Supereroul de la Cotroceni nu poate face treaba în locul nostru

Până la un punct, e de înțeles dezamăgirea societății civile față de gestul președintelui de miercuri seară, când a desemnat drept prim-ministru o prelungire mediocră a dlui Dragnea (spun doar „dezamăgirea societății civile” pentru că opoziția cred c-a răsuflat ușurată când dl Iohannis a rostit cuvintele magice, doamna Dăncilă). Disperarea în fața asaltului borfașilor e atât de mare încât, 1. orice ajutor dat adevărului contează și 2. e nevoie de un supererou mai tare ca niciodată.

Doar că președintele României nu este un supererou – și nici nu trebuie să fie. Super eroii poartă chiloții peste pijama. Nu vreau să-i văd chiloții președintelui meu nici măcar când vine să mă salveze.

Supereroii inspiră, de acord, dar ne scuză propriile insuficiențe și ne fac leneși. Păi dacă mereu ne salvează câte un tip pogorât din ceruri peste răufăcători, în ultimul moment, de ce am mai investi în propriile noastre sisteme de apărare?

Societatea trebuie să-și dezvolte anticorpi la populism, impostură, incompetență. Nu e simplu și nici nu se face fără dureri. Democrația presupune un proces de învățare care durează generații și nu se termină de fapt, niciodată. Noi suntem abia în școala primară, și, deocamdată, nu suntem în niciun caz premianți, ba dimpotrivă. Ne paște o repetenție, dar nu indulgența învățătorului e soluția, ci burta pe carte și mai multă seriozitate.

Politica nu este despre gesturi eroice decât în măsura în care, ca să parafrazez, înghițirea câte unei broaște râioase zilnic este un act eroic. Politica se face cu realism și, oricât ne-ar plăcea sau nu, cu o doză semnificativă de cinism. Principiile nobile au valoarea lor, dar sunt bătute întotdeauna de calculul rece al oportunităților.

Dl. Iohannis nu e de lăudat pentru desemnarea dnei Vasilica de la Videle ca prim-ministru – ba, chiar, e lamentabil că a făcut-o, dar calculul rece arată că e cea mai bună alternativă, oricât de proastă ar fi. De partea cealaltă, opoziția nu are, vorba lui Teo, nici candidat, nici majoritate, nici un plan pentru anticipate și nici măcar încredere că ar putea câștiga un referendum de suspendare a președintelui.

Cum ar fi putut dl. Iohannis să refuze propunerea PSD? Mediocritatea candidatului nu este un criteriu de respingere în Constituție.

Este responsabilitatea PSD că ajuns într-o asemenea stare de degradare încât să promoveze așa ceva ca premier, dar este răspunderea noastră, ca alegători, să pedepsim partidul care-și bate joc în așa hal de România. Altfel, vom tânji mereu după un super erou care să facă treaba în locul nostru.

E un cor de indignare: „dl. Iohannis pierde puncte electorale prin această desemnare!” Da, posibil, dar sincer, asta nici nu mă prea interesează, că nici eu nu vreau să fiu salvatorul dânsului, așa cum nu aștept nici de la dânsul să fie salvatorul meu. Om vedea când ajungem la alegeri cum o fi, dar până atunci urmează, aproape sigur, o destabilizare economică de pomină. Măsurați consumul și investițiile, cântăriți creșterea îndatorării externe și creșterea deficitului comercial, ascultați suspinele leului și răgetele inflației. Furtuna economică ce se anunță va lua pe sus mulți politicieni – și va deznădăjdui mulți alegători, care-și vor vedea micile speranțe de bunăstare duse pe Apa Sâmbetei Populiste.

Un sfat: închideți-vă creditele, dacă puteți; puneți niște bănuți deoparte; mai luați-vă un job acum, cât se mai caută. Peste un an, Iohannis și nominalizarea dnei Dăncilă vor fi departe. Prioritățile societății vor fi altele – iar printre primele, pedepsirea clepto-populiștilor care au sărăcit-o.

Dacă vrem ca președintele României, oricare-ar fi el, să nu mai fie pus în situația de a desemna o slugă a borfașilor drept prim-ministru, ar trebui ca, pentru început, să nu mai votăm borfașii.

Articol din categoria: POLITICĂ

118 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Presedintele a fost „salvatorul” nostru cand a putut (v. elefantii din incapere). Uneori, poltcianul de varf poate „salva”, poate impinge societatea intr-o directie. Cand a vut motive (Shhaideh), a respins propunerea. Acum n-o putea face.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      Putea face măcar câțiva pași, dar a preferat „în genunchi”. Art. 85 din Constituție ii dădea dreptul. De exemplu: putea desemna un politician capabil al majorității. Până la suspendare… Dar ei au planurile lor, indiferent de poziția/cerința noastră.

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      PSD poate fi infrant daca populatia afla zilnic de ce coruptia ii saraceste .
      Nu exista argument mai convingator impotriva coruptiei practicate , organizat , de catre PSD . Pana nu intra acest adevar in constiinta colectiva Romania n-are sanse sa creasca substantial nivelul de trai .

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Situatia de azi se datoreaza 100% celor 3 din 5 romani ce nu au fost la vot in Decembrie 2016. Lor trebuie sa le „multumim”. Idiotii ce voteaza constant psd, sunt fara vindecare. Ei vor fi fani psd chiar si cand vor fi beliti de idolii lor de azi. Sper ca acea zi (a belirii) sa fie cat mai aproape. Nu trebuie uitat ca Johannis a respins propunerea musulmana de prim ministru. Asta ar fi fost a doua respingere, dupa care urma suspendarea si instalarea temporara a motociclistului. Atunci psd+alde ar fi violat justitia, inclusiv DNA, din toate pozitiile. Multi parlamentari au dosare pe rol, ce le activeaza hemoroizii. Asta e miza, nu programul de guvernare. Dupa mine, azi, Johannis le-a bagat mortul in casa psd+alde. Prea de multe ori a pomenit de psd in discurs. La fiecare psd auzit din gura Presedintelui, dragnea era electrocutat in direct, iar tariceanu (ce a stat acasa sa-si pregateasca, probabil, agenda de presedinte interimar) la distanta. Parerea mea este ca azi, Johannis a facut o mutare de mare maestru, mutare surpriza pentru psd+alde.

    0
    0
    • #5 Comentariu nou

      Foarte bun comentariul d-voastra,cu o mica obiectie:vina nu e a celor care au votat psd,ci a celor care nu au mers la vot!!!eu sunt de parere ca ei asta si vor:suspendarea presedintelui.intr o luna sa rezolve ce au de rezolvat

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      Te-ai gandit ca acei 3 din 5 romani pe care ii „numara” mereu evanghelistii prezentei la vot sunt poate plecati prin alte tari si li se falfaie de cine se alege in romania?

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      Comentariul Dlui. Bazil, este deosebit de important si cu remarci, bine punctate!. PNL-istii si USR-istii, nu l-au ajutat pe Presedinte cu nimic ! Nu i-au oferit nicio solutie prin ncare sa-l ajute in a refuza propunerea psd-lui. Nemultumitii de azi, sa mearga la vot cu urmatoarea ocazie!!! Nu doar in strada se poate rezolva totul!!! Doamne – Ajuta sa scapam de ,, Ciuma Rosie” !

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      100% de acord. daca alegea altceva eram ca oile printre lupi, ramaneam fara unica opozitie in spalare asta de „pacate”- dosarele penalilor insetati de putere si scopuri personale meschine. haita asta de hiene ne duce de rapa! poate data viitoare populatia isi spune parerea si altfel decat virtual. votul face diferenta

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Mare adevăr! Mă bucur că mai sunt români care știu să discearnă! Suntem într-un mare declin.

      0
      0
  3. #10 Comentariu nou

    foarte bine punctat.
    Ma bucur ca sunt si oameni care inteleg ca nu avea ce altceva sa faca… oricat de trist ar suna asta…

    0
    0
  4. #11 Comentariu nou

    Vlad, eu am fost atent şi la ce-a spus Iohannis, nu doar la nominalizarea duamnei Vasilica ot Videle. Dacă-ţi aminteşti, a început cu (parafrazez) „am citit părerile din spaţiul public” „trebuie să respect Constituţia dar şi deciziile CCR” „respect aritmetica parlamentară”. Adică, în citirea mea, „ştiu că pierd voturi acum, dar CCR şi deciziile sale nu-mi dau marjă de manevră” (citeşte decizia C.C.R. nr. 80/16.02.2014, pagina 145, #324).

    Poate a fost un calcul cinic: până în 2019 românii vor fi cocoşaţi de rezultatele politicilor PSD şi va fi chiorul din ţara orbilor. Dar chiar şi aşa, evitarea suspendării îi lasă în mână nişte instrumente (palide, dar nu zero) pentru momentul promulgării legilor justiţiei. Cu el suspendat şi Tăriceanu interimar mai aveam.. nimic.

    Emoţional şi eu am fost dezamăgit. Logic, tind să cred că, indiferent de motivul real, asta era maximum ce puteam obţine. Iohannis putea face mai multe într-un singur scenariu: dacă Opoziţia mişca. Dar noi – da, noi – am trimis în parlament grădina zoologică actuală. Noi, cei care am votat, noi cei care ne-am pişat pe el de vot, noi, cărora ne pute politica, noi, cei care nu găsim reprezentaţi suficient de buni, care să se ridice la nivelul nostru. Noi toţi l-am lăsat baltă. Nu-i vorbă, nu e el Salvatorul – dar nici eu nu vreau un Mesia politic.

    Va trebui să cădem, ca popor, suficient de urât şi de dureros, pentru a învăţa: să votăm, chiar dacă ne ţinem de nas. Să îi ţinem în telefoane, mailuri şi vizite pe politicieni, ca să ne ia frica. Să ieşim rapid din amorţire, înainte să apară primele semne de pericol. Să activăm, sau să sprijinim activ ONG-urile care îi ţin sub supraveghere. Orice fel de ONG-uri. Să ne obişnuim cu ideea că somnul nostru i-a născut pe ei. Şi să nu mai dormim.

    0
    0
    • Foarte corect ce spui.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Exact pe sufletul meu comentariul dvs.! Mă bucur că mai sunt oameni care gândesc așa, sper să fie cât mai mulți!

