Țara carașilor fără memorie

Cum facem noi să ne îmbunătățim memoria ca popor? Să depășim faza asta de memoria carasului, care uită dintr-un perete-ntr-altul al acvariului că s-a lovit cu nasul de geam cu numai 10 secunde în urmă, și crede că înoată în ditamai oceanul?

Cum facem noi nu doar să nu mai uităm, dar să și înțelegem traumele prin care trecem, ca neam, și să ne ajustăm comportamentul astfel încât să nu le mai repetăm, ca proștii, în forme aproape identice, la 10 secunde după ce le-am îndurat prima dată?

Mai țineți minte scandalul HexiPharma? Parcă-parcă, nu? O firmă care vindea în spitale apă chioară pe post de dezinfectanți. Scandal mare la vremea respectivă, anchete, sinucideri, procese, indignare publică. Corelată cu infamia Hexipharma, descoperirea minciunii în raportarea cazurilor de infecții intraspitalicești – iar astea, amândouă, venite din cumplita tragedie Colectiv. Deci morți mulți în spitale din cauza infecțiilor nosocomiale – păi cum să nu fie bacterii ucigașe în spitale dacă nici măcar nu se dezinfecta cum trebuie? Și cum să nu fie mori mulți din cauza infecțiilor, dacă tocmai cei care trebuiau să se ocupe de remedierea situației ascundeau adevărul, prin raportări mincinoase?

Au urmat atunci anchete de presă, tot soiul de constatări oripilate, uite că nu se respectau procedurile elementare, umblau brambura prin saloane aparținătorii veniți fiecare cu microbii lui, personalul medical nici nu prea se spăla pe mâini, halate de unică folosință, ioc, botoșei, oha, în spitalele noastre, ca pe front, care supraviețuiește, bine, care nu, nu, asta e, n-a avut zile, Dmnezeu să-l ierte și la groapă, eliberați jumătatea lui de pat că avem alt nenorocit în așteptare.

Mai țineți minte? Ne-am promis atunci că nu se mai poate, trebuie făcut ceva! S-au rescris protocoale, s-au promis măsuri drastice, ferme.

Au trecut – cât? Vreo 2-3 ani.

A apărut acum mai puțin de-o lună, pe 14 februarie) știrea că a murit un pacient la spitalul de pneuomologie Marius Nasta, din București, din cauza unei infecții nosocomiale cu o bacterie d-asta ucigașă, acinetobacter. (1)

A doua zi, presa anunță încă un mort. S-a alarmat presa.(2)

Pe 19 februarie se află de al treilea mort, tot cu acinetobacter.(3) În timp ce nefericitul își dădea duhul, un mare șef și profesor din spital l-a învinovățit într-o conferință de presă că „el a venit aici ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul pentru acest acinetobacter”. Muribundul n-a mai apucat să răspundă.

Pe 25 februarie, încă un mort – al patrulea.(4)

Pe 27 februarie, al cincilea.(5)

S-a declanșat o anchetă. DSP a descins la spital și a luat la puricat documentele, registrele. A ieșit la iveală adevărul, în sfârșit. Un adevăr cutremurător, ascuns până acum de spital.

Anul acesta – doar anul acesta, adică în 2 luni, practic – la Marius Nasta s-au infectat 51 de pacienți cu diverse bacterii ucigașe. 17, cu acinetobacter. 13 au murit.

13 morți în 2 luni din cauza infecțiilor intraspitalicești. 51 de infecții nosocomiale, în același interval. Ca-n lagăr. Ca-n război. Rată de mortalitate, 25%. 1 din 4 pacienți de la Marius Nasta, îmbolnăviți cu nosocomiale, nu supraviețuiesc. Cum vi se pare probabilitatea asta, când vine vorba de viața unui om? Când dați cu zarul, șansele de supraviețuire sunt chiar mai bune.

Acum, puneți-vă o clipă în locul pacienților din acest spital. Puneți-vă în locul familiilor acestora. Știți că e un loc în care se moare pe capete, de ceva ce iei în spital. Cum credeți că se simt oamenii ăștia? De ce credeți că ar mai vrea cineva să plătească asigurări de sănătate la stat, când, iată, un spital de stat nu doar că-și infectează pacienții cu bacterii ucigătoare, dar nici măcar nu spune adevărul, deci nu face nimic pentru a opri dezastrul? Că nu poți să întreprinzi vreo măsură corectivă dacă, mai întâi de toate, nu admiți că ai o problemă ce trebuie remediată.

