„Mărturisirea” lui Turcescu: de ce şi în beneficul cui?

Momentul Robert Turcescu de aseară a fost de o bizarerie aproape jenantă, o eliminare live de fum şi ceaţă, un joc confuz de lumini mascate.

Ce putem înţelege din acest saltul mortal cu piruetă?

Sunt trei posibilităţi:

1. O mărturisire autentică.
2. O operaţiune a unui serviciu secret.
3. Un PR stunt, o acrobaţie de marketing pentru promovarea a ceva, un soi de tease.

Să le luăm pe rând:

1. Mai întâi că, dacă e o mărturisire, ea nu e completă. Turcescu nu a spus ce a făcut, când şi cum a făcut, cine a fost afectat de ce a făcut. Minciuna în care el susţine că a trăit (cât timp, de fapt?) continuă. Ca atare, nici nu poate fi iertat, aşa cum ne cere. În acest moment, ieşirea lui seamănă mai degrabă cu o misiune, nu cu o mărturisire.

2. Operaţiunile serviciilor secrete sunt caracterizate atât de mascarea obiectivului final cât şi a elementelor constructive. E ca la scamatorii: pasa prestidigitatorului, fumul, flashurile sunt esenţiale în cadrul numărului şi sunt menite să atragă atenţia şi să mascheze gestul cu adevărat important. Noi ne uităm la batista roşie pe care o flutură scamatorul şi nu vedem cum e băgat iepurele-n joben.

Ce nu ştim acum este dacă Turcescu este complice sau victimă în această posibilă operaţiune.

Dacă e victimă, înseamnă că unul dintre servicii – sau o facţiune a unuia – joacă la rupere şi elimină pioni de pe tablă. Interesant că au fost mai multe întâmplări în ultima vreme care au vizat diferite piese dintr-o singură parte: Bădin, Burci, acum Turcescu. Dacă e vorba de o facţiune care a devenit necontrolabilă şi a ajuns până la expunerea unor agenţi secreţi, atunci situaţia este foarte gravă şi de natură să afecteze credibilitatea şi operativitatea serviciilor româneşti – inclusiv internaţională.

Dacă e complice, înseamnă, din nou, că un serviciu sau o parte a unui serviciu încalcă flagrant legea – fie prin expunerea unui agent, fie prin încercarea de influenţare directă a vieţii publice.

Trebuie luat în calcul şi contextul în care s-a produs bizareria: toată lumea aştepta ca Traian Băsescu să spună cine este agentul sub acoperire din politică dar, ce să vezi, s-a auto-deconspirat chiar propriul lui megafon. Mai ţineţi minte ce teasing făcea Turcescu pe Twitter şi FB la marile şi iminentele dezvăluiri ce urmau să schimbe totalmente viaţa politică?

Să fi fost şantajat Robert Turcescu? Mi se pare evident că da, în vreun fel pe care nu-l ştim şi nu-l înţelegem. Nimeni nu face de bună voie ce a făcut el aseară.

Apropo, imaginea asta o mai ţineţi minte? A apărut acum o săptămână.

turcescu batut

E aceeaşi fotografie care e folosită în „livretul militar” publicat de Turcescu pe blogul său:

Turcescu-Livret-Bun-1

robert turcescu…iar imaginea este, ce să vezi, un decupaj dintr-o fotografie de comunicare care poate (putea) fi găsită chiar pe blogul lui Turcescu, la secţiunea „Despre” (blogul e căzut deocamdată).

Şi cu asta, am ajuns la istoria cu „documentele” publicate de Turcescu pe blogul său. Acestea sunt pline de neconcordaţe şi sunt destul de imprecise – nu se vede pe numele cui sunt fluturaşii „de salariu”, nu se înţelege de ce e un alt CNP decât al lui Turcescu în presupusul livret, nu e clar de ce e indicată o specializare de intendenţă etc. Deci „documentele” alea sunt o tâmpenie, în sensul că nu ne pot convinge. Întrebarea este dacă pe noi trebuie să ne convingă sau ele reprezintă un semnal pentru altcineva, poate chiar pentru Turcescu (şi nu, nu este CNP-ul misteriosului candidat acoperit, pentru că nici unul dintre candidaţi nu e născut în 1975, cum arată indicativul de an din CNP).

