1 decembrie 2018 la Alba Iulia

E mare-mbulzeală pe bilanțuri de Facebook și blog la “100 de ani de Românie”. Cum e moda, musai să fie nasoale, cumva, “ne ducem dracu’, păi pe vremuri…”

Pe mine, sarcina acestui bilanț mă depășește: e prea serioasă și prea neserioasă, în același timp, și-s prea multe de cântărit înainte de a fi atât de multe de zis. Eu am preferat să trăiesc clipa, în cazul de față. Am jumătate din vârsta Unirii și m-am simțit îndreptățit să mă dedulcesc la frivolitatea simplei sărbătoriri, iac-așa.

Mi-am dorit foarte tare să fiu la Alba Iulia de 1 decembrie, pentru simbolistică, desigur, dar și ca să fac o comparație cu aerul și dinamica primului 1 decembrie ca zi națională la care am participat, după revoluție: cel din 1990, tot de la Alba Iulia, și tot ca jurnalist. Manifestarea publică de-atunci s-a scufundat în ură și discordie, eșecul sărbătorii e bine documentat, nu-l mai reiau (câteva imagini, aici).

În mai puțin de un an, societatea trecuse prin traume și lovituri care ar fi destrămat, poate, o altă țară.

Iată, din decembrie 1989 și până la jumătatea lui iunie 1990, s-au petrecut în România următoarele: răsturnarea violentă a regimului comunist, morții înainte și după căderea regimului, “teroriștii”, execuția cuplului Ceaușescu; mineriadele din ianuarie-februarie; Proclamația de la Timișoara, susținută de milioane de oameni și ignorată de putere; conflictul interetnic sângeros de la Târgu Mureș, din martie; Piața Universității, cu toată speranța ei, înăbușită în sânge în cumplita mineriadă din iunie 1990.

Cum am rezistat împreună, în aceleași granițe, nici acum nu știu, dar la sfârșitul anului oamenii erau atât de manipulați și atât de înfricoșați, încât erau gata să se sfâșie între ei, atât de mult se urau.

Însă ieri, 1 decembrie 2018, o cu totul altă Românie a fost reprezentată la Alba Iulia. Dacă în ’90 aerul era încărcat de ură și isterie, ieri au fost mai ales zâmbete, poftă de sărbătoare și bucurie. Au fost mulți copii, multe drapele, o lumină frumoasă și aer curat, s-a cântat mult, s-au mândrit mulți. Din multe părți ale țării au venit delegații în port popular, oameni cu veșminte superbe, de sărbătoare, doritori să cânte și să se veselească.

Noi, echipa de la Europa FM, ne-am instalat studioul mobil la una dintre intrările în cetate, și pe lângă noi au trecut și toate delegațiile locale. Am filmat câteva cadre – dacă vă uitați la cele câteva minute de mai jos, vă rog să remarcați cât de zâmbăcioși și puși pe joacă sunt oamenii:

Sărbătoarea de 1 decembrie la Alba Iulia e foarte diferită de ce se întâmplă la București, cu aceeași ocazie. La Alba, oamenii participă, în timp ce, în București, oamenii asistă. La Alba vii în Piața Unirii ca să fii parte din ceva, să reprezinți ceva. La București, te duci la Arc ca să urmărești parada, să te uiți la un spectacol.

Știți cum mi s-a părut sărbătoarea la Alba Iulia? Animată de o bucurie firească, deschisă.

Exact așa cum trebuie, adică.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  In general ce se intampla in Ardeal e altceva de ce se intampla in sud (noua ni se spune sudisti sau regateni). Oamenii sunt altfel, ritmul e altul, balamucul si sentimentele aferente sunt altfel :D Mai nou vor sa se desprinda de dependenta de proiecte si bani de la Bucuresti si sa se organizeze singuri si sa ceara direct bani de la UE si mi se pare ok. Bucurestiul a devenit frana deja nu numai pentru Bucuresti ci pentru tot. Uitati si Clujul, cu primar fost premier huiduit si terfelit de antene si nu numai, cum s-a transformat. Oradea la fel. Cert e ca nu mai suntem aceiasi ca acum 100 de ani si sigur n-o sa mai fim aceiasi peste 100.
  “La Bucuresti te duci sa urmaresti parada” si sa faci selfie-uri cu tancurile ca sa ai ce pune pe FB si sa te lupti in like-uri cu falouarsii. Am ajuns sa nu mai mergem nicaieri decat pentru FB sa punem ceva sa vada lumea ca n-am stat in casa.
  PS. “ca să fi parte din ceva” – problem

