Am întâlnit căpșunari fericiți

Într-o țară în care "țăranii" încă pompează chimicale cu sacul în fructele și legumele "sănătoase" pe care le vând pe marginea drumului, există și legumicultură făcută curat, responsabil, cu respect față de pământ, fruct și om.

Nu demult am întâlnit un om fericit cu ceea ce face și mulțumit de ceea ce produce.

Este un gospodar care muncește pământul de-o viață și a învățat cum să trăiască de la an la an mai bine din munca lui, pe care o înnobilează cu inteligență nativă și cu realism solid, că problemele agricultorului sunt multe și riscurile-s mari, în fiecare sezon.

Nea Vasile cultivă fructe și legume în Radovanu, Călărași. Acum e sezonul căpșunelor și pe parcela lui fructele coapte strălucesc roșu-aprins pe sub frunze ca giuvaierele din povești. Fructele-s parfumate și din carnea lor fermă țâșnește sirop dulce când le muști. Nea Vasile te-ncurajează să mănânci precum în copilărie, direct din vrej, că-s „curate, domnu’ Vlad, eu mănânc de-aici un kil pe zi, nu mă pot abține”.

Vi-l prezint pe nea Vasile Fricosu din Radovanu, Călărași, a cărui singură frică e să nu carecumva să rămână cu recolta nevândută, că ăsta ar fi păcatul fundamental: munca irosită și roadele pământului batjocorite.

Programul Gusturi Românești de la gospodari a fost creat de Mega Image în urmă cu opt ani, cu scopul de a încuraja producătorii să cultive fructe și legume în mod responsabil, sustenabil, curat și sigur. Inginerii agronomi din program le oferă producătorilor consultanță pas cu pas, de la analiza solului și a apei, la planificarea culturilor, până la tratarea culturii pe perioada creșterii și verificarea finală înainte de livrarea în magazine. Din programul Gusturi Românești de la gospodari fac acum parte 220 de agricultori, care cultivă fructe și legume pe suprafețe care însumează 120 de hectare.

Articol din categoria: ADVERTORIAL, COOLINARIA

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Salut, Programul Gusturi Românești nu e singurul pogram(mai toate magazinele mari au chestia asta copiata din afara) si da este un lucru bun doar ca pretul de cumparare la sursa este foarte mic (pentru producator) in comparatie cu cel final de vanzare de la raft, unde nici nu ajung asa de bine fructele si legumele. Doar dimineata gasesti fructe si legume ok si proaspete la supermarket(si asta doar la cateva dinte ele, nu peste tot). Acum legat de partea cu legume si fructe sanatoase, este foarte relativ pentru ca pe hartie da sunt trecute cantitatile legale de pesticide si ierbicide, stimulatori de crestere si alte chestii (chiar si la acesti producatori controlati cica) dar in realitate nu stie nimeni cu cat si cu ce s-a stropit, ( de altfel si la mancarea procesata este la fel). Sa nu mai vorbim de pamantul asta care e imbitat de tot felul de substante de ani de zile. Concluzia: nu va mai lasati pacaliti de chestii gen bio, eco , verde, sustenabil si alte balarii sanatoase pentru ca nu au cum sa reziste atata timp pe transport si in raft la magazine. Cele mai SAFE produse sunt cele din gospodaria ta facute cu mana ta. Bafta.

    7
    2
    • #2 Comentariu nou

      Doamna Florica,

      Dacă cele mai SAFE sunt produsele puse de noi, asta înseamnă că trebuie să redevenim un popor de agricultori (cum eram înainte de 1950)?
      Dacă eu pun doar roșii și dumneavoastră doar castraveți, și vrem să facem schimb de produse, asta înseamnă că din start nu avem încredere unul în altul, doar pentru că celalalt produs nu este pus de noi?
      Chiar și țăranii folosesc erbicide și pesticide, azotați și alți compuși chimici. Produsele lor ajung fie pe mesele proprii, fie în piețe. Problema mare este că în aceste piețe nu este nici un filtru de verificare și control. Nu zic neapărat că limitele sunt depășite.
      În supermarket sunt diferite organe care pot veni în control și în plus, ai bonul fiscal și poți face plângere la organele statului.
      De-a lungul timpului s-a creat această aură că țăranul face lucrul de calitate. Îmi pare rău s-o spun, acele timpuri au apus. Și în plus, câți țărani autentici mai vedeți prin piețe, țărani și nu bișnițari?

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      tot ce gasesti in magazin, super si hipermarket si chair si la portbagaj la strada e stropit , ierbicidat etc.nu exista altfel iar cei care au un 1% perfect curat nu vinde ca face la el in curte.nea vasile nu face nimic bio, daca ati vazut o capsuna in viata voastra nu arata asa.nimic nu e bio, eco bulshit, totul e stropit etc. dar nu asta e problema ci ca romania are doar seminte GMO – toate sunt modificate genetic.in afara unor sate uitate de lume unde poate un nene de 80 de ani mai pastreaza seminte de rosii si tine soiurile vechi, 99.99999999% sunt seminte modificate genetic – gust spre 0 dar rezistenta cu minim de ierbicidare si pesticide – insectele nu prea mananca astfel de legume/fructe/cereale etc pt ca nu au acelasi adn cu ceva natural. si daca vrei sa ti le faci acasa tot cumperi seminte , romania e printre singurele tari sin europa unde GMO e folosit integral si nu ai alte optiuni decat daca faci rost de la taranii aia dintr-un sat de o rosie si sa pastrezi semintele de la an la an. dar alea nu prea crescm sunt gustoase dar se maneaza usor, le amnanca insectele, urechelitele etc – asa ca o sa renunti si o sa cumperi GMO.deci e prea tