în intenţia de vot a românilor. Totuşi, pare destul de puţin probabil, la urma urmelor, ei stau deasupra tuturor în toate sondajele, nu ar avea nevoie să îşi facă şi mai multă publicitate. Dar, dacă sunt siguri că moţiunea va trece, cu toate urmările fireşti enumerate mai sus, sună ca şi cum PNL ar vrea să scadă în sondaje şi să dea de fapt, o şansă nouă PSD-ului, la următoarele alegeri. Ptr că PSD-ul abia va aştepta să zică “Vedeţi, ce vi se întâmplă dacă aţi ales PNL-ul? Vi se taie salariile, sunt concediaţi bugetari etc. Noi măcar am mărit salariile!” Deci acelaşi circ ieftin, care se repetă ciclic, de 30 ani încoace şi din care nu învăţăm nimic şi datorită căruia nu s-ar schimba de fapt, nimic: ar fi reales Iohannis Preşedinte, iar PSD ar recâştiga terenul pierdut, locurile în Parlament şi baroniada locală, fără a pierde mare lucru.

  Thumb up 2
 4. Bun, partidul se duce, insa pe unde se gasesc cei dresați in acest partid? Ca doar nu s-or lasa de politichie.

  Thumb up 1
 5. ”Mie, unul, noţiunea de dreaptă românească îmi evocă în clipa de faţă faptul că aceasta e mâna cu care se practică, de regulă, hoţia şi onania”
  Asta scria cu ceva ani in urma CTP in cartea lui ”Un cadavru umplut cu ziare” ISBN: 973-683-701-7 oare acum mai crede la fel? Câtu si Orban sigur sunt de dreapta.

  Thumb up 2
 6. Eu inca nu cred ca Romania are politicieni de dreapta. Ce-a spus Dragos Anastasiu despre concedierea a 400.000 de bugetari ar trebui sa fie doar varful iceberg-ului.
  In sfarsit, dupa 30 de la lovitura de stat am ajuns sa cred ca PCR era mai de dreapta decat orice alt partid din Romania (nu in toate privintele, dar in mult prea multe).

  Thumb up 2
 7. Apropos de Olguta.
  L-am auzit pe Puie Monta cum spunea ca trebuie facuta o reforma a administratiei (reducerea numarului de judete, a birocratilor, etc.). Nu a dat numere ca Dragos Anastasiu dar tendinta e tot aia. Si asta vine de la unul de stanga, fost conducator glorios al PSD.
  Reducerea cheltuielilor statului nu este o chestie de politica de dreapta sau de stanga, este o decizia manageriala de bun simt care n-are legatura cu orientarea politica. In fine, bunul simt si Puie Monta sunt doua chestii care nu incap in aceesi teaca, dar aici are si el dreptate.

  Thumb up 0
 8. Moțiunea, moțăită săptămâni în șir, va trece cu … avântul cu care a fost pregătită.

  Poate … așa și merităm fiindcă și societatea noastră e precum … articolul de față:

  Dezlânată, buimacă, îmbătată în propriile-i fraze, majoritatea lor colcăind de invective și predicții pesimiste, adeseori chiar apocaliptice, prezentate … axiomatic, în ciuda izului vădit-partizan.

  Așa se întâmplă când cei mai mulți își doresc să gândească alții în locul lor.

  Se nasc puzderie de profeți de ocazie, urmăriți de cârduri – mai mici ori mai mari, de consumatori și răspândaci de fraze pre-mestecate & regurcitate în mod repetat, astfel încât arareori mai știe cineva cine-a emis primul vreo … te-miri-ce-gogomănie; printre excepțiile „memorabile” și așezându-se-n fruntea lor la mare depărtare prin adâncimea … impactului fiind aia cu muia, formulată atât de concisă încât nici nu e clar dacă … este o cerere sau o ofertă.

  Nu-i de mirare că în colcăiala asta, unii au pretenția auto-gonflată de a fi recunoscuți ca arhitecți și constructori de soluții doar fiindcă pot debita conclusiv, cu mină afectată, adeseori în numele altora (chiar, tuturora) fraze care încep cu
  . Sigur că vrem, cu toții, să scăpăm de jegul ăsta de guvernare …
  . Eu vreau ca acest partid să fie exclus …
  . Nu vreau să primească șansa unei …

  Thumb up 5
 9. Si de ce nu urmeaza alegeri anticipate dupa caderea guvernului? Doar ca sa nu fie lucrurile cum trebuie? Motiune de cenzura, alegeri anticipate si o noua legislatura pentru 4 ani. E atat de simplu!!!

  Thumb up 0
  • Google Constitutia Romaniei.

  • Trebuie ca Iohannis sa nomilaizeze doi premieri, care trebuie sa faca o formula guvernamentala completa si care sa mearga in parlament cu un program de guvernare. Si care sa fie respinsi de parlament.

