TVRFR

În Republica Fantastică România există o instituţie pentru a cărei existenţă plătim prin lege, fiecare dintre noi, lună de lună. Doar în ultimul deceniu, i-am dat din banii noştri peste 700 de milioane de euro. Teoretic, firma asta e proprietatea noastră, a contribuabililor, şi este lăsată în administrare unor tipi pe care îi alegem ca să ne servească interesele. Această instituţie ar trebui să lucreze în beneficiul nostru, al cetăţenilor, şi în beneficiul democraţiei dar, în fapt, este dintotdeauna bătaia de joc şi târfa politicienilor, care o controlează, o folosesc şi o jefuiesc fără milă, de ani de zile.

Este vorba despre TVR, postul public de televiziune, care se afundă din ce în ce mai tare de la un an la altul în mizeria politicianistă în care este ţinută de o lege de organizare strâmbă, o lege care taie din ea felii de influenţă şi dominaţie politică şi nu mai lasă decât câteva firimituri de bun simţ pentru foamea publicului de programe oneste, de calitate.

Care ar trebui să fie rolul TVR şi ce rol joacă, în realitate?

Imaginaţi-vă că, în oraşul în care locuiţi, ar exista un magazin universal la care toţi locuitorii ar fi proprietari, prin naştere. De aici, locuitorii ar trebui să-şi poată lua cele trebuincioase, cu garanţia calităţii şi serviciilor prompte. Pentru asta, locuitorii plătesc inclusiv o taxă de acces în magazin, obligatorie. Dar administratorul magazinului nu doar că nu le oferă clienţilor-proprietari ai magazinului ce solicită aceştia, ci le bagă pe gât produse expirate, toxice, refuzate de alte magazine. Pe deasupra, administratorii mai şi fură la cântar, pe faţă, şi dau afară angajaţii care încearcă să răspundă aşteptărilor clienţilor.

Ilustraţie Shutterstock
Ilustraţie Shutterstock

În acest context, vă reamintesc că, în 2012, canalul TVR Info a fost desfiinţat fără fasoane şi fără explicaţii, la scurt timp după ce a difuzat în premieră informaţia că teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta conţinea pasaje semnificative din alte lucrări şi părea să fie plagiată.

Preşdintele TVR, Stelian Tănase, a dat ieri un interviu incendiar site-ului Gândul.info (vă recomand să-l citiţi). Dl. Tănase se plânge şi oftează de la început până la sfârşit, întristat până la lacrimi de soarta lui crudă de şef cu datorii, dar fără coaie, peste o televiziunea publică. Dar nu asta trebuie să reţinem, ci esenţa situaţiei de la TVR, starea cumplită de degradare morală în care a ajuns această instituţie şi relaţia putredă şi toxică dintre TVR şi puterea politică din România.

Potrivit preşedintelui TVR, nu el conduce instituţia, ci purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, care este şi membru al consiliului de administraţie şi, în egală măsură, conducătorul “majorităţii PSD din consiliu”. Dar cum e posibil aşa ceva? trebuie să întrebăm.

Cum e posibil ca şeful acestei instituţii care trebuie să fie independentă din punct de vedere politic să spună, în acelaşi interviu, că “sunt presiuni enorme, telefoane peste telefoane, rugăminţi, suspiciuni şi niciodată partenerii noştri nu sunt mulţumiţi.” Dar cum îşi permit aceşti politicieni cu obraz gros să ameninţe şi să preseze o instituţie care este a naţiunii, nu a vreunui partid?

Cum e posibil ca preşedintele TVR să recunoască public, dând din umeri, că e ţnta unor presiuni insistente ca să “ia capul” unui realizator care face emisiuni echidistante şi corecte, tocmai pentru că face emisiuni echidistante şi corecte? Şi nu, nu este vorba despre Moise Guran, ci despre Sorin Avram, realizatorul emisunii intitulată, ce ironic! chiar “Vorbeşte Liber”. Moise Guran este al doilea realizator a cărui emisiune ar putea fi scoasă de pe post ca urmare a unor jocuri politice dezgustătoare.

Nu contează audienţa, calitatea, eficienţa şi profitul de imagine şi financiar pe care emisiunile acestea le aduc postului public.

De fapt, nu contează ce emisiuni am vrea noi, abonaţii, să vedem la TVR. Contează ce emisiuni consideră politicienii că-s potrivit de servile şi de umile cu ei, marile nulităţi şi găunoşenii penale care au luat în stăpânire ţara noastră.

Republica Fantastică România, fraţilor, arată din păcate şi aşa: un coşmar, care va dura cât timp vom refuza noi, cetăţenii, să ne trezim.

17 comentarii Adaugă comentariu

 1. Trebuie clarificat următorul aspect: NU canalul TVR Info a difuzat în premieră “informaţia că teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta conţinea pasaje semnificative din alte lucrări şi părea să fie plagiată”.
  TVRinfo.ro, aşa cum se numea site-ul de ştiri al SRTV atunci, a publicat în exclusivitate documentele care au stat la baza acestei informaţii.
  CANALUL TVR Info a difuzat ştirea la multe ore distanţă, fără a avea vreun rol în textul publicat pe site în exclusivitate. Soarta canalului nu are legătură cu plagiatul.
  Asta era în iunie 2012. În august, redacţia site-ului fusese deja împrăştiată, ghiciţi de ce.

  Thumb up 0
 2. ai văzut acest material care susține că “…nu pot ignora declarațiile recente ale lui Stelian Tănase cu privire la transformarea canalului principal al postului public într-un post de ”news & public affairs”, deși legea îi interzice acest lucru…”
  http://cutiapandorei.net/stelian-tanase-intre-ciocanul-consiliului-de-administratie-si-nicovala-cna-unde-e-adevarul/

  Thumb up 0
 3. Ce s-a intamplat cu Claudiu Roman, de a facut ce a facut? Dumnezeu sa-l ierte!

  Thumb up 0
 4. Si, de unde stim ca Stelian Tanase nu a fost presat de Basescu pt a face imagine proasta PSD?
  Nu uitati, suntem in campanie.

  Thumb up 0
 5. “Dar cum îşi permit aceşti politicieni cu obraz gros să ameninţe ”

  E simplu … isi permit fiindca si-au dat legi care ii protejeaza, iar orice amenintare fizica la adresa lor au catalogat-o drept infractiune. Tara este sub ocupatia clasei politice, iar orice tentativa de a-i ameninta fizic (ca altfel nu ai cum sa le provoci frica acestor golani) va intampina rezistenta din partea fortelor de opresiune (politie, securitate, armata). Daca cineva crede ca aceste forte nu sunt de opresiune ci in slujba poporului sa se mai gandeasca … daca ar fi in slujba poporului in primul rand are executa sumar clasa politica … cu munitie de razboi.

  Thumb up 0
 6. ce conteaza Bogdan cine a presat Basescu sau PSD? am impresia ca nu ai inteles deloc la ce se refera acest articol. e vorba de libertatea presei si de dreptul nostru al abonatilor. presiunile sunt facute de politicieni in general, nu se facea vorbire de culoarea politica. nu mai reduceti totul la campanie electorala.

  Thumb up 0
 7. “soarta lui crudă de şef cu datorii, dar fără coaie” – pai de asta l-au pus acolo :)
  iti dai seama ca stelica asta nu poate sa dea pe nimeni afara din tvr pentru ca: sindicatul, contractul colectiv de munca, Pile, Cunostinte, Relatii. e prea mare serparia acolo. l-a invins sistemul si pe asta :)

  Thumb up 0
 8. Am o parere buna despre TVR, am cunoscut multi oameni care au lucrat acolo, e drept pe functii tehnice si toti au fost de o mare probitate profesionala. Din pacate institutia a intrat pe mina unor lepre, cam din 2006 incoace si a ajuns unde a ajuns. Ma uit cu interes la Viata Satului si Ferma, deasemenea la O data-n viata, Garantat 100%, Biziday, Profesionistii, Nocturne si multe alte emisiuni civilizate. Nu mai vorbesc de Teleenciclopedia si filmele artistice difuzate. Pacat ca politicul si ghertoiala se amesteca in treburile editoriale ale TVR. Daca dispare si reduta asta ne putem lua adio de la cultura si normalitate. Oare unde vom mai vedea emisiuni folclorice, pe Taraf sau Etno sau Favorit? Sau emisiuni pentru intelectuali, pentru instruiti pe B1TV, Antene etc?