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Excelent si articolul și comentariul. V-aș mai ruga respectuos pe amandoi, de câte ori puteți, să îndemnați nu doar la susținerea ONG-urilor și a partidelor, ci la implicarea activă in partide. Stăm foarte rău la capitolul cadre. Dacă nu se vor implica din ce in ce mai.mulți oameni buni in politică, lăsăm viitorul copiilor pe mâna unor tupeişti slabi care o fac.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      Stiam ca nu sunt singurl! articolul si comentariul sunt excelente. S-o tineti tot asa!

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      Eu recunosc ca sunt dezamagita de decizia presedintelui. As fi vrut sa nu capituleze asa usor. Asta fiindca dna Dancila imi pare a fi foarte fidela lui Dragnea, deci totodata obedienta. De aceea, privesc cu teama spre lunile ce vor urma. Stiu, vina ne apartine noua, tuturor. Caci din vina noastra s-a ajuns aici. Insa o asemenea decizie de investitura, luata pe repede inainte, te cam dezarmeaza pe tine, ca simplu cetatean. Daca inainte il priveam pe presedinte ca un aliat al celor care au contestat legile justitiei si nu numai, acum nu mai sunt sigura ca puterea lui de a se opune PSD-ALDE e suficienta. Nu stiu ce criza politica ne-ar fi asteptat daca nu o desemna atat de usor pe Dancila, in conditiile in care interimatul este asigurat. Am citit si decizia CCR de mai sus. Insa, din cate stiu, pe Ciolos l-a propus presedintele, nu PSD. Deci si acum ar fi putut veni cu o alta propunere, chiar daca stia ca nu va obtine votul de investitura. Dar macar incerca. Se zbatea putin si astfel ar fi pus pe jar si coalitia, totodata minimizand pierderea simpatiei sustinatorilor lui. Sau poate ar fi refuzat-o pe dna Dancila, la fel cum a facut si cu Shhaideh. Desigur, nu cunosc planul B al PSD. Care ar fi fost cea de-a doua nominalizare a lor? Insa eu nu inteleg un lucru: daca Iohannis si-a facut calculele aritmetice si a trebuit sa tina cont de Constitutie astazi (chestii pe care banuiesc ca le stia si anul trecut, caci de atunci este aceeasi majoritate parlamentara), de ce dupa investitura lui Tudose afirma ca se mai gandeste daca va mai accepta vreodata un premier PSD? A fost o declaratie doar asa, ca sa ne dea sperante desarte? O fi fost o negociere, un blat, ceva, nu stie nimeni momentan. Speram doar ca a acceptat-o pe Dancila doar in conditiile in care legile justitiei, revocarea lui Kiovesi si modificarea codurilor penale sa fie abandonate, ci nu ca urmare a unei constrangeri si amenintari de suspendare. Sau mai rau, sa il fi santajat sa accepte, cu ordonante de urgenta si alte magarii. Time will tell…

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      Sau poate ca Dancila a fost propusa doar la misto, crezand ca Iohannis o va respinge, astfel PSD dandu-si cu stangu`n deptul. Adica sa vii, intr`un mod sfidator, cu un nume al unei persoane care este strans legata de Dragnea si Teleorman, care nu are nicio calitate din punct de vedere profesional…poate a fost la deruta propusa. Nu stiu..cu totii incercam sa gasim o justificare demna a deciziei presedintelui. Cred ca apele se vor mai limpezi saptamanile ce vor urma si in timpul acesta sa fim atenti la reactiile psdistilor, ale lui Toader si ale antenistilor. Interesant e faptul ca pana si Badea a zis ca a fost surprins de decizia lui Iohannis de a numi`o premier pe Dancila, desi ar fi avut motive sa o respinga. Ceva e la mijloc. Sa fim cu ochii si pe UE, care, din cate am citit pe net, pe 7 februarie va discuta despre „Threats to the rule of law by the Romanian justice system reform”

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      Subscriu, atat articolului, cat si comentariului. In sfarsit, nu gasesc ce sa obiectez unei opinii spuse de cineva. In ceea ce priveste implicarea in viata politica, eu deja am facut primul pas. In seara aceasta am completat cererea online de a ma inscrie in USR Cluj, urmand ca maine sa merg la sediu pentru a semna adeziunea. Aceasta, chiar daca seful meu este pesedist convins. Nu are ce sa-mi faca. Va recomand tuturor sa faceti acelasi lucru, indiferent de partidul la care aderati. Numai asa putem schimba ceva in aceasta tara si in viata politica. Salve!

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      CURIOZITATEA mea ma indeamna sa-l intreb pe presedintele Klaus daca atunci cand a pronuntat acceptulnumele) s-a tinut de nas?. Si daca dupa terminarea mesajului , a vomitat?.
      Cum a obtinut maximum? Nu l-am auzit ce calitati are candidatul in conducerea tarii. Iresponsabilitate. Putea sa propuna un om de valoare si profesionalism din PSD. Rusine!

      0
      0
    • #20 Comentariu nou

      Bun articol și comentariul. Practic suntem toți vinovați pentru asta. Toți am contribuit la vot prin prezență/opțiune ori prin lipsă. Practic președintele le-a băgat,, mortul în casă”. Cine este Badea?

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Sigur că Iohannis nu avea altă opţiune.Comparaţia cu Băsescu din media e ridicolă,atunci erau alte premise şi exista o opoziţie deci Băsescu a putut să îşi încoarde muşchii.Câtă vreme preşedintele nu se poate baza pe opoziţie asta era singura alegere posibilă.Suspendarea lui putea aduce un preşedinte PSD şi era mai rău,nu?Tristeţea mea e că în pofida a tot ce se întâmplă PSD a scăzut în sondaje doar câteva procente,dreapta nu se organizează defel şi nimic nu ne garantează că la următoarele alegeri nepăsătorii de data trecută vor fi cuprinşi de un brusc spirit civic.

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      Este corect ce spuneți. Cred că Iohannis a gândit foarte bine pasul acesta,dând dovadă de luciditate&corectitudine.Nu putea face altfel.Doare,știu, o simt.Dar înțeleg de ce a procedat așa, strâng din dinți iar in 2019 il voi vota din nou.

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      Observ cu mare mahnire ca Domniile Voastre santeti buni analisti politici si nu vreti din rautate sa vedeti si partea plina a paharului.oare toti cei care sant la conducere sant corupti,hoti,borfasi,penali cum spune Dl.Presedinte.Sa nu va faceti ca nu stiti ca si presedintele e mai penal decat ceilalti,dar tace pana cand se va prescrie cu ajutorul dnei Chiovesi.Se poate observa cu ochiul liber cate dosare masluite a intocmit,dovezile sant martore,dar justitie se practica doar ptr.cei incomozi ,ar fi multe de spus.mai vorbim dupa alegeri cand cei ce fac parte din ciuma rosie vor iesi cu mult mai multe procente.E bine sa se uneasca opozitia cu puterea sa realizeze ceva bun ptr.tara.Ura si dezbinarea nu va face bine nimanui.Probabil cei mai tineri,fac asfel de comentarii.In regimul de trista amintire sau construit uzine,fabrici,scoli,camine de copii,metrol,urma regularizarea raurilor,iar Bucurestiul putea fi un port,prin racordarea la dunare printr-un canal navigabil.Sa nu uitati ca Petre Roman a distrus otelarii,steagu rosu Brasov,tractoru Brason,apa grea de la Turnu Severin,turnatorii,fabrica de locomotive de la Craiova si multe,foarte multe unitati si ptr.aceste considerente avem multe milioane de romani sunt in afara tarii prestand servicii umilitoare.Dar de se uita tot ceace a fost bun.Un comentariu mai concludent sper in viitor cand i-mi voi aduna gandurile si amintirile.Va doresc totusi sa aveti o zi binecuvantata si un sincer la multi ani ce poarta acest nume frumos de floare.Doamne ajuta si minte constructiva ce lor ce ne conduc si a celora care vor veni.

      0
      0
  5. #24 Comentariu nou

    Viata mea se intampla acum. PSD vrea sa ne bage intr-o groapa ca sa scape ei de puscarie. Eu vreau sa scap de PSD acum. Daca nu plec si imi fac viata altundeva. Unde pot. Unde nu sunt analfabeti pe post de prim ministri. Unde pot sa cresc copii intr-un mod decent. Eu nu am rabdare dupa Iohannis sa stea el linistit si sa primeasca de la popor inca un mandat pentru ca ceilalti sunt mai rai. Nu ma intereseaza despre ce e politica. Vreau sa imi doresc sa traiesc in romania. ACUM, nu peste 15-20 de ani pentru ca atunci pentru mine o sa fie prea tarziu.

    0
    0
    • #25 Comentariu nou

      Ce iti doresti tu nu se poate. Ai la dispozitie cele 2 alternative vesnice ale romanilor: ramai sa mananci salam cu soia (sau caviar in WCul din fundul curtii dup caz) si daca esti idealist iti irosesti sanatatea incercand sa iti educi prietenii si familia sau alegi emigrarea. Ambele iti vor lasa cicatrici tie si probabil si copiilor tai desi statistic am impresia ca copiii tai au mult mai multe sanse de integrare si implinire in diaspora. E foarte probabil sa ai destinul parintilor, bunicilor si strabunicilor tai pentru ca educatia sociala nu prea depinde de noi asa cum propovaduiesc intelectualii contemporani din cauza biasului cognitiv care nu ne va lasa sa ne intelegem puterea. Educatia sociala poate veni cu acordul sau ajutorul fortelor politice globale sau in urma unor revolte sangeroase la nivel global. Un regim autoritar fie el pozitiv precum in cazul celui din Sinagapore nu prea are sanse din cauza pozitiei noastre strategice in lupta celor 2 super puteri actuale. Nu visa cai verzi pe pereti, incearca cu planuri de scurta durata si teluri tangibile cum ar fi luna asta voi reusi sa bat 10 cuie pentru construirea barcutei de pescuit pe care o visez, luna asta voi manca mai putina paine, luna asta voi fi mai calm, luna asta voi iesi in natura mai mult. Lucruri care schimba cu adevart o societate pe termen lung. Pe termen scurt nu ai ce schimba, trezeste-te.

