“În România se aruncă 100.000 de litri de plasmă umană pe an”

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Cristian Vasile Grasu, confirmă dezastrul: “noi aruncăm plasmă în fiecare an, multă. Că o aruncăm e păcat. Că mai și plătim 10 euro pe fiecare litru de plasmă distrus este deja o problemă care ne pune în situația de a gândi o metodă eficientă de a câștiga ceva din treaba asta. Adică, dacă am folosi această plasmă în loc să o distrugem, dintr-o dată am economisi 10 euro pe litru de plasmă distrus și înțeleg că sunt aproape 100.000 de litri care se aruncă și se distrug.” (sursa)

Recent, citam concluziile unui studiu privind situația colectării și procesării de plasmă umană în Europa, potrivit căruia în România se distrug, anual, între 20.000 și 60.000 de litri de plasmă.

În replică la afirmația secretarului de stat, șefii Centrelor de transfuzie din București și Constanța au spus că cifrele avansate sunt prea mari și au promis că vor veni cu date corecte.

Ar fi și timpul, că problema asta persistă de ani de zile iar publicul nu este deloc informat.

De asemenea, poate comunică reprezentații sistemului de transfuzii și câte unități de transfuzie din România funcționează fără autorizațiile necesare, că în urmă cu 3 ani erau vreo 300. Sunt curios și câte din concluziile raportului Ministerului Sănătății după tragedia de la Colectiv au fost respectate și puse în practică în domeniul transfuziilor de sânge – vezi Anexa 4 de aici.

Dacă vreți să înțelegeți mai bine care-i treaba cu plasma umană, citiți aici articolul meu de-acum două săptămâni, e acolo o explicație rezonabilă, zic eu, în partea a doua a textului.

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. poate daca toti doctorii ar fi obligati sa doneze,…
  inclusiv ministresa sanatatii, altfel s-ar interesa unde se arunca sangele ei…

  Thumb up 2
 2. Statul trebuie sa devina minimalist pentru ca nu e in stare de nimic (lipsa motivatie sa faca ceva constructiv, robust, scalabil, sustenabil).

  Thumb up 3
  • @Ciprian:
   E ca si cum ai spune ca o vaca trebuie sa se duca in căutarea unei pășuni fertile, sa se mulgă de una singura, sa producă diverse derivate din lapte, sa le ambaleze, sa le vândă si la final sa-si puna singura capăt zilelor, Insa într-un mod in care sa ajungă automat direct într-un fast-food.

   Asa si cu “statul trebuie”. Cine-i statul? Cand trebuie? Cum? Cand? Etc.

   La ora actuala ăștia-s oamenii si asta-i ce se poate face cu ceea ce exista la îndemâna.

   Daca ne construim o traiectorie comuna si urmărim progresul in urmatoarele decenii, putem trage niște concluzii. Altfel, ne tot învârtim in jurul cozii la fiecare 4-5 luni.

   Acum, spre exemplu, e vara si e cald, lumea face mai putina gargara, multi sunt prin concedii, etc. Cumva, chiar si relele au luat o pauza in Romania. Vedem ce va mai fi de prin Septembrie 💤

   Thumb up 0
  • @Aurel

   Nu ma pacalesti :-). Am zis stat minimalist, nu zero.

   Thumb up 0
  • rezulta ca doar dobitoacele sunt dezavantajate de un stat minimalist!

   Thumb up 0
 3. Secretarii de stat spun lucruri trăsnite?! Așa pare. Într-o problemă atât de specială, am mai multă încredere în cineva din domeniu decât într-un secretar de stat care se ocupă (cât de bine, se vede) de … strategia de implementare a spitalelor regionale.

  Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, Doina Goşa a spus în cadrul aceleiaşi dezbateri că Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti nu rebutează plasmă. „100.000 de litri de plasmă pe an înseamnă 400.000 de prize. 400.000 de prize este colecta naţională. (…) Noi facem 20.000 de litri de plasmă pe an, a conchis Doina Goşa.

  Detalii, aici: https://www.gandul.info/sanatate/secretar-de-stat-sunt-aproape-100-000-de-litri-de-plasma-care-se-distrug-anual-18190926

  Thumb up 0
  • As vrea sa spuna lucruri trasnite, dar…

   1. Sunt mai multe surse care vorbesc despre cantitati mari de plasma aruncata.
   2. Dna Goșa spune cat NU se arunca, dar nu spune CÂT se aruncă.

  • Nefiind specialist în domeniu, îmi dau doar cu presupusul, încercând să fiu logic.

   Mult sau puțin, atunci când vorbești de o substanță obținută în urma donării de sânge, este implicit și subiectiv și relativ.

   Vorbind pe cifrele vehiculate, eu înțeleg că 100.000 litri s-ar obține din toate donările făcute anual, în România. Dacă ar fi adevărat, ar însemna că nu s-ar folosi niciun litru, ceea ce sună incredibil. Ar fi ilogic ca tot ceea ce recoltezi să distrugi, după cum ar fi nerealist să crezi că în România nu se fac transfuzii.

   Da, poate fi normal să și arunci o parte, din motive foarte simple. Plasma se poate păstra doar un an. Se recoltează mai mult sânge decât e necesar, pentru a putea face față unor situații neprevăzute (care, chiar dacă apar rar, din fericire, justifică deplin spiritul de prevenție).

   Ca să închei: da, ideal este să exploatezi cât mai bine această resursă ceea ce, în afara utilizării în transfuzii, presupune valorificarea în/ prin industria farmaceutică.

   Thumb up 0
  • Deci, cât se aruncă?

  • Cu siguranță, mai puțin decât … scrie în titlu ;)

   Thumb up 0
 4. Multumesc pentru informatii!
  Pana nu se clarifica lucrurile, nu mai donez desi o faceam cu drag pana acum. Nu e vina ta, e vina statului. Dar nu pot sa cred si sa accept 1. nu sunt destui donatori 2. e un efort 3. atatia oameni implicati 4. bani platiti angajatilor si donatorilor 5. plasma distrusa costa! 6. se arunca la gunoi tot efortul si banii
  Mai bine-mi tin sangele grupa rara, sa nu se mai chinuie nimeni cu el… :(

  Thumb up 0