  Thumb up 0
 9. Lasa ca daca si Moise facea o emisiune despre fasole,praz si vin ,ca alde Dinescu ,ii mergea bine,nu?, mai o tochitura ,mai o plachie,mai un vin,o muzica si emisiune garantata ! Asa ca sa ma lase Stelica cu lamentarile;ce el este Badea sau Gadea ? Daca Moise lua coleg de emisiune , inca un oltean,sa zicem Zgonea ; pai faceau o emisiune de plangeau pesedistii ,de sarea camasa pe dansii.Asa ca transmite-i lui Moise ,toata simpatia ; iar lui Mircea Toma,Parvulescu si celorlalti gugustiuci care mananca o paine batandu-se pe burta cu libertatea cuvantului , sa ia o pauza.

  Thumb up 0
 10. #13

  Un(inca unul!)abuz samavolnic sa platim obligat fiecare bani pentru supravietuirea acestui post cu vederi politice orientate spre Rasarit(deci retrograde si antiromanesti!)si pro-PSD!Dar indiferent de opiniile politice,de ce trebuie cocolosit acest post ce beneficiaza de avantaje nepermise dpdv concurential?Adica TOTI ceilalti trebuie sa fie rentabili,sa lucreze pe profit si sa PLATEASCA statului bani ca si impozite,in timp ce aceste…plosnitze PRIMESC bani de la stat!Este anticonstitutional nu numai imoral!Celelalte televiziuni sunt dezavantajate si Constitutia garanteaza egalitatea in fata Legii si nediscriminarea de orice fel!De ce TVR beneficiaza de un statut preferential?Adica ei chiar daca fac emisiuni proaste ce nu fac rating nu conteaza,sunt cocolositi si avantajati in timp ce toti ceilalti simt permanent biciul concurentei!Iar ca sa fie si “bomboana pe coliva”mai difuzeaza si clipuri publicitare si mai iau si de la cablisti bani!Din cate locuri iau astia bani pentru aceeasi marfa proasta?

  Thumb up 0
  • Banuiesc ca nu ai vizionat foarte multe programe produse de TVR, altfel nu ai avea cum sa spui ca emisiunile sunt anti-romanesti. Televiziunea Nationala nu beneficiaza nici de bani de la “cablisti” si nici de alte avantaje nepermise. Nu este anticonstitutional faptul ca difuzeaza publicitate (fara a intrerupe filmele sau emisiunile). Cand te referi la aceasi marfa proasta, banuiesc ca te referi la faptul ca lucrezi la un post de televiziune privat si nu poti sa te exprimi liber despre calitatea emisiunilor la care lucrezi, asa-i?

   Thumb up 0
 11. Este trist ce se intampla, o natie adormita si prostita cu Vacanta mare si Las Fierbinti…
  Dl. Vlad cand credeti ca vom vedea o ”mobilizare” verbala/scrisa din partea unor oameni ca dvs., dl Moise etc. pe subiectul alegeri prezidentiale, sunt oamenii aceia indecisi care asteapta clar un punct de vedere din partea unor formatori de opinie pentru a putea iesi la vot, respectiv pentru a alege un asa zis presedinte.
  Mie mi se pare ca lumea este deja anesteziata si scarbita de copy/paste dar resemnata ca sigur ajunge si presedinte si asta-i viata…
  In rest, legat strict de subiectul de mai sus, nu este prima institutie supusa la astfel de miscari si influente politice, doar ca aici a mai avut nea Tanase un pic de zeama in oua si a vb si el ceva….

  Weekend placut sa aveti!

  Thumb up 0
 12. “Dar cum îşi permit aceşti politicieni cu obraz gros să ameninţe ” – E si mai simplu: pentru ca noi le permitem!

  Thumb up 0