   Asta nu se va intampla.
   1. E un circ care se poate intoarce foarte dur impotriva celui care produce chestia asta (“astia se joaca de-a guvernarea, presedintele numeste la misto niste oameni de paie,doar ca sa fie respinsi tot de oamenii lui din parlament”)
   2. Daca Iohannis se baga in chestia asta: la a doua votarea de propunere de guvern, s-ar putea sa avem o surpriza: cei mai multi parlamentari nu or sa doreasca sa isi scurteze mandatul, mai ales daca partidul lor sta prost si ei au sanse mari sa nu mai prinda o tura. PSD, ALDE, UDMR, chiar si ProRomania nu vor anticipate. Al doilea guvern va trece, fara doar si poate. si tot nu avem anticipate

   Thumb up 0
  • Exact, daca exista o majoritate care poate tranti un guvern, inseamna ca poate si trece unul.

  • Da domnule, de acord, nu a doua zi dupa adoptarea motiunii de cenzura, vorbesc de dupa alegerea noului presedinte. Si poate cineva, candva isi va asuma si adoptarea unei Constitutii clare, care sa nu aminteasca de Ninosu (sau cum il chema…)

   Thumb up 0
  • Practic cei care nu vor vrea niciodata anticipate sunt cam 70% din actualul parlament – psd-alde-proromania-udmr-pmp….motivele sunt clare – PSD ar avea mai puține mandate iar ceilalți nu sunt siguri că prind un nou parlament – proromania, udmr și pmp au fost aproape de pragul de 5% iar alde a fost sub pragul de intrare în parlament.

   Thumb up 0
 10. Realist si cinic articolul. Tare mi-e frica ca motiunea trece si PSD face ce stie el mai bine : Opozitie! si va trage din toate directiile in noul guvern …
  Atentie! cu reale sanse de reusita in conditiile in care noii guvernanti vor trebui sa repare dupa dezastrul lasat de PSD-ei si sa ia o armata de masuri nepopulare :
  1. Reducere numar bugetari
  2. Reducere salarii
  3. Stoparea hemoragiei prin programele psd-iste gen PNCD, etc.
  4. Stoparea alocatiilor sociale acolo unde nu e cazul
  5. Probabil regandirea cresterii pensiilor cu 500 lei/punct din sept.2020

  Thumb up 0
 11. Te pomeni ca-ti place baseball-ul…
  Urmaresti?
  Numa’ sa nu-mi spui ca tii cu “THE EVIL EMPIRE” – THE NY YANKEES….
  Alege si tu NY METS. They are breaking my heart year after year….

  Thumb up 0
 12. Hai sa nu o dam in paranoia. Veorica, accidentul asta al istoriei, trebuie curatat de pe sosea rapid. Iar interlopii astia zis partid politic sa dispara imediat si sa mai guite doar din puscarie. Orice zi in plus cu ei la butoane e teribila.
  Si PSD o sa moara, cu toata greaua mostenire pe care o lasa in urma. E capat de drum, cel putin cu numele asta.
  Se vor oplosi multi la ProRomania sau cum se va numi pe viitor noul PSD. Dar uitandu-ma in urma, guvernul Ponta mi se pare unul de Bratieni, Mihalache si Maniu, fata de ce am vazut in ultimii 3 ani. Se va filtra multa mizerie. Si USR a mai invatat ceva politica intre timp, nu doar ONG-eala si administratie publica.
  Rest in pieces, PSD!

  Thumb up 1
 13. Legat de intrarea, deja, a PSD în opoziție, ne-a servit astăzi dl Guran pastila care confirmă:
  Atitudinea “frumosului, chiparosului” de la MF!
  Jocurile sunt făcute: “rienenevasplus”
  Ruletă rusească! Cu toate cartușele pe țeavă.
  Sau mai nou, cum ii zice: ” nucleara”!
  Oare pentru cine?!

  Thumb up 0
  • @CVT
   Ai dreptate, capitaliștii ne-au corupt și ne-au îndemnat sa furam pentru că aveau nevoie că oamenii cinstiți să muncească în Occident și de oameni capabili ca Dancila, Plumb, Nica, Grapini in PE.
   Capitaliștii ne distrug educația că să mergem să studiem în Occident și să fim mai ușor de manipulat…
   Bugetarii ne vor salva economia…
   Etc.
   Poți adăuga toate flatulentele intelectuale pe care le savurezi la A3.

   E bine așa Bugsy?

   Thumb up 0
 14. Constat cu stupoare că încă se vorbește despre PSD ca despre un partid politic.
  Este limpede că vorbim despre o grupare infracțională care sistematic a jefuit și corupt până la dezastru.
  Nu există o nicio rezolvare și nicio alternativă decât reconstrucția din temelii a statului, iar corupții și corupătorii să plătească.
  Distrugerea este atât de mare că nicio legislatură nu va putea repara dezastrul.
  O soluție imediată și o reparație morală prin reforma constituțională și administrativă care sa asigure o reală independentă a puterilor în stat ar putea măcar să creeze un cadru favorabil reconstrucției statului.
  Totuși am dubii asupra șanselor de a se realiza chiar și acest prim pas într-o singură legislatură.

