Populismul guvernării a intrat în domeniul psihiatric

Parlamentul a votat azi noua lege a pensiilor, inițiată de PSD. Legea a trecut cu 197 de voturi pentru și niciunul împotrivă – cine să-și fi asumat costul politic al chibzuinței? – și ar trebui să intre în vigoare la 1 septembrie, dacă nu mai întâmpină obstacole de constituționalitate sau de amânare a promulgării pe parcurs.

Impactul bugetar al acestei legi nu are nicio legătură cu vreun calcul financiar realist ci, mai degrabă, este de domeniul psihiatriei.

Astfel, în următorii 4 ani costurile suplimentare impuse de această nouă lege ar urma să crească de 10 ori, de la 8,4 la 81,1 de miliarde de lei.

O să las aici un grafic, ca să mai dau share din când în când aberației, pe măsură ce va deveni din ce în ce mai evidentă imposibilitatea aplicării noii legi:

Trebuie înțeles că impactul acesta reprezintă cheltuială suplimentară adăugată la bugetul actual, care este de aproape 70 de miliarde de lei.

Asta înseamnă că, potrivit prevederilor votate azi, în 2022 bugetul pensiilor ar trebui să fie mai mult decât dublu, adică 151 de miliarde de lei.

Pentru comparație, să reținem că toată cheltuiala salarială a statului – salariile tuturor angajaților statului, da? – este de vreo 100 de miliarde de lei.

Cinismul inițiatorilor acestei gugumănii e cumplit. Parlamentarii știu că legea este, de fapt, inaplicabilă, altfel decât prin dezlănțuirea unei inflații feroce, care să dizolve valoarea actuală a miliardelor fluturate pe la nasul unor oameni pe cât de săraci, pe atât de creduli. De aceea, bătaia de joc a pesediștilor față de pensionari e monstruoasă. PSD e un partid toxic pentru România în toate formele sale de manifestare.

Articol din categoria: ACTUALITATE

27 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  zi-mi te rog de ce usr n-a votat impotriva?

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Nu te enerva pentru ca legea nu o sa treaca. Oricum vor veni alte alegeri, o sa fie o noua majoritate care o sa modifice legea. Azi a mai fost o alta stire care cred ca e mai nasoala. Trebuie sa fac precizarea ca nu are legatura cu legea pensiilor dar tot nasoala pentru noi este. Nu vreau sa schimb subiectul si sa sara din tufis baiatul ala sa zica ca sunt trol dar e treaba nasoala si cred ca merita mentionata. Un gagiu pe nume weber zice ca daca nu se foloseste sistemul șputzerkandidat si nu este el ales o sa fie dezastru la UE cu sanse sa se dezintegreze. Probabil ca se vor face aranjamente si astfel democratia o sa invinga iar acest weber o sa fie ales sputzer sef la UE Dar daca moare? Din ce zice, fara el nasol. La legea pensiilor e simplu ca vor veni altii si o vor modifica sau eventual vor pune taxe la firmele smechere care fac optimizare fiscala si acum nu platesc nimic la noi desi aici fac profit. Astfel de pot obtine multi bani la buget, cu dar daca Doamne Fereste moare weber cum rezolvam cu UE?

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Lumea, asa cum o stim, se va schimba radical in urmatorii 20-30 de ani. RPR (Republica Pensionara Romana) va conduce, prin marii ei pensionari speciali, destinele planetei. La educatie, cultura, economie, finante, transporturi, energie, oriunde va fi nevoie, un pensionar special va invata tinerii ca lipsa creierului e o conditie sine qua non a reusiitei. Va veni o perioda fasta pentru toti, cu conditia ca pensionarul ala perfid, Soros, sa crape odata.

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Și Isărescu în continuare guvernatorul băncii „naționale”, fiindcă așa a zis la telefon stratosfera financiară mondială (ca să-l parafrazez pe colonelul securist Turcescu).

  0
  0
 5. Iar opoziția se abtine, nu doar de la acest vot ci și de a îndepărta guvernul psd înainte de a fi prea tarziu, daca asta e alternativa la PSD incep să mă gândesc serios daca mai are rost sa merg sa votez.

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  Cand erau confortabili la guvernare au stiut ca legea asta a pensiilor e proasta si au amanat-o pana acum septembrie. Acum stiu ca mai au maxim 1 an si au zis ca hai sa o dam. Lumea o sa vada asa:
  – noi marim pensiile
  – aia care vin dupa noi ori o sa aiba probleme cu banii si n-or sa faca nici ei investitii ca nu mai au cu ce, ori o sa modifice legea – adica o sa scada pensiile

  De acum incolo, PSD tot din astea o sa faca. O sa intinda capcane pentru guvernarea viitoare.
  Niste ticalosi.

  Concluzia – ei de fapt si-au aranjat terenul pentru viitor.

  Tineti bine minte: inflatia necontrolata e mai proasta decat o criza (ca aia din 2008).