3. Nu puţini cred că toată afacerea e un soi de PR stunt, un trolling major. Dacă e, nu cred că-i unul în beneficiul lui, ci al altcuiva – un actor important – şi nu cred că Turcescu face jocul de bunăvoie, că nu are decât de pierdut. Iar asta ne reîntoarce la tema operaţiunii mascate.

Oricum ar fi, campanie electorală mai murdară n-am văzut.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

44 comentarii Adaugă comentariu

 1. Într-adevăr, ceva nu se leagă iar Robert nu părea în apele lui aseară. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe, mărturisesc că și mie varianta cu nr.3 mi s-a părut cea mai plauzibilă.

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Da!, încurcăi drace.Fiecare ,,pasăre pe limba ei piere,,!E în poporul ăsta cîteodată,un soi de ceva, ce ne ajută pe cei normali, să vedem nevăzutul.O să mai auzim multe.Dacă sinteți atenți cu voi și cu ce-i în jurul vostru, o să mai vedeți multe.Dar asta necesită mult har și credință, nu mistificare cum spunea ,,deontologul neamului,,!Încă va salut!Mertyk ,omul de pe stradă!

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Yoi, tulai Doamne, ce bucuros îi @mertyk ăsta. Probabil pentru că ai ce vedea la A3 săptămâna asta despre colonelu’.
   Te cred și eu că v-ați plictisit despre subiectul „post confiscat”. 😀

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   *de subiectul „post confiscat”

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Măi johanis îs bucuros că mor(politic)cîinii.De altceva ce să-ți spun;ponta e la fel ca ei,voiculescu tot așa, ungureanu ,videanu ,berceanu ,nastase,falcă,udrea,cocoș,și nemul lor,base și nemul lui,blejnar,oltenu ,etc.Cît despre A3e mai curată,decît alții.Și e pe picioarele ei.Nu bagă nimeni bani acolo,CA LA B1 REALITATEA,EVZ,GINDUL,PRO TV,TVR1 și…tot așa.Culmea este că nimeni din îara asta nu este afiliat la CNN,nimeni nu are vreun premiu mare internațional și nimeni nu e numit în marele juriu internațional.Restul…fițe și fițuici.Exact cum ar fi NDIA COMĂNECI, lîngă bianca drăgușanu.Așa, că ciocu mic.Și belește bine ochii pe cine apreciezi și pe cine nu.

   0
   0
  • Afilierea la CNN se face contra unei taxe anuale.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Probail sunt eu greu de cap că nu pricep de ce Ponta (despre care spui că e din aceași clasă și cu același iz politic – și nu te contrazic) se simte în largul său la anteniștii despre care-mi spui că fac televiziune pe bune. O fi vreun paradox greu de explicat. :)))

   0
   0
 3. #8 Comentariu nou

  :)))

  ,,Oricum ar fi, campanie electorală mai murdară n-am văzut.”

  0
  0
 4. Mie mi se pare că prin ce a făcut Turcescu se vrea îndreptarea atenției asupra acestui eveniment. Ceea ce mă duce cu gândul că cineva a ordonat chestia asta pentru a-și face treaba liniștit. Plus că vine imediat după lansarea candidaturii lui Ponta. Or avea oare vreo legătură?

  0
  0
 5. Ce este adevărat cu certitudine este afirmația finală – campanie mai murdară nu am văzut. Dupa formula: daca nu poți să-i convingi, confuzează-i.

