Speciali, excepționali, antisociali

Despre cum transformă politicienii excepția în regulă, când vine vorba de bănișorii lor

Nu știu dacă ați remarcat, dar orice plan de reformă a aparatului de stat în România apare greu și se-mpotmolește înainte să se urnească.

Ultimul exemplu, planul de a interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaților din administrația publică.

Presa scrie sistematic despre cazurile revoltătoare ale pensionarilor speciali, care ies formal la pensie, la 45-50 de ani, cu pensii uriașe, și se angajează imediat după aceea practic pe aceleași poziții, sau unele asemănătoare cu cele din care tocmai s-au pensionat, tot la stat.

Sau e vorba de pensionari speciali care încasează zeci de mii de lei și care sunt numiți apoi politic în funcții de unde iau alte zeci de mii de lei lunar, dar acum ca salariu.

Iar la toate acestea se mai adaugă și diverse sporuri inventate pentru, chipurile, condiții vătămătoare de lucru – și cum aceste sporuri se calculează în proporție cu salariul, și de aici mai vin alte sume amețitoare.

Așa că, în urma protestelor și indignării generale, în sfârșit, la începutul acestui an, Guvernul a anunțat că va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.

După care au început să apară excepțiile.

Mai întâi, de la această prevedere au fost exceptați cei aleși prin vot popular – adică deputații, senatorii, primarii, viceprimarii, președinții sau vicepreședinții de CJ-uri, europarlamentarii și președintele României.

Apoi s-au mai adăugat niște categorii: membrii Curții de Conturi, judecătorii CCR, Avocatul Poporului și membrii CSM.

Că tot se făceau liste cu excepții, au fost trecuți și membrii Academiei Române.

Dup-aia, când legea era prin comisiile parlamentare, au mai fost adăugate noi categorii de excepționali: cadre didactice, personal medical sau persoane cu venituri din drepturi de autor.

În fine, atunci când s-a votat legea, adică la finalul lunii iunie, parlamentarii majorității au mai strecurat pe listă noi categorii, cum ar fii angajații Autorității de Supraveghere Financiară, Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie, Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații și cei ai Băncii Naționale.

Ziare.com observă că la BNR, de pildă, șase din cei nouă membri ai Consiliul de administrație încasează și salariu și pensie, ajungând astfel la venituri uriașe. În 2022, Mugur Isărescu a încasat din salariu 1 milion de lei și din pensie alt sfert de milion de lei. Viceguvernatorul Florin Georgescu a avut salariu de 80.000 de lei pe lună și pensie de 19.000 de lei pe lună.

La ASF, prim-vicepreședintele Doina Dascălu a încasat în 2022 830.000 de lei din salariu și 142.000 de lei pensie.

Și tot așa.

Majoritatea acestor angajați excepționali primesc și diverse sporuri la salariu din cauza condițiilor îngrozitoare în care muncesc, sacrficându-se pentru patrie. De pildă, la CCR, președintele Marian Enache mai primește în plus 4.449 de lei lunar ca spor pentru condiții vătămătoare de lucru. Dânsul cumulează, de fapt, două pensii speciale și un salariu – adică pensia specială de fost judecător la CCR, pensia specială de fost parlamentar și salariul de judecător actual și președinte al CCR. Asta e situația cu dânsul, că domnul judecător s-a apucat târziu de judecat la Curtea Constituțională, că la început a fost ocupat cu politica. Între 1990 și 2016 a fost la 5 partide: FSN, PDSR, ApR, PC și UNPR, și un pic independent.Dar în 2016, gata cu politica, a fost numit la propunerea PSD ca judecător la CCR și de-atunci judecă fără parti-pris politic, sunt convins, pe un venit de 1 milion de lei anual.

Una peste alta, sporurile plătite în România pentru stres, condiții vătămătoare, radiații de calculator, risc de hemoroizi și altele asemenea ajung la suma totală de 27 de miliarde de lei anual, au aflat colegii de la Newsweek.

Deficitul bugetar din cauza căruia se cresc taxele, dacă ați uitat, e de 45 de miliarde de lei.

Noi să fim sănătoși, că excepționali avem destui.

Articol din categoria: ACTUALITATE

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Legea e făcută pentru căpușe asemeni doamnei Dorica care, după 3 decenii de curățat holurile primăriei din , vrea să își mai rotunjească pensia mizeră. Ea căpușează bugetul primăriei, în detrimentul echipei locale de Solitare.

    0
    1
  2. #2 Comentariu nou

    Problema cumularzilor a fost rezovata de trimisii partidului la CCR. Exact !
    A fost doar o manipulare a populatiei. Daca nu vrei cumularzi nu-i faci. E simplu.

    Privilegiile „specialilor ” cresc necontenit.
    Numarul de privilegiati creste necontenit.
    Urmeaza un nou lot de speciali. Cei de la ministerul finantelor.
    Sa nu spuneti ca tovarasul lor ministru nu a anuntat ca masurile de „reducere” a deficitului nu sunt suficiente.

    2
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Ne-au luat prizonieri ?

    4
    0
  4. #4 Comentariu nou

    Comunistii sunt cei mari hoti si cei mai mari criminali din istorie !

    3
    0
  5. #5 Comentariu nou

    Trebuie rasplatit sistemul pentru solutionarea dosarului revolutiei, 13-15 iunie ’90, Caritas, Bancorex, 10 August si multe, multe alte acrobatii din filmul – la vremuri noi, tot noi. In pauza publicitara a acestui film se difuzeaza „Cainii latra, ursul merge.
    In acest timp votantii unsi cu ulei si indulciti cu zahar fredoneaza fara sa inteleaga „Desteapta-te romane”. Deh – analfabeti functional.

    0
    0
  6. In tarile ceva mai civilizate, Spania bunaoara, daca iei pensie de la stat, nu mai poti lua NICIUN FEL DE SALARIU. Se mai permite incasarea din activitati pe cont propriu (de ex., scriitorii) pina la o suma echivalenta cu salariul minim pe economie.
    Daca ai pensie necontributiva, adica pensia minima care se da chiar daca omul nu a cotizat la Asigurarile Sociale cei 15 ani necesari, adica o pensie pentru care practic nu s-a contribuit suficient, atunci omul nu poate avea niciun fel de alt venit, nici din activitati pe cont propriu (stiu caz: i s-a cerut sa dea la stat banii cistigati). E logic: daca ai pensie din bani publici pentru care nu ai contribuit, deja esti dator statului.

    0
    0