Apropo, iată, din descrierea acestei bacterii făcută de CDC: „supraviețuiește pe piele… este asociată cu colonizarea pe pielea personalului din spital… igiena mâinilor personalului și curățenia spațiului spitalices reduc șansele de infectare…”

Revenim la povestea de acum doi-trei ani? Iar vorbim despre dezinfectare? Despre echipament steril de protecție? Iar ne-mping morții să ne-aducem aminte de responsabilități în actul medical?

De unde vine indiferența asta abrutizată față de viețile oamenilor, în România? Ce e cu primitivismul ăsta social? Ce societate este aceasta?

Cine trebuia să se ocupe de problema de la Marius Nasta?

Managerul spitalului acuză medicul epidemiolog, care nu i-ar fi dat informațiile necesare. „Dacă n-am știut, nici nu puteam să acționez”, spune managerul. În esență, corect, nu? Dacă așa e cum spune directorul, adică dacă epidemiologul a ascuns adevărul, atunci acesta e criminal, fără nicio îndoială. Dar managerul spitalului nu se interesează de ce are 13 morți în 2 luni, în spitalul pe care-l conduce? Plus că infecțiile astea cu bacterii intraspitalicești necesită tratamente scumpe, cu antibiotice de ultimă generație, care, din păcate, nici nu sunt foarte eficiente. Nu intri la bănuieli când vezi că ai 51 de pacienți infectați cu nosocomiale în numai 2 luni? Ce manager ești tu?

Dar, oare, care este de fapt adevărul, atunci când chiar tu, managerul spitalului, spui public, între al treilea și al patrulea mort că „eu cred că în România avem o mare problemă cu infecţiile, dacă toţi am declara, probabil că cinci infecţii nu ar fi mult”? (sursa)

În fine: cât timp credeți că vom ține minte noi, carașii românești, ce se întâmplă zilele astea la Institutul Marius Nasta? Cât timp credeți că va trece până când ceva asemănător, dintr-un alt spital, ne va ocupa din nou atenția timp de numai câteva zile?

Articol din categoria: REVOLTĂ

30 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Spitalul asta e de stat – deci nu prea e orientat spre profit. In conditiile astea, de ce au o problema asa mare in a recunoaste problema, a inchide spitalul pentru cateva luni, rezolva ce e de rezolvat si apoi revine in activitate.
  Care e problema? Sunt certati de superiori? Cred ca li se rupe de asta.
  Eu cred ca pur si simplu nu pot sa traiasca fara spaga cateva luni de zile. Si nu pentru ca nu ar avea bani sa traiasca.

  Referitor la memoria de caras – pur si simplu in fiecare zi suntem bombardati numai si numai cu probleme / stiri / stiri false care de care mai nasoale si nu avem capacitate de stocare asa mare.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Da, și eu cred că e vb de bani. Știu că dacă se aude treaba asta, vor avea pe viitor mai puțini clienți. Nu pacienți, clienți. Așa se raportează marea parte a doctorilor din România la oamenii bolnavi. Clienți! Și nici măcar nu au scor bun la Customer Experience…

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Partea cu ascunsul problemei sub pres banuiesc ca este reflex politic, cand nu stii sau nu te pricepi sa rezolvi ceva negi. Nu e acceptabil politic sa recunosti ca mor oamenii iar tu nu faci sau nu stii ce-i de facut. Nu stiu daca sunt capabili sa rezolve problema in cateva luni. Daca trebuie daramat spitalul si reconstruit? Am inteles ca unele bacterii sunt incastrate deja in zidul spitalelor dupa un secol de functionare.