  0
  0
 6. #11 Comentariu nou

  Oricare varianta ar fi (ca ar mai fi vreo doua in afara de astea trei de le-ai zis) ramane o singura concluzie: „serviciile” sunt de, pardon, ca-cat, chiar daca Turcescu este sau nu. E inadmisibil sa lasi sa se intample asa ceva. Pentru ca nu toti oamenii din servicii sunt de rea credinta si nu poti lucra eficient si ca la carte intr-o structura infromativa stiind ca in orice moment poti fi deconspirat sau, si mai rau, santajat sa te autodenunti public, daca ii foloseste cuiva intr-o curba periculoasa pe serpentinele politicii

  0
  0
 7. #12 Comentariu nou

  Eu vad fie o replica la amenintarile lui Basescu privind candidatul acoperit (la care Turcescu a fost parte din scenariu, remember? Acuzatiile au fost lansate in emisiunea dlui lent-colonel.), fie o actiune de matrasire a jurnalistilor ostili intereselor PSD/Rusiei. Ori amandoua.

  0
  0
 8. #13 Comentariu nou

  Are cineva audientele de la B1 de aseara?

  0
  0
 9. #16 Comentariu nou

  Actiune care tocmai a ratat la mustata capul lui Guran de la TVR.
  Presa din partea asta a lumii e una din mizele anuntate clar de Nuland, Kerry si altii, acum juma de an.
  Cad moguli toxici precum SOV, Voiculescu etc, iar tovarasii reactioneaza pe partea astalalta, unde, sa ne intelegem, exista vulnerabilitati majore.

  0
  0
 10. #17 Comentariu nou

  Cristoiu atrăgea atenția vineri seara la Jocuri de Putere ca „acopritii” sunt, de regula, reporteri/ziarist/oameni de media cu forta in manipularea opiniei publice. Ce știe „maestrul” noi nu vom ști niciodată si asta s-a văzut duminica seara la B1 unde sfârcurile continua (așa cum se arata si pe blog). La finele acestei lupte situația va fi ca si in bătălia din antichitate unde învingătorul se întreba dacă meritos o astfel de victorie daca el a rămas fara oaste? Degeaba invocăm istoria când noi nu învățam nimic din ceea ce am trăit si trăim.

  0
  0
 11. #18 Comentariu nou

  A fost ceva gresit in comentariul meu?
  vad ca nu a fost postat…

  0
  0
 12. #19 Comentariu nou

  Ipoteza șantajului nu stă în picioare. Turcescu nu putea fi șantajat pentru a comite gestul „destăinuirii”. Dacă a fost ofițer acoperit nu ar fi comis nicio ilegalitate, nefiind vorba de incompatibilitate în cazul său. Dacă ar fi încălcat legea, astfel încât să-și piardă protecția conspirării, ar fi fost îndepărtat în liniște, fără tam-tam, fără presă. Ce a făcut Turcescu zilele astea este fără precedent, dar asta nu trebuie să creeze panică sau scenarită ieftină. Ce va fi va fi. Eu cred că Robert Turcescu nu va păți absolut nimic, nici dpdv legal și nici profesional, pentru că nu a comis nicio infracțiune. Prea vă jucați cu ipotezele.

  0
  0
  • #20 Comentariu nou

   Se pare ca este ilegal sa te deconspiri…

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Numai daca poti dovedi prin documente valabile ca e o deconspirare reala. Altfel oricine poate sa spuna despre el ca e agent sub acoperire. N-are nicio relevanta. Or Turcescu nu a dovedit nimic, documentele, am stabilit cu totii ca sunt fake-uri , numai a facut o vorbire, ca a fost penibila, ca era ingrozit, ca a jucat teatru sau ca era speriat, asta tine doar de perceptia fiecaruia. Nu e o dovada.

