CCR, pentru unii mumă, pentru alții ciumă – aceeași situație, motivări contrare

Valer Dorneanu, președinte CCR (Inquam Photos / Octav Ganea)

– Inculpat, de unde ai luat atâția bani?
– Din noptieră.
– Și cine i-a pus în noptieră?
– Nevastă-mea.
– Și ea de unde i-a luat?
– I-am dat eu.
– Și tu de unde i-ai luat?
– Din noptieră!

Face senzație ultima măgărie comisă de dl. Dorneanu și prietenii. CCR a considerat că sursa de finanțare pentru creșterea alocațiilor copiilor este „contul”, ceea ce a stârnit hohote de râs, dar și niscaiva înjurături pline de dispreț.

Problema e că, nu demult, aceeași CCR a respins o lege pentru că nu indica sursa de finanțare. Unde era „contul” atunci?

Background:

Recent, PSD și aliații au trecut prin Parlament o inițiativă legislativă populistă: dublarea alocațiilor pentru copii.

Nu că n-ar prinde bine mai mulți bani pentru creșterea copiilor, evident. Toți suntem de acord cu asta. Dar una e dorința, alta e putirința. Guvernul și Ministerul de Finanțe au explicat că, din păcate, nu sunt bani pentru această creștere, apoi au observat că votul parlamentarilor nu respectă Constituția.

La Articolul 138 alineatul 5 din Constituția României scrie negru pe alb: „nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.” [1]

E și de bun simț, și logic. Parlamentul ar putea vota, mâine, ca fiecare dintre noi să primim câte 10-15000 de euro pe lună. Dar, dacă nu se spune și de unde, cum să fie aplicată legea asta?

În consecință, guvernul a depus o contestație la Curtea Constituțională, arătând că legea care stabilește dublarea alocațiilor nu este constituțională deoarece nu indică, potrivit Constituției (art. 138/5), sursa de finanțare.

CCR a respins sesizarea, adică a spus că legea e constituțională, iar acum a apărut și motivarea – adică dl. Dorneanu și prietenii ne-au explicat și de ce au luat decizia.

Vă rog să fiți atenți o clipă.

Citez din măgăria motivarea Curții, care a constatat că există sursa de finanțare pentru aceste cheltuieli, nu cum pretinde Guvernul că n-ar exista:

„această cheltuială bugetară constând în majorarea alocaţiilor de stat pentru copii are stabilită sursa de finanţare, şi anume contul din care se plătesc alocaţiile pentru copii.” [2]

Facepalm.

Așadar, în opinia CCR, sursa de finanțare a unei cheltuieli este… contul. Ai cont, ai bani. Dacă n-ar fi fost cont, alta ar fi fost treaba, dar așa, guvernul nu poate spune că n-are sursă de finanțare – păi e cont, nu? De unde vin ei, banii, când vin? Din cont, nu?

Oamenii aceștia de la Curtea Constituțională sunt ori niște miștocari de anvergură națională, care ne iau peste picior pe toți, ori de-un infantilism grotesc, dacă nu reușesc să facă diferența între un cont bancar și soldul din contul bancar respectiv.

E ca și cum ai spune că sursa banilor e portofelul. Ai portofel, ai bani.

E adevărat că, pentru dl Dorneanu, care are enșpe salarii, pensii, indemnizații și sporuri deodată, probabil că sursa e chiar portofelul, că nu cred că deschide vreodată portofelul și să nu găsească bani în el. Dar în lumea reală, după cum știm cu toții, lucrurile stau, din păcate, altfel. Geaba cont, dacă nema bani în el.

Dar stați să vedeți pocinog. CCR e capabilă să se contrazică pe sine însăși cu același gen de motivație, de la o decizie la alta. Iată:

În septembrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o lege inițiată de USR pentru înființarea DNA-ul Pădurii – o structură care ar fi urmat să combată furturile de lemn și defrișările ilegale care au nenorocit România și care au îmbogățit niște mafioți despre care se crede că sunt bine conectați la lumea politică.

Ei bine, ce motiv de neconstituționalitate credeți că a găsit dl Dorneanu?

