Vaccinarea-n România e aproape gata

Alte țări încep să se redeschidă, ca urmare a vaccinării a peste 50% din populație. România pare din ce în ce mai departe de acest obiectiv.

Gerd Altmann / Pixabay

Capacitatea de vaccinare în România a depășit 70.000 de persoane pe zi.

Pe listele de așteptare mai erau, luni dimineață, 235.050 de persoane.

În consecință, se cere să se calculeze în cât timp se va încheia, de facto, campania de vaccinare anti-covid în țara noastră.

Situația vaccinării, luni dimineață.

Până acum, mai puțin de 14% dintre români au primit cel puțin o doză de vaccin și mai puțin de 9% ambele doze. La aceste valori, campania de vaccinare rămâne frecție la picior de lemn.

Pentru comparație, în Israel peste 60% din populație a primit măcar o doză de vaccin iar țara se redeschide, masca nu mai e obligatorie în aer liber, se merge la restaurante, la evenimente publice, școlile sunt în program normal. Vineri, în această țară mai fuseseră înregistrate doar 34 de cazuri noi de covid. Pe 16 ianuarie, aveau 8.450, cu o medie săptămânală de peste 8.200/zi.

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a explicat care sunt principalele două motive pentru acest succes: gradul ridicat de educație (n-au prins campaniile de dezinformare) și pașaportul de vaccinare, care permite persoanelor vaccinate accesul la servicii și activități ce nu le sunt permise celor care nu se vaccinează:

În acest context, se cere să se estimeze în cât timp se va putea redeschide România, având în vedere că, spre deosebire de proștii de israelieni, britanici, americani etc., care s-au vaccinat masiv și acum revin la normal, noi, buricul omenirii, păstrătorii dreptei credințe, moștenitorii dacilor universali și cei mai deștepți europeni știm mai bine ce pericol e cu vaccinurile astea sataniste și nu ne lăsăm păcăliți de oculta mondială să ne bage cipuri în vene.

Serios, acum: vom rămâne împotmoliți în restricții mult și bine dacă elitele responsabile din această țară nu inițiază, măcar în ceasul al 12-lea, un efort susținut și coerent de explicare și promovare a vaccinării anti-covid.

De asemenea, este obligatoriu ca Guvernul și Parlamentul să creeze cât mai repede cadrul legal pentru implementarea certificatelor de imunitate și în România, pe baza cărora să se poată deschide cât mai multe sectoare economice și culturale.

Nu ne ajută cu nimic fandoselile președintelui Iohannis, care se declară public împotriva adeverințelor verzi europene fără a părea că înțelege cu adevărat ce reprezintă și ce anume certifică acestea.

La rândul lui, premierul Cîțu ar putea consuma mai puțină energie cu războaiele politice și mai multă pe conceperea și aplicarea unor politici eficiente de încurajare a vaccinării în România, care să includă atât stimulente, cât și restricționări, că altfel nu se poate.

Mie mi se pare profund discriminatoriu ca antivaxxerii, trolii și proștii să țină captivă societatea și economia. Ce face Guvernul împotriva acestei discriminări?

Articol din categoria: ACTUALITATE

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Eu ma asteptam sa fie acelasi procent de vaccinati cu procentul celor care ies la vot. Am fost optimist.

    14
    1
    • #2 Comentariu nou

      Probabil se va ajunge acolo… Din pacate campania de vaccinare nu beneficiaza de o zi a votului in care toti primesc un ultimatum. Decizia vaccinarii poate fi amanata mereu…

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      La votare au iesit si cei ce au pus stampila pe AUR!
      Prin urmare, la vaccinare, 10 procente mai putin.

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    „Mie mi se pare profund discriminatoriu ca antivaxxerii, trolii și proștii să țină captivă societatea și economia. Ce face Guvernul împotriva acestei discriminări?”

    Nu stiu pe ce se bazeaza guvernul (adica premierul si liberalii din guvern, ca sa fim mai exacti in exprimare). Poate ca datele lor din sondaje arata ca 70-80% din populatie a ajuns anti-restrictii si anti-vaccinare, adica acest procent ar vrea sa ne bagam piciorul in tot si toate si sa ne vedem de viata ca inainte, no matter what. Fara restrictii, dar si fara vaccinare. Si ei vor musai sa guverneze cu ochii la sondaje.

    Eu nu am alte explicatie rationala pentru felul cum se comporta cei mai de sus.

    Si toata mizeria asta creaza ceea ce in termen de control se numeste o bucla de reactie pozitiva: oamenii nu mai vor restrictii, guvernul e cu ochii la sondaje si le da oamenilor ce vor (restrictii light, cifre masluite si imaginea ca e totul sub control si ca in doua luni terminam totul), oamenii chiar o iau de buna si nu se mai vaccineaza, ca ce rost are, situatia devine complicata si ar trebui restrictii si mai dure, dar oamenii nu mai vor restrictii si guvernul se uita in sondaje si tot asa.

