Exemplul Mogoșoaia în acordarea burselor pentru elevi

În această localitate lipită, practic, de București, bursele elevilor au început să fie date pe carduri bancare care au unele limitări, ceea ce a provocat controverse, nemulțumiri, dar atrage și aplauze.

Iată o temă de dezbatere: ajutoare, alocații, burse pentru copii, fie ele sociale sau de merit, virate pe carduri care nu pot fi folosite nici pentru retragere de cash de la bancomat, nici pentru cumpărarea de produse interzise minorilor (alcool, țigări, păcănele etc).

Libertatea publică o relatare despre cardurile de acest gen oferite elevilor din Mogoșoaia, Ilfov, și notează revolta unora dintre părinți, nemulțumiți de limitarea opțiunilor de utilizare a acestora.

Așadar:

Știți că unele localități din România oferă elevilor burse. De obicei nu sunt bani mulți, dar mai bine decât nimic.

În Mogoșoaia, prin decizia Consiliului Local, elevii bursieri din Mogoșoaia primesc sume între 100 și 130 de lei lunar – e vorba de burse de studiu, de merit, burse sociale, medicale sau pentru orfani. De luna trecută, acești bani au început să fie virați pe niște carduri bancare care au unele particularități:

– pot fi folosite la cumpărături, în magazine sau pe internet, dar:
– nu pot fi folosite pentru cumpărarea de produse interzise (prin lege) minorilor, cum ar fi alcool sau țigări
– nu pot fi folosite, pe internet, pentru cumpărarea de servicii interzise minorilor (jocuri de noroc, de pildă)- nu pot fi folosite pentru retragerea de bani cash de la bancomat

De aici, nemulțumiri și scandal.

Unii părinți spun că limitările acestea sunt abuzive, deoarece locurile în care pot folosi cardurile pentru cumpărături (să presupunem că în interesul copiilor) sunt mai scumpe și mai rare în mediul rural. Libertatea scrie și că „familiile din localitate cu situații financiare precare povestesc că de multe ori luau mâncare pe datorie de la magazinele mai mici. Își plăteau din acele datorii și când primeau copiii bursa” – deci, de aici, o altă limitare care mai mult încurcă decât să ajute.

De cealaltă parte, se poate argumenta că bursele sunt acordate minorilor, nu adulților, și că autoritatea locală are dreptul să condiționeze măcar atât, ca banii pe care-i dă pentru copii să nu fie cheltuiți pe viciile adulților.

În plus, folosirea unui card bancar, vizualizarea și înțelegerea unui extras lunar de cont reprezintă o formă elementară de educație financiară, într-o țară în care marea majoritate a cetățenilor sunt în mare suferință din acest punct de vedere.

Deci? Ce părere aveți?

Are dreptul Consiliul Local să limiteze domeniile în care pot fi cheltuiți banii acordați ca burse minorilor? Este acesta un abuz sau este o decizie corectă, care ar trebui replicată și extinsă și în alte localități?

Articol din categoria: ACTUALITATE

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Răspunsul e simplu: DA!
  Da, pentru că banii sunt destinați copiilor și nevoilor acestora. Da, pentru că banii sunt dați de la bugetul local, deci se poate impune o direcție.
  DAR… Consiliul Local TREBUIE să se asigure că respectivii bani pot fi cheltuiți în comună, pentru că altfel nu își au rostul. Mai mult, ar trebui să insiste pe acest aspect pentru că astfel banii respectivi vor aduce și bunăstare adăugată comunei.
  Nu zic că CL ar trebui să cumpere câte un POS magazinelor locale, dar poate nu ar fi rău să discute cu o bancă (poate chiar cea care a emis cardurile) ca magazinele locale să beneficieze de POS-uri gratis.

  26
  3
 2. #2 Comentariu nou

  Banii lor, regulile lor

  4
  2
 3. #4 Comentariu nou

  Oricum și-o iau pe coajă copiii dacă viciile adulților nu sunt satisfăcute. De fapt, oricum ai da-o tot e nasol. Unii bipezi, beneficiari ai “drepturilor omului” (curios de văzut care-i definiția “omului”), n-ar merita nici măcar un spațiu intr-o cușcă de la zoo, darămite bănuții copiilor lor.

  Chiar de dimineață citeam întristat despre cazul acelui animal care-și filmase copilul de 2 ani în cătușe. Dar, asta-i societatea în care am ajuns sa trăim dupa ani și ani de segregare. Unii au ajuns zambiluțe, iar alții au ajuns atât de jos încât pot fi catalogați drept sălbăticiuni.