Citez din motivare:

„la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real, astfel că au fost încălcate prevederile constituţionale cuprinse în art.138 alin.(5) referitoare la stabilirea sursei de finanţare.” [3]

Ați văzut? Trebuie că ăștia de la USR/PLUS n-au cont, că dacă aveau, nu mai era „sursă de finanțare incertă, lipsită de caracter obiectiv și real”, ceea ce, desigur, nu s-a întâmplat în cazul populismului PSD cu dublarea alocațiilor, care „are stabilită sursa de finanţare, şi anume contul din care se plătesc alocaţiile”.

Îmi pare rău să spun asta, dar nu cred că există o instituție care să-și fi bătut joc mai tare de ideea de corectitudine, obiectivitate și respect față de principii ca această Curte Constituțională – și cât timp ea va rămâne alcătuită din politruci, vom avea permanent parte de asemenea batjocură, pe banii noștri și pe viitorul nostru.

Articol din categoria: ACTUALITATE

31 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  in Europa si cam peste tot in lumea civilizata nu mai primesc aprobari de functionare corecta decat partidele si formatiunile de stanga. Uitati-va la ultimele alegeri din State. Priviti deasemenea la presiune pusa de Laburisti asupra lui Boris si cum tot ceea ce propun ei este lucrul corect, aprobat de natiune, de SAGE, de curti, de cine vreti voi. Prevad o Europa in care Stanga va lua puterea in urmatorii maxim doi ani. De fapt pe tot globul numai stanga va conduce.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Nu devin politicile de dreapta nepopulare nefondat. Situația cu pandemia produce o situație globală care indiferent de cât de bine te descurcai înainte de pandemie acum duce la falimentarea firmelor mici și mijlocii, disponibilizarea unui număr mare de angajați și ruinarea oricărui plan viabil de construire a unei economii bazate pe politici de dreapta. Omul de rând devine vrând-nevrâd „cerșetorul” nevoit să aștepte mila unei autorități statale care să nu-l lase să trăiască în mizerie totală și foame, și singurele partide care promit ajutor și chiar pot să îl acorde, sau mai degrabă obțin aprobare să ajute sunt partidele de stânga. Cele mai importante figuri ale momentului pe glob sunt cu orientare politică de stânga și chiar extremă stânga. În State tocmai a fost ales un partid care a fost populat intens cu figuri puternice de stânga care sunt „prietenii poporului”, prietenii celor oprimați, ai negrilor, ai foștilor sclavi, ai celor cu orientări sexuale nepopulare, ai tinerilor care vor să se drogheze legal; avem deasemenea un papă marxist care vine din lumea lui Castro și a lui Che Guevara unde „la revolucion” este un scop principal în viață, dacă nu chiar singurul; în China avem țara cea mai ordonată și eficientă, aplaudată de toată lumea pentru modul in care a rezolvat pe plan national treaba cu virusul, o țară cu creșterea economică cea mai rapidă, o țară care a știut să gestioneze pandemia și să stingă focarul cel mai bine pentru că se vorbește la unison, se acționează la unison și se rezolvă totul rapid. Tot climatul politic al momentului înclină balanța spre stânga.
   Acum, să nu fim naivi, teoria comunistă e una dar practica am trăit-o noi câteva decenii amare și știm cu ce se mănâncă. Stânga extremă vine la pachet cu opresiune, cu restrângeri de libertate, cu confiscarea averilor chiaburilor pentru a li se da săracilor (de fapt păstrează Partidul tot pentru membri lui cu vază).
   La următoarele alegeri parlamentare de la noi, deși Halloweenul va fi trecut de ceva vreme, vor vota din nou morții, fantomele și ce păcat că la noi nu avem social security numbers, căci ar putea vota și câinii și pisicii.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   …și papa de la Roma este marxist….
   Greu ați fost lovit în această perioadă, probabil.
   Restul, e cancan, no ofense.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   georgica tata… aici era vorba de dorneanu titirez, care ia lumina de la stanga, aia cu dragnea, ponta, ciolacu care sunt mai capitalisti decit multi capitalisti… am impresia ca tie dor de dancila…

   0
   0
 2. #5 Comentariu nou

  Si cum a venit ea pandemia asta exact pe mandatele Dreptei, si cam inainte de alegeri, cam peste tot, gasind Dreapta nestiutoare in gestionara situatiei, facand gafe catastrofale (sub indrumarea WHO), devenind urata de mase, pregating calea de alegere a stangii cu voturi majoritare?!?