    21
    1
    • #5 Comentariu nou

      Da, acțiunile guvernelor Orban 1 și 2 și Câțu 1 au fost ajustate după multe criterii, dar au păstrat mereu echilibrul necesar unei funcționări optime pe vremuri de pandemie.
      Cu toată aprecierea pe care o am pentru logica ta trebuie să-ți semnalez că nu ar trebui sa fii atât de vulnerabil la toate aberațiile pe care le propagă haterii pentru că deja dezvolți simptome specifice. Este o chestiune mai veche, dar conjunctura politică mă obligă să apelez la rațiune mai mult decât la emoții. Toată lumea ar avea de câștigat dacă ți-ai propune să-ți recuperezi obiectivitatea.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      1. „Nu stiu pe ce se bazeaza guvernul (adica premierul si liberalii din guvern, ca sa fim mai exacti in exprimare). Poate ca datele lor din sondaje arata ca 70-80% din populatie a ajuns anti-restrictii si anti-vaccinare, adica acest procent ar vrea sa ne bagam piciorul in tot si toate si sa ne vedem de viata ca inainte, no matter what. Fara restrictii, dar si fara vaccinare. Si ei vor musai sa guverneze cu ochii la sondaje.”
      Cred că realizezi că formularea de mai sus este o prostie ticluită cu tentă conspirationista și fără niciun argument. Bine totusi că recunoști că nu ai niciun argument
      Este nevoie să se realizeze o sincronizare între aprovizionare, logistica de distribuție și conservare, capacitățile centrelor, dorința de a se vaccina a populației cu un anumit tip de vaccin modalitățile de programare și organizarea centrelor vaccinarea propriu-zisă. Acest lucru are o anumită dinamică și se ajustează in context. Nu este exclus că la un moment dat sa se ajungă la vaccinarea fără programare in centre mobile cum ar fi parcările molurilor.
      2. În ceea ce privește ajustarea restricțiilor nu se pune doar problema evitării tensiunilor sociale așa cum sugerezi ci și a capacității sistemului medical și evident tinerea economiei într-un regim suportabil, pentru orientarea spre soluții de telemunca unde este posibil, dar și pentru integrarea masurilor în derularea activității.
      3. Doar din comentarii poți vedea, dar sunt sigur că în mod real ai întâlnit cazuri concrete de oameni care reconsidera vaccinarea.
      Ca și concluzie…
      Chestiunea cu ritmul dezastruos al vaccinării și cifrele măsluite este teoria și argumentul fraudulos al ministrului demis privind incompetenta guvernului pentru a-și acoperi propria incompetență.

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      Plain Sight: poate ca nu am fost prea clar, dar am impresia ca am scris altceva. Nu am scris despre felul tehnic cum e organizata campania de vaccinare, nici despre „ritmul dezastruos al vaccinării”. Nici de bine, nici de rau. IMHO, a fost relativ ok organizarea pana acum.

      Am incercat sa spun doar atat, cam cum cred ca inteleg ca a spus si autorul: guvernul ar trebui sa apese multe pedale pentru a convinge populatia sa se vaccineze. Dar nu vrea sau nu poate, si explic mai departe de ce cred ca e asa.

      Exemplu: avantaje clare si nete ale celor vaccinati fata de cei nevaccinati, nu conteaza cat de incorect/discriminatoriu ar suna asta unora. Premierul Catu a facut ieri, cred ca pentru prima oara, o propunere de acest gen privind restaurantele, cam intr-o doara si fara termene precise.

      Si, cea mai puternica parghie ar fi frica populatiei fata de boala. Caci acesta e pana la urma cea mai puternica motivatie, nu?

      Ori guvernul actual lucreaza exact pe dos din acest punct de vedere, anuntand mereu ca situatia e sub control, ca putem creste numarul de paturi ATI oricat avem nevoie (1800, 2000, etc), ca putem merge la munte si la mare de 1 mai si ca de la 1 iunie se cam termina totul. Eu asta vad din aparitiile publice si nu cred ca e greu sa gasesti destule declaratii pe net.

      Si m-am gandit din nou si am o alta explicatie, scoasa, evident, din burta. Totul din pacate e legata de lupta politica din interiorul PNL. Premierul Catu vrea sa aiba o sansa la sefia PNL si asta depinde in mod esential de imaginea (dap, imaginea) reusitei privind lupta cu Covid-19.

      Prezentarea situatiei reala de la ATI (care e depasit total in acest moment) ar baga probabil ceva carbuni in campania de vaccinare, dar ar face extrem de rau imaginii guvernului Catu.

      Daca lupta politica era transata in PNL, probabil ca nu aveam acest balet guvernamental complet neproductiv si guvernul ar fi trebuit sa faca ce trebuie, fara sa stea cu ochii la media si la sondaje, ca mai sunt 4 ani pana la alegeri.

      P.S. Am scris despre cifre masluite. Imi zici ca fara argumente. Cauta pe net situatia deceselor in exces, le poti gasi la Moise Guran, pornind de la datele oficiale ale INS. In luna noiembrie 2020 avem 7000 de decese in exces fata de noiembrie 2019 din motive de boli cardiovasculare. La boli respiratorii avem un exces de 2200 de decese, care nu sunt declarate ca fiind din cauze de Covid19. La restul bolilor (cancer, boli infectioase, boli digestive) nu exista exces in noiembrie 2020 fata de noiembrie 2019, cifrele sunt aproape identice. Eu nu gasesc nicio explicatie rationala a aproape 10.000 de decese in exces in noiembrie 2020 fata de noiembrie 2019 (boli cardiovasculare si boli respiratorii), alta decat Covid 19. Graficele sunt clare, excesul din boli cardiovasculare si respiratorii s-a urcat direct pe valul 2 al pandemiei, pe lunile octombrie si, mai ales, noiembrie.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      Așa cum era firesc și am mai zis ”pedalele” se apasă într-o anumită ordine iar ”vitezele” se schimbă în funcție de context (evolutia mai multor factori legați strict de pandemie) asa cum era dintotdeauna limpede, și se poate deduce și de aici:
      https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/2175-ordin-ms-2171-181-4380-m223-autorizare-organizare-functionare-centre-vaccinare/file

      Convingerea sau constrângerea prin teamă a populației este poate printre cele mai stupide metode și sper că nimeni în acest guvern nu are asemenea idei.

