Nemuricii

Pe moșia lui personală din Drăgășani, Mugur Isărescu n-ar fi angajat-o pe dna Dăncilă. Dar pe moșia lui de stat, Mugur Isărescu e mână spartă.

Inquam Photos / Octav Ganea
SINECÚRĂ s.f. Slujbă, funcție bine retribuită, care necesită o muncă minimă sau nu necesită nici o muncă. [Cf. fr. sinécure, engl. sinecure < lat. sine – fără, cura – grijă].

L-ați auzit pe Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, explicând de ce a fost angajată Viorica Dăncilă la BNR? Îi curg niște ditirambi din gură de-mbibă mocheta. „Înainte de a fi prim ministru, a fost europarlamentar multă vreme. A fost funcționar european. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană.
Acolo cunoaște oameni mai ales din zona verde, ecologiști, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe.”

Ce vorbe să fi schimbat, dle Vasilescu, că mai mult de meic foto și hehe n-am auzit-o găvărind în altă limbă decât cea maternă – că română nici aia nu-i? Ce „căi” să mai știe în Uniunea Europeană după ce, ca prim-ministru marionetă în guvernul dlui Dragnea, s-a răstit la europarlamentarii îngrijorați de atacurile PSD împotriva statului de drept în România? Ce-au a face cafelele băute pe la Bruxelles cu sinecura de la BNR? Că doar nu-și imaginează cineva că dna Dăncilă chiar îl va consilia cu adevărat pe Mugur Isărescu cu privire la trecerea la euro? Care este expertiza dnei Dăncilă în acest domeniu?

Ce e cu bătaia asta de joc?

Că dl. Isărescu întoarce și el un serviciu este evident, că doar funcția lui depinde de politic, n-ai ce-i face. Sfătuită convingător de cine trebuie, dna Dăncilă s-a împotrivit, la vremea respectivă, schimbării dlui Isărescu din funcția de guvernator al BNR. Iată că venit momentul plății – dar de ce plătește din banii cetățenilor, asta e nedumerirea și nemulțumirea mea. Dacă voia să-i aranjeze un loc călduț protectoarei sale, de ce n-a angajat-o dl. Isărescu la crama lui? Nu de alta, dar vinurile Casa Isărescu sunt atât de proaste încât mai mult n-avea ce strica, și sunt sigur că dna Dăncilă se pricepe la terroir cel puțin cât se pricepe la trecerea României la euro.

Vedeți, asta e problema cu sinecurile astea, ele sunt mereu doar pe bani publici. Niciunul dintre mai marii sau mai micii capitaliști de stat din țara noastră nu vrea să plătească din șperțurile lui vreun membru mai defavorizat al rețelei de căpușe. De pildă, mai bine se schimbă legea Curții de Conturi ca să ajungă un bălălău fără studii corespunzătoare vicepreședinte acolo decât să-i ofere vreun coleg loc în firma lui, unde să nu facă nimic pe bani grei. Pe Grindeanu l-a pus Dragnea șef la ANCOM chiar dacă s-au pizduit în fața națiunii, că, vorba lui Adrian Vasilescu, instituțiile nu au „memorie afectivă” când sunt capturate de căpușe. Iar când trec, în sfârșit, „în mediul privat”, căpușele tot în fondurile statului rămân înfipte – vă mai amintiți de cuplul de tragicomedie Șova-Ponta, care făcea „consultanță juridică” pentru Complexul Energetic Rovinari și Complexul Energetic Turceni?

Și uite-așa în România ăl de-apucă o slujbușoară la stat pe numire politică se preocupă mai-nainte de orice să-și creeze propria rețea de influență, formată din clienți ce-i sunt îndatorați și protectori cărora le este dator. Sinecuristul strânge datorii și indulgențe albe pentru zile negre, că nu se știe niciodată când se-ntunecă zările și riscă să rămână deodat’ fără coledzi. Odată amploaiat la stat, nemuriciul sinecurist se consideră-ndreptățit să ia leafă pe viață, fără rușine pentru nepotrivirea lui profesională la practic orice funcție pe care-o pretinde.