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   ??
   #ninonino

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Scuze, da’ nu m-am putut abține. Adică, cum ar veni, „politicienii de dreapta devin impopulari. Oare de ce? (1) politicile de dreapta în sine devin impopulare sau (2) e o conspirație mondială împotriva acestor politicieni. Celmai logic răspuns e… nah, eu merg pe conspirație „. Pe bune??

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   N-ai de ce să te scuzi, trolul trebuie să troleze, chiar dacă bate cîmpii mai rău decît Vadim într-o zi proastă.

   0
   0
 3. #9 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, sunt convinsă că aveți în bula dvs, niște specialiști în științe juridice. Pentru un cititor ca mine, bombardat de știri alarmante, confruntat cu realitatea urâtă a zilelor noastre, ar fi foarte util și chiar salvator pentru sănătatea mintală, dacă ați însoți o asemenea știre cu informații despre ce se poate face pentru combaterea aberațiilor semnalate.
  Cu atât mai mult cu cât urmează obligația de mărire a pensiilor cu 40 %, probabil din aceeași sursă – contul.
  Altfel, ne adâncim în disperarea că suntem ”doomed” și că trebuie să acceptăm deciziile inepte ale CCR ca pe o fatalitate.

  0
  0
  • #10 Comentariu nou

   Ce putem face e simplu: mers masiv la vot si schimbat majoritatea parlamentara. Si apoi sa speram ca in 2022 se va schimba in bine si componenta CCR.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Pe termen scurt nu se poate face nimic

   Pe termen mediu, ce propune livache, mers la vot, schimbat majoritatea, sperand ca noua majoritate va alege mai chibzuit alti doi judecatori in 2022 (desi ma uit la ce voteaza si azi Mona Pivniceru, care e propunerea PNL din 2013…)

   Pe termen mai lung, ce propune mai jos CB, o regandire a modului cum functioneaza si e constituita curtea. Asta presupune niste chestii mai complicate si mai greu de realizat, legate de modificarea constitutiei. Poate putem macar realiza niste minime corectii prin legislatia primara, de exemplu in privinta conditiile de indeplinit de catre oamenii propusi la CCR, ca acum deja e o debandada cumplita, au ajuns acolo direct membri de partid sau oameni cu CV-uri sinistre.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   singurul lucru care ar mai schimba romania, ar fi un cutremur de 8 grade pe scara richter…

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Pe termen scurt spre mediu se poate face ce a făcut av. Elenina Nicuț în 2018 la Curtea de Apel. Și țin minte că a mai fost una (ICCJ?) care le-a dat cu legea peste bot dinozaurilor de la CCR pe o speță legată de info publice. NU SÎNT ZEI!

   0
   0
 4. #14 Comentariu nou

  (Și cu asta mă potolesc)
  CCR a fost gândit ca instituție politico-juridică, nu doar juridică, dar asta pe vremea când un minim de bună-credință era subînțeles. Deși textul Constituției e fix, interpretarea lui diferă în funcție de viziunea politică a perioadei. Asta e normal.

  Noi am ajuns aici pentru că am permis forțelor reacționare să acceadă în poziții de putere (PSD – și o parte din PNL, de altfel – sunt reacționari dpdv al acțiunii politice. Dar mă grăbesc să subliniez că nu e tot aia sau că cele două partide ar semăna cumva până la identificare). Dorneanu n-are scrupule pentru că nu-l impresionează regulile, ci doar puterea pentru a-și asigura, lui și găștii, împlinirea ideologică de superioritate și impunitate. Atât. Ca CCR să funcționeze cum a fost gândită, pentru România și nu pentru un grup, e nevoie de rescrierea Constituției fie pentru a-i cenzura hotărârile (de exemplu cu o supermajoritate în Parlament), fie pentru a da sarcinile CCR către ICCJ, cu un număr crescut de judecători. Altfel, acum CCR e (precum EC în State sau FPTF în Marea Britanie) doar un instrument de amplificare injustă, dincolo de protecțiile democratice normale, a puterii unei minorități.