  Thumb up 8
 2. La Alba vii în Piața Unirii ca SĂ FII parte din ceva.
  Vlad, am rugamintea sa-mi stergi comentariul asta dupa ce-l citesti. Multumesc.

  Thumb up 0
 3. Frumos articol, frumos video, frumoase poze, frumosi oameni (mai ales fetele acelea de la Sp….. – nu am inteles de unde; poate scrieti d-voastra de unde), frumoasa zi.

  Thumb up 0
 4. Multumesc Vlad! Da, despre asta trebuia sa fie 1decembrie!
  E reconfortant sa vezi ca oamenii chiar au sarbatorit dincolo de parade si dicursuri. Asta e adevarata sarbatoare!

  Thumb up 1
 5. Wow, copchilele alea cu steagul de pe la min 2:59! Traznet! :) Mi-aduce aminte de o poanta recenta de pe FB:
  – Mama, ce-i aia “urâtă”?
  – Nu stiu, fata mamii. Noi suntem romance! :)
  Adevarul ca om fi noi manelisti, ne furam caciula/sa moara capra vecinului, cocalari, etc da’ macar avem femei frumoase, copchii adorabili, vinul/palinca/traditii culinare excelente!

  Thumb up 0
 6. Incep cu un mic preambul:cred ca cel mai rau lucru care ni s-a intamplat in ultimul veac este momentul 23 august.Capitularea inainte de a fi semnat armistitiul si impuscarea mareshalului sunt de neiertat.Au mai urmat mai multe lucruri rele in special dupa ’90.Restituirea partilor sociale-de fapt decapitalizarea intreprinderilor si liberalizarea preturilor in momentul in care aveam o criza de subproductie s-au dovedit ucigatoare pentru economia noastra.Cel mai bun lucru este aderarea la UE.Chiar daca dragostea europeana nu este dezinteresata,asta mai ales din vina celor ce ne conduc,suntem un fel de amanta prostuta si vom ramane si batuti si f….ti si cu banii luati.
  Am renuntat de mult sa mai particip sau sa asist la festivitati.Poate sunt prea subiectiv dar ma enervez groaznic cand de exemplu se intoneaza Imnul si cocalari sau pitzi se scarpina la c…ie,suna cate-un telefon,defilarea parca este facuta de amatori,nu mai vezi militarii in aceiasi cadenta,bratul sau piciorul trebuind sa fie doar unul,ma enervez cand fanfara nu mai da semnalul atentiune inainte de comenzile conducatorului defilarii, nici comenzile nu se mai dau cu voce clara,puernica si barbateasca…Ma enervez cand diverse categorii de militari ce nu sunt in dispozitiv sunt mai preocupati sa faca poze decat sa ia pozitia regulamentara,ma enerveaza cand militarii se descopera cand popa oficiaza slujba religioasa.Ma enerveaza la culme ca brava Armata Romana da tribut de vieti in razboaie ce nu sunt ale noastre,ca este obligata sa dea onorul unor infractori sau/si analfabeti.Pe sub Arcul de Triumf trec NUMAI militarii intorsi din razboi. Nu altii!
  La circ si spectacol se pare ca nu ne-ntrece nimeni.Ce folos ca aveam(aveam) o tara f.bogata si suntem cei mai saraci din Europa.Ce folos ca avem potential turistic si agricol fara egal si importam majoritatea alimentelor si mergem in vacante-n Bugaria….
  In acceptiunea mea Ziua nationala ar trebui sa fie mai multa sarbatoare si mai putin balci.Sa fim mai buni si mai darnici.Mai iertatori si mai putin orgoliosi.Doar este ziua nationala!
  La multi ani!

  Thumb up 4