   0
   0
  • Si-a detonat cariera.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Oare?
   Asa pare la prima vedere, numai ca eu n-am observat sa fi spus ceva concret. Nici acum nu consider ca in prestatia de jurnalist, de partea cui a fost, pe cine a criticat, ar fi mintit.
   Mie mi s-a parut ca duminica seara juca (prost sau voit prost) un rol. Cine l-a urmarit in mod constant ani de zile stie ca era pasionat de ceea ce afirma in emisiunile lui.
   Duminica insa mie mi s-a parut penibil.
   Un om obisnuit ani de zile sa-si negocieze prestatia pe sume mari, e greu de crezut ca se da legat de amorul artei intr-o duminica seara, asa din senin si invocandu-l pe Dumnezeu si pe judecatorii drepti. Era disonant. De-abia asta trebuie sa ne puna pe ganduri.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Pe-mine-ma-pun-pe-ganduri-doua-afirmatii-ale-lui-R.Turcescu,una-mai-veche,cand-afirma-cu-tarie-ca-el-nu-va-suporta-NICIODATA-sa-fie-CENZURAT,-si-ca-va-pleca-din-postul-respectiv-imediat;iar-a-doua,-cea-de-duminica-seara-(cand-intr-adevar-parea-foarte,foarte-obosit,parca-nedormit…),cand-a-insistat-pe-afirmatia-,,Numai-DUMNEZEU*(?)-STIE!”-Stiti-la-care-,,Dumnezeu”*-se-referea?

   0
   0
 13. #25 Comentariu nou

  Totul este o facatura.. daca observati cu atentie, pe asa zisul livret… gradul si numarul ordinului este ingrosat si nu corespunde cu data! scrisul este altul (vizualizati cifra „0”) si lipseste inca ceva .. foarte important! Lipsa semnaturii titularului (sub poza)! Nicio institutie nu elibereaza un act fara semnatura titularului!

  0
  0
 14. Operatiunea penibila de descoperire a lui Dumneazeu de aseara e in stricta legatura cu puctul unu al acestei postari. Turcescu era renumit pentru hibele de caracter si aroganta afisata.

  0
  0
 15. #28 Comentariu nou

  Votez pentu punctul 3.
  PSD-ul va lucra cu mult fanatism si multi bani. Dreapta sau ” extra PSD” va lucra cu multe surprize….Filmul a inceput….

  0
  0
 16. #29 Comentariu nou

  Oameni buni, ceva e putred aici, lucrurile nu se leagă!

  Despre faptul că CNP-ul de pe livret nu are cum să fie al lui Turcescu s-a spus. Mai adaug că cifra 7 din CNP arată diferit de cifra 7 din anul nașterii, ceea ce arată că pe acea pagină au scris două persoane diferite.

  MI se pare foarte clar că acele documente conțin niște informații false. Plus că, dacă Turcescu ar fi fost ofițer acoperit și vroia să se autodemaște, atunci era suficient să anunțe acest lucru pe blog fără să mai publice nicio dovadă! L-ar fi crezut imediat toată lumea, mai ales dușmanii!

  Eu cred că acele documente aparțin altcuiva, și fiindcă Turcescu ar fi riscat închisoarea dacă ar fi divulgat identitatea persoanei, a ales să facă o autodemascare falsă cu scopul de a semnala adevăratului „acoperit” că există dovezi privind apartenența respectivului la diverse structuri secrete.

  Oare cine se simte cu musca pe căciulă?

  0
  0
 17. #30 Comentariu nou

  .Bineinteles ca ma numar printre cei socati de acest…”EVENIMENT” marcat de aparitia lui Robert Turcescu speriat,cu o voce tremuranda si inceata,cu ochii inlacrimati…un om distrus.De ce a ales acest moment?Cui era atat de teribil de necesar sa strice calendarul de aparitii ale lui Traian Basescu in emisiunile lui Robert Turcescu acum cand toti scot armamentul cel mai greu,de cel mai mare calibru?Ce alternativa a aparut mult mai teribila decat actuala situatie pe care Robert Turcescu a admis-o?Si de ce acest jurnalist considerat pana acum curajos spune ca a scapat de o povara uriasa cu acest gest?Desi e limpede pentru absolut toti ne-tampitii ca omul este distrus complet,cariera,demnitate,credibilitate,practic si familia este asociata aceleiasi categorii”paria”pe care jurnalistul a ales ACUM sa-si faca „sepuku”?Ce lucru atat de periculos,atat de teribil a reusit sa-l sperie pe Robert Turcescu mai mult decat situatia pe care a ales-o constient ca este sfarsitul carierei si demnitatii lui umane?Mie mi se pare cunoscuta „metoda”folosita cu amenintarea cu moartea a intregii familii,metode folosite de rusii ce desavarseau ocupatia in 47 stabilizandu-se peste Romania!Si acum situatia seamana teribil cu aceea din 1947 cand singura diferenta este ca in locul Regelui este presedintele Traian Basescu pe ultimile lui zile constitutionale de mandat!Si la Kremlin se afla iarasi o canalie ca si atunci numai numele este altul:Vladimir Putin in loc de I.V.Stalin.Nu-i pot cere domnului Turcescu sa aiba curaj,nu am acest drept si consider ca nimeni nu are,eu STIU prin ce trece,stiu si presiunile la care este supus,desigur nu cunosc detaliile,insa omul acesta a ales in viata lui o cariera care implica curaj,cu atat mai mult cu cat el a ales sa nu se situeze pe baricade de partea Intunericului,a dictaturii rapace unde i-ar fi fost cu mult mai usor si cu infinit mai putine riscuri,omul a ALES sa LUPTE pentru libertate si democratie ca si alti inaintasi celebri,oare chiar nu stia ca istoria a consemnat metodele rusesti cu care era evident ca ne vom confrunta din nou?Am feelingul ca asistam la o situatie fabricata cu acte cu tot,un lt.col nu are doar 2400 ron…hartiile se scriu ca si cum ar fi originale,cine poate spune ca nu au fost gandite dintr-un scenariu complex pentru a termina odata aceeasi sperietoare a PSD-ului?

  0
  0
 18. Eu am o teorie a conspiratiei.

  Sunt de parere ca Johannis este cel vizat.
  Turcescu a jucat un rol ilar in deconspirarea lui Johannis. Da, este vorba despre santaj, insa nu asupra lui Turcescu, ci asupra lui Johannis.
  Documentele aduse ca probe sunt in mod evident trucate, menirea lor este de a transmite un mesaj.

  Eu vad o legatura stransa intre aceste marturisiri incendiare si intrarea concomitenta in scena a lui Melescanu, care a demisionat de la sefia SIE, ca sa candideze.

  Nu m-as mira daca Johannis se va retrage cu prima ocazie si va face loc lui Melescanu, care va prelua bazinul electoral de dreapta…

  0
  0
  • #32 Comentariu nou

   Vlade las-o jos!Spune la altu, nu mie.Nu vine țața goldana la CNN.Dar de subiectul;bebybroker…nimic nimic???Dacă esti cine te dai ,arde în carne vie.Ce vrei mai mare subiect, ca ăsta?Pt un jurnalist nu?Sau lovești pe cineva cre te plătește.Și atunci vei vedea respect din partea mea.Dacă-mi vei spune săr în foc pt tine o voi face.Dar arată-mi că am pentru cine.Vezi MIRCEA BADEA.încă te salută omul de pe stradă!

   0
   0
  • Nu prea înţeleg… Care bebybroker?

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   Reportajul de la 60 de minute.Făcut în 1990.Dacă nici cea mai veche emisiune de pe planeta și mai serioasă,nu te convinge nu mai scriu de mîine pe blogul tău.

   0
   0
  • Aha. Ce e cu reportajul? Ma convinge, dar ce sa scriu eu despre el? Si nu sunt angajatul lui Burci.

   0
   0
 19. #36 Comentariu nou

  Posibil sa u fie un simplu santaj. Mi-e teama sa nu se fi ajuns la amenintari, n-ar fi primul caz.

