Ziua Păcălelilor ca politică de guvernare

Un experiment cu păcăleli de 1 aprilie duce la o concluzie alarmantă: românii se așteaptă la orice trăsnaie din partea actualei guvernări.

Azi am făcut toată emisiunea Deșteptarea doar cu știri inventate, atribuite unor autorități publice din România – primărie, ANAF, Guvern, Ministerul Educației etc.

“Știrile” au fost gogonate. Ele s-au referit la inițiative sau chiar decizii care ar fi fost luate fără nicio dezbatere anterioară, fie inaplicabile, fie complet bizare. Toate au fost crezute, comentate, au stârnit reacții de indigare sau de aprobare – dar foarte, foarte puțini ascultători au simțit că așa ceva nu e posibil într-o țară normală – cel puțin, nu în modul în care am prezentat subiectele.

Aceste “știri” au fost următoarele:

Ministrul Andronescu impune uniforma obligatorie pentru elevii din învățământul preuniversitar, indiferent de forma de învățământ, public sau privat, cu scopul susținerii industriei de lohn din România, iar statul urmează să subvenționeze jumătate din costul acestor uniforme.

ANAF cere contribuabililor care obțin venituri în plus față de salariu să depună lunar documente justificative, pentru a beneficia în continuare de același regim de impozitare, altfel acesta ar urma să crească.

Guvernul Dăncilă a decis ca România să renunțe atât la ora de vară, cât și la cea de iarnă, și să adopte o oră particulară doar țării noastre, GMT+1H30, pentru ca România să fie unică în Europa.

Primăria Capitalei va impune circulația alternativă a mașinilor în fiecare vineri, după cum sunt numerele de înmatriculare, cu soț sau fără soț, cu scopul de a fluidiza traficul auto dar și pentru a educa bucureștenii să folosească mai mult transportul în comun.

Guvernul a modificat deja, prin OUG, legea privind returnarea sticlelor la supermarketuri. De acum înainte, sticlele vor fi primite doar cu capacele aferente. Măsura are ca scop descurajarea speculei cu sticle goale și combaterea spălării banilor, deoarece guvernul consideră că promoțiile cu premii sub capac permiteau crimei organizate operațiuni de spălare de bani.

La fiecare dintre aceste pseudo-știri au venit valuri de mesaje pe Facebook și pe Whatsapp (sute, până la sfârșitul emisiunii), iar la unele am luat telefoane live de la cetățeni care aveau opinii pro sau contra.

Mesajele în care oamenii și-au exprimat îndoiala că informațiile respective ar fi, totuși, adevărate, au fost foarte puține, probabil sub 2%.

La final, le-am mărturisit ascultătorilor că a fost o emisiune specială, cu farse de 1 aprilie, le-am cerut iertare și le-am mulțumit pentru participarea involuntară la un program de succes.

Apoi, am tras și concluzia.

Desigur, reacția la pseudo-știrile pe care le-am difuzat a fost infuențată și de credibilitatea noastră, a celor care facem Deșteptarea, dar cred că e mai mult de-atât: pur și simplu, după doi ani de guvernare Dragnea, mi se pare că am ajuns să credem că orice a devenit posibil în România, din partea autorităților, oricât de stupid, ilogic, ostil față de cetățean sau imposibil de aplicat ar fi.

Cred că asta spune totul despre felul în care am ajuns să trăim în această țară, mereu pregătiți pentru ce-i mai rău (și stupid) din partea statului.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. Exceptional – eu am prins-o pe aia cu circulatia alternativa, am inghitit galusca fara pic de sare.
  Felicitari!

  Thumb up 4
 2. În afară de aia cu ora României, le-aş fi luat pe toate ca un guguştiuc.
  Dar să știi că nu e vb de epocă, puteai să le pui și acum 20 de ani pe vremea CDR. Le-ați făcut bine
  Adta nu exclude că Dragnea, Dăncilă&co sunt vai de mama lor, dar în cazul de față nu cred că adta a fost cauza

  Thumb up 1
 3. Oricat de pregatiti pentru ce-i mai rau am fi, vom fi mereu surprinsi cand primim dovezi ca traim de fapt in Republica Fantastica Romania! Marturisesc ca am inghitit gogosile astea pe nerasuflate :) — felicitari, credibilitatea voastra a jucat un rol esential azi!

  Thumb up 0
 4. abia acum v-ati dat seama ca psd-ul a intrat in zona Tyson? eheeee… https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Tyson%20Zone

  Thumb up 0
  • Depinde pe cine întrebi.
   La noi ar trebui să se numească “zona Felix”.
   Intrarea în această zonă era evidentă de la referendumul din 2007.

   Thumb up 0
 5. O stire la oha ar fi fost ca Ghinărarul a decis intrebarea de la referend!

  Thumb up 1
  • Întrebarea de la referendum se anunță la 20 de zile după ce Președintele consultă Parlamentul.

   Thumb up 0
 6. Bah, voi le dati idei imbecililor astora!

  Thumb up 1