      Motivarea populației însă consider că funcționează în ritmul adecvat contextului.
      Este treaba guvernului să deschidă la momentul potrivit centrele drive-through și centrele mobile de vaccinare unde se va face vaccinarea fără programare. De fapt caravanele mobile funcționează la un anumit nivel de ceva vreme și vor fi activate si echipele mobile care probabil vor fi solicitate de HORECA.

      Relaxarea unor măsuri în HORECA pe criterul vaccinarii este o direcție bună, dar chestiunea cu avantajele pentru vaccinați în contextul în care:
      – nu am ajuns la un procent semnificativ de vaccinați
      – avem situatii de vindecați de covid cu imunitate mai mare decât vacinatii
      – testele serologice ar trebui să fie un standard inclusiv pentru cei vaccinați pentru a proba imunizarea
      – testele PCR și antigen pot fi acceptate pentru a dovedi că nu ești purtator al virusului
      este deasemenea o prostie care nu rezolvă absolut nimic și probabil, în plus acum, ar reaprinde scandalul cu esențialii.

      Dacă vă preocupă atât (absurd) de tare lupta din interiorul PNL este clar că zvonistica, conspiraționismul si fantasmele pentru protejarea liderilor circulă la cel mai înalt nivel de spălare a creierului în USR, dar de la tine chiar am pretenții mai mari.
      Chiar că nici nu mă gandeam că așa se poate justifica incompetența unui partid cu lupta politică din alt partid. (aici nu am fost sincer, chiar am vazut multe, dar de la USR aveam alte speranțe)

      In fine, excesul de decese din accidente vasculare de toate tipurile este un fenomen cunoscut al efectelor post Covid si nu este tratat ca deces de Covid daca testul PCR este negativ.
      Cel puțin nu ai folosit motivatia ”neinspirată” a lui Vladuț care de 4 luni nu stia cum functionează platformele ”Alerte MS” si ”Coronaforms”

      0
      0
  3. Mă uit prost cum guvernanții își neglijează electoratul făcând pe plac exact celor care nu i-au votat și nu o să-i voteze. Asta apropo de prostia cu neadoptarea pașaportului verde european.
    Pe de altă parte nu știu dacă elitele trebuie implicate în campaniile pr- vaccinare (dat fiind publicul lor) și nu cumva alții fără număr, dar în treding pe youtube.

    Cred că ar trebui să ieșim și noi (ăștia care purtăm botniță și ne-am cipat) în stradă să spunem că nu putem continua prefăcându-ne că facem ce trebuie și poate s-o plictisi pandemia asta și pleacă de bună voie. Bun, respectăm dreptul celor care nu vor să se vaccineze, dar putem respecta și dreptul celor care au făcut tot ce se poate împotriva molimii și acum vor să-și recapete viețile?!

    28
    4
    • #10 Comentariu nou

      ”Mă uit prost cum guvernanții își neglijează electoratul făcând pe plac exact celor care nu i-au votat și nu o să-i voteze. Asta apropo de prostia cu neadoptarea pașaportului verde european.”

      Mă uit bine și nu întețeleg despre ce electorat este vorba!

      Comisia Europeană nu a finalizat detaliile legate de pașaportul verde european care se presupune că va fi adoptat până la 19 mai.

      In mod clar sunt mai multe variabile luate în calcul.
      Introducerea lui acum când imunizarea încă nu a ajuns la un nivel satisfăcător ar crea mai multe probleme decât ar rezolva. Evident vorbim de riscul de apariție a noi tulpini ceea ce ar grăbi următorul val.

      Momentan imunizarea nu este monitorizată, iar vaccinarea supraevaluată.
      După cum arată până acum lucrurile nu cred că este cazul să ne iluzionăm cu privire la stoparea pandemiei chiar și după o vaccinare în proporție de 100% (imposibil de realizat).

      0
      0
    • Da, multe variabile, sigur.

      Read my lips: Israel.

      0
      0
  4. #12 Comentariu nou

    Eu sunt mai optimist de felul meu si cred ca subestimam perioada de vacante, foarte multi vor trebui sa se vaccineze daca vor sa mearga in Bulgaria, Grecia, Turcia samd. La fel si sezonierii care merg in alte tari.

    Mai sunt si oameni care nu s-au grabit cu vaccinarea asteptand sa vada cum reactioneaza altii la vaccin. Stiu mai multe persoane care exact asta fac, asteapta sa vada cunostinte care se vaccineaza si cum se comporta. Apoi se inscriu. Conteaza foarte mult cand vezi pe cineva din anturaj ca e bine dupa ce s-a vaccinat.

    Una peste alta nu cred ca mai devreme de toamna se pune problema sa renuntam la masti samd.

