Ministrul Culturii, rol principal în spectacolul ideilor crețe

Ministrul Culturii are o idee năucitoare de responsabilizare a cetățenilor: vouchere gratuite ca să-nțeleagă cetățeanul că nimic nu-i gratis.

Ce se-ntâmplă.

Știți că una dintre metodele cele mai eficiente prin care primăriile sparg bani în țara asta este să organizeze diverse paranghelii pentru electorat. Zilele comunei, aniversarea prilejului, mă rog, bairamuri la care sunt invitați diverși artiști scăpătați, care numai din asta mai trăiesc, săracii, că nu reușesc să vândă altfel bilete cât să umple o sală de clasă. Vine poporul, se bucură la circ iar primarul se bucură și el, că nu-l mai întreabă lumea unde-i asfaltul, unde-i canalizarea, când îi bubuie-n boxe Xonia, nu? Dați o căutare după „zilele comunei” pe Google și veți primi, ca răspuns, un torent de afișe de șușanele plătite din banii cetățenilor.

Dacă aceste primării n-ar fi, de fapt, falite, toate, poate că nici n-ar fi așa o problemă – dar dacă le taie guvernul ajutoarele, n-au cu ce-și plăti nici salariile mărite, vai de capul lor. Dar bani de paranghelii sunt mereu de tocat.

Și ce-a gândit ministrul Culturii, dl. Lucian Romașcanu?

Să le dea primăriile vouchere cetățenilor, ca să nu mai creadă aceștia că aceste bairamuri sunt cumva… gratuite.

Hm?

Să-l cităm: „…ar trebui să facem acea lege a voucherelor culturale astfel încât primăria să dea, la începutul anului, fiecărui contribuabil, un carnet cu vouchere încât, când mă duc la un spectacol în Piaţa Mare a oraşului (Sibiu – n.r.) să dau o bucăţică din voucherul acela, să înţeleg că plătesc ceva. Pentru că tindem să asociem arta cu gratuitatea şi dacă e ceva pe bani, nu ne ducem.”

Deci… cum?

În primul rând că, nu, dacă e cultură și e de calitate, se vând biletele în draci. Biletele la teatru se vând cu câteva luni înainte, concertele marilor artiști sunt mereu sold out, festivalurile mari adună zeci de mii de plătitori de bilet, deci ideea că asociem arta cu gratuitatea e complet greșită.

Apoi, chiar dacă ar fi așa, cum s-ar schimba percepția cetățenilor, că nu-i gratis, dacă ar primi, gratis, voucher de la primărie pentru spectacolul respectiv?

Soluția simplă ca să înțeleagă oamenii cât costă e să vândă primăria bilete la „zilele comunei”, d’oh. Cum ar fi? :))

În fine: vi s-ar părea normal ca primăriile să intre în businessul organizării de spectacole, să organizeze concerte și să facă profit din asta? Dacă tot fac mereu primarii „zilele comunei”, păi ce-ar fi să transforme asta în afacere? Sună cam ciudat, nu? Adică asta ar trebui să fie treaba primăriei? Sau pentru altceva alegem primarul și consilierii și plătim taxe și impozite locale?

Știu ce contraexemple vor veni aici: FITS, TIFF. Ok, de acord, dar acestea sunt evenimente culturale internaționale, de mare calibru. Sunt Mercedesurile domeniului, dacă vreți. Unii le pot face, alții, nu. Nu poți folosi scuza asta – că și alții fac – ca să cheltuiești banii publici.

Articol din categoria: ACTUALITATE

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Te faci că nu pricepi 🙊 Omu’ vrea să responsabilizeze vițelul, să-l implice în proces, să-l facă să se simtă util.

    0
    1
    • #2 Comentariu nou

      Dacă și pe artiști i-am plăti în vauchere … oare ce s-ar întâmpla atunci? Niște paran’dărăt ar lua și primarii tot în vauchere 🤔🤔🤔…

      0
      0
  2. #3 Comentariu nou

    Eu as apela la obligarea transparentei cheltuirii banilor publici. Pentru cine a uitat epoca Dragnea, atunci s-a sters transparenta din toate institutiile, incepand de la ministere si terminand cu comunele.
    Cum ar fi la tara, pe marele panou din fata primariei sa fie obligati sa tipareasca pe ce s-au cheltuit banii anul trecut si pe ce se vor cheltui anul asta…in ordine descrescatoare, pe categorii? Nu ca si badea Ion ar intelege ca majoritatea banilor se duc pe salarii si circ, in timp ce el umbla tot cu cizme de cauciuc pentru ca nu are asfalt si trotuare, plus ca are apa din fantana si merge la WC-ul din fundul curtii?
    Transparenta asta exista prin tara, in diverse primarii, desi nu este obligatorie. … Cluj, Ciugud, Oradea, etc…. acolo unde oamenii (mai si) fac.
    Deci ministrul culturii are solutii … dar le vrea? … populistii stiu de ce !

    8
    0
  3. #4 Comentariu nou

    Artiști scăpătați…
    Ăștia is pe toate drumurile, îi vezi prin toate juriile de la concursurile televizate prin care sunt amagiti tinerii, dar acești ,,artisti” sunt promovați și de europa fm.

    5
    1