  0
  0
 7. #10 Comentariu nou

  E puțin (vorba vine!) imprudent să atenționezi repetat cu pericole din zona psihiatriei în care se afundă „alții” și-n același timp să ții discursuri paranoice.

  Când toate astea țin de mai bine de 7 ani, putem vorbi de o cronicizare a stării de fapt.

  De facto, nu-i nimic de speriat și … oricum … e bine să luăm lucrurile așa cum sunt.

  Rea sau bună, indiferent de cine-a inițiat-o, legea cu pricina s-a răs-discutat de 2 ani jumate în parlament și în societate și iată că la final nu a fost NICIUN parlamentar împotrivă (la vot, mă refer).

  Asta așa, la modul general. În particular, cine se supără cu adevărat când părinții și bunicii săi câștigă semnificativ mai bine!? Cred că nimeni (cu scaun la cap).

  Ne spune Vlad că va apărea „inflația feroce”. Ce nu ne spune este că inflația mai feroce ca azi a apărut și pe vremea când pensiile n-au crescut, nici cu inflația (2009-2011, aprox. 6%) nici în funcție de salariul mediu, ba chiar s-a început impozitarea (și la mai multe categorii, tăierea lor) lor. Și ca să fim clari, bani mai mulți în piață n-au fost după diminuarea veniturilor bugetarilor cu 25-40%.

  Bine, nu zic că la un moment dat, unele din predicțiile negative, nu se pot adeveri. Îmi vine însă greu să-i cred pe cei care, de cel puțin 7 (șapte) ani, se (și … ne) înșală cu seninătate (sau cu agresivitate, după cum li-e … firea/ fierea).

  0
  0
 8. #11 Comentariu nou

  Zice dl Petreanu asa:
  – Cheltuiala cu angajatii statului – 100 miliarde lei
  – Bugetul actual de pensii – 70 miliarde lei

  As vrea sa adaug 2 cifre la situatia invocata de dl Petreanu, pentru anul 2018:
  – Numar angajati la stat: 1,2 milioane de bugetari – 100 miliarde lei

  – Numar mediu pensionari: 5,2 milioane pensionari – 70 miliarde lei

  Sursa cifrelor mele:
  https://www.capital.ro/romanii-se-ingramadesc-sa-lucreze-la-stat-noi-recorduri.html
  http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pensii_2018r.pdf

  Intrebarea mea este: chiar este o abominatie ca bugetul pensiilor pentru 5 milioane de pensionari sa fie mai mare – chiar dublu fata de bugetul pentru salarii al celor 1.2 milioane bugetari?

  0
  0
  • #12 Comentariu nou

   Nu imi dau seama daca ai pus intrebarea asteptând un răspuns sau incercând să faci mișto.
   Presupun că ești atât de departe de realitate și chiar aștepți un răspuns.
   Problema bugetului de pensii în România este că funcționează ca un sistem piramidal. Adică angajații plătesc niște bani pe care statul îi distribuie sub forma de pensii.
   Acest lucru funcționează atât timp cât ai raport bun de angajați la numărul de pensionari.
   Angajații bugetari din păcate nu generează valoare și sunt plătiți si ei din taxele plătite de angajații din mediul privat.
   Acum înțelegi de ce nu se pot crește pensiile din pix?

   0
   0
  • #13 Comentariu nou
  • #14 Comentariu nou

   @Andrei, nu ai dreptate decât într-o mică măsură.

   Sistemul nu funcționează exclusiv piramidal, ci, într-o bună măsură, pe strategie politică (accentul căzând pe politică, nu pe strategie). Ca dovadă sunt și creșterile de pensii din ultimii ani, care nu se corelează cu nivelul de contribuții.

   Din fericire, dependența între pensii și contribuțiile persoanelor active nu este o legitate naturală ci doar o convenție care devine din ce în ce mai depășită în secolul nostru. Statul poate și aș zice eu trebuie obligat să asigure venituri decente (în special) celor care au contribuit deja.

   După cum știi, azi nu produc doar oamenii. Sunt milioane și în curând vor fi miliarde de mașinării (roboți, dacă vrei) care vor produce, fără a cere altceva decât curent, materie primă și o întreținere (asta nici periodic ca la vechile utilaje, ci doar la cererea … lor).

   Acum înțelegi de ce pot crește pensiile … „din pix”?

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Pensiile pot fi crescute „din pix”, atunci cand creste productivitatea aia reala, nu din pix. Adica producem mai mult ca suntem mai calificati, avem unelte mai bune (robotii aia a lu’ de facto), cand exportam produse si servicii si nu materie prima, etc.
   Intelegi mataluta? Ca daca le ai pe amandoua din pix, pensia crescuta si productivitatea – te duci in inflatie de aia de iti zice Vlad. Pensia ar trebui crescuta cu inflatia si cresterea productivitatii – e atat de simplu. Ce e peste, e toxic.

   0
   0
 9. #16 Comentariu nou

  Vlad, la câți năimiți au sărit e clar că ai atins un punct nevralgic. Când subsolurile din Sankt Petersburg și Kiseleff 10 se activează e semn că ai pus degetul pe (încă) o rană deschisă. Keep up the good fight, că ăștia nu mai au leac.