    8
    1
    • #13 Comentariu nou

      Povești, cunosc și eu oameni care nu s-au grăbit. Ba așteptau listele de așteptare, pe urmă așteptau să fie Pfizer sau Moderna, acum că e din belșug – așteaptă să se deschidă centrul de vaccinare de la scara blocului. Ăștia vor evita vaccinul, peste câteva săptămâni vor zice că oricum nu mai e pandemie.
      Adevăratul test îl vom da la toamnă, mai ales dacă imunitatea în urma vaccinului nu ține mai mult de 6 luni. Stai să vezi și dacă vaccinul nu oferă imunitate pe un termen de măcar un an de zile ce știri de tipul „nu te ajută vaccinul” vor fi.

      0
      0
  5. #14 Comentariu nou

    Buna ziua Vlad,
    Peste vreo luna de zile, cand se va fi incalzit vremea, cel de-al III-lea val al pandemiei va slabi in intensitate, populatia se va relaxa total, guvernantii vor pleca si ei in concedii si nimeni nu va mai face nimic pentru a pregatii sistemul medical.
    Pe la mijlocul lui septembrie ne va lovi cel de-al IV-lea val, si ne va lua din nou pe nepregatite!
    Si atunci, pentru ca tarile din jur vor fi mult mai bine la capitolul vaccinare, va trebui sa ne descurcam singuri, ba chiar va trebui sa facem fata si unor impeachment-uri.
    Iar pentru populatie va fi cu adevarat ‘scapa cine poate’, sau mai curand ‘cine scapa, scapa’.

    19
    1
    • Cam asa cred si eu.

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      Si eu sper sa i gaseasca pe cei de la USL la guvernare in valul 4. Pentru ca nu vor sa invete nimic, nimic nu se face preventiv, nicio viziune doar carpeala. Mai stiti anul trecut cum nu au facut nimic pentru ca sa aiba copiii tablete in toamna lui 2020? Si doar se stia de valul 2. E doar un exemplu. Au luat cumva saltelele cei de la IGSU pentru toate judetele? Cei de la 112 nu isi maibat joc de cei care pot fi in pericol? Cine de vina pentru Siutghiol, Apuseni etc

      0
      0
  6. #17 Comentariu nou

    Ne facem griji degeaba!
    Vaccinarea va merge bine.
    Când criteriile de emitere ale adeverințelor digitale verzi vor fi corecte vor fi folosite.
    Emoțiile sunt firești.

    2
    2
  7. #18 Comentariu nou

    Eu sunt ceva mai optimist si cred in memoria de lăcustă a populației. In vreo doua luni vor fi uitat cu toții de “spărietura” cu AZ, si vor merge frumușel sa se vaccineze.
    Am o ruda apropiată care în urmă cu 3 luni nu voia sa audă de vaccin, iar acum tocmai ce s-a programat la prima doza (se încadra perfect încă din Ianuarie, fiind cu comorbidități, la nici 50 de ani). I-au trecut toți “gâdilicii” din stomac când mai pe șleau sau mai pe după colț i s-a comunicat la job ca “ori cu vaccin, ori acasă definitiv” 🤣

    6
    4
  8. #19 Comentariu nou

    Mai sunt destui oameni care vor sa se vaccineze si nu sunt ajutati – puneti-va in locul batranilor de la sate, care nu-si permit sa mearga pana la cel mai apropiat centru. Sunt dezamagit total de lipsa de implicare a majoritatii medicilor de familie. Acestia ar fi trebuit sa ia om cu om din lista lor – cea pe baza carora isi iau banii – si sa-i ajute sau macar sa inregistreze cati oameni au un fiecare comunitate care nu-si permit sa mearga in orasul de la 20 de km. Asa am sti ce necesitati avem si am putea sa organizam eficient o campanie de vaccinare. Nici primarii micilor localitati nu se implica. Altfel vom ramane cu 3 milioane de vaccinati, cand poate am putea urca la 5-6 milioane. S-ar putea sa faca diferenta la toamna.
    Dar pe modelul de anul trecut cand valul 1 nu a disparut, doar ne-am obisnuit cu el, dupa care a urmat valul 2, adica cresterea semnificativa din toamna. Asa va fi si acum, valul 3 nu va disparea, iar la valul 4 chiar nu vom face fata … ca nu vom avea 3000 de locuri la ATI, pentru ca nu avem personal (nu credeti, vedeti progresul numarul de internati la ATI de la un val la altul). Acum se face ce fac romanii cel mai bine, bagam realitatea sub pres – nu testam, nu declaram, etc.

    12
    0
  9. #20 Comentariu nou

    Avem probabil macar 5 milioane de oameni care au avut boala si s-au imunizat natural.
    Asta din cauza ca sunt multi care nu au declarat ca au COVID sau altii care nu si-au dat seama, au confundat-o cu o banala raceala.
    Si atunci o rata de vaccinare de 30-40% ar fi de ajuns ca sa ajunga pandemia la un nivel rezonabil.

    Probabil ca avem acest val din cauza ca s-au deschis scolile.
    Peste putin timp elevii vor intra in vacanta de vara, va veni caldura.
    Ar trebui ca numarul de cazuri sa scada mult.