  0
  0
 20. #37 Comentariu nou

  Nu este prima varianta (marturisire autentica) pentru ca omul ar fi facut pur si simplu marturisirea, fara a aduce niste documente evident false (CNP-ul nu este al lui – vezi CNP-ul lui real in documentele de la MO ale societatilor infiintate de el, ofiterii sub acoperire nu au un livret de rezervist etc etc). Nu cred nici in varianta 2.
  Cred doar ca Robert Turceascu ma dezamageste inca o data (asa cum a facut constant in ultimii 5-6 ani) facand jocul master-ului sau , de data asta miza fiind netezirea drumului spre prezidentiale a minunii blonde (bossul ar da foc la tara doar ca protejata sa ajunga in turul 2). Am fost un fan Robert Turceascu pe cand acesta era ziarist (nu trompeta lui Basescu) , poate istoria va lamuri declicul acela din 2008-2009 cand un ziarist adevarat s-a transformat brusc in o carpa. Atunci cred ca a fost un santaj – nu acum.
  Omul nu e prost deloc, a jucat si teatru binisor atunci seara. Nu risca absolut nimic (apropo de ce spuneau altii), risti inchisoarea doar daca deconspiri un ofiter acoperit, ori el nu este asa ceva (au si serviciile alea o limita totusi) iar pentru teatru ieftin si circ nu este prevazuta o pedeapsa in codul penal.
  Repet, poate istoria va scoate in viitor la iveala ce s-a intamplat in 2008 cand Basescu pur si simplu la capturat pe Turcescu si a inceput sa-l foloseasca doar in interesul sau – ultima actiune fiind doar o alt miscare de ate a papusarului, nimic altceva.

  0
  0
 21. #38 Comentariu nou

  Am vrut sa spun mai sus „l-a capturat”, lipsa cratimei a fost din graba.
  Scuze.

  0
  0
 22. #39 Comentariu nou

  Nu l-am urmărit pe ziaristul Turcescu de mulţi ani. Neştiind ce a spus pe post nu–l iubesc, dar nici nu-l urăsc.
  L-am urmărit pe omul Turcescu în emisiunea rămasă de pomină. Era speriat peste poate. Era îngrozit. Nu pot să dau într-un om căzut şi nu pot să-mi imaginez problemele pe care le are.
  Mi-e frică pentru viaţa lui şi pentru ce ar putea urma. Sper să aibă familia alături şi sper, pentru binele lui, să poată fi internat pentru protecţie şi tratament.

  0
  0
 23. #40 Comentariu nou

  In max. 5 minute MApN trebuia sa spuna daca documentele prezentate de RT sunt adevarate sau false si sa emita un comunicat. Daca ar fi adevarate, atunci ar trebui sa raspunda cei in cauza si sa motiveze cum s-a ajuns aici(adica RT nu stie nimic….s-a trezit cu ele-n brate?!!!). Daca sunt falsuri, sa fie cercetat cine si-a permis sa faca astfel de „glume” si sa denigreze MApN. Nu cred ca se poate elibera livret militar unui om care nu a facut o zi de armata, asa cum a declarat RT.

  0
  0
 24. #41 Comentariu nou

  Posibil-sa-fie-o-reactie-temperamentala-a-lui-R.Turcescu-la-adresa-celui-care-i-a-inmanat-,,documentele”-cu-intentia-de-a-i-fortza-mana-(sau-,,gura”MARE!)!-Adica-in-sensul-de-,,Vrei-sa-ma-compromiti?-Iata-ca-ti-o-iau-eu-inainte!”-Imi-asum-riscul-de-a-pierde-PLUSAND!

  0
  0
 25. #42 Comentariu nou

  Eee.. cum nu a fost pana acum campanie electorala mai murdara decat asta?
  Pai aia din 2009 cu patriciu, basescu si tot restulll… Geoana bucurandu-se prematur ca a iesit presedinte….

  Acelasi stil… si acum de campanie… doar sunt aceleasi personaje in principal.

  0
  0