  0
  0
  • #15 Comentariu nou

   La ce să mai umbli la Constituție dacă poți guverna împotriva sau în ciuda Constituției prin ordonanțe?! Dacă ești din partidul care „are voie”, poți guverna liniștit și vei primi aprobarea Curții Constituționale.

   0
   0
 5. #16 Comentariu nou

  Bineînțeles că nu sunt bani pentru alocații si pensii!! Noi trebuie sa cumpărăm fieratanii la mâna a treia pe miliarde de euroi, fieratanii care care nici macar nu zboara pe inghet, sa dăm salarii exorbitante serviciilor secrete militarizate care NU prestează pt. România, ci doar servesc interese străine, să dăm la torționari gen AuguStalin Lazar pensii de 30.000 de lei, in general sa dăm la securei.
  Pe cand o discutie despre singura țară din Europa care mai are servicii de intelligence militarizate super-hiper-umflate cu ingerinte anticonstitutionale in actul de Justiție? Şi de votare?
  Astea nu te „aranjează „, măi, Petreanule, sau iei parnos de la „instelați”????

  0
  0
  • #17 Comentariu nou

   #ninonino nr 2

   Mai sunteți mulți acolo, în rezervația de glumeți?

   0
   0
  • Astia-s troli d-aia tristi/kremlinisti care sunt nemultumiti ca de ce are Romania aviatie de vanatoare, ceva mai straveziu nu exista :))

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   „Noi trebuie sa cumpărăm fieratanii la mâna a treia pe miliarde de euroi, fieratanii care care nici macar nu zboara pe inghet”

   Mi-e scarba de cate ori citesc ceva pe tonul asta despre inzestrare.
   Adica ori sa nu dam banii, ca nu ne ataca nimeni, ca daca vin rusii, aia vin cu ganduri pasnice si cu Armata T-14 (cand or face fieratania sa mearga adica…). Ca oricum, in toata istoria noastra numai de ganduri pasnice am avut parte de la rusi, si la fel au avut si ucrainienii de fapt sau, m ai recent, armenii, care chiar aveau un tratat de aparare cu aceiasi rusi, care rusi i-au lasat in c#r#l gol in fata azerilor… Deci n-avem de ce ne teme de rusi, asa-i?
   Sau de ce-am dat banii pe fieratanii care nu zboara pe inghet? Pai, tovarasa Paulina, daca tot nu-s bune de nimic fierataniile alea, de ce va mai faceti griji de ele? Lasati-le acolo, la caldurica, si voi ramaneti la votca voastra contrafacuta, care va da impresii de puteri imperialiste!

   Dar m-am cam saturat sa citesc tampenii, cum ca inzestrarea nu-i buna, iar ce e cumparat e mai jaf decat S400-le turcilor (cine stie, cunoaste)…
   Dati-va cu parerea la T-14, la S400, la portfumegatorul Kuznetov sau la alta mandrie a tehnicii imperialiste rusesti, si lasati-ne pe noi sa ne descurcam cum om putea.

   0
   0
 6. #20 Comentariu nou

  Speram și eu să ai un articol despre Creedence Clearwater Revival (CCR)… 🙂

  0
  0
 7. Cu părare de rău, tristă manipulare. Înainte de a arunca cu propagandă („nu cred că există o instituție care să-și fi bătut joc mai tare de ideea de corectitudine, obiectivitate și respect față de principii ca această Curte Constituțională – și cât timp ea va rămâne alcătuită din politruci, vom avea permanent parte de asemenea batjocură, pe banii noștri și pe viitorul nostru”), o dezinformare în toată regula, probabil ar trebui ca autorul să citească motivațiile în întregime, să citească proiectele propuse în întregime și, de preferat, să treacă și pe la un curs de drept constituțional (sau, într-un caz minimal, să întrebe niște specialiști, de preferat nu cei ai partidelor, de ce este această diferență). Plus, desigur, să verifice rolul Curții Constituționale, căci s-ar putea să constate că își face treaba mai bine ca alte curți din trecutul apropiat.