    2
    9
    • #21 Comentariu nou

      …. și probabil ști că din studiul publicat astăzi, la 6 luni după boală PÂNĂ la 30% au anticorpi!!
      SUNT curios câți vom avea după vaccinare la 6 luni!
      Prevăd o vaccinare „perpetuă” pentru următorii j de ani.

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      Singura problema e ca ar trebui sa se vaccineze inca vreo 5 milioane dintre cei care NU au facut boala. Greu de zis daca e asa.

      In jurul meu se vaccineaza tocmai cei care au facut deja boala, caci nu au reusit sa o evite (persoane active social, cu slujbe, cu familie, cu copii la scoale, etc)

      0
      0
  10. #23 Comentariu nou

    Va spun si eu parerea mea personala, a unuia care nu traieste in Romania, dar care s-a vaccinat in Romania. Parerea despre vaccin e similara si in alte state europene. Traiesc in Austria si aici planificarea e mult mai trista decat in RO. Daca aici nu aveam nici o perspectiva sa ma vaccinez mai repede de iunie, iulie… poate chiar august, in Romania am putut sa ma programez undeva langa Timisoara si totul a mers ceas. O multime de oameni din afara tarii s-au programat in Romania la vaccin. Dupa reactia vamesului din Austria… cand a aflat ca am foat in RO pt vaccin, nici nu s-a mai uitat la acte… ca si cum era satul de romani care s-au dus sa se vaccineze. Colegii mei ma invidiaza ca noi putem sa facem vaccin si ei nu… Deocamdata lucrurile se misca excelent in RO, comparativ cu alte state asa zis evoluate… Cat despre scepticism… si aici e la fel. Am colegi austrieci care nici nu vor sa auda de vaccin. Asa ca hai sa nu ne mai consideram noi idiotii europei. Pana una alta… le dam clasa.

    14
    2
    • #24 Comentariu nou

      Al3x, tind sa te contrazic un pic….

      1. Rude de-ale mele (3 la numar), 70+, cu comorbiditati, candidati perfecti din Targu Mures s-au vaccinat la Corund, Harghita (aproape 70 km departare) pentru ca nu au gasit loc mai aproape. Si chiar si asa fost nevoie de asteptare.
      2. Situatia trebuie privita si prin prisma interesului pentru vaccinare si al procentului din populatia vaccinata. Am gasit 2 site-uri (nu am avut timp sa caut mai mult, sigur sunt si altele): https://ig.ft.com/coronavirus-vaccine-tracker/ https://ourworldindata.org/covid-vaccinations . Nu ne intereseaza numerele de vaccinari ci doar procentele din populatie… Austria trage media EU in sus, Romania o trage in jos. Concluzia e ca austriecii fie sunt mai eficienti, fie interesul pentru vaccinare e mai mare. Si atunci, daca lumea nu se intereseaza, normal ca ai sa gasesti locuri libere in Romania.

      Deci nu veni sa imi spui tu ca programarea e trista in Austria, ca nu te cred! Dar daca in Romania in orasul X de 100 mii loc. s-au alocat y vaccinuri proporional cu populatia si acele z persoane presupuse ca se vor vaccina nu au facut-o in proportie de 100%, normal ca au ramas doze nefolosite si locuri libere.

      Ah, si inca ceva… numerele conteaza doar in context statistic! 100 mii au un impact foarte mare daca fac parte dintr-o populatie de 200 mii si un impact insignifiant daca traiesc printre altii 20 mil.

      0
      0
    • #25 Comentariu nou

      Ai dreptate insa nu-mi explic cum de austriecii au ramas blocati in primele doua categorii. Desi lucrez intr-o categorie care are prioritate la vaccinare pe motiv de „infrastructura de interes national”, compania nu a putut sa rezerve vaccinul pe motiv de lipsa stocuri. Aparent nu au suficient nici pentru primele categorii. Nu-mi dau seama cum arata cifrele mai bine… pesemne au mai multi batrani 🙂 Atata timp cat nu e posibil sa ma vaccinez aici dar in Romania pot, lasa-ma sa fiu subiectiv si sa apreciez ca e mai bine in RO 🙂

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      Austria are deja peste 4% din populatie vaccinata in plus fata de Romania. Explicatia intarzierii vine din faptul ca in Austria lumea chiar vrea sa se vaccineze si batranii sunt in mare parte deja vaccinati (75% din cei peste 80 de ani si 45% din cei cu varsta cuprinsa intre 65 si 79 au primit deja prima doza).
      As fi curios sa vad o statistica pe categorii de varsta si in Romania, am impresia ca batranii care locuiesc la tara sunt in procent de peste 90% nevaccinati.

      0
      0
    • #27 Comentariu nou

      poate asa statea situatia in Austria pe 19 aprilie, dar azi Austria e cu 14% in fata Romaniei…

      0
      0
  11. #28 Comentariu nou

    La 1000 lei de caciula e imbulzeala.

    4
    1
    • #29 Comentariu nou

      Eventual si putina competitie:
      – primii 70% iau 1000 lei per cap de vita furajata
      – de la 70% la 80% 800 lei
      – restu 500.

      0
      0
    • #30 Comentariu nou

      @Ciprian: nu știu dacă glumești, dar mie mi se pare o idee foarte bună

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      Nu glumesc deloc.

      vaccin.live zice ca is mai multe vaccinuri disponibile decat oameni pe lista de asteptare.

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      Hai sa nu ne aruncam cu banii.