   0
   0
  • E reflex bolsevic, puii mei, de la bolsevici ne-am imbolnavit de secretomania asta pe chestiuni de interes public, aia nici cand le-a explodat o centrala nucleara n-au considerat necesar sa zica ceva

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Dar de unde au mostenit reflexu asta? Ca n-au toti 70 de ani.
   Mai e o chestie pe care am observat-o: atitudine doctor in spital privat vs atitudine doctor in spital de stat – acelasi doctor la distanta de o zi.
   Cred ca asta e solutia – cat mai multe spitale private. Nu-s perfecte nici alea, dar parca-s mai omenoase.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Nu pot sa te contrazic. Comunistii tratau cam orice problema din punctul de vedere al interesului politic. Iar politicienii nostrii nu prea au alta scoala si traditie politica la care sa se raporteze. Nu prea vad solutii, in conditiile astea pentru spitatlele de stat. Doar sa fie privatizat in intregime sistemul de sanatate iar statul sa se limiteze la acoperirea costurilor pentru cei care nu isi permit. Actuala stare de lucruri impiedica prin ea insasi normalizarea lucrurilor.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   @ Vlad Petreanu – „aia nici cand le-a explodat o centrala nucleara n-au considerat necesar sa zica ceva”

   De fapt Gorbi a recunoscut in cele din urma intr-un discurs televizat. Insa numai dupa ce fusese obligat de circumstante – mai ales suedezii ii tot cereau explicatii sacaitoare 🙂

   0
   0
 2. #8 Comentariu nou

  Am inteles faptul ca igiena mâinilor personalului și curățenia spațiului spitalices reduc șansele de infectare, ce n-am inteles este cu cat? Ca una este cu 10% si alta e cu 90%. Diferenta dintre 12 morti si doar unul-doi. Tratamentele inteleg ca sunt scumpe si ineficiente.

  0
  0
 3. #12 Comentariu nou

  Asta se întâmplă pentru că în 89 romanii că societate nu s-au vaccinat cu „punctul 8 de la Timișoara”, ne-am luat doar „pastila de libertate” și am crezut că ne-am lecuit pentru totdeauna. Dar uite că boala nu a dispărut a regresat poate un pic și mai apoi s-au extins că un cancer in toate colturile organismului, învățământ, sănătate. E prea târziu acum sa ne vaccinăm?

  0
  0
  • #13 Comentariu nou

   Buuuun comentariu!
   Daca ai rețetă de vaccinare împotriva „erdoganistan”, de răspândit urgent in tara la populație!
   Dar mai ales în BEC, ICCJ, CCR, ETC. și alții…!
   Fără campanie anti vaccinare obligatorie!
   Mulțumesc.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Bingo!!!

   0
   0
 4. #15 Comentariu nou

  Deja e istorie cu ditamai tragedia de la Colectiv…decesele de la Nasta sunt Pepsi light.Cat iures a fost si atunci cu inchideri de localuri cu controale cu arestari de vinovati si nevinovati la gramada demisii tipete urlete. Toate sunt la locul lor in CV si toti sunt la fel ca inainte. Pana la urmatoarea tragedie. Plus ca nosocomialele incep sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. Ca porumbeii din Romana. Si au grija tv si analistii si pretiosii la giacca e cravatta sa ne spuna ce sa tinem minte si ce nu, in functie de gashca pe care o sustin. Cand 24/7 se dezbat numai dosare si denunturi si probleme juridice de parca toata tara e un imens tribunal cand sa mai zici si de altele? Iar daca o sa ramanem fara pinguini fara calota polara daca o sa se scufunde vreo insula cu totul sau ne ataca rusii sau o sa aterizeze extraterestrii in mijlocul Parisului pariu ca o sa aflam ultimii pentru ca toti vor fi in live cu audierea LCK 😀

  0
  0
 5. #16 Comentariu nou

  Problema e lipsa meritocrației. De sus până jos, în tot aparatul de stat.
  Păi dacă pe tine ca angajat la stat nu te trage nimeni de mânecă orice ai face sau în cel mai rău caz ai să primești o bătaie de obraz de ochii lumii, păi de ce să îți complici viața și să faci mai mult decât strictul necesar?
  La fel și cu lipsa răsplății pentru o treabă bine făcută.
  Nu zic că atitudinea aceasta e general valabilă, dar de obicei exemplele bune rămân pe veci neștiute.

  0
  0
 6. #18 Comentariu nou

  Si sa nu uitam de : „avem de toate, nu ne trebuie nimic” – tot cu repetitie.