Articol din categoria: ACTUALITATE

39 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Optimistul zice „hai, ca mai rau de atata nu se poate!!”… Pesimistul zice, „ba da!” Atat de rau am obosit sa fiu optimist in aceasta Romanie fantastica… Mult succes in continuare Vlade, pastilele tale ma ung la suflet; din pacate e doar o satisfactie amara. Cainii latra, caravana trece…

  37
  1
  • #2 Comentariu nou

   Walter vorba cu optimistul si pesimistul este invers. 🙂

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Costin
   Avem de a face cu un paradox.
   Bancul este așa cum spui tu, realitatea este cum spune Walter.

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Tudorel a facut ievaluare, Iohannis a trimis.o pe Dobrovolschi sa anunte ca e de acord, ca asa a considerat el. Nu cred ca nu mai exista vreun/vreo Kovesi in tara, dar Kovesi nu mai are ce cauta in postul ala.

  9
  2
 3. #5 Comentariu nou

  Ne-au dat cu flit! Iarăși! Chiar nu se poate face nimic? Chiar trebuie sa inghitim si batjocura asta???? E prea mult!

  14
  1
  • #6 Comentariu nou

   Daca dezbaterea ar fi avut loc inainte de a fi angajata, poate reactiile negative ar fi putut determina renuntarea.
   Odata angajata ar fi mai usor de responsabilizat Isarescu, pentru incalcari ale legilor si regulamentelor BNR, decat de concediat Viorica Vasilica!

   0
   0
 4. #7 Comentariu nou

  Asta a fost pentru cei care continuau sa aiba impresia ca Isarescu este om integru si a fost pastrat acolo ca trebuia sa tina cineva echilibrul finantelor tarii.
  Singura impresie pozitiva despre Isarescu e ca a incercat sa mai creasca si profesionisti la BNR.
  Sunt curios daca doamna Dancila a primit si obiective de indeplinit pe postul respectiv …

  13
  0
  • #8 Comentariu nou

   Pai nu ți-a spus Adrian Vasilescu clar care e fisa postului.
   Să bea cafele și „să facă vorbe”.
   Era nevoie de Vasilica „sa facă vorbe” pentru că limbile pământului sunt prea sărace. Și la BNR despre sărăcie e „vorba”.

   0
   0
 5. #9 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  In 2007, cand am intrat in UE, ne-am propus sa trecem la Euro in 2014 – 2015.
  Termenul s-a tot amanat.
  Poate, cine stie, Viorica Vasilica se va dovedi benefica acolo?
  Care mai este acum termenul la care ne-am propus sa trecem la moneda unica europeana?
  2024! (https://www.bnr.ro/Procesul-de-pregatire-pentru-adoptarea-monedei-unice-europene-8012-Mobile.aspx)
  Doamne fereste!!! Daca cineva crede ca in 2024 vom fi pregatii pentru asa ceva, il rog sa comenteze argumentat.

  9
  0
 6. #11 Comentariu nou

  Cu aceasta “profa de traforaj” in palmares, BNR ne arata de fapt care-i nivelul de competență din cadrul instituției. Si mai frumos este faptul ca noi n-avem ce face, in afara de “deranj public”. Aia cu votul e expirata deja 😔

  15
  0
 7. #12 Comentariu nou

  Stai și te întrebi dacă Isărescu s-a „auto-sinucis intenționat cu mâna lui singur, din proprie inițiativă și neajutat de nimeni”!
  Că dacă a fost „ajutat” vrem să știm și noi.
  Pe de altă parte „devalorizarea” guvernatorului BNR este un semnal îngrijorător asupra stării de sănătate a leului și o lovitură sub centură pentru guvernare.

