Vremea construcției

“În 2020 vor fi 11 jucători din Academie la Echipa Națională”, spunea Gheorghe Hagi în 2010, vorbind despre proiectul său, Academia de Fotbal.

S-a cam râs de el atunci, asta dacă nu s-a ridicat din umeri, pur și simplu: iote și la Hagi, îmbătrânește urât, e plin de el. Să ne vedem de viață.

E 2019 și la Naționala U21 au fost convocați 11 jucători formați la Academie.

Cu vreo 10 ani înainte, Hagi striga la reporteri: “V-am obişnuit cam prost (cu rezultate bune, n.m.) în condiţiile în care sunt în România. Nu avem nimic, niciun fotbal. Merităm să ne faceţi statuie pentru ce am făcut noi, având în vedere condiţiile din România. Se duce fotbalul românesc. Se duce. Zero. În doi-trei ani, zero!”

Statuie? Ce tupeu! ne-am indignat din fotolii, în fața televizoarelor, după care, încet-încet, nici la televizor nu ne-am mai uitat la meciurile Naționalei, că nu mai merita pierderea de timp.

În felul său bolovănos – “ce strâmbi, mustață?” – de care, vai, e așa facil să râzi inteligent, Hagi a făcut însă ce trebuia să facem toți în țara asta: a avut o viziune și a construit, pe termen lung, în jurul ei.

Am aflat deja, de la experții de pe Facebook, în câte feluri nu-s mare scofală fotbaliștii ăștia ai lui Hagi care au ajuns în semifinală la Euro U21. Ok. Nici nu-i greu să demolezi ceva, îți trebuie doar mușchi.

Până una alta, eu cred că lecția merită înțeleasă la adevărata ei valoare.

Ce-ar fi fost dacă, precum Hagi, administratorii României ar fi început să construiască la un moment dat pe termen lung?

Autostrăzi. Căi ferate. Infrastructură energetică. Școală pentru copii, nu pentru profesori. Trei spitale regionale – sau măcar unul, dar bun. Centuri în jurul marilor orașe. Câteva poduri. Câteva tuneluri. Și, mai ales, ce-ar fi fost dacă, încă de acum 30 de ani, de la Revoluție, liderii acestei țări ar fi început să construiască împreună cu poporul o scară de valori care să pună munca, cinstea, disciplina pe primele locuri, nu una inversată, ca acum, în care șmecheria, hoția și minciuna sunt atributele succesului.

Asta e lecția: dacă investești energie și creativitate în ceva, ți se-ntorc și rezultatele, mai devreme sau mai târziu.

Poți investi bună-credință, onestitate și meșteșug, ca Hagi, și obții o Națională de tineret care entuziasmează – din nou – românii.

Sau poți investi șmecherie, corupție și nepotism – fenomenul GIGO la nivel național – și obții idiocrația care stăpânește acum o țară din care au fugit deja 5 milioane de oameni.

Pe cine alegem?

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. România se putea califica fara probleme la ultimul mondial daca avea un antrenor unul dintre: Dan Petrescu, Olaroiu, Pițurcă sau Reghecampf însă s-a adus doar pt că e neamț un selecționer care nu mai antrenase de 5-6 ani. Poate și Lucescu jr ar fi putut intra in discuția asta insa el a mai fost și a dat chix la națională.

  Thumb up 12
  • Performanța de acum a juniorilor pare într-adevăr importanta însă daca ne uitam la celelalte echipe vedem că anglia a venit cam cu echipa a 3-a, franța și Spania cam cu echipa a 2-a….practic cluburile mari din Anglia și Spania în general nu și-au lăsat jucătorii la națională de tineret la fel cum a făcut-o Ajax cu Răzvan Marin care n-a fost lăsat să joace pt naționala.

   Thumb up 0
  • Textul asta nu e despre fotbal. Trezirea.

   Thumb up 0
  • E mare diferență între juniori și seniori, și alte tari au câștigat multe medalii la nivel de tineret pt ca mai departe sa nu mai aibă performante. Că să facem analogia e că și cum ne-ar interesa sa se facă doar drumurile județene, nu și infrastructură mare spitale,autostrăzi și cale ferata.

   Thumb up 0
  • Iar dacă e sa vorbim de munca și cinste poate ne uitam cum a rămas echipa lui Hagi in liga 1 acum 5-6 ani sau cum banii lui Gigi Becali, cu siguranță obținuti corect prin sudoarea frunții, sponsorizează echipa și academia lui Hagi.

   Thumb up 0
  • !. Cu calificarea la nationala: puteam sa il luam si pe Mourinho, tot aia era. Nu avem valoare la nivel de jucatori cat sa ne calificam.

   2. E facil sa minimizam performanta U21, ca nu au venit echipele adverse cu jucatorii cei mai buni, ca am avut noroc, ca alea si alea. Dar cifrele seci de pe Transfermarkt arata realitatea: Romania, cu o valoare de piata de 61 de milioane de euro, a castigat grupa in care au jucat Croatia (valoare de piata 78 de milioane de euro), Anglia (valoare de piata de 300 de milioane de euro) si Franta (valoare de piata 368 milioane de euro). E de vazut cum se va modifica valoarea jucatorilor nostri dupa acest campionat.

   3. Am deraiat si eu, articolul era de fapt despre altceva, nu despre fotbal.

   Thumb up 0
  • 1. La ce grupă preliminară am avut nu era nevoie de Mourinho să ne calificăm, nici macar Polonia nu era o echipa de speriat iar ceilalți adversari erau mediocrii.
   2. In cele mai multe cazuri cotele de pe transfermarkt n-au nici o legatura cu realitatea sunt mulți jucători slabi care au o cotă umflata așa cum sunt jucători de valoare cu o cotă scăzută pt că nu beneficiază de diversele rețele de impresari cu legături dubioase la nivel înalt la FIFA și UEFA, în fotbalul mondial e o corupție generalizată nu demult Michel platini fostul sef UEFA a fost arestat în Franța.

   Thumb up 0
  • Omule! Flaviu, sau cum te-o chema, încearcă să înțelegi un lucru simplu: în articolul ăsta NU se vorbește despre fotbal! Da, ne-am prins toți cât de bazat ești la fotbal, de cât de mult i-ai fi bătut tu pe ceilalți participanți la mondiale, europene, pan-americane sau chiar universale (ca tractorul, ca tractorul…), dar, repet, aici NU e vorba de fotbal.

   Cineva, nu contează cine, a investit mai demult în ceva, nu contează în ce. Acolo, acum, se văd rezultatele. În alte părți, unde nu s-a investit nimic, nu se vede nimic. Asta e ideea.

   Thumb up 0
 2. Flaviu, s-a prins toata lumea inca de la primul comentariu ca esti un prostovan, nu are rost sa mai insisti.

  Comentariu apreciat Thumb up 17
 3. un fel de proiect de tara. 80% meritul este al lui gica hagi. „romania educata” mai asteapta!

  Thumb up 6
 4. 5 milioane de votanţi erau plecaţi în 2016. Azi e iulie 2019…

  Thumb up 0