  0
  0
 7. #19 Comentariu nou

  Eu mi-as dori o singura masura foarte simpla: cand este internat intr-un spital, fiecare sa primeasca o pastila cu cianura, pe care sa o foloseasca cand va deveni insuportabil. Macar ar fi onest.

  E o alegere simpla: o moarte rapida sau o moarte lenta, in chinuri. As vrea macar sa am optiunea asta cand imi va veni randul. Eu sper doar ca, atunci cand voi fi diagnosticat cu o boala, sa am puterea sa fac ceea ce trebuie.

  0
  0
 8. #20 Comentariu nou

  Că suntem în tema și că, Vlad, ati vrut analize decontate, că e dreptu’ nostru:
  Mea culpa că m-am dus la același medic, bun altfel, ( zice lumea ..) Cu bilet de trimitere, decontat!
  Prima data, îmi dă cu flit, să-mi refac analize. Ok.
  Revin, astăzi, după multă vreme, se distrează că vin așa târziu și zice: in timp ce vorbea la telefon, îl butona, ce probleme aveți?
  După o ecografie sumară, de specialist, constată ..o chestiune care nu se mai operează după 45 de ani, să folosesc ….gel varicos, nu dau marcă.
  In zone sensibile!
  Ca atare trebuie să mă redirecționez in privat.
  În condiții de salariu doctor de 4000de EURO?
  Deci…?
  Nosocomiale, e la pachet.
  Azi, mâine vedem că de fapt Agonturili și Soros subminează sănătatea în RO.
  Ei le-au adus.

  0
  0
 9. #21 Comentariu nou

  acum cateva luni ati publicat un guest post despre problemele bancare cauzate de taxa pe lacomie((https://www.petreanu.ro/guest-post-totu-sistemul-bancar-nici-dracul-chiar-negru/).

  postul trata niste probleme de fond si eu, in antiteza, am raspuns cu niste probleme de fond pe care sistemul bancar le-a provocat in societate de-a lungul timpului. concluzia mea a fost – sistemul bancar romanesc merge „la japca”.

  raspunsul dvs a fost: „Am avut x credite. Le-am platit pe toate fara probleme, pe doua chiar inainte de termen.”. ce am inteles eu din asta a fost – confruntat cu sistemul m-am descurcat, sistemul pare sa functioneze ok.

  revenind la postul de acum si eu am fost internat de cateva multe ori. „confruntat cu sistemul, nu m-am infectat, sistemul pare sa functioneze ok”.
  e posibil sa gresesc, nu? paote nu sunt reprezentativ ptr sistem.

  0
  0
  • Deci dv considerati ca o infectie nosocomiala este in aceeasi categorie cu prevederile dintr-un contract de credit. Ok, atunci e simplu, sa alegem sa nu ne imbolnavim, la fel cum putem alege sa nu luam credit.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @tab (cred ca in postul cu bancile aveati alt nume)
   Pe langa ce v-a raspuns Vlad, va fac si eu o analiza pe text:
   Vlad a apelat la banci ptr credit voluntar, a semnat un contract si ne-a spus ca l-a dus cu bine la capat.
   Exemplul dvs ne spune ca v-ati dus la spital si v-ati bucurat ca nu v-ati infectat. Asta e foarte bine. Din textul dvs rezulta ca scopul principal de a va interna a fost sa nu va infectati. Nu mai bine stateati acasa daca asta doreati?

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Apropo de articolul invocat (cel cu bancile), inteleg ca super profesioniste banci din Occident spala la greu bani de la ciuma rosie, aia adevarata, de la Moscova. Fara jena, fara numar! Uite asa se face educatie financiara!

   0
   0
 10. #25 Comentariu nou

  Managerul de spital sa raspunda pentru multiple crime cu premeditare… Daca primesc inchisoare pe viata macar 2-3 politruci din astia o sa invete responsabilitatea!