  14
  0
 8. #13 Comentariu nou

  Pe mine ma mai enerveaza altceva pe langa toata mizeria asta… Tupeul si raspunsul nesimtit al imbecilului de Orban… „Vocea si talentul…” Nu a aratat decat o nesimtire crasa si o proatie monumentala. Desigur, pe langa dispret…
  Ce se mai poate spune… cred ca e o manevra subtila a psd-ului de a mai dispara niste electorat de la pnl… pentru ca acum toata lumea o percepe ca pe un blat intre cele doua clanuri. Cum pnl’istii sunt niste imbecili… n-au vazut pericolul si cu vocea si talentul imbecilului de orban… se vor duce tot mai jos…

  18
  6
  • Pai si Orban e un nemurici.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Vlad
   Afirmația este tendențioasă nepotrivita și complet neproductivă.
   1. Este tendențioasă pentru că urmărește ridicarea USR pe o poziție neconformă cu realitatea faptelor.
   2. Nepotrivită pentru că până acum singura posibilitate reală de a pune PSD pe tușă a venit prin fermitatea cu care Orban a urmărit acest scop.
   3. Neproductivă pentru că este scoasă din contextul în care electoratul din România a fost manipulat 30 de ani cu același clișeu; „toți sunt la fel”.
   Când vom reuși să ieșim de sub „blestemul păpușarilor” ne va surâde șansa de a judeca limpede.

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   @Al3x

   Cum îți explici că ai făcut exact ceea ce zici că urăști?

   Și mai mult decât atât, știm sigur că în ceea ce o privește pe Dancila realitatea este mai crudă decât „alintul” lui Orban.

   E clar că mizeria PSD-ista v-a intrat în ADN!

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   @Plain, nu inteleg ce insinuezi… Nu stiu in ce adn a intrat mizeria psd’ista… dar vazand procentele de la alegeri… e mai mult decat evident. Daca te-a deranjat ca l-am facut imbecil pe orban (cu o mic) si n-am zis nimic de dancila(tot cu d mic) atunci supara-te pe orban nu pe mine. El a fost imbecilul de serviciu cu afirmatia lui plina de dispret. M-a afectat mai mult decat numirea plantei aleia. A reusit cu afirmatia lui sa atraga mai mult dispret din partea mea asupra lui decat a reusit isarescu cu numirea plantei aleia. Cel putin in cazul meu…

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @Al3x
   Din păcate nu insinuez ci constat.
   1. Poate nu știi, dar „vocea și talentul” este mai mult o metaforă cu trimitere la impostură nicidecum o jignire.
   https://m.youtube.com/watch?v=lUy3HOlu6RQ
   2. Dacă nu până aici nu erai în cunoștință de cauză, în momentul în care ai început sa debitezi epitetele și invectivele ca argumente toată argumentația ta a devenit exact mizeria pe care o reproșai lui Orban.
   3. Faptul că nu ai realizat și nu realizezi nici acum că ai distrus toată credibilitatea argumentației arată că în esență (ADN) tu însuți ești distrus.

   În concluzie cel „deranjat” ești tu, până când vei reuși să pricepi și să îndrepți lucrurile.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @plain Amice… ce-ti mai place sa bati campii… 😄

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Al3x

   De data asta am fost absolut precis pentru că „ai scos la lumină” o mare problemă de care toată lumea se plânge și extrem de puțini își propun să schimbe ceva, cei mai mulți considerand ca problema este la „ceilalți”.
   Întâmplător este și cazul tău.
   Dacă vei reuși să privești în mod detașat chestiunea, vei înțelege că nu este vorba despre o situație singulara ci de una simptomatica; principalul motiv pentru care ne învârtim într-o buclă infinită a prostiei.
   Apreciez „talentul” tau de a distrage atenția, dar sunt cât se poate de obișnuit cu persoanele care refuză să-și „hrănească” inteligența.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @plain, Apreciez cuvintele tale pline de talc, cu inteles ambiguu din care fiecare poate intelege ce vrea… Tot odata constat ca faci niste presupuneri total nefondate. Despre detasare: Tinand cont ca nu mai traiesc in Romania de suficient timp cat fiica mea sa nu mai stie limba romana, crede-ma, sunt extrem de detasat. Cat despre lasat pe altii sa faca ceva, fara sa ma implic… Este ca si cum ai spune ca nu ma implic intr-o situatie similara cu cea a jandarmilor care construiau diguri si satenii zaceau prin carciuma… Multumesc pentru rabdarea ta, promit ca este ultima interventie pe acest topic. Ne vedem in alte topicuri 😁