  0
  0
 10. #17 Comentariu nou

  Andrei

  Ok, ce inteleg de la tine este ca poate bugetul de pensii are nevoie de surse suplimentare de finantare, dar nu ca obiectivul in sine – dublarea bugetului de pensii – nu merita urmarit si atins.

  Daca suntem de acord asupra obiectivului, atunci oameni mult mai inteligenti decat mine cu siguranta pot gasi solutii – in cativa ani vor ajunge primii oameni pe Marte, cu siguranta putem gandi un sistem inteligent care sa ofere pensii decente intr-o tara UE.

  Ca sa contribui totusi la discutie, as zice asa:
  – impozitarea robotilor de care zicea mai sus @de facto
  – impozitarea activitatilor comerciale ale BOR
  – legalizarea si impozitarea comercializarii marijuanei
  – legalizarea si impozitarea prostitutiei
  – informatizarea administratiei publice si reducerea drastica a costurilor cu angajatii care nu sunt profesori, medici, militari etc – poate de la 70 de miliarde la 30 de miliarde
  – etc – sa mai completeze si oameni mai destepti ca mine 🙂

  0
  0
  • #18 Comentariu nou

   Mobgirl, îmi place ce spui. Aș face voluntariat pentru partidul care ar include propunerile tale în programul de guvernare, nu doar ca l-aș vota.

   0
   0
  • :))))

   Probabil ca urmatoarele generatii vor fi mai deschise la minte. Cele de acum prefera falimentul.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   robotii sunt deja impozitati – adica valoarea pe care o produc.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   – investitii si exploatare turism balnear,
   – investitii si exploatare turism medical,
   – investitii si exploatare resurse ape minerale naturale
   ………………..
   in general, cam tot ce inseamna santatate.
   – pentru ca toti vor sa fie sanatosi si nu ezita sa plateasca pentru asta.
   – pentru ca la nivel global, cand se vorbeste despre sectorul health care, termenul folosit e „perfect storm”: populatie imbatranita+agravare boli cronice+costuri mari, din ce in se mai mari.

   Romania poate sa atraga foarte multi bani din aceste sectoare/domenii. Trebuie doar un plan/o strategie si seriozitate. un fel de proiect de tara.
   aaaa, si mai trebuie ceva:
   1. presupuneti ca fonduri europene nu exista,
   2. anticoruptia e doar un bau bau.
   3. pragmatism si oportunism in relatiile externe. nu exista good guys si bad guys. doar „show me the money!”

   0
   0
  • Nasol e ca trebuie sa si ajungi pe sosea la apele balneare

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   si mai nasol o sa fie cand o sa mergi pe jos pentru o sticla de apa.

   0
   0
 11. #24 Comentariu nou

  Chiar cum ar suna un slogan electoral:
  Voi ne dati marijuana, noi va dam bonus la pensii!

  Si cate procente ar castiga partidul care promite asta?

  0
  0
 12. #25 Comentariu nou

  solutia corecta ar fi cea adusa in discutie de ponta la dezbateri!
  (chiar daca a fost doar un discurs politicianist)
  raspundere penala!
  care are si o latura materiala!

  0
  0
 13. #26 Comentariu nou

  Referitor la subiect, mentionez ca indiferent de culoarea politica toți se complac in a fii beneficiarii pensiilor speciale începând cu Basescu si cei trecuți prin funcții alese. Dacă ar da 10% catre organizații pentru copii si tot ar fi ceva, dar ei strâng averi, terenuri, case pentru tot neamul lor de nesimțiți. Poate un apel in acest sens i-ar face mai umani. Sper!

  0
  0
 14. #27 Comentariu nou

  E clar ca orice venituri platite de stat (salarii, pensii) nu pot creste mai repede decat productivitatea si veniturile celor care produc banii – in mare parte privati.
  Si acum firul logic: vrei sa dai pensii si salarii reale mai mari trebuie sa ai salarii mai mari in domeniu privat trebuie sa creezi facilitati de dezvoltare mediu privat (= infrastructura, facilitati pt anumite domenii/profesii, etc.)
  Mai exista surse de venituri si altele decat veniturile privatilor:
  – colectare mai buna (disciplina fiscala) atat la stat cat si la privati == un ANAF profesional
  – impozitarea pensiilor speciale (atata timp cat nu sunt datorate contributiilor, sunt ca un salariu dat de stat si ar trebui sa fie platite contributii si impozit ca si pe salariu)
  – impozitarea reala a proprietatii –> ai masina de 30’000 euro ca neamtul plateste impozit pt ea ca neamtul; ai casa de 150’000 euro ca neamtul, plateste ca neamtul — romanii sa nu se planga ca nu au din ce, daca au avut bani sa-si cumpere case si masin ca nemtii inseamna ca si veniturile reali sunt ca ale nemtilor
  Ar mai fi multe de comentat despre educatie si sanatate … dar sa ne limitam la discutia simpla despre bani

  0
  0