Cum se fraudează finanțarea școlilor cu elevii ieșiți din sistem

Inquam Photos / Mircea Rosca

E cumva surprinzător s-o auzi pe dna Andronescu, ministrul Educației, descriind casually, așa, cum fraudează directorii de școli sistemul ca să mențină finanțarea școlilor la un nivel mai ridicat decât ar avea dreptul.

Am sunat-o pe dna Andronescu în dimineața asta la Deșteptarea, Europa FM, pentru lămuriri, că nu înțelegeam unde au dispărut vreo 20.000 de elevi din sistem, între înscrierea în clasa a VIII-a și înscrierea la Evaluarea Națională.

Datele sunt acestea:

La începutul anului școlar 2018-2019, numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a era de 175.463. Dintre aceștia, doar 154.956 s-au înscris la Evaluarea Națională.

Diferența este, deci, de 20.507.

Fenomenul Brăila, spun mulți: copiii mai slabi sunt duși târâș-grăpiș până în clasa a VIII-a, când sunt trântiți cu premeditare sau direct descurajați să se mai înscrie la Evaluare, ca să nu scadă media școlii.

Dna Andronescu are însă altă explicație: practic, directorii de școli ar omite să mai raporteze numeroasele cazuri de copii care pleacă cu părinții în străinătate, iar statistica s-ar regla abia la momentul reînscrierii elevilor, adică la Evaluarea Națională.

De ce ar face directorii această omisiune?

Simplu: ca să mențină finanțarea școlilor la un nivel mai ridicat decât cel real, deoarece finanțarea sistemului se face per-capita. Mai mulți elevi, mai mulți bani, mai multe catedre, mai mulți profesori șamd. Mai puțini elevi… simplu de înțeles.

Dar asta este fraudă din bani publici, dacă ne-raportarea e făcută cu bună știință, nu?

Da, admite, în context, dna Andronescu.

Păi și ce face ministrul Educației în această situație, în care sunt fraudați banii Educației?

„Eu vorbesc public de mai multă vreme” – zice ministrul, care adaugă: „în urmă cu două-trei luni de zile, sesizându-ne și noi, am trimis o notă în sistem rugând directorii să-și reevalueze elevii care sunt înmatriculați. În urma acelei note, la decizia directorilor au dispărut 5.000 de elevi din sistem”.

Și, mai departe?

Mai departe… scrie-n carte, că fluxurile financiare de bani publici sunt urmărite de Curtea de Conturi. Apropo, mai are posibilitatea Curtea de Conturi să facă sesizări penale pentru fraudarea banilor publici?

Înregistrarea discuției cu ministrul Educației este aici:

Articol din categoria: ACTUALITATE

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Pai madam Andronescu ( care se si lauda ca a fost 8 ani rector la Polithenica – unde la fel de praf a fost) e obisnuita cu frauda din banu public. Si pentru ca in cazul asta i se pare o suma mica, e complet zen – cred ca nici nu realizeaza. O proasta.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Am io o „axioma” referitor la Romania si de cativa ani buni se verifica de fiecare data: orice contract/proiect/plan cu statul sau facut de stat are un aspect/motiv financiar ‘pe sub masa’. Deci nu exista ca un contract sau proiect sa nu aibe (si) niste miute/interese personale servite pe neve. Un bacsis/cadou, un tras din condei mic/mare etc. Bineanteles, in spatiul public vor exista motive de bun simt, scopuri/deziderate pozitive. Ei bine, trebuie – musai sa existe si ceva manareala, bani ciupiti de la stat, ‘cadouri’ de la mari investitori, proprietati/terenuri care cad in mod magic in poala unora pe sume derizorii etc. Aici un fel de raportare gen Pristanda.
    In cazul asta madam Andronescu considera ca ciupelile astea-s nimica toata pentru ca stie de furturi/manareli muult mai mari. Ori chiar in ministerul educatiei ori (si) in alte parti, doar e ditamai pesedista. Ea stie foarte bine ce tunuri se trag ‘la partid’.

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Fenomenul Brăila este doar o anomalie de suprafață a sistemului viciat de haosul promovării nonvalorilor pe criterii de interese de partid.
    Nu este vorba despre fraudarea finanțării școlilor, ci de sabotarea funcționării unui stat care nu mai poate face față incompetenței și apetitului paraziților instalați la putere.

    0
    0