Şmecheria, mai bună ca meseria

O întâmplare măruntă, în dimineaţa asta, ne arată cât de rău s-a îmbolnăvit societatea noastră după 50 de ani de comunism şi 25 de ani de tranziţie bezmetică.

Emisiunea de la radio începe întotdeauna cu o „întrebare a dimineţii”. Nu vă imaginaţi cine ştie ce complicăciuni, că-i 7 dimineaţa. Scopul este să interacţionăm un pic cu ascultătorii şi să ne încălzim şi noi niţeluş. Oamenii răspund prin sms şi pe Facebook şi uneori sunt chiar funny.

Marţi i-am întrebat care cred ei că e cea mai bună meserie în România, pornind de la studiul acela care spune că românii respectă meseria de profesor, dar nu le-ar recomanda copiilor lor să devină dascăli.

Ne aşteptam la replici variate, cu o anume doză de convenţional (meseria e brăţară de aur şamd). Majoritatea răspunsurilor au fost însă de felul următor: cea mai bună meserie în România este de „plagiator, poți ajunge usor prim ministru”, de „parlamentar, sa am bani multi, masini smechere si gagici frumoase”, de „director la o companie de stat, voi știți cât stau aia degeaba, și mai iau și o grămadă de bani la salariu?”, de „parlamentar, munca ioc si beneficii cat incape!!!!”, de „politist! Unii ies in strada si iau imediat banul, altii nu fac nimic mai ales cei de la tara!!!”, de „medic la comisia pensii de boala ca astia au saci de bani…”, de „șef de regie autonomă”, „popă”, „primar, clar”, „patriarh, dar cu vârsta de 30”.

Aparent, românii au ajuns să creadă că idealul profesional în viaţă este să nu faci nimic decât cel mult să furi şi să scapi neprins. Despre vocaţie, pasiune, creativitate, dăruire, onestitate, etică, nu mai zice nimeni nimic. Parc-ar fi ruşine să mai munceşti cinstit în ţara asta.

Bun, sigur că răspunsurile acestea n-au valoare sociologică; au venit într-un anume context şi probabil că a existat şi un efect de contagiune (deşi şi cele de pe sms au fost la fel, acolo unde oamenii nu văd ce au scris ceilalţi înaintea lor). Dar, cu toate scuzele şi excluderile, tot mi se pare foarte trist că, în România, şmecheria a ajuns să fie mai invidiată ca meseria.

Interacţiunea de pe Facebook e aici (după ce am intervenit, la microfon, remarcând direcţia în care se duc răspunsurile, au mai apărut şi unele pozitive):

#Întrebareadimineţii

Posted by Radio Europa FM on Monday, 5 October 2015

Articol din categoria: ACTUALITATE

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Cu scuzele de rigoare Vlad – dar cred ca ai tras o concluzie gresita. De ce ? Pentru ca ai tras aceasta concluzie pe baza celor spuse/scrise de cei care suna / dau mesaje la radio si nu pe un „esantion reprezentativ” :-).
  Uite, eu te ascult cu mare mare placere. Dar niciodata nu am timp dimineata sa sun la radio in timp ce te ascult. Si nici nu cred ca as suna (chiar daca as avea timp dimineata) pentru ca mi s-ar parea probabil ca punctul meu de vedere nu este atat de important. Ca mine sunt milioane. Multi care suna la radio sunt oameni … cum sa zic eu… care au mult timp liber. Si atunci gandesc asa cum reiese din mesajele prezentate de tine. Sa nu concluzionam deci gresit. Sunt foarte mult oameni care NU cred ca smecheria a ajuns o meserie de invidiat.

  0
  0
  • Sper din toată inima că ai dreptate.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Eu sunt convins ca George de mai sus are dreptate, si eu fac parte din milioanele de care zice el. Nu e totul pierdut, sa stii, sunt multi oameni care sunt mult prea ocupati sa munceasca, selectivi cu ce asculta si citesc, si chiar daca nu se fac propriu zis auziti nu inseamna ca nu exista si nu fac ca tara asta sa se mentina totusi pe linia de plutire.

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Poate că emisiunea e ascultată de persoane de…o anumită factură? 😛

  0
  0
 3. eu cred ca a fost si natura romanului de a face un pic de haz de necaz. prin enumererea profesiilor respective, au demonstrat ca stiu foarte bine care sunt institutiile corupte din tara.

  0
  0
 4. #7 Comentariu nou

  Ia, uite, boss, ce cinta baietii astia din Tirgu Jiu; piesa e in ton cu tristetea dumitale: „Avem infrastructura Cum e bunica in gura Aici doar prostii nu fura Nu-mi place sa muncesc Doar sa ciordesc Si tot vestul il prapadesc Imi place Romania I love Romania Imi plac americanii Si vreau banii Sa imi vina in timp ce fac nani Imi place Romania I love Romania Si nu-i usor La toti ne e greu Si-am facut intrebare nationala din Frate ai sa-mi dai te rog un leu? Sunt patriot Si tare tin la scumpul grai De patru luni sunt plecat de pe acest plai Cand sun familia le zic “come stai?” Si conduc mertane Chiar de ma plang de foame Nu muncesc pe opt milioane”

  Versuri originale de pe http://versuri-muzica.info
  Link: https://www.youtube.com/watch?v=3D4qph24PQ4

  0
  0
 5. Cred ca cei care spun ca realitatea e roz si romanul e muncitor si mai stiu eu cum se inseala amarnic. Da, nu toti sunt lenesi si exista multi care ar munci oricand mai mult, ar invata ceva in plus ca sa ajunga mai sus, sa se realizeze.
  Dar cred ca mult mai multi sunt cei care isi doresc din tot sufletul sa vina de undeva bani, fara sa faca nimic. Nu conteaza ca acei bani nu pot veni la nesfarsit.
  Realitatea e trista:
  7 angajati vin zilnic si monitorizeaza un sistem de 21 de milioane de euro care nu merge

  6 luni de nefacut nimic PE BANI. Cati romani ar face exact acelasi lucru in situatia alora?

  Si da, stiu ca e gresit sa tragi concluzii pe un esantion mic.

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  Din pacate, observ cu regret ca smecheria sau, mai corect zis, dorinta de a fi CAT mai smecher a devenit o regula pentru majoritatea cetatenilor tarii. Practic zi de zi observ acest lucru, e o mizerie. Unii dintre noi (gen eu) nu suntem „croiti” pentru a face asa ceva… si din pacate doar noi pierdem.

  0
  0
 7. Ceva cifre? Cate voturi? Alte informatii ajutatoare? Poate ca ai prins ora de sunat gratis de la spitalul de psihiatrie….

  0
  0