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   P S – ule, esti ca un troll. De unde si pana unde daca VP zice de Orban ca e un nemurici urmareste ridicarea USR.ului in slavi? Tu te auzi ce vorbesti? Poate doar vrea sa zica ca Orban e un nemurici. Si daca e sa urmareasca ceva, poate urmareste sa il ridice pe Catu-Boc.
   Poate ar fi mai bine sa iti faci si tu un blog ca aberatiile tale sunt mult mai lungi decat textul gazdei.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @Ciprian

   Dacă aș fi un troll ar trebui mai întâi să-ți mulțumesc pentru atenția acordată, ceea ce nu este cazul.

   Ar fi trebuit să înțelegi deja, din comentariile anterioare, că nu este vorba despre Orban ci despre principii și cum anume trebuie aplicate pentru a trage concluzii corecte.

   Totuși pentru că te văd binedispus mă gândesc ce interesant ar fi să punem neuronul deranjat la treabă!

   Este sau nu este Orban un nemurici?

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Din păcate a murit ca un ” nemurici”!
   Apologia p.s., cu mic, e de BD la munte și la mare!
   El se raportează „decât” la ” frații mei” , cu plicul de 100!
   Boss, nu îți înțeleg problemele de semantică, darămite pe cele politice, dar când ” găsești un portmoneu, portofel, portvizit, anunți autoritățile la 22-22″!
   Iliteratie.

   0
   0
 9. #25 Comentariu nou

  Din păcate foarte mulți români ( mai ales cei de o anumită vârstă născuți și crescuți în bătătura lui Ceașcă) acceptă și suportă prezența acestor sinecuri.De fapt acestea sunt prezente în rândul membrilor familiei a prietenilor și a neamurilor lor.Pănă nu se schimbă acestă mentalitate vom avea în continuare specimene habarniste și semianalfabete ca Dancilă în funcții de conducere și bine plătite.

  2
  3
  • #26 Comentariu nou

   @Doc
   Aici te inseli amarnic!
   Cei ‘educati’ pe vremea lu’ „grabnic impuscatu'” au inceput sa se rareasca, e adevarat.
   Se inmultesc insa cei ce nu sunt in stare sa asocieze acoperisul unei case cu o piramida (vezi testele PISA 2018). Astia nu au cum sa promoveze examenul de bacalaureat si ajung tot la ‘sa ne dea statul’!
   Si ia ghici? Care e partidul care ‘le da’?

   0
   0
 10. #27 Comentariu nou

  Prevad o criza financiara majora in zona euro. In spatele usilor deschise de veorica vor fi multi finantisti morti de ras sau paralizati de groaza. Oricat de tare ar fi euro, nu poate rezista unui asemenea soc. Se va ajunge la un curs favorabil noua (cam doi bani si o cafea pentru 1000 euro) si, foarte posibil, vom fi asaltati cu cereri de intrare in zona leu. Sa mai zica cineva ca isarescu nu e genial, chiar daca are obrazul gros si e un mare nesimtit…

  10
  0
 11. #28 Comentariu nou

  Acum, in noua funcție de la BNR, fosta profa de traforaj va avea timp berechet ca intre doua cafele si o usa deschisă sa traforeze din placaj, pe lângă modelele vechi cu ratoiul Donald sau ciocanitoarea Woody, si decupaje cu imaginile lui Isarescu, Vasilescu, Dragnea, Johanis și alte specimene politice.