      Mai bine o tombola zilnica. Sau un vaucher de 50 de lei de folosit la carciuma sau la magazin, pe modelul bonurilor de masa. Cu 50 de milioane de euro ai sanse sa ajungi la imunizarea in masa.

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      @silicon_v: ba hai să-i aruncăm, dă-o-n mă-sa.
      Calcul: hai să mărim miza față de ce zicea Ciprian (și ca să nu mă obosesc eu cu grila lui) și să dăm 1000 lei fiecăruia care se vaccinează. Ne-ar trebui vreo 10 mio vaccinați. Asta face 10 mld lei. peanuts money față de scopul mare, face cam 1% din PIB

      0
      0
  12. #34 Comentariu nou

    Vlad, eu sunt pe listele de vaccinare în Germania din 28 Ianuarie. Cu orice vaccin, sunt indiferentă. Ca mine sunt încă persoane în vârstă (mama fostului s-a vaccinat prima oară, la 71 ani, vineri, cu Astra. A doua doză o primește în 6 iulie). Tot ca o paranteză, bunica fostului, la 100 ani împliniți, cu scrisoare de felictare de la toți, inclusiv Cancelar, a fost vaccinată prima oară cu Pfizer acum 2 săptămâni jumătate.
    Taică-miu, 72 ani, și-a primit a doua doză în 23 ianuarie, în România. Toate cunoștințele mele, indiferent de vârstă, locuitoare în orașe mari (Timișoara, Cluj, Oradea, Craiova) sunt complet vaccinatnchen, apropos, la fel și babele de m ai sus).

    Concluzia: putem vorbi, dar sunt și țări „ideale” în care situația e mult mai nasoală.

    3
    3
  13. #37 Comentariu nou

    Also Vlad, vezi că editorul de comentatii de pe mobil face faze.
    Continuarea era următoarea, dar editorul s-a decis că face ce vrea, șterge unde vrea și adaugă unde vrea: „Dacă tot ne plângem de bule 😉 (eu stau în München, apropos, la fel și babele descrise mai sus)”.

    0
    0
  14. #38 Comentariu nou

    Vlad ,dracul nu-i așa ne negru cum pare.Se pare că unora a început să le vina mintea la cap.De câteva zile la rugămințile lor am înscris câțiva cunoscuți pe platformă la vaccinare , persoane care mai acum vreo 2 ,3 săptămâni făceau mișto de mine că o să prind 5 G după vaccinare.

    2
    1
    • #39 Comentariu nou

      @Doc,
      Mi-as dori nespus ca, in postarea de mai sus, sa ma insel!
      Asta ar insemna poate, inca un an de restrictii, ca vaccinul nu e valabil decat 6 – 8 luni, dupa aceea trebuie facuta o alta campanie de vaccinare, dar ar insemna ca sunt mai multi dintre noi care scapa!

      0
      0
  15. #40 Comentariu nou

    Daca e sa te iei dupa ce zic astia pe travel.gov.gr pentru a intra in Grecia nu mai e nevoie de test PCR daca ai dovada unui vaccin (cu 14 zile trecute de la rapel).
    Eh, o sa vina concediile si cam ce credeti ca o sa aleaga compatriotii nostri: 200 de lei de pers test PCR sau vaccin gratis? 🙂
    Deci, sa fim optimisti!

    1
    1
  16. #42 Comentariu nou

    Vlad, văd în comentarii ” decât” optimism! Evident, din partea ” diasporei”.
    În schimb, analiza ta este foarte pertinenta: în acest ritm, în 3 săptămâni nu va mai fi NIMENI înscris în platforma!! Vine Pfizer de ne îngroapă. Eu merg in continuare cu AZ. Că am fost mai prost și am pus botul…😁
    Dar, dar, toate datele, înscrierile, listele, programările… TOATE ENUMERĂRILE se referă strict la zonele în care au fost alocate centre de vaccinare!
    Contractual, nici măcar retoric, care este distribuția demografică rural-urban? În urban, câți sunt fara un sprijin real in a se programa?
    În rural e mai complicat datorită manipulărilor…
    Însă problema majoră aici este!
    Fără o ” comunicare strategică” zona urrala

    3
    0
  17. #45 Comentariu nou

    Eu trăiesc în Austria, părinții sunt în țară. Născuți în 54, respectiv 58. Ambii prospăt pensionari, tata înca se mai duce la muncă la privat. Votanți PSD de când se știu și numai Antena3 și RTV rulează pe ecranul TV-ului lor. Sunt oameni doar cu școală profesională, de condiție modestă, care au crescut și educat 4 copii, aproape toți votanți USR :)))) Mama stă mai prost cu sănătatea: deviație de sept nazal din tinerețe, hipertensiune, diabet 1, operată de hernie abdominala… Ai mei s-au protejat până la paranoia: dormeau separat, mască tot timpul, dezinfectat clanța după copii pe care-i ținea la 10 metri distanță… N-au contactat virusul și încă se protejeză, dar nu vor să se vaccineze, sau cel puțin nu încă. „Că nu e sigur, că au murit oameni de la el și eu cu bolile mele… Că lu’ cuscra i-a spus doctora de familie că nu o sfătuiește…” Am încercat eu să-i explic că măcar cu ăla de la Pfizer, că cu ARN… că reacții mai puternice sunt la cei cu imunitatea mai puternică, iar la ea nu e cazul, că bolnavii cronici au fost prioritizat pt. că sunt mai expuși și d’asta e bine să se vaccineze… A zis că deocamdată prefere să se protejeze. Nu știu cum să-i mai iau, ce să le mai zic… Pot numai să insist: „Păi vrei să vin din Austria să vă înmormântez?” Am zis să încerc pe partea emoțională cu asta. Tot ce pot face e să insist!

    3
    3
    • #46 Comentariu nou

      Niciun sfat nu e bun dacă nu ești pregătit să-l primești.

      0
      0
    • #47 Comentariu nou

      Poți să le comunici și mesajul meu: mama, 71de ani, vaccinată AZ. Perfect OK!
      Soacra, 82! ani, diabet, inimă…., vaccinată Pfizer.
      Ambele ok, fără reacții adverse! Se merge la rapell !
      Succes!
      PS. Și varianta ” hard” expusă de tine poate funcționa…😜

      0
      0
  18. #48 Comentariu nou

    Intre timp din iunie se relaxeaza guvernul, din august cade “zidul” mastii. Se gandesc deja la Untold/EC… totu pare ca va fi bine. Prin urmate , Nu stiu cum e in Bucuresti, impresia mea e ca pandemia pt multi a fost/incepe sa fie o gluma (cat timp nu te arzi)…

    4
    0
  19. #49 Comentariu nou

    La țară, lumea nu se vaccinează. De frică de ac, de moartea de la vaccin prezentată la tembelizor, de cip, de Satana… Anetele i-au cipat deja prin ecrane – au toți același discurs.
    Plus că lor nu le trebuie vacanțe în Bulgaria, Turcia sau aiurea.
    Din păcate, guvernanții nu au un plan pentru scoaterea din noroaiele minții a ruralilor, nici acum, nici în alte ocazii. Primarii de UAT-uri sunt în mare măsură la fel de cipați și nici nu le iese nimic din afacerea cu vaccinarea. Mai mult, acum listele de vaccinare se fac la primării, ca să vină caravanele vaccinării, și dacă tot o fi vreun om care s-ar gândi să se vaccineze, n-o mai face, că-l află tot satu’, primaru’ nu-i mai dă ajutoru’ social și-l mai afurisește și popa – cel mai cipat dintre cipați.

    2
    1
  20. #50 Comentariu nou

    degeaba ne comparam cu Israelul. De la inceput acestia au platit o suma mult mai mare pt doza de vaccin pt a fi siguri ca primesc suficiente doze de la bun inceput. De asememean „platesc” companiei Pfizer/Biontech cu datele medicale ale (intregii) populatii astfel incat pt compania producatoare de vaccinuri e mana cereasca.
    Un troc acceptat de ambele parti, ceea ce duce la urma urmei a rezultatului scontat: revenirea la normal.

    1
    1
  21. #52 Comentariu nou

    la o luna de la momentul in care dispar cozile la vaccinare trebuie ridicate toate restrictiile, pentru ca populatia reticenta la vaccin sa se imunizeze pe cale naturala! e dreptul lor constitutional!
    mentionez ca restrictii inseamna toate masurile luate in pandemie, inclusiv restrangerea activitatii normale in spitale pentru alocare catre bolnavii covid.

    0
    2
    • Nu e asa simplu. Copiii nu se pot vaccina deocamdata, si ei trebuie protejati. De asemenea, sunt oameni care nu se pot vaccina din motive medicale, pur si simplu, desi poate ar vrea. Si acestia trebuie protejati. Restrictiile nu pot fi ridicate inainte de atingerea imunitatii de masa, dar, evident, persoanele vaccinate vor putea evita unele restrictii.

      0
      0
    • #54 Comentariu nou

      Avocatul diavolului!
      Daca nu se implementau restrictii, am fi avut deja imunitate in masa! 🙂 🙂 😉

      0
      0
    • Imunitatea de masa prin imbolnavire presupunea minimum10 milioane de bolnavi. Sa se calculeze cati morti ar fi costat asta la o rata de mortalitate de 3%.

      0
      0
    • #56 Comentariu nou

      Si acu’ cum crezi ca o sa fie?
      cand or fi 4 – 5 milioane de vaccinati care vor fi exceptati de la restrictii, cine crezi ca va mai accepta sa respecte restrictiile? Poate antivaccinistii?!? 🙂 🙂 🙂