  0
  0
  • #22 Comentariu nou

   Petrene…hai ca te-a facut Blidaru din 8 randuri…

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   1) ai și ceva exemple pt ce susții sau doar tastezi?
   2) nu știu la Petreanu, dar la mine invitația la cursuri e fără obiect – demult de tot, dar am luat examenul de dr constituțional la fac de stat, fără taxă, cum era pe vremuri. Îndeplinesc condiția, deci. Facem o trântă?

   0
   0
 8. #24 Comentariu nou

  Articol postat cu un fond corect.
  Forma, discutabilă…
  Comentarii de cacao și mă refer la cele ce găsesc justificată justificarea discordantă a Curtii…
  ÎNAINTE de orice, trebuie asanată nemernicia din această Curte, DUPĂ care se poate trece la revizuirea Constituției și – ulterior – a legii 47, privind organizarea și funcționarea Curții…
  În acest moment, orice lege ce ar aduce atingere CCR, va determina declararea acesteia ca neconstituțională de către însăși Curtea. Ne aflăm într-un cerc vicios, căruia ar trebui – cumva – să-i dăm de cap, să prindem o ”iță”, de care să se înceapă a se trage…
  Asta trebuie făcut – in opinia mea – pe termen scurt…
  Pe termen mediu – tot firul trebuie adunat ”ghem”, într-o noua prevedere constituțională și legislativă aferentă, pentru ceea ce trebuie să fie, cu adevărat, CCR,
  iar pe termen lung, nu mai trebuie neglijat și trebuie făcut ceva în privința reducerii – până la înlăturare – a analfabetismului funcțional, existent in România…

  0
  0
 9. #25 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Problema e ca si daca ii alegem cu nume si prenume, ca pe presedinte (cum se aleg sherif-ii, procurorii si judecatorii districtuali in USA), tot politruci vom avea in CCR, ca romanii nu au educatia de a distinge intre campanie electorala politica si calitatile profesionale!

  0
  0
  • #26 Comentariu nou

   Vlad, citez din articol ‘Citez din măgăria motivarea Curții’ (in articol ‘magaria’ este taiat).
   Vrei sa-mi spui si mie, de ce compari politrucii de la CCR cu magarii? Ai intalnit vreun magar care te-a muscat de ‘pantaloni’ fara sa-l provoci? Sau poate vreun magar ti-a provocat vreo alta suparare?!?
   Ce ti-au facut magarii de ii degradezi in halul acesta?

   0
   0
  • Corect. Magarii sunt muncitori, modesti si simpatici. Nu seamana.

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   La acest post chiar mi-ar facea placere sa citesc un comentariu al mamei tale.

   0
   0
 10. #29 Comentariu nou

  Pai sa plateasca marirea din contul Curtii Constitutionale… sau al Parlamentului … sau din contul acela baban din care se dau bani partidelor … nu de la investitiile care tind asimptotic catre zero, nu de la sanatate, nu de la educatie … sa dea de la ei.

  E clar ca trebuie sa mergem la vot si sa schimbam majoritatea de acum din Parlament, pe urma cand le vine randul si unul cate unul politrucii de la CCR … si poate reusim sa facem si o constitutie noua care sa abroge toate mizeriile din ultimii 10 ani facute de CCR… sa facem totul legal, ca sa se vada ca se poate.

  0
  0
  • #30 Comentariu nou

   Nuuuuuuu, din conturile personale ale lui Dorneanu, Pivniceru, Stan, Ciolacu, Tăriceanu, Ponta și tot neamul lor cel hămesit. că în conturile de care ai pomenit tot buzunarul tău și al meu se varsă.

   0
   0
 11. #31 Comentariu nou

  Să înțeleg că nu ți-a plăcut comentariul meu cu Elenina NIcuț, Vlad P?

  0
  0