Amintire despre România

Ajungi în Singapore, iei un taxi, conversezi nițel cu șoferul, ăsta te-ntreabă de unde ești și-i spui Romania cu o anume ușurare defensivă pe care nu prea vrei s-o admiți, dar, mna, asta e, parcă altfel zici de unde vii când aterizezi în Italia sau în Franța sau în Germania, însă acum ești în partea cealaltă a lumii, departe de reputația aia nasoală, te simți chiar binișor, dar asta până când închizi gura și șoferul de taxi replică instantaneu:

– Romania? Ah, the ambassador…

Futu-i, da, ambasadorul, uite cum n-au uitat singaporezii nici după aproape un deceniu povestea aia mizerabilă cu alde Silviu Ionescu, diplomatul român care a trecut pe roșu și a călcat cu mașina trei pietoni pe zebră, omorând unul și rănindu-i grav pe ceilalți doi, după care fugit de la locul accidentului și a inventat o poveste gogonată, în încercarea de a scăpa de răspundere. Silviu Ionescu, da, însărcinatul cu afaceri care a șters-o din Singapore trei zile după accident, când poliția îl identificase drept autor, românul care a fost dat în urmărire internațională prin Interpol și care a continuat să mintă în ciuda evidenței și tuturor dovezilor, care a refuzat să dea ochii cu justiția din Singapore pe motiv că “n-are încredere în ea” (unde-am mai auzit asta?), care s-a judecat cu statul român alți 4 ani după aceea, fiind condamnat, în final, la 6 ani de închisoare. Judecătorii de la Curtea de Apel i-au aplicat o agravantă, pentru că n-a arătat niciun regret pentru fapta lui și pentru că a afectat reputația României prin întreaga sa atitudine, ceea ce, iată, se confirmă (și) în acest taxi singaporez.

Iar șoferul care mă duce la hotel știe tot, inclusiv deznodământul poveștii:

– He died in prison, right?

Right, prietene, a murit în pușcărie, în 2014, la mai puțin de un an de la condamnarea sa definitivă și la 5 ani după accidentul pe care l-a provocat în Singapore.

Și? Altceva mai știi despre România?

– No, not really, face șoferul, și nici măcar nu zâmbește.

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. Da, asa este, unii tin minte magariile de acest gen si este bine acest lucru (desi tara criminalului l-a condamnat pe acesta, nu s-a musamalizat nimic)
  Altii in schimb uita cum in un caz oarecum similar, autorul a fost extras rapid din Romania si nu a facut nici macar o ora de inchisoare, fapta pur si simplu nu a existat. Si era doar un simplu militar, daca era ambasadorul cred ca se venea cu o divizie aeropurtata sa-l extraga.

  Comentariu apreciat Thumb up 19
 2. Teo Peter. Suficient.

  Thumb up 6
  • Suficient .. ce? Cu ce o consolează pe familia singaporezei omorâte pe zebră că și un român nevinovat a fost omorât de un american? Dacă ție ți-ar muri o persoană dragă călcată de un singaporez, ți-ar fi suficient că un singaporez oarecare nevinovat a fost călcat de un american? Ești sinistru de prost

   Thumb up 0
 3. Trist post.

  Thumb up 2
 4. Am fost in Singapore. Am avut senzatia de alta planeta… A fost supeeeeer. Sa mergi si pe Sentosa. E super. In rest… foarte scump, dar a meritat fiecare cent. Ai fost in parcuri in toiul zilei? Ai senzatia ca doar barbatii lucreaza in tara aia. Marina Bay e fantastica. E SUPER. M-as mai duce acolo. Pe planeta singapore. Apropo. Ai avut curiozitatea sa dai drumul la televizor? Ai vazut diferenta?

  Thumb up 1
 5. #7

  Nu cred ca trebuie generalizat si exagerat acum ca un taximetrist stia de ambasador si toata tara e la curent cu accidentul ala si toti se uita la noi ca la unii care trec pe rosu. Fiecare tara are dudele ei facute de cetatenii ei peste tot, oficiali sau nu, militari sau nu, spioni sau nu. Sa mergi cu ochii in pamant ca roman pentru orice accident d-asta nu e normal. Si la noi au fost ambasadori care au facut accidente doar ca stirea n-a tinut mai mult de o zi ca astea-s caile diplomatice. Ba chiar e cu imunitate si nimeni nu pateste nimic si la o adica schimbam si culoarea semaforului in dosar ca sa fie bine sa nu fie rau. Si pana la urma de ce trebuie sa intri in vorba cu taximetristii? :D

  Thumb up 3
 6. #8

  Chiar asa, ce te bagi in seama cu toti taximetristii ? Data viitoare zi-le ca esti din Luxemburg- sau – si mai bine – Liechtenstein. Si daca au calcat-o si ala pe bec cu ceva, da-o ca te-ai mutat in Andorra de multi ani si nu mai esti la curent cu ce se-ntimpla.
  Da’ nu povesti pe blog, ca dupa aia sar astia de servici ca te lepezi de tara – alea-alea.

  Thumb up 2
 7. În fiecare oraș și țară sunt avantaje și dezavantaje.

  Thumb up 0