      0
      0
  22. #57 Comentariu nou

    Zice autorul”sint tari unde s-a vaccinat peste 50% din populatie”…care-s alea,in afara de Israel?Trecem peste aia care stau prin insule,San Marino si alte Gibraltaruri,cu populatie cit orasul Bacau.Poate autorul nu prea a mai iesit din tara in ultimul an,dar majoritatea tarilor “ dezvoltate” stau mai prost ca Romania la rata vaccinarii.Asa e peste tot-cine-a vrut sa se vaccineze,s-a vaccinat,cu aia ramii,ceilalti(marea majoritate) nu vir.Si n-ai ce sa le faci.Daca in Romania respectarea Constitutiei e o gluma,in alte tari nu-i deloc asa.N-ai cum sa le restringi drepturile fara sa incalci Constitutia.Care Constitutie nu-i suspendata pe timpul covidului,nici macar la razboi.Orice judecator intreg la cap va da dreptate celor care aleg sa dispuna de propriul corp in functie de judecata,credinta religioasa,istoric nedical,neincredere,etc.”’My body,my choice”.In USA,la orice supermarket,in timp ce cumperi ceapa si cartofi,la fiecare 15 minute se transmite prin statia audio a magazinului”Cine doreste sa se vaccineze anti-covid,e invitat la farmacia magazinului.Vaccinul e gratis,va asteptam”.Ghici ce,nu-i nimeni la farmacie,lumea isi ia plasa cu cartofi si pleaca acasa.Pur si simplu,nu mai sint clienti la vaccinare.Cit despre pasaportul covid,au avut grija sa dea legi care sa interzica infiintarea lui.Pentru ca ar incalca libertatile cetatenesti.De ce crezi ca ezita atit UE si alte tari cu impunerea pasaportului covid?Pentru ca-s siguri ca vor fi dati urgent in judecata si vor pierde fara drept de apel.Nu poti ingradi liberatile cetatenesti si segrega populatia in “ buni” si “ rai” pe baza unui vaccin experimental despre a carui eficienta sau efecte secundare nu stie nimeni mai nimic.E ca si cum un guvern ar invita populatia sa se arynce in cap de pe o stinca,garantind tuturor ca nu vor pati nimic,insa e necesar pentru “ binele general”.Placa asta cu “ binele natiunii” a pus-o si Hitler cind a fost ales cancelar si stim ce-a iesit…Daca nimeni nu vrea sa vada ca motivul “ covid” e un pretext extraordinar pentru a limita libertatile cetatenesti,ori e orb,or etraieste pe alta planeta.Macar pentru faptul ca guvernele lumii(in special Romania) minaresc(zilnic) statisticile covid in functie de cum bate vintul politic,financiar sau economic-ar trebui sa dea tuturor de gindit.Pentru ca e ciudat sa fii nevoit sa te incui in casa la 8 seara,in timp ce,legal,Poiana Brasov si Mamaia ramin deschise,cu zeci de mii de oameni bulucindu-se unii in alrii.E ciudat sa ceri pasaport de vaccinare cind,ACUM,avioanele zboara cu locurile total ocupate,fara scaun liber intre pasageri.E ciudat sa ai masca ca sa intri in restaurant,dar e OK s-o dai jos ca sa maninci si sa bei,ore intregi.E ciudat cu rata infectarii in Romania s-a injumatatit brusc,intr-o saptamina,doar ca toate celelalte tari sa intre pe lista galbena si nimeni sa nu mai vina de Paste in tara.Si e ciudat ca toate destinatiile turistice de vara(Grecia,Turcia,Italia) au intrat pe lista galbena astfel incit sa fii nevoit,vrei nu vrei,sa-ti faci vacanta in Romania,impins de guvern in bratele plingaciosului Horeca.Covidul asta a incetat de mult sa mai fie o urgenta medicala,a devenit un pretext politic si economic.In care se croiesc legi sinistre si se aloca libertati aleatorii,segregationiste,care in veci n-ar fi vazut lumina zilei intr-o societate libera.Fiecare e liber sa-si poarte crucea,asa a fost mereu.Puterea exagerata inminata unui guvern care hotaraste pentru noi a dus,intotdeauna la dictatura.Fie ea si una “ democratica”.Aveti mare grija ce va doriti,e pe cale sa se implineasca.Si,exact ca orice tiran,guvernele aplica sintagma “ divide e impera”.Vaccinisti contra anti-vaccinisti,educati contra oameni simpli,progresisti contra conservatori.In timp ce pune capacul tiraniei peste oala in care ne aflam toti.Asa a fost mereu,istoria se repeta intotdeauna…

    5
    3
    • „majoritatea tarilor “ dezvoltate” stau mai prost ca Romania la rata vaccinarii.” – hahahahaha. Așa e când ești analfabet funcțional și habar n-ai să sortezi niște tabele pe care alții ți le-au dat mura-n gură…
      Băbăiete, am pierdut 5 minute din viață ca să-ți fac o listă cu țări dezvoltate care au vaccinat mai mult decât Românika, în afară de US, UK și Israel. Uite, în ordine descrescătoare, de aici https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
      Canada 😀 , Islanda, Finlanda, Germania, Belgia, Austria, Spania, Suedia, Portugalia, UE (media), Olanda, Italia, Norvegia, Franța, Danemarca, Elveția și hai gata că m-am plictisit.

      0
      0
    • „Daca in Romania respectarea Constitutiei e o gluma,in alte tari nu-i deloc asa.N-ai cum sa le restringi drepturile fara sa incalci Constitutia.” – asa e, boss, și la mine prin Canada sunt unii care urlă că au drepturi constituționale în timp ce poliția îi bagă la arest… Ah, scuze, am uitat ce urlă toți covidioții, că Canada e o țară comunistă 😂
      Ia de-aici cea mai recentă stire de aici. Lockdown pentru 23 de bosorogi la ATI și 72 de morți de la începutul pandemiei.

      ‘I’ll do whatever I have to’: N.S. Premier Iain Rankin doubles down on lockdown
      Premier says he’s not backing down on lockdown rules — even if they limit individual rights
      https://www.cbc.ca/radio/thehouse/iain-rankin-pandemic-nova-scotia-covid-lockdown-1.6017785

      0
      0