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      Corect, ce spui.
      Dar ce faci pentru asta?
      Crezi că e suficient sa vrei sa scapi de PSD ?
      Nu te interesează politica?
      Lumea asta e rânduită prin politica și politicieni.
      Așa că într-o formă sau alta, trebuie sa faci politica.
      Oriunde in altă parte a lumii ai trai, politica e prezenta.

      0
      0
  6. #27 Comentariu nou

    Absolut de acord.

    0
    0
  7. #29 Comentariu nou

    de acord, desi am inima plina de dezamagire

    0
    0
  8. #30 Comentariu nou

    Sunt de partea lui Petreanu.
    Intrebari pentru fiecare. sa se uite in oglinda fiecare si sa raspunda la:
    1. Ce a facut el pentru ca sa nu fie in starea aceasta?
    2. Ce crede fiecare ca cel de langa el a facut sa nu fim in aceasta stare?
    3. Crede fiecare ca PNL este partidul care sa ne conduca?
    4. Vrea cineva ca Basescu sa fie intr-o coalitie care sa ne conduca?
    5. Ce vrea fiecare sa faca sa schimbe starea de acum?
    6. Cat de mult vrea fiecare sa indure pana sa schimbam aceasta stare?

    Raspundeti-va fiecare la aceste intrebari si mergeti mai departe sa schimbam aceasta stare!

    0
    0
    • #31 Comentariu nou

      1. Am fost la vot de fiecare dată după împlinirea vârstei de 18 ani. Am fost observator independent la alegeri (adică pe banii mei, pe nervii mei, pe timpul meu și pe pachetul meu de acasă). Am îndemnat toți cunoscuții să meargă la vot. Am înghețat la proteste. Am făcut voluntariat.
      2. Cel de lângă mine a făcut la fel, chiar dacă a avut foarte puțin timp liber.
      3. Dar ce, PSD-ul care ne conduce acum e mai bun?
      4. Idem 3.
      5. Să plec, că nu am de gând să mă sacrific ca luptătorii anticomuniști care s-au sacrificat pentru un popor care a pactizat cu ciuma roșie (înainte și după 89).
      6. Nu mai vreau să îndur. Am 37 de ani și trece viața pe lângă mine, nu pot să aștept încă 30 de ani până se trezește România, să mă aleg cu o pensie de mizerie din cauza inflației și să mă pricopsesc cu toate bolile când merg la spital.

      Concluzie: Nu toți am stat pe margine. După atâția ani de consum nervos, avem nevoie de o rază de speranță, că nu suntem de fier.

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      Subscriu celor scrise de catre Alina. Si eu am facut toate acestea, pana in prezent, la varsta de 27 de ani. Si vreau sa muncesc in tara mea, cu un salariu decent raportat la valoarea muncii mele, sa am o pensie decenta, din care sa-mi pot acoperi cheltuielile cu medicamente si traiul zilnic, nu sa fiu nevoit sa emigrez sau sa-si bata joc de mine niste politruci pusi in institutiile statului doar pentru ca sunt apropiati ai partidului aflat la guvernare. Sunt multi tineri in aceeasi situatie ca mine. Si nu vreau ca si copiii sau nepotii mei sa fie ca noi o „generatie de sacrificiu”, care asteapta sa le vina randul dupa o generatie politica si sociala cu „scoala vietii”, fiind condusi de ministri incompetenti si agramati, indobitociti in scoala si privati de informatia esentiala, pentru a vota tot cum era inainte, ca „inainte era mai bine”. Sper ca ati inteles ce am vrut sa zic. Salve!

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      1. L-am votat pe Iohannis ca sa ma reprezinte !

      Daca nu o face sa se duca naibii si sa nu-mi mai ceara votul data viitoare !

      0
      0
  9. #34 Comentariu nou

    Nu. I respectfully disagree. Sa respecti din pozitia de presedinte „aritmetica parlamentara” inseamna sa fii defetist. Inseamna sa recunosti ca PSD-s fruncea si csf n-ai csf.
    Ce era daca Churchill spunea: ba baeti, Germania e mai tare, io zic sa aruncam batista deocamdata, aritmetica ne omoara. Om vedea noi mai tarziu ce-si-cum.
    Dar Churchill a zis: „what is our policy? I will say: It is to wage WAR, by sea, land, and air, with all our might and with all the strength that God can give us; to wage war against a monstrous tyranny never surpassed in the dark, lamentable catalogue of human crime. That is our policy. You ask, what is our aim? I can answer in one word: It is victory, victory AT ALL COSTS, victory in spite of all terror, victory, however long and hard the road may be.”

    Plus, le dadea si un mesaj opozitiei ca trebuie sa fii pe pozitie de lupta TOTDEAUNA si se mai caleau in „lupta dreapta”. Asa, a transmis opozitiei: stati jos, 4! nu sunteti pregatiti nici de data asta.

    0
    0
    • #35 Comentariu nou

      Marea Britanie, în perioada Buldogului, era un imperiu în care soarele nu apunea niciodată… Opoziția parlamentară din România, Preşedintele inclus, n-au, în momentul de față, echivalentul a ceea ce avea imperiul britanic de contraoferit reich-ului milenar al căprarului din Braunau.

      0
      0
    • #36 Comentariu nou

      @Victor: Era doar un exemplu. Si oricum nu a fost chiar asa simplu, la inceput se cam inclina balanta in favoarea lui Adolf, au avut momente grele englezii. My point era ca trebuie sa lupti NO MATTER WHAT. Toata lumea ca PSD = Ciuma Rosie. Bine fratilor, daca-s ciuma, FIGHT! Ca drobul de sare/n-avem sanse, nu santem ca altii, floare albastra, soarele si luna ne vor tine cununa etc – toate motivele astea au un punct comun: recunosc infrangerea si dau apa la moara javrelor PSD.
      Multi se lamenteaza unde e un Basescu cand ai nevoie de el. Deci exista in discursul public un adevar unanim acceptat ca ala, cu toate pacatele lui, se lupta macar.

      0
      0
    • #37 Comentariu nou

      Te-ai gandit sa oferi si traducerea in romana? Ca nu toti cititorii acestui site cunosc si limbi straine.

      0
      0
    • #38 Comentariu nou

      Ma indoiesc ca poporul roman ar fi dispus sa ofere „sange si sudoare” asa cum au dat britanicii cand a cerut asta Churchill.

      0
      0
    • #39 Comentariu nou

      @DanC te-ai gandit ca poate „victory AT ALL COSTS” implica acum miscarea asta? In sah cateodata trebuie sa sacrifici un pion ca sa castigi partida. Churchill avea de partea lui parlamentul, armata Marii Britanii plus inca cateva tari, Iohanis are vreo 30% din parlamentul Romaniei. Nu stiu daca a facut bine ce a facut, dar numai viitorul ne va arata. Ei s-au dus la el cu lista cu semnaturi ale parlamentarilor PSD care o sustin pe tanti asta, de fapt era lista celor care ar vota pentru suspendare, cu Iohanis suspendat, legile justitiei ar fi fost promovate rapid si nimeni nu le-ar mai fi contestat la curtea constitutionala si asa am fi castigat batalia, dar am fi pierdut razboiul.

      0
      0
    • #40 Comentariu nou

      Cu discursul lui Churchill e… interesant: pe 13 mai 1940 el a spus „I have nothing to offer but blood, sweat, toil and tears”, adica „Tot ce pot oferi e sange, sudoare, truda si lacrimi”. Doar ca istoria a uitat de „truda”. Noi acum avem nevoie exact de asta. De truda.

      0
      0
    • #41 Comentariu nou

      Situatia este mult siferita fata de Great Britain 1940.
      Aici e vorba de propriul popor, nu de o invazie a extraterestrilor.
      Marea Britanie era in momentul acela aproximativ intreaga, si singura avea o putere economica de vreo 3-4 ori cat Nemtia Nazi.
      In plus, nu era tarana intre Europa Continentala si Nemtia, sa riste sa fie calcati intr-o noapte.
      Sa nu uitam ca Nemtia n-avea nici urma de Royal Navy, deci pe mare era un mae risc.
      Tot ce trebuia sa faca buldogul era sa-i mobilizeze, si sa lupte.

      Acum, situatia la noi e asa:
      Parlamentul a fost ocupat de pesedei prin mijloace pur legale: alegeri libere.
      De ce si cum? Ca sa aibe puterea si prin aceleasi metode folosite si de celelalte partide: Consilieri de imagine, strategii si campanii electorale, consilieri evrei, etc. Nici mai mult, nici mai putin.
      Astazi rasturnam Parlamentul … ca nu ne place, maine vine vecinul si rastoarne parlamentul nostru legtimi, ca i se pare lui ca nu-i bun.
      Ne-am oparit ca sa aparam justitia ? Adevarul e ca pana acum avem o justitie de toata lauda. Aparam justitia care tocmai l-a eliberat pe MAzare si l-a lasat sa plece in Madagascar. Pai… parca nu prea e de aparat. SI justitia in care nici judecatorul, nici procurorul nu raspund vreodata pentru ce muncesc.

      0
      0
  10. #42 Comentariu nou

    băi, m-ați omorât cu argumentul ăsta, că ”opoziția nu are nici de alea nici de alealalte”, și atuncea, ce să facem, o desmnăm pe Dăncilă. Astea sunt singurele variante? Nu, putea nominaliza pe cineva care să nu fie din opoziție, dar nici Dăcilă. Președintele trebuia să desemneze pe cineva DE LA PSD, dar competent, să nu fie ventrilocat de Dragnea, și să fie cât de cât contra modificărilor legilor justiției. De la PSD!!! Meleșcanu, Fifor, și mai sunt vreo 2 nume!!!

    0
    0
    • #43 Comentariu nou

      Numitul ala „de la PSD!!!” trebuie sa fie pe placul PSD. De nu au fost propusi de PSD? Lor le trebuie o molusca acolo. Uiti ca guvernul se voteaza in Parlament? Si Grindeanu a fost de la PSD si in doi timpi si trei miscari nu a mai fost prim ministru.

      0
      0
    • #44 Comentariu nou

      … pe Firea, pe orice greu din PSD! PSD nu ar fi avut decât sa se rupă între aripa Dragnea și restul. Dizidenta din PSD ar fi avut o speranța și cu ajutorul opoziției poate ar fi trecut un guvern competent.

      0
      0
    • #45 Comentariu nou

      @c – de voie de nevoie parlamentarii o să-l iubească pe pesedistul desemnat de Iohannis pentru că își pierd postul dacă resping doi. Amenințarea că îl vor suspenda pe Iohannis cade dacă Iohannis desemnează un pesedist. Aripa Tudose are destui parlamentari cât să pice o eventuală suspendare (tudose are parlamentari, dar nu are pe nimeni în CEX, de aici paradoxul că a fost trântit de CEX deși o moțiune contra lui nu ar fi trecut). În fine, au făcut alții socotelile, ideea e clară, Iohannis nu putea fi suspendat, Dragnea nu avea numerele, dar Iohannis are interesul personal ca Dragnea să rămână la conducerea PSD ca să pulverizeze pesedeul, ori dacă ar fi nominalizat pe Meleșcanu sau alții Daddy pierdea partidul

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      @johnny – ce sa rupa melescanu care nici macar nu e in psd ci e din alde, iar tudose s-a vazut cata sustinere are in psd – l-a executat dragnea rapid, daca chiar ar fi avut sustinere printre parlamentari nu-si dadea demisia si dragnea nu-l putea demite in parlament.

      0
      0
  11. #47 Comentariu nou

    Iohannis nu a făcut decât sa prelungească agonia cu 2-3 luni. Asta a putut, asta a făcut.
    Oricum se va ajunge la suspendare căci niciodată nu va semna legile justiției. Ca orice muribund, nu pot decât sa apreciez fiecare clipa din viata asta efemera…
    Dar mai bine o zi vultur decât o viata cioara!
    Oare ne vom trezi?!? Oare vom înceta sa ne mulțumim cu zilele mediocre câștigate ?!? Mai avem doar câteva zeci de zile din viata asta de cioara…

    0
    0
  12. #48 Comentariu nou

    Intr-o oarecare măsură, PSD trebuie lăsat sa meargă pana la capăt. E incredibil de dureros pentru tara, dar mentalitățile nu se schimba decât prin dureri imense. Sa înlocuiești guvernarea lor acum înseamnă să ramai cu dezastrul pe care îl lasă în urma masurile negândite de pana acum. Poate de data aceasta, vor înțelege și votanții lor cum sunt de fapt. Și nevotantii cât de important e votul. Insa pentru asta mai trebuie o vreme de prostii concepute de ei. Sunt sigur ca anticipate, la acest moment, i-ar aduce tot pe ei la guvernare. Să-l completez pe Vlad Petreanu, nu e vina președintelui ca Opoziția e lipsita de consistenta. Desi ne-am saturat, pentru o schimbare durabila a mentalității, mai avem nevoie de o perioada de chin marca PSD.

    0
    0
  13. #49 Comentariu nou

    sa citeasca si Moise

    0
    0
  14. #50 Comentariu nou

    Un articol slab rau de tot. Iohannis a fost ales de 6 milioane de oameni sa-si faca treaba. Nici strada nu poate face treaba in locul presedintelui. Nu trebuie sa fii super-erou sa declansezi anticipatele. Super-erou a fost Mihai Viteaza care se arunca cu palosul in mijlocul turcilor. Nu Iohannis care nu are curajul sa ia o decizie politica favorabila poporului roman. Iar legat de sfaturile financiare..no comment.

    0
    0
    • #51 Comentariu nou

      6 milioane din care mare parte au considerat obositor sa se deplaseze si la alegerile parlamentare, la urma urmei cele mai importante. Lasa ca se descurca Iohannis, ca doar l-am votat. Are dreptate Portelan!

      0
      0
    • #52 Comentariu nou

      @Silviu, macar ai idee cum se declanseaza antcipatele sau care sunt atributiile presedintelui? @Julius are dreptate 100%, l-am ales pe Iohanis degeaba daca unii nu s-au mai obosit sa se deplaseze si la parlamentare, mai cititi constitutia ca e mica rau si in 30 min nu ai ce face, nu mai credeti ca tot ce zboara se mananca. Basescu si-a permis sa faca multe, pentru ca PSD nu a avut majoritate parlamentara atat de clara, asa si-a permis sa-l numeasca pe Boc de 2 ori una dupa alta PM, chiar si dupa ce a fost respins de parlament, pentru ca le era greu spre imposibil sa-l suspende in momentul ala, asa ca putea sa dizolve parlamenul, daca nu-l votau a II-a oara. Acum, daca Iohanis propune un PM care nu le place, il suspenda inainte sa-l mai propuna pe al-II-lea.

      0
      0
  15. #53 Comentariu nou

    de acord !

    0
    0
  16. #54 Comentariu nou

    Hari Seldon (personajul din „Fundatia” lui Asimov) e un supererou. Nici poveste de pijamale, chiloti, benzi desenate si alte asemenea.

    0
    0
    • #55 Comentariu nou

      Dar nici el nu a salvat omenirea, doar i-a lăsat mijloacele sa scurteze perioada de dezastru. Cam așa și acum, dezastrul nu este guvernarea, este societatea care nu își asumă responsabilitatea votului.

      0
      0
  17. #56 Comentariu nou

    Mi se pare ca voi cei care il laudati pe Iohanis traiti intr-un viitor perpetuu luminos in care da, cleptocratii vor fi pedepsiti, cei buni vor castiga si vor curge rauri de autostrazi in romania.
    Nu prietene, noi traim intr-un prezent in care depozitarul ultimelor sperantze ale oamenilor normali din tzara asta tocmai ne-a dat si le-a dat o tzeapa, dar si o lectie teribila, tuturor romanilor decenti care protesteaza de un aproape un an de zile impotriva mizeriilor facute de psd, impotriva directiei de tara africana pe care au impregnat-o Romaniei.
    Si va mai intrebati de ce este absenteism la vot. Uite EXACT DE ASTA!

    0
    0
  18. #57 Comentariu nou

    Iohannis, alternative:
    a) refuza Dragnea ver.1 și accepta Dragnea ver.2 = tot Dragnea + demonizare din partea PSD ca a refuzat un europarlamentar (la o adică acceptabil in parlamentu’ EU …)
    b) refuz pt PSD = suspendare = Tariceanu cu puteri prezidențiale = promulgare tâmpenii = adio justiție

    Peste ~6 luni însă PSD alternative 😀:
    PSD nu mai vrea fufa propusă de PSD. Cu ce auto croșeu de imagine o mai da jos pe asta? Cum sa mai aibă apoi tupeul macar sa mai pretindă a mai propune altceva? ca de, dacă nici un europarlamentar nu mai e acceptabil (la o adică acceptabil in parlamentu’ EU …).

    0
    0
  19. #58 Comentariu nou

    Asta cu maximul pe care il putem obtine denota o mentalitate de iobagi.
    Cam ce mai trebuje sa asteptam ca sa ne trezim odata?

    0
    0
  20. #59 Comentariu nou

    „Democrația presupune un proces de învățare care durează generații și nu se termină de fapt, niciodată.”
    Nu vine peste 1.500 ani glaciatiunea (chit ca incalzirea globala creeaza alte probleme)? Pana atunci oamenii ar trebui sa invete sa colaboreze intre ei intr-un mod benefic pentru semeni si planeta.
    „Societatea trebuie să-și dezvolte anticorpi la populism, impostură, incompetență. ” Ba chiar sa vada dincolo de nationalism/patriotism, si sa mai faca un pas spre o viziune globala.

    0
    0
  21. #61 Comentariu nou

    Ma intreb daca nu cumva ar fost mai bine cu Ponta presedinte? corabia s-ar fi scufundat mult mai repede si poate o parte din sobolani s-ar fi … visez, stiu …:(

    0
    0
  22. #62 Comentariu nou

    Eu nu intelege de ce romanii pun la putere un partid cretin, fie prin vot fie prin absenteism, apoi asteapta sa fie salvati de propriile alegeri. Nu e treaba presedintelui sa se puna de-a curmezisul nominalizarilor partidului de guvernamant. Totusi Johannis a facut si asta in trecut, noi, romanii, nu ar mai trebui sa oferim asemenea…cadouri unor infractori. Si sa ne asumam vina pentru rahatul in care suntem. Nu Johannis e de vina pentru cine domina in parlament acum.

    0
    0
  23. #63 Comentariu nou

    CURIOZITATEA mea ma indeamna sa-l intreb pe presedintele Klaus daca atunci cand a pronuntat acceptulnumele) s-a tinut de nas?. Si daca dupa terminarea mesajului , a vomitat?.
    Cum a obtinut maximum? Nu l-am auzit ce calitati are candidatul in conducerea tarii. Iresponsabilitate. Putea sa propuna un om de valoare si profesionalism din PSD. Rusine!

    0
    0
  24. #64 Comentariu nou

    D-le Petreanu, puteti detalia putin care ar fi acel calcul rece din care reiese ca decizia d-lui Iohannis a fost „cea mai buna alternativa”?
    Credeti de exemplu ca nu va putea fi suspendat peste vreo luna, daca nu va promulga legile justitiei? Reamintesc, ca nu trebuie un motiv anume pentru a fi suspendat. Si daca va fi suspendat, cine va mai sari in ajutorul d-lui Iohannis?
    Personal, consider ca sansele pentru demiterea presedintelui tocmai au crescut semnificativ, iar Dragnea chiar ar putea candida la functie de Presedinte, daca Iohannis ar fi demis!

    0
    0
  25. #65 Comentariu nou

    Sa nu mai votam borfasi !? Pai este vot pe liste, iar pe liste stim cum se ajunge si ca primul este intodeauna borfasul-sef.
    K.J., pas cu pas inapoi la usl.

    0
    0
  26. #66 Comentariu nou

    societatea civila este indignata ?
    ce frumoasa e democratia cand trebuie sa o respecte altii.
    ce anume i-ar fi permis presedintelui respingerea propunerii PSD ?
    a „semnalizat”clar ca pe vicele Stanescu nu-l va nominaliza avand probleme juridice in derulare.
    faptul ca Viorica e sluga de casa a lui Daddy si ca e ….. bocna nu constituie temei juridic de respingere.
    nici mie nu-mi convine ca a numit-o
    dar imi place ca am un presedinte care RESPECTA DEMOCRATIC LEGEA
    artificii de genul celor propuse de Basescu nu sunt decat manareli de valutist ordinar.
    inca odata se dovedeste ca nu ne place legea ( dura lex SED lex) decat daca o putem ïndoi”in favoarea noastra. si asta la nivelul inalt al societatii civile de la care ai avea alte pretentii.
    pe scurt : chapeaux domnule Presedinte

    0
    0
  27. #67 Comentariu nou

    Dle Petreanu, stiti foarte bine ca exista de ceva timp doua `Roamanii` distincte. Una e populata de borfasi si cei care cred in ei, cealalta de cei care muncesc si cred in cu totul altceva decat cei din prima.
    Balanta este clar aplecata catre prima: sunt mai multi si sunt aparati. Pe cei din a doua `Romanie` nu-i mai apara, incepand de ieri, nimeni.
    Tare mi-e teama ca atunci cand cei care i-au votat (sau macar o parte din ei) isi vor da seama cat de grava este situatia, va fi prea tarziu. Eu cred ca ne indreptam catre un regim semidictatorial (vezi Ungaria), in care nu va mai mai conta parerea populara, parerea opozitiei si unde vor fi din ce in ce mai putine voci critice, de teama pierderii locului de munca. Atunci ce vom face dle Petreanu?

    0
    0
  28. #68 Comentariu nou

    Nu ma bag la politica, dar la economie zau ca nu va pricepeti.
    Nimeni, da ,Nimeni nu stie daca va fi sau nu criza economica la noi, pentru ca nu NOI controlam economia. SUNTEM O COLONIE,nu un un stat independent. Toate punctele strategice ale economiei noastre sunt in mana strainilor si total dependente de exporturi si, ergo, de evolutia economiei globale. Daca cade restul lumii, cadem si noi, daca ei urca, urcam si noi. Cresterea economica nu se bazeaza strict pe consum, ci pe cresterea masiva a exporturilor, dar noi nu beneficiem neam de profiturile facute de multinationale, inclusiv de bosii dmneavoastra, pentru ca aceste profituri se externalizeaza inainte de impozitare. Consumul galopant din ultimul an a avut doua surse: cresterea salariilor in mediul bugetar, sursa a deficitului bugetar, finantat cu mana larga de toate bancile de la noi, si cresterea creditarii populatiei. As zice ca masurile BNR si cresterea Robor vor taia din avantul creditarii iar inflatia si cresterea euro vor scadea din nou puterea de cumparare. Acele dezechilibre se vor corecta astfel singurele, fara ca alde guvern sa poata face ceva, noi nemaicontroland demult propria noastra economie.
    Singura iesire viabila din acest impas ar fi reluarea controlului asupra economiei nationale, reluarea productiei de bunuri in Romania pentru romani in dauna importurilor din exterior si protejarea producatorilor interni de asaltul concurentei subventionate copios de tarile de origine.
    Dar, evident, asta inseamna sa iesim din sclavagismul numit UE care va e atat de drag…
    Cat despre alternative in politica…pai fratilor de dreapta, PSD tocmai a luat n masuri probusiness, cea mai nenorocita masura antisalariati si antipensionari fiind transferul contributiilor. Nu degeaba circula gluma cu PSD cel mai de dreapta partid. Ei nu sunt partid de stanga asa cum liberalii nu sunt un eritabil partid liberal. Despre ce vorbim aici? Nu intelegati ca nimeni. Nici macar presedintele vostru de doi lei, ca al meu nu e, e roman sadea cu nume de neamt, intrebati pe la Sibiu sa stiti cat ‘bine’ a facut pe acolo, nici macar el nu ii vrea dusi, ca doar se isu masuri liberale, ba chiar ultraliberale. Firmele, mai ales straine, nu vor mai avea nicio opreliste acum in a isi beli, scuze de expresie, salariatii.
    Si voi va tineti de goange de 1 an prin piete cu livache, grindi , tudosica si vasilica….
    De Centenar politicienii nostrii, toti, su dat tara complet si gratis strainilor. Abia acum regret sacrificiul bunicului meu care s-a batut de la Prut la Stalingrad si apoi pana in Tatra si ulterior in munti si apoi inchis la Canal. Mare pacat!!!

    0
    0
    • #69 Comentariu nou

      În sfârșit un comentariu realist. Este halucinant să vezi atâția telectuali care mai cred că deciziile majore se iau de la Palatul Victoria. Colonia românica este deținută de străini în proporție de peste 60% ceea ce le conferă acestora dreptul legitim de a lua decizii. Nu este treaba capitalului străin să dezvolte țărișoara iar statul român nu o mai poate face pentru că nu mai deține pârghii și resurse. Granzii Europei au hotărât ca românii să fie salahorii continentului. Și în doar 10 ani, s-a înfăptuit! Nici nu vreau să-mi imaginez cum va arăta colonia după încă 10 ani.

      0
      0
    • #70 Comentariu nou

      Pixelu albastru, frate, doar dai ochii roata si e clar ca lumina zilei. Bancile in afara de doua sunt straine toate. Marile industrii la fel. Agribusinessul e in mana lor, cu tot cu pamantul cel mai bun. Mass media, inclusiv postul dlui Petreanu, este in mana strainilor. Statul mai detine 7 la suta din economie!!! 7!Cum Dumnezeu crede cineva ca mai suntem stapani? Toate asfaltarile, toate lucrarile de mare anvergura se fac cu firme straine. Toti investitorii mari pe BVB sunt straini, pana si Fondul Propietatea e in administrarea lor. Iar acum li se face cadou completa derobare de raspundere fiscala, cu exceptia catorva taxe. Nu America e tara tuturor posibilitatilor. Iar o gramada de oameni altminteri culti si inteligenti pun botul la Bot, Macovei, Badita , rezist*si altii asemenea adevarati tradatori de neam si tara. Dle Petreanu, inca mai aveti timp sa va razganditi …

      0
      0
  29. #71 Comentariu nou

    Alegerile viitoare vor avea loc doar pentru a-l valida pe Dragnea ca presedinte . In Romania s-a terminat cu democratia deci si cu alegerile libere. Cei care asteptati urmatoarele alegeri o sa constatati ca asteptarea va dura ceva timp . Felicitari natiune!!! Tocmai aveti un puisor de dictatura ce va creste ca voinicul din poveste. Traiasca si infloresca republica teleormaneasca! PS Uitati de UE. In 3 -4 ani vom fi out.

    0
    0
  30. #72 Comentariu nou

    Din păcate , acum, ne învârtim in cerc. Da noi suntem de vina pentru că prin vot am adus la putere niște populisti șarlatani, dar chiar si pentru vot Îți trebuie un minim de logica pe care ar trebui sa-l ai din educatie și educatia e praf in familie ( parintii sau nu au timp sau sunt si ei needucati, in școală, in societate in general unde nu există decât rareori o ierarhie a valorii. Si totuși oameni buni când votati, măcar încercați si cu alții pentru ca sicla de ulei si kg.de zahar ține doar o săptămână , incercati si cu cei care poate ar crea locuri de muncă din care să vă astigati singuri aceste produse nu pentru o săptămână ci pentru toată viața

    0
    0
  31. #74 Comentariu nou

    Un articol excelent.

    Președintele, deși am sperat sa nu o desemneze pe această cucoană, cred ca a luat o decizie care l-a surprins pana si pe dragnea.

    Sa ne amintim ca la Cex-ul pentru desemnarea noului premier atmosfera era foarte destinsa, luandu-se in calcul pana si propunerea Petre Daea. Evident, ” la mișto „. Putem să ne gândim, așadar, ca dragnea a încercat să vină cu o propunere de neacceptat, însă, spre surprinderea sa ( priviti grimasele si nervozitatea declarațiilor de la ora 18 ) propunerea a mers mai departe.
    Pentru mine, jocul lui dragnea & tăriceanu este mult mai pervers. Intenția este de a-l suspenda cat mai repede pe președinte, pentru a nu mai fi nicio piedică pentru legile justiției. Dar Președintele nu intra in jocul lor, așteptând cuminte, pe margine, momentul în care poate intra in teren.
    Toata joacă grindeanu, tudose pare doar cusuta cu ata alba. Sa nu uitam ca doar la cateva luni dupa ce grindeanu a fost demis de parlament, acelasi parlament l-a investit in functia de sef la ANCOM. tudose declara, la iesirea la Cex-ul, ca din acel moment relatiile cu dragnea au revenit la normal. Acelasi lucru il declara si dragnea. Probabil, peste cateva luni si tudose va primi o functie frumusica ca rasplata pentru cele cateva luni de conducere haotica a tarii.
    Toate aceste lucruri ma fac sa cred ca planul a fost si ramane de fapt, suspendarea Presedintelui. Acesta, inca o data, nu a intrat in jocul psd-alde si ramane in pozitia care ii confera, cel putin, amanarea pentru ceva timp a legilor justitiei. Este pana la urma o cursa contra cronometru DNA-dragnea. Daca cel din urma va primi pedepsea sau pedepsele inainte ca legile sa intre in vigoare, atunci e stop joc.

    Din pacate, romanii nu sunt pregatiti pentru democratie, iar ce se intampla se intampla din vina noastra. Pana atunci cand vom intelege ca singura arma a cetateanului in democratie este votul, vom mai avea parte de momente ca cele pe care le traim si le vom trai in aceasta guvernare.

    0
    0
  32. #75 Comentariu nou

    Dincolo de emotii si de ce s-a intamplat aseara, in picioare a stat un calcul cinic facut de catre consilieri poate si de neamt si anume opozitia este inexsitenta si nu poate guverna indiferent de variantele care ar putea fi propuse, iar majoritatea este foarte confortabila si poate sa guverneze teoretic fara absolut nici o problema. Cum presedintele nu candideaza din partea majoritatii actuale in 2019, a decis sa-i lase pe cei care au acum majoritatea sa conduca tara pentru erodarea lor, bineinteles sunt sigur ca echipa de la Cotroceni are mai multe date la mana decat noi si acest calcul cinic are la baza informatii mult mai interesante, dar acest calcul a fost cel castigator in detrimentul celuilalt mai riscant si oarecum mai indraznet, dar un castig real pentru nimeni(maine daca ar fi anticipate PSD ar avea acelasi procentaj sa nu ne mintim de asta).

    Asta a fost mutarea presedintelui, urmeaza mutarea poporului si aici e o intreaga discutie si poate ca ar fi bine sa ne schimbam un pic optica in privinta discutiillor, pentru ca in fond la ora actuala, orice roman activ, onest care isi plateste impozitele la timp in Romania are doar urmatoarele variante:
    1.Sa stea deoparte si sa mearga in inertie, asta facem de aproape 30 de ani si uite ce bine am ajuns.
    2.Sa se implice in comunitatea sa locala si sa incerce sa ajute cat poate si as vrea ca mai toate dezbaterile sa se miste in directia asta, haideti s-o lasam mai moale cu protestele si sa marim implicarea in comunitatile noastre locale, pentru ca in fond schimbarea de acolo vine.
    3.Varianta simpla sa lichideze tot din Romania si sa plece din tara. Ca o paranteza chestia asta deja se intampla, iar momentul de ieri nu a facut decat sa creasca numarul romanilor ce vor alege aceasta varianta.

    Din pacate turubulentele economice care se anunta, nu vor face decat sa faca si mai multi romani sa aleaga varianta 3, fapt ce va face ca bazinul electoral PSD sa se conserve, pentru ca in fond cine pleaca in aceste momente din tara, nu ia in calcul sa mai si revina odata.

    0
    0
  33. #76 Comentariu nou

    Excelenta opinie. Daca tot vorbim de dezamagiri, pe mine m-a dezamagit Moise Guran in ultimul lui articol, prin faptul ca nu vede. Sau vede, dar a scris la nervi.
    Foarte bun si sfatul cu economiile. Lumea trebuie sa faca economii, acum cand veniturile populatiei (in orasele mai mari celu putin) au crescut. Dar am impresia ca foarte putini fac asta, iar majoritatea sunt orbiti si narcotizati de drogul numit cumparaturi. E dovedit ca shoppingul e o terapie, dar atunci cand ajunge sa dea dependenta, ca Xanax, e o problema.
    Si excelenta teoria cu supermanul. Noi inca pastram acel spirit slav, care asteapta un semizeu cu pumnul de fier care sa ne scoata din rahat. Ca daca nu, noi stam in rahat, cu burtile pline.

    0
    0
  34. #77 Comentariu nou

    Buna ziua tuturor. Inteleg frustrarea tuturor, a mea, a lui Moise, Petreanu si sunt de acord cu articolul…. Presedintele nu este Salvatorul, Alesul…! Ce naiba, tampim de atatea filme subtiri!? Presedintele a respectat CONSTITUTIA si LEGEA! Sa lupti impotriva hotilor cu Legea, nu cu alte hotii, smecherii, subterfugii! Pana la urma, situatia si dezbaterea actuala, ne defineste ca popor, „un popor lamentabil”! De ce nu lupta presedintele, de ce nu joaca presedintele, alt presedinte joaca prea mult, celelalt prea putin…ca la fotbal, politica si agricultura ne pricepem toti. Dar NOI, noi ce am facut cand am fost chemati sa decidem/ votam? Am baut bere si prajit mici, am stat la caldurica la televior, …. Nu, NORMAL este ca toti sa ne facem treaba cu seriozitate si corectitudine, acolo unde suntem alesi, angajati, desemnati, etc….sa nu facem si treaba altora! Doar asa vom progresa. In rest, abia astept (sper sa apuc) viitoarele alegeri sa vad daca toti protestatarii, contestatarii, din orice parte vor pedepsi PSD-ul!? Ca romanii au memoria scurta si vandabila…pt o galeata, o kila de orez, o suta de ….lei in plus la pensie.

    0
    0
  35. #79 Comentariu nou

    Ceea ce a trecut aproape neobservat din cauza țopăielii de la Cotroceni, este primul demers al guvernului interimar: demiterea lui Despescu, o veche pohtă ce-a pohtit-o dragnea.
    Deci… cine ce speranțe mai are cu legile justiției, numirea diverșilor magistrati, etc.? Chiar credeți că mai era nevoie de interimatul lui tăriceanu la Cotroceni pentru semnarea de-a-nboulea a tururor pohtelor lui dragnea?!?
    Nu sărăcia umilitoare la care ne împinge mafia de Teleorman (ajutată de președinte să pună piciorul pe grumazul țării) mă sperie pe mine, ci de teroarea lipsei de mijloace a justiției de a ne apăra de TOȚI infractorii care vor mișuna peste tot…

    0
    0
  36. pe facebook toti santem MAR TARI SI INTELIGENTI toti stim ce trebuia sa faca altul DAR CE TRREBUIA SA FACEM NOI NU FACEM STAM PE FACEBOOK SI BATEM DIN GURA … LA VOT SA MEARGA PROSTII ???? SATA NE-AM DORIT ASTA AVEM . NU LA VOT NU IN STRADA DOAR PE FACEBOOK !!!!!!

    0
    0
  37. #81 Comentariu nou

    Totul este în mâna noastră,nu am pierdut nimic.
    psd are atuuri în mână și le joacă bine.Dar,totul este în mâna noastră.
    Este examenul unei generații ce trebuie să se ridice încă odată pentru apărarea identității noastre naționale și individuale.
    Spuneam că noi avem nevoie de Președinte,dar noi ce facem?Ce semnal îi dăm acelui om și lumii?
    Ne-am obișnuit mereu să așteptăm totul de la alții,să nu ieșim la vot,oricum nu câștigăm nimic.Să nu mergem la manifestații că este frig și oricum psd are majoritatea.Și oricum nimic nu o să se schimbe.
    Pe asta mizează psd,aceasta atitudine este practic un vot acordat psd în alb.De a face ce dorește fiindcă nouă NU ne pasă.
    În 20 ianuarie mergem în stradă,cu mic cu mare,să le arătăm că NE PASĂ.De noi,de viitorul nostru și mai ales al copiilor noștri.Că ne pasă de ȚARA pe care ei o distrug,că o iubiim și nu o lăsăm la greu.
    Depindem doar de noi în jocul ăsta.Nu îl înjurați pe Președinte,domnia sa ne-a provocat și așteaptă.
    Vă pasă?Dacă vom fi în toată țara,în 20 ianuarie,în stradă,50.000 de oameni,nu va fi rău,dar nici bine.Istoria lucrează statistic și matematic.
    Dar am o imagine de vis în minte.Am fost,la București,o zi în februarie 2017,cu un prieten și coleg cu state vechi de serviciu în piata Victoriei.
    Ieșind de la stația de metrou am intrat într-o mare de oameni!Și pe orice arteră ce dădea în piață mă uitam,erau râuri de oameni ce aflueau,ce se uneau cu cei din Victoriei.
    M-am simțit mândru de români.M-am simțit mândru de faptul că acolo erau tineri și mai putin tineri cu copii,râzănd,vorbind,plini de speranță în ochi,frumoși,ducând România spre viitor.
    In 20 ianuarie avem o mare șansă și depindem doar de noi.Suntem cu spatele la zidul istoriei,ca și în alte dăți.
    In 20 ianuarie avem examen.Cel mai mare examen posibil.Miza:viitorul copiilor noștri.Să nu ne facem de râs.Să demonstrăm tuturor că ne pasă.
    Dacă ratăm,dacă picăm acum vom rămâne în genunchi mult timp.
    Dacă ne ridicăm acum,cu fruntea sus,într-un glas,lor,celor ce ne scuipă,le va fi teamă!
    în 20 ianuarie Președintele,psd,da,psd-ul este cu ochii pe noi.România are nevoie de noi,vom răspunde prezent?

    0
    0
  38. #82 Comentariu nou

    D- nule Petreanu aveti drepatate in ceeace spuneti. Dar eu as asemana democratia noastra cu un bebelus. Bebelusul are nevoie de parintii lui, de unchi, matusi sau oricine este in apropiere atunci cand cade si nu se poate ridica, daca incearca sa puna mana la priza, pe cutit. Il opresti, nu il lasi ca ar trebui sa invete singur. Cand se va face mare va sti ce se intampla daca pune mana la ptiza, cutit. Dar pana atunci trebuie ajutat, indrumat. Daca are cine.
    Cu stima

    0
    0
  39. #83 Comentariu nou

    „Dl. Iohannis nu e de lăudat pentru desemnarea dnei Vasilica de la Videle ca prim-ministru – ba, chiar, e lamentabil că a făcut-o, dar calculul rece arată că e cea mai bună alternativă, oricât de proastă ar fi.”

    Pai daca este cea mai buna alternativa, cum este in acelasi timp si lamentabil??

    0
    0
  40. #85 Comentariu nou

    un presedinte mizerabil care zambeste frumos si incurajeaza likeuri, dar ajutorul dat tarii a fost fix cat un like

    0
    0
  41. #86 Comentariu nou

    Salut,

    De acord cu tine Vlad. Presedintele nu poate lupta cu PSD in acest moment, deoarece nu avem Opozitie pregatita pentru asta. Nu se poate baza pe nimeni din Opozitie. Singur nu poate. In schimb, ne-a oferit noua, societatii civile (ma rog, doar unei parti din aceasta) posibilitatea de a continua lupta cu PSD in strada. Institutional, orice pas in fata ar fi facut, ar fi pierdut. Si el si noi. Asa ca a facut un pas in lateral (eu nu-l consider in spate) si a nominalizat propunerea PSD, care sincer cred ca au facut-o la cacealma. Nu cred ca se asteptau sa accepte. Astfel, ei vor continua cu acesta degringolada si totul depinde noi. Intotdeauna a depins de noi.

    0
    0
  42. #87 Comentariu nou

    Voi toti cei care tot gasiti scuze mereu pentru orice inclusiv domnu Petreanu uitati ca
    1. nu ne conducem singuri si
    2. ca noi romanii nu ne asumam niciodata nimic si va imbatati cu apa rece.
    Pana cand cineva nu o sa puna piciorul in prag asa cum trebuie nu vom face nimic- asteptam supereroii

    0
    0
  43. #88 Comentariu nou

    A. Intr-adevar o analiza echilibrata la care se pot adauga concluzii.
    1. Solutia aleasa de „Supereroul” de la Cotroceni este matematic corecta.
    2. Cei nemultumiti trebuie sa se concentreze pe cauzele care ne-au adus in aceasta situatie.
    3. Cei care isi doreau altceva nu trebuie sa fie nemultumiti de „Supererou” ci sa isi caute singuri solutii astfel incat lucrurile sa nu ajunga niciodata sa depinda de un supererou.
    B. De ce am ajuns aici?
    1. Lipsa unei informari corecte datorata dezinformarii si alegerii gresite a surselor.
    2. Lipsa de educatie intretinuta cu intentie de cei care profita.
    3. Am fost obisnuiti, de regimurile anterioare, sa asteptam de la altii solutiile.
    4. Lipsa de implicare in actiuni concrete care sa determine guvernantii sa aleaga solutiile corecte.
    5. Lipsa coeziunii sociale intretinute de comoditate, egoism, interese marunte, lipsa de principii morale, decadenta etc.
    Desigur consideratiile de mai sus nu se refera la intreaga societate, dar sunt reprezentative pentru cei care decid directia in care ne indreptam de 28 de ani.
    Daca judecam dupa cum merg lucrurile va mai dura ceva pana vor fi inlaturate cauzele de la punctul B. Partea buna este ca in aceasta perioada ne dam seama ca s-a ajuns prea departe. Insuportabil!

    0
    0
  44. #89 Comentariu nou

    Cand spuneti “dezamăgirea societății civile” va referiti la acea parte care este neinformata, deci manipulabila, nu? Si da, “politica se face cu realism și, oricât ne-ar plăcea sau nu, cu o doză semnificativă de cinism.”

    0
    0
    • #90 Comentariu nou

      Va amagiti inutil.
      Noi nu avem politica in adevaratul sens al cuvantului. Nu avem doctrine politice si nici oameni de stat.
      Ceea ce ati dori sa numiti politica sunt doar interese personale sau de grup, iar realismul si cinismul se refera doar la modul de a lua deciziile in grupurile de interese formate de asazisii politicieni.
      Cat despre societatea civila dezamagita este foarte simplu. Sunt cei care sunt nemultumiti de ceea ce numiti dvs. politica si de grupurile de interese care decid soarta tarii.

      0
      0
  45. #91 Comentariu nou

    Ce mă bucur să aflu atâția Oameni care gândesc ca mine!
    Vârsta și neputințele nu mă lasă să fac prea mult, dar am să ies, cum oi putea, în stradă. Oricum , am o genă anti pesedea, cu care cred că m-am născut acu’ vreo 70 de ani.

    0
    0
  46. #94 Comentariu nou

    Ne convine, nu ne convine presedintele a procedat corect. E prima data cand nu pot fi de acord cu prietenul tau Moise. Avem experienta din trecut cu incercari gen Lucian Croitoru si nu ar fi avantajat pe nimeni nici chiar Romania , o instabilitate politica de cateva luni.

    0
    0
  47. #95 Comentariu nou

    Daca nu accepta propunerea asta veneau cu o maimuta sau cu un cangur ca sa zic asa. Nu plecati urechea la laudele vectorilor toxici catre decizia presedintelui. Ei urmaresc prin asta demoralizeze societatea civila. Ma intreb daca nu ar fi putut sa amane desemnare pana dupa 20 ian.

    0
    0
    • #96 Comentariu nou

      Mie mi se pare ca inclusiv PSD a jucat astfel impotriva lui Dragnea.
      Mai rau decat un animal de companie al lui Daddy nu se putea.
      Ma intreb ce parere ar avea spre exemplu Adrian Nastase despre noul guvern PSD… cati mai suporta sa ramana in PSD in asemenea conditii.

      0
      0
  48. #97 Comentariu nou

    Impartasesc cu Dumneavoastra o valoare a unei organizatii cu preocupari in sistemul de educatie si o lectie care m-a impresionat, dandu-mi de gandit de o vreme incoace:
    „Nimic nu ne îndreptățește să fugim, credem noi, de consecințele inacțiunii noastre.
    Am învățat-o dintr-o întâmplare veche de peste 2.400 de ani – care, cumva, reușește să ilustreze și astăzi relația dintre individ și comunitatea din care face parte; “contractul social”. Ascultați-o.
    Suntem în anul 399 înainte de Hristos. Socrate, căruia azi îi zicem în dicționare “unul dintre părinții filozofiei apusene”, e condamnat la moarte pentru că ar fi smintit, cu învățăturile lui, mințile tinerilor atenieni. Cu puțin înaintea execuției îl vizitează în închisoare Kriton – unul dintre discipolii lui – care-i împărtășește, scurt, un plan de evadare dinainte pus la punct. Condamnarea lui Socrate e nedreaptă, crede Kriton, deci soluția justă e evadarea. Totul e aranjat; paznicii au fost mituiți, vaporul așteaptă în port.
    Socrate nu se precipită însă spre decizie, ne povestește Platon în dialogul “Kriton”. Vrea mai întâi să cântărească, alături de discipolul lui, dacă sentința a fost cu adevărat nedreaptă. Vorbesc și vorbesc; cad amândoi de acord că și procesul, și sentința, au fost totuși – dacă ne luăm după legile în vigoare – legitime și drepte. Și-atunci ce-i în neregulă cu condamnarea la moarte, unde-i fisura? Fisura, crede Kriton, e în legile în baza cărora Socrate a fost condamnat.
    Da, așa e. Legi care însă, îi amintește Socrate lui Kriton, fuseseră dezbătute și adoptate, într-o Atenă guvernată prin democrație directă, și cu încuviințarea sa, a condamnatului; ce l-a oprit pe el, pe Socrate, să le aducă îmbunătățiri sau să se opună de-a dreptul adoptării lor?
    Nimic nu l-a oprit; e părtaș, deci, la legile în baza cărora a fost condamnat.
    Și atunci, se întreabă Socrate, “ce mă poate îndreptăți acum să fug de consecința aplicării acestor legi?”.
    Nimic.
    Ducând mai departe ideea și parafrazând, ne întrebăm și noi: ce ne îndreptățește pe noi acum, să fugim de consecințele inacțiunii noastre – mai ales atunci când avem idei, soluții și planuri pentru a ameliora maladii sociale precum analfabetismul functional? Nimic. Dacă peste 20 de ani vom fi găsiți răspunzători că nu am făcut nimic pentru a transforma sistemul public de educație, probabil că vom găsi și noi îndreptățită atât judecata, cât și sentința.”

    0
    0
  49. #98 Comentariu nou

    Cum putem scapa de nemernici:
    1.Romani educati in ale democratiei(proces indelungat pentru pensionarii crescuti in comunism.
    2.Sa voteze toti romanii inclusiv cei care au plecat.
    3.Sa apara dizidenta in PSD dar si in ALDE.
    4.Vicleanul(dracnea) puscarie numai si numai daca este vinovat.
    5.ALDE sa-si aduca aminte ca nu este partidul comunistilor asta se va intampla daca Tariceanu pleaca din fruntea ALDE.
    6.Cresterea Opozitiei care sufera de aceleasi metehne ca bolsevicii.
    &.Toate acestea se vor intampla doar daca se intampla ceva rau in economia Romaniei,scaderea puterii de cumparare,etc

    0
    0
  50. #99 Comentariu nou

    Dar oare n-ar fi mai bine sa renuntam la democratia reprezentativa care si-a cam aratat neputinta la noi si sa adoptam sistemul democratic participativ, dupa model elvetian?
    https://www.facebook.com/2730LocuriDeVazutInRomania/posts/1121696524622453

    0
    0
  51. #100 Comentariu nou

    Partidul e mai puternic decât executivul: miniștrii sunt persoane insignificante, puse acolo de Partid (toți spun aceeași poezie: colegii (de Partid) m-au pus, cex-ul m-a pus, Partidul m-a trimis).
    Partidul e mai puternic și decât președintele țării : Președintele Partidului a schimbat doi premieri în ultimul an, președintele țării nu ar putea face asta nici în 3 mandate… Președintele Partidului dictează cine e premier, președintele țării doar semnează ca primarul, are doar teoretic niște opțiuni.
    Președintele țării poate fi schimbat de Președitele Partidului cu o marionetă dacă ar vrea. Invers nu merge.
    Concluzia:
    Nu mai e democrație de mult, nici nu ne-am dat seama când a murit democrația. Ne ducem pe râpă, erdogan scrie pe noi în cel mai bun caz.

    0
    0
    • #101 Comentariu nou

      Asa si trebuie sa fie in democratia parlamentara sau partial in cea semiparlamentara, partidul cel mai puternic trebuie sa se impuna, insa in conditiile regulilor de joc acceptate de toti: opozitia si nealiniatii. Insa la noi, partidele sau sa-i zicem Puterea (caci uneori, vezi Base, presedintele era mai puternic ca partidul) intotdeauna schimba regulile jocului in favoarea ei, indiferent de ce culoare politica ar fi.

      0
      0
  52. #102 Comentariu nou

    Excelenta analiza. Multumim, sper ca dupa un phar de apa rece toti prietenii intru gandire sa inteleaga situatia !

    0
    0
  53. #103 Comentariu nou

    Fiind sibian nativ mi-am prtrecut copilaria,adolescenta alaturi de minoritatile sibiene:sasi si unguri .La prima vedere sasi erau ceva mai prietenosi decat unguri ,dar foarte repede in situati incomode te paraseau devenind lasi, nu acelasi lucru se intpla cu unguri care ramaneau fermi.
    Tevatura politica in care ne aflam ma facut sa imi aduc aminte de caracterul “sasului “nostru.
    PS f multi sasi au luptat in wermahtul German.Cand nemti au inceput sa piarda au tradat,nefiind acceptati au fost trimisi in gulagul rusesc.

    0
    0
  54. #104 Comentariu nou

    Vlad, poate doar mie mi se pare dar incepi sa divaghezi pe zi ce trece… Calculul la care faci referire, ala rece si politicianist, este unul gresit. Eu nu cred ca ar fi avut curajul sa-l suspende si nici nu cred ca PSDul ar fi picat doua propuneri de guverne pentru ca ei au acolo o treaba de facut si, FOARTE IMPORTANT, nu pot sa piarda timpul…! Or acum chiar asta s-a intamplat, domnul Iohannis, acest politician „versat” a pus in acest moment la dispozitia PSD tot ce putea sa le mai puna, in speta un prim-ministru atat de obedient si de fara personalitate incat si daca va face puscarie mai tarziu pentru Dragnea, nu o va interesa. Acum PSD nu mai are nimic de facut decat sa transforme aceasta tara in tarlaua lui Dragnea prin legi date prin parlament si ordinante de urgenta data de doamna IQ<0. Ce ii mai poate opri pe ei acum? Nimeni si nimic…! Era momentul ca Iohannnis sa actioneze dar e prea slab pentru asta, ca sa o spun pe romaneste, nu are coaie pentru asa ceva…Cu stima, cat te voi mai citi.

    0
    0
    • #105 Comentariu nou

      Eu am inteles din analiza ca, din toate optiunile pe care le avea, Presedintele a ales sa isi foloseasca creierul.

      0
      0
  55. #107 Comentariu nou

    Deci Dna Dăncila se aștepta sa fie respinsă, era mulțumită cu gloria propunerii doar, dar acum s-a trezit ca trebuie sa pună osul la treaba?! Oare dupa aprobarea presendintelui a avut un atac de panica sau un orgasm intelectual?

    0
    0
  56. #108 Comentariu nou

    Toate raspunsurile de aici „sorteaza” ideile autorului comentariului, tratand doar ideile personale convenabile politic ale fiecaruia.
    Sa nu uitam ca: AVEM 28 DE ANI DE „PLURALISM” CU 15 ANI DE STANGA SI 12+1 ANI DE DREAPTA+ CIOLOS SI … TOTUL E LA FEL (verificati wikipedia ” Guvernele Romaniei” si „Parlamentul Romaniei”).
    DE CE?
    Deoarece NU EXISTA OPOZITIE REALA INDIFERENT DE CINE E LA PUTERE. OPOZITIA ARE ACEEASI COMPONENTA INTERNA SI DE INTERES CA SI PUTEREA (tradatori, transpartinici, lipitori de afise, interesati, lipsiti de caracter, analfabeti, incompetenti, nepotriviti functiilor detinute, nepotisme etc.).
    TOT CE EXISTA LA PUTERE EXISTA SI LA OPOZITE.
    INCLUSIV PRESEDINTELE, IMPINS IN FATA CU 3 LUNI INAINTE DE ALEGERI, CU SURSE DE AVERE DUBIOASE, SCOLIT IN GRABA IN SUA DUPA INVESTIRE.
    Asa ca vom alege in continuare: raul cel mai mic (nu exista alternativa in conditiile legilor facute exact in acest scop), intre 2 marionete politice similare miscate ca sa ne arunce praf in ochi de catre ADEVARATUL PAPUSAR: NEOSECURITATEA si parghiile ei, armata de influentatori ai opiniei publice si executanti politici si apoi juridici care actioneaza la comanda celei de mai sus.
    Deci nimic nu se va schimba prin false rotatii politice.
    Avem nevoie de oameni cu caracter, de modele, de patrioti. Nu exista asa ceva, suntem intoxicati permanent sa nu-i promovam, sa nu le urmam exemplul.
    Si totul este o consecinta a neaplicarii Punctului 8 de la Timisoara si a interesului de a nu promova adevaratele valori.
    Avem de lucru mult la constiinta individuala si colectiva: ce consideram moral, cine are valoare, cine e un model, ce inseamna sa-ti iubesti tara, cum interpretam interesul propriu si colectiv prin prisma notiunilor anterioare.
    Noi: admiram smecherii, invartitii si-i invidiem. Acum ei sunt idolii nostri. Cand ne vom dispensa de ei se va misca in tara asta cate ceva.
    Deci: somn usor si vise iluzorii placute.

    0
    0
  57. #109 Comentariu nou

    Eu as avea o singura intrebare, la care sa reflectam: ce ii impiedica
    pe pesedisti sa il suspende pe Iohannis? Nimic nu ii impiedica si nu
    au nevoie de niciun motiv, gasesc ei ceva. Eu cred ca asta se va intampla,
    pentru a-si trece legile justitiei pina la organizarea unui referendul pentru
    demitere. Iohannis nu are ce sa faca, dar putea sa astepte si sa nu accepte
    nominalizarea dupa cateva ore… Incepe sa semene suspect cu “premierul
    Grivco”. Iar pentru situatia dezastroasa a opozitiei trebuie sa ii multumim
    in special lui Crin cu al sau USL care practic a redus la tacere PNL.

    0
    0
  58. #110 Comentariu nou

    Cand un popor nu mai are oameni politici care sa-l conduca, se va gasi cine sa o faca. Daca somnul ratiunii e atat de greu sau atat de comod, sa nu ne miram ca monstrii sunt mareu treji. Daca in loc sa chibitam partida dintre unii si altii la televizor sau pe internet sau sa fim scosi cu arcanul la demonstratii de catifea, politicamente corecte, ne-am spune „Atat! Pana aici! Nu mai suport circul asta facut in tara copiilor mei!” si am da buluc in strada cu milioanele, asa cum am vazut la acelasi televizor ca fac altii, daca ne-am zice si noi „Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă ce poţi face tu pentru ţară”, poate ca am deveni noi insine poporul care sa produca acei oameni politici care acum ne lipsesc. Pana atunci… doamna Dancila!

    0
    0
  59. #111 Comentariu nou

    Situatia in care ne aflam astazi, in umila mea opinie, nu este aplicata la intamplare. Este un proiect bine chibzuit de catre PSD cu mult timp in urma. Si anume, pentru a putea duce la indeplinire planul da a evita inchisoarea si de a-si salva averile, acest „domn” cu mustata, numita comic si distractiv „Hamster”, a gandit si a calculat toate variantele posibile la realizarea acestui program.
    Era constient, dupa reactia Ordonantei 13, ca poporul nu va accepta salvarea lui. De aceea continui sa cred ca, desfasurarea acestui plan a inceput imediat dupa acel moment din ianuarie 2016.

    „Abdicarea” fiecarui Prim Ministru a fost facuta cu buna stiinta si intelegere intre parti. A se citi unde a ajuns „domnul” Grindeanu astazi. Sa fim atenti si unde va ajunge „domnul” Tudose maine.

    Toate aceste miscari necesita timp si foarte multa abnegatie. Cunoscand functionarea si mecanismele Constitutiei, era de la sine inteles ca in aceasta varianta, Domnul Presedinte ar fi avut doua solutii:
    1. refuzul propunerii
    2. acceptarea nominalizarii

    In cazul refuzului, cum de altfel compania Hamster&Co spera, in secunda imediat urmatoare ar fi fost desemnat Presedinte Interimar, cine altul decat „domnul” Tariceanu. Ce ar fi urmat dupa aceea?… Este spre binele tuturor sa nu ne mai gandim si nici macar sa ne imaginam.

    In cazul acceptarii acestei nominalizari, sah mat a fost dat chiar provocatorilor insisi.

    Eu voi continua sa-mi sustin Presedintele pe care l-am votat de aici din Diaspora.

    0
    0
  60. #112 Comentariu nou

    In 2016 am fost idioti. Acum tragem ponoasele „corectitudinii noastre politice” sau a confortului casnic. Iar cand Iohannis face ce scrie la lege si respecta procedura, noi ne ofuscam ca „nu ne salveaza”. Bine face! Noi trebuie sa ne salvam nu sa vina presedintele si sa ne scoata din rahatul in care noi ne-am afundat. Nici nu ar trebui. Sa ne invatam lectia odata pentru totddeauna.

    0
    0
  61. #113 Comentariu nou

    Stai si te crucesti cand vezi comentariile.
    Adica vai de mine, aia care au castigat alegerile isi aleg ce prim-ministru vor. Jale mare pentru prosti!

    0
    0
  62. #114 Comentariu nou

    Pot să înțeleg toate motivele pentru care Iohannis a decis în acest fel.
    Nu înțeleg de ce nu i-a mai lăsat să aștepte câteva zile, măcar până luni.
    I-a fost teama că ziua de 20 l-ar fi pus într-o situație fără ieșire?
    Poate, de la stres le mai crăpa o pipotă in ei, le mai năpârlea mustața sau coafura doamnei .

    0
    0
  63. #115 Comentariu nou

    Calculul rece arata in acest moment asa:
    – d-na Dancila poate da cate OUG-uri „13” doreste Partidul;
    – poate restructura DNA dupa cum doreste Partidul;
    – Parlamentul poate suspenda presedintele in orice moment doreste Partidul;
    – presedintele interimar poate opera schimbari la SRI, SIE, DNA etc dupa cum doreste Partidul.

    Calculul ar fi putut fi acelasi si daca Iohannis ar fi ales sa nu o desemneze pe d-na Dancila si ar fi fost suspendat, dar e totusi o diferenta majora:
    – o suspendare acum ar fi produs o mobilizare semnificativa – societatea avea nevoie sa-si exprime frustrarile printr-un vot la referendum;
    – o suspendare ulterioara, sau daca nu va exista, cel putin la urmatoarele alegeri prezidentiale s-ar putea sa nu mai existe aceasta mobilizare, iar PSD sa aibe sanse reale sa castige si Presedintia.

    0
    0
  64. #118 Comentariu nou

    Foarte multe comentarii. In principiu se indeamna ca oamenii sa iasa la vot, dar ma intreb ca in piesa celebra a lui caragiale, eu cu cine votez? Vedeti? Societatea acelor vremuri e la fel ca cea din ziua de astazi. Nu ai pe cine sa votezi pentru ca toti politicienii sunt la fel. Declinul romaniei a inceput odata cu lovitura de stat din 89. Mult nu mai este pana ce o sa fim „cuceriti” prin cumparare. Tara noastra nu va mai fi tara noastra. Pe mine asta ma ingrijoreaza mai mult. O problem grava e ca stam sa asteptam investitori straini cand statul ar trebui sa fieun jucator important in economia tarii. Acum, statul, traieste din taxe si impozite, lucru foarte grav. Daca e sa schimbam clasa politica ne vom trezi cu alti hoti. Asta e trist!

    0
    0