  0
  0
 11. Nu cred că e vorba de memorie lungă/scurtă aici. Am ajuns la punctul ăla extrem de cinic în care nici măcar nu ne mai interesează la modul sincer. Sigur că, de aparențe, în ziua aflării veștii, dacă ne întreabă cineva suntem al naibii de revoltați. Dar în fond nici nu ne mai pasă, pentru că nu suntem programați intelectual să pricepem că, fără urmă de dubiu, în aceleași spitale vom ajunge și noi și copiii noștri. Și să nu crezi că nepăsarea se oprește la spitale. Ne doare-n straiță de societate la modul general. „Dacă mie mi-e bine, în jurul meu poate să ardă totul!”

  0
  0
 12. #28 Comentariu nou

  mailuri, whatsapp-uri, youtube, facebook, google, twitter, insta, pinterest, amazon prime/music, netflix, hulu, torrente, TV etc etc. Cati dintre fiecare dintre noi nu sta cu TV-ul pornit, smartphone-ul in mana pe facebook si laptop-ul in poala facand und „binge-watching” la o serie actuala?

  Traim intr-o lume in care toti cei intereseati incearca sa iti atraga atentia, iar tu ca persoane ai un timp si camp vizual limitat.
  Doar niste cifre in studii internationale
  – atentia (attention span) fiecaruia scade vertiginos de la an la an (2000 = 12 secunde, 2015 = 8,25 secunde)
  – fiinta umana este una uitatoare. E biologic si genetic. La urma urmei suntem la baza niste neandertali care filtreaza informatiile venite din exterior si atata timp cat acestea nu ne pune in pericol supravietuirea (propria viata), le stergem din memorie, ca de nu ne explodeaza creierul.
  – punem mana pe tel intr-o saptamana, de circa 1500 de ori
  – la lucru ne verificam mailul circa 30x/ora
  – media duratei unui video online fara intrerupere = 2,7′

  Sa revenim pe meleaguri mioritice – La ce bombardament media sunt supusi romanii din 2016 incoace – e de nedescris. Doar nenorociri si drame. Media intreaga isi face datoria – Informeaza….dar n-ai timp de respiro, de „settle down a littl’ bit”. Nenoricirea care acum 2 saptamani facea „headlines”, azi e o memorie distanta aflata in trecut la care doar suspinam asa in treacat. Ah da! parca a fost ceva. Noroc ca nu ma atinge personal cu ceva….

  Intr-o tara normala, cad capete, proceduri sunt puse sub semnul intrebarii, reluate, remediate, INSA traim in Romania si asta spune topul.

  Cineva mai sus spunea de meritocratie. Cand incompetenta crasa ajunge sa faca legea, ne alegem cu astfel de drame. Inca se mai traieste cu ideea „sa vina statul sa faca”. De multe ori, titlul de director, vice etc este pentru propriul ego si cu asta un paycheck gras. Pe cand vine vorba RESPONSABILITATE (macar morala), acest cuvand nici nu exista in vocabularul celor cu cefe grase si de multe ori vina e indreptata spre und trepadus infim.

  Fereasca D-zeu, mama omida si in cine isi mai pune romanu increderea, sa vina cu cutremur ca-n ’77 ca dracu se alege de tara asta. Sa vezi atunci – stat paralel, Soros etc

  0
  0
 13. Vlad, dacă te plimbi în zona oricărui spital, vei vedea medicii și personalul auxiliar cum ies până la magazinul de la colț echipați în haine de spital. Ne cer nouă, vizitatorilor, echipament de protecție, dar ei cu botoșeii de spital și cu haletele de salon se plimbă în băltoacele din jurul spitalului, să meargă până la non-stop-ul de la colț. Am văzut faza aceasta de nenumărate ori, privind, din mașină, variile zone în care efectiv am ajuns să identific că e un spital prin preajmă (fie el privat sau de stat, că am văzut de ambele) în care se iese în stradă cu echipamentul de spital.
  Aici e efectiv de act medical în sine, cum foarte bine se puncta de mediul de propagare al acestei bacterii care a făcut ravagii la Nasta.

  0
  0
 14. #30 Comentariu nou

  14 februarie: taica-meu se interneaza la Nasta pentru o biopsie.
  15 februarie: se face biopsia si e dus la Terapie Intensiva. Citesc despre cei 2 morti. Ma apuca tremuratul.
  Dupa vreo 4 zile e externat.
  2 saptamani mai tarziu: biopsia e OK, infectie nu a facut. Pfui. Mare noroc.

  0
  0