  Thumb up 3
  • Nu doar coruptii si corupatorii trebuie sa plateasca ci si cei care i-au acoperit fie din cauza ca erau din aceeasi gasca fie ca au fost incompetenti ca sa nu spun idioti. Bernie Madoff a furat 65 mld usd. A fost prins cu probe beton si condamnat la 150 de ani de inchisoare. Cam asa e in multe tari, hotii fura iar politia stange probe si trimite infractorii in judecata, Infractorii primesc pedepse iar prejudiciul este recuperat in masura mai mica sau mai mare. La noi smecherii au capusat (furat) sa zicem Sidex Galati si din acest motiv combinatul era pe pierdere. Altii au vandut combinatul pe o suma la mishto. Dupa un an, cei care au cumparat au trecut pe profit si din cauza ca au reziliat contractele smecherilor. Nu le zic hoti ci smecheri din cauza ca nu au fost dovediti ca hoti. La fel a fost cu multe (sute) de intreprinderi. Cei care au furat nu u fost prinsi din cauza ca cei de la informatii o filmau pe olguta in chiloti, procurorii se luptau cu Rarinca (mare coruptie) cu ala cu strutii si multi altii de genul asta. Ca sa fie mai simplu sa intelegi, platesti pe unii sa-ti pazeasca casa. Vin niste hoti si fura cat pot iar cei de la paza nu stiu nimic. Vinovati sunt hotii dar nu ai cum sa dai de ei. Ce faci cu paznicii? Ii mai folosesti sau le dai ceva prime? Nu sunt de partea hotilor. Prefer sa-mi raspunzi la intrebari, au semnul ‘?’ Daca iti trece prin cap sa le bagi pe alea clasice – putin, trol sau alte frectii d’astea mai bine renunti, il prinzi pe altul si il faci cum vrei tu.

   Thumb up 0
  • @CVT
   Idioții pe care îi menționezi conduc țara pentru că au fost corupți de corupatori, adică cei care profită cel mai mult de pe urma lor.
   Idioții care au puterea nu sunt mai puțin corupți.
   Prostia guvernanților nu este o circumstanță atenuantă ci agravantă.

   Thumb up 0
  • Au fost corupti de corupatori. Corect. Cine sunt corupatorii in cazurile Sidex, ALRO, Rompetrol sau EADS?
   Dupa parerea ta pentru ca cei care trebuiau sa afle nu au facut nimic. La fel de corecta este afirmatia ta ‘prostia guvernanților nu este o circumstanță atenuantă ci agravantă’ Cine sunt guvernantii? Politistii fac parte din ministerul de interne care este condus de un om politic. Daca un politist simplu injura un cetatean, de vina este doar ministrul? procurorii apartin de ministerul public condus de un procuror general si sunt sub autoritarea ministrului justitiei. Autoritate nu subordonare. Deci daca un procuror o lalaie cu cercetarile la EADS si dosarul se prescrie, nu raspunde cu nimic, seful acelui procuror primeste legiunea de onoare pentru merite aduse statului francez doar ministrul politician intra la ‘circumstanta agravanta’ E bine asa?

   Thumb up 0
  • big like cvt!

   Thumb up 0
 15. In primul rand trebuie anulata mizeria aia de ordonanta cu primarii intr-un singur tur. Acolo se pierde tot.

  Thumb up 1
 16. Memoria romanilor e foarte scurta iar capacitatea PSD de a lasa pamantul parjolit este nemasurata.

  Ca sa iesim din rahat, trebuie masuri serioase insa multi vor suferi, isi vor repeta zi de zi ca “pe vremea PSD era mai bine” iar la urmatoarele alegeri vor vota in consecinta. Daca credeti ca aberez, ganditi-va cat de des auziti ca pe vremea lui Ceausescu era mai bine (din fericire Nea Nicu nu mai poate sa apara pe buletinul de vot).

  Nu am sperante si asteptari de la PNL, au fost parte a sistemului pe vremea CDR si aliantei DA.

  Din partea USR am cateva nume pe care le stimez pentru activitatea derulata insa incep sa capat greata fata de partidul propriu-zis.

  Probabil voi vota. Nu stiu cu cine, inca.

  Thumb up 0
 17. Paleologu e cea mai buna optiune dintre cele fara nicio sansa.

  Thumb up 0
 18. Știu că o să pară puțin imposibil ceea ce vă voi spune, totuși singură posibilitate pentru România de a merge pe un drum luminos este ca toată clasa politică să fie înlăturată. Eu personal văd o conducere cu oameni capabili să ia niște decizii pentru România și nu personale sau pentru cei din afară. Formarea unui singur partid puternic. Am schițat câteva idei https://romaniainviitor.wordpress.com … Chiar dacă pentru mulți par imposibile, as vrea sa aud cat mai multe pateri pentru cum vedeți voi condusă aceasta țară. Poate ar fi un subiect bun pentru Vlad Petreanu

  Thumb up 0