­čÄž dr. Sandra Alexiu despre abuzul de Vitamina D ╚Öi despre ce ├«nseamn─â eficacitatea unui vaccin

Pe alocuri, a st├órnit confuzie ╚Öi temeri sintagma “eficacitate de 90%”, care a ├«nso╚Ťit anun╚Ťul Pfizer privind vaccinul covid-19 pe care-l dezvolt─â compania, vaccin care ar putea intra cur├ónd pe pia╚Ť─â.

Oric├ót ar p─ârea de surprinz─âtor, destul de mul╚Ťi au ├«n╚Ťeles c─â, dac─â un vaccin are “eficacitate de 90%”, ├«nseamn─â c─â prezint─â ╚Öi “risc de 10%”.

E vorba despre lucruri total diferite.

Eficacitatea descrie capacitatea unui vaccin de a ├«nv─â╚Ťa organismul s─â produc─â anticorpii specifici pentru boala vizat─â. Cu alte cuvinte, un vaccin care determin─â apari╚Ťia anticorpilor ├«n 90 din 100 de persoane vaccinate are eficacitate de 90%. ├Än 10 cazuri din 100, vaccinul nu poate determina reac╚Ťia urm─ârit─â.

O eficacitate de 90% este excep╚Ťional─â. Vaccinurile gripale, de pild─â, pot avea eficacit─â╚Ťi care coboar─â spre 50% ├«n cazul copiilor.

Riscurile administrării unui vaccin sunt cu totul altceva. Acestea includ diversele tipuri de efecte secundare care pot apărea, ca la administrarea oricărui medicament. Dacă se constată, în faza de dezvoltare, că pot apărea efectele secundare severe, acest fapt poate opri definitiv proiectul unui vaccin (medicament). Oricum, riscurile se măsoară într-un caz la zeci de mii/sute de mii de administrări, nu în procentaje de genul 10-15%.

Iat─â aici o convorbire l─âmuritoare cu dr. Sandra Alexiu, pre┼čedintele Asocia┼úiei Medicilor de Familie Bucure┼čti-Ilfov, despre ├«n╚Ťelesul termenului “eficacitate” ├«n cazul vaccinurilor, ├«n general.

De asemenea, am rugat-o pe dna dr. Alexiu s─â se refere ╚Öi la moda ├«nghi╚Ťirii de Vitamina D cu lingura, care pare s─â fi cuprins (o parte) din utilizatorii de internet. Am dat peste unele discu╚Ťii supra-realiste, ├«n care oamenii se ├«ncurajau reciproc s─â ia Vitamina D ├«n doze de c├óte 10 ori mai mari dec├ót cea recomandat─â, pentru c─â “numai a╚Öa are efect”. Asta e o prostie care chiar va avea efecte secundare grave asupra celor care o comit.

4 comentarii Adaug─â comentariu

 1. Ca s─â ├«l parafrazez pe Darwin, supravie┼úuiesc nu cei mai puternici, ci cei care se adapteaz─â cel mai rapid. Mediul ├«n care tr─âim s-a schimbat radical ├«n ultima sut─â de ani, mul┼úi oameni ├«ns─â n-au reu┼čit s─â se adapteze. G├óndesc ┼či reac┼úioneaz─â ca acum 500 de ani, brut, ├«n mituri ┼či pove┼čti frumoase ┼či neadev─ârate, simplist. ├Äntr-un mediu care cere rapiditate, creativitate, abilitatea de a discerne ├«ntre nuan┼úe apropiate, r─âbdare ┼či ├«nv─â┼úare continu─â.

  ┼×tii, Vlad, m─â g├óndesc c─â ce vedem acum e darwinism ├«n ac┼úiune. Port zilnic discu┼úii cu tot felul de oameni pe care ├«ncerc s─â-i conving c─â virusul exist─â, c─â nu e doar o grip─â, c─â ┼čtiin┼úa e singurul lucru care ne poate ├«mbun─ât─â┼úi situa┼úia, c─â dac─â am asculta-o am ie┼či mult mai bineÔÇŽ degeaba. Masca tot sub nas sau pe b─ârbie, h─âh─âielile tot prezente, supersti┼úiile moderne (pupat moa┼čte, ├«nghi┼úit prostii cu ghiotura, dat cu uleiuri esen┼úiale etc) ├«n for┼ú─â. N-am ajuns s─â bem ├«n─âlbitor, s─â ├«nghi┼úim substan┼úe de cur─â┼úat acvariile sau s─â ne ├«nfigem lanterne ├«n derri├Ęre doar pentru c─â n-am avut (├«nc─â) un Trump, c─â altfel mul┼úi ├«s cop┼úi pentru a┼ča ceva.

  Mi-e groaz─â c├ónd m─â g├óndesc c─â vor veni ┼či alte molime ÔÇô e inevitabil. ┼×i c─â ├«nc─â alte vie┼úi se vor pierde nu pentru c─â n-am fi putut noi, ca societate, s─â ├«i salv─âm ci pentru c─â ei au ales, ├«n noaptea min┼úii lor, pierzania.

  Thumb up 4
  • @CB: ÔÇť supravie┼úuiesc nu cei mai puternici, ci cei care se adapteaz─â cel mai rapidÔÇŁ

   Dar daca esti cel mai puternic, nu poti fi in acelasi timp si cel care te-ai adaptat cel mai rapid? Chiar si in fizica (mecanica newtonian─â) daca ai viteza mai mare la o forta constanta, ├«nseamn─â ca ai o putere mai mare ­čÖŐ

   L─âs├ónd glumi╚Ťa la o parte, cred ca lipsa unei educa╚Ťii de baza ne-a adus in acest punct periculos (i.e. Sa ne ├«nchin─âm la YouTube mai degrab─â dec├ót sa privim cu aten╚Ťie un mesaj transmis de catre autorit─â╚Ťi printr-un canal oficial). Bine, pe meleagurile noastre se sub├«n╚Ťelege de unde vine si lipsa de ├«ncredere in autorit─â╚Ťi: omuÔÇÖ ╚Ötie din ce coca sunt f─âcu╚Ťi liderii, ╚Ötiindu-se pe sine un pierde vara.

   Thumb up 0
  • Aurel,

   Problema asta e multistratificat─â ╚Öi cere, evident, o solu╚Ťie complex─â. E educa╚Ťia, da, plus ne├«ncrederea ├«n autorit─â╚Ťi; dar mai sunt ni╚Öte straturi ad├ónci, care ╚Ťin de ├«nsu╚Öi modul ├«n care diversele forma╚Ťiuni cerebrale se calc─â ├«n picioare una pe alta pentru a prelua conducerea organismului. E… complicat ╚Öi vital ├«n acela╚Öi timp ╚Öi m─â tem c─â nu v─âd vreo solu╚Ťie rapid─â nici m─âcar teoretic─â…

   Thumb up 0
 2. Cunosc o persoană care a avut efecte adverse de la supradoză de vitamina C după ve a consumat citrice în exces în urma schimbării domiciliului într-o zonă cu climă mediteraneană. Comcluzia e simplă: consumul excesiv de orice este dăunător, chiar și de apă.

  Thumb up 5

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folose╚Öte serviciul Gravatar pentru afi╚Öarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesa╚Ťi acest link.