  3
  1
  • #29 Comentariu nou

   Pe langa icoana lui dragnea, traforata frumos, pusa cu fata la rasarit si taiata in graba cu o carioca rosie, va aparea, cu fata spre apus si deasupra unei policioare cu cesti de cafea, o noua capodopera: „sfantu-l isare-scu cu turma de lei’.

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   Eu pe peretele de la răsărit am pus frigiderul !😂

   0
   0
 12. #31 Comentariu nou

  === Fara publicare ===
  Buna ziua Vlad,
  Fii atent ca, prin nu stiu ce intorsatura hazlie a algoritmilor Google, in cadrul acestui articol a aparut o reclama cu Olguta Vasilescu ‘sfatuindu-ne’ sa depunem cereri pt marirea pensiilor in 2021!

  1
  4
  • Nu pot controla asta.

   0
   0
  • #33 Comentariu nou

   Poate un articol (codicil) in contractul cu Google, sa excluda complet orice fel de publicitate electorala?

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   Ce inseamna oboseala cumulata cu nervii de la articol…. am ratat citirea corecta a comentariului de mai sus. 🙂
   Eram gata sa depun si eu cerere „pt marirea penisurilor in 2021!”

   Amu lasand gluma deoparte, nu stiu de ce de fiecare data cand a venit PSD la putere BNR s-a luptat sa tina inflatia sub control si sa obtina credite in conditii mai avantajoase.

   Ca la meci: „parca tine arbitrul cu ailalati” 🙁

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   @Andor
   Nebunaticule…. t-ar placea sa ti-o … ‘mareasca’ Lia Olguta!

   0
   0
 13. #36 Comentariu nou

  Cei de la BNR nu se lasa: https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/mugur-tolici-bnr-de-ce-este-importanta-si-experienta-internationala-20098264 Un alt Mugur, pe nume Tolici ne explica de ce au angajat o analfabeta functionala.
  Zau ca ar trebui denuntati la DNA. Nu exista nici o diferenta intre Dragnea care a tinut doua persoane anagajate pe bani publici, care nu faceau nimic pentru banii respectivi (lucrau la partid) si cei de la BNR care angajeaza o doamna Dancila analfabeta functional si care chair in ipoteza ca s-ar duce la servici tot nu ar face nimic pentru banii pe care ii primeste.
  Poate rolul presei s-ar arata acum sa atraga atentia „organelor” sa-si faca treaba. Altfel singura solutie este o greva fiscala.
  Eu m-am saturata ca din impozitele mele sa dea bani cei cu functii in statul Roman, pe degeaba , la toate rudele, prietenele si prietenii politrucilor. Efectele economice ale pandemiei vor produce o explozie, nervii oamenilor sunt deja intinsi la maxim. Cei care cred ca relaxarea a rezolvat tensiunile se insala. Sper sa nu am dreptate dar vor veni vremuri tulburi.

  3
  1
 14. #37 Comentariu nou

  Un pic pe langa subiect, de fapt la subiectul tweet-ului cu Lukashenko.
  O fi ‘doar’ o coincidenta cu procesul intentat de primarul PSD Daniel Baluta unor ziaristi din Romania?

  0
  0
 15. #38 Comentariu nou

  Nu ma mai surprinde nimic in aceasta tara….

  0
  0
 16. #39 Comentariu nou

  Romania….Trezeste-te !!!! Nimeni, niciodata nu o sa vrea binele tarii mai mult decat cetatenii ei. Indiferent ce parlamentar, consilier, prim-ministru s.a.m.d. este investit in functie. Primul lucru care il fac acesti „oameni” dupa ce se vad pe scaune este sa achite datoriile care le-a facut ca sa ajunga acolo apoi isi pun interesul lor miniscul pe primul plan si abia apoi, daca mai e timp/bani se mai gandesc sa faca ceva si pentru tara.

  P.S. Incerc sa nu comentez foarte mult pe teme politice, insa, uneori, nu ma pot abtine.

  0
  0