  Cred ca fiecare comuna mai mare trebuie sa beneficieze de un consilier psihologic, un pediatru, etc. Acestia ar trebui sa monitorizeze proactiv cum sunt îngrijiți copiii, ce lipsuri au, cum pot fi sprijinite tinerele familii pentru a nu aluneca spre sălbăticie, samd. Astfel, copiii din aceste medii au o șansă mai buna de reușită. Doar să le dai acestor copii niște bani pe card, nu schimba foarte mult atmosfera din familie.

  12
  0
 4. #5 Comentariu nou

  Consiliu local care a decis sa dea burse (criterii si cuantumuri) mi se pare normal sa poata decide pe ce pot fi cheltuiti banii. Chiar e normal sa nu poata fi cheltuiti pe bauturi alcoolice si de tutungerie.
  Fireste, mai pot fi aduse imbunatatiri: ex. daca tot a negociat cu o anumita banca anumite restrictii, Consiliu Local, sunt sigur ca putea negocia si comisioanele la plata cu cardul, caz in care se inlatura reticenta micilor comercianti .
  In privinta platii datoriilor de pe caiet, oamenii vor fi fortati sa gandeasca anticipat ce sa cumpere folosind cardul de bursa al copilului, iar datorii sa-si faca „din banii lor”.

  8
  1
 5. #6 Comentariu nou

  Cred ca asa ar trebui procedat cu TOATE ajutoarele sociale.
  Acestea sunt platte din taxele si impozitele celorlalti.
  Cred ca maoritatea dintre noi suntem de parere ca nu platim taxe si impozite ca sa se imbete ‘nea Gogu’ sau ‘coana Lina’.
  Iar pentru cumparaturi la micii comercianti locali se pot emite cupoane valorice similare ‘tichetelor de masa’.
  Cand ‘nea Gogu’ sau ‘coana Lina’ nu vor mai putea sa bea si sa fumeze din alocatiile copiilor sau din ajutoarele sociale, nu vom mai ajunge in situatia ca investitorii care vor sa deschida o afacere, sa nu gaseasca mana de lucru, asa cum se intampla inainte de pandemie.

  12
  5
 6. #7 Comentariu nou

  Doamna Paula poate nu „citiți” corect…

  Aici se discută mai tot timpul despre căpușele șobolanilor roșii care au umplut de 30 ani toată țara cu gunoaie comunisto-securiste de care nu mai putem scăpa așa cum dvs. nu puteți scăpa de neuronul care vă complică existența.

  Cu alte cuvinte „citiți” la fel ca cei care ar folosi banii alocați unei educații mai bune în schimbul unei educații mai proaste.

  2
  5
 7. #8 Comentariu nou

  De unde aceasta generalizare precum ca toți părinții coopiior de pe la sate ar fi alcolici si fumatori?

  3
  2
  • #9 Comentariu nou

   Cine a generalizat?

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Nu toti parintii copiilor de la sate beneficiaza de ajutoare sociale.
   Prin urmare generalizarea este exclusa.
   Da, poate parea o nedreptate ca cei ce folosesc bursele si slocatiile copiilor in interesul acestora sa se vada nevoiti sa ‘suporte’ acelasi tratament, dar sunt convins ca acestia inteleg mai bine si mai repede necesitatea unor astfel de masuri.
   Cei care fac mai mare ‘scandal’ sunt exact cei ce traesc aproape exclusiv din ajutoare sociale acordate sub o forma sau alta!

   0
   0
 8. #11 Comentariu nou

  Este o liniste asurzitoare pe acest blog. Evident ca dl Petreanu are dreptul sa scrie tot ce doreste pe propriul blog, insa nu e nimic critic la adresa actualului guvern, a guvernarii PNL-USR. Ultimul scandal cu puzderia de politicieni aflati in tribuna oficiala pe stadionul National, odiseea PNRR, proasta administrare a Bucurestiului, lipsa de reforme in justitie, dosarul DNA al lui Barna (si alte fapte de coruptie in desfasurare), numirile politice si politizarea tuturor institutiilor publice (dupa model PSD), si multe altele. dar in schimb merita amintit numirea Vioricai Dancila la BNR. (ceva regretabil de altfel).
  Inteleg, vila din Corbeanca si autoturismul de zeci de mii de euro nu se fac cu coloana vetebrala si echidistanta.

  6
  9
  • Hai scrie tu articole zilnic aici, vrei? 10 ani la rand. Poti incepe de maine. In plus, aia cu “coloana vertebrala” si “vila din Corbeanca si masina de zeci de mii” e de un jeg incredibil – adica ce, iti imaginezi ca mi-am cumparat ce mi-am cumparat in viata din ce-am scris aici impotriva PSD? De unde ai scos-o? Nu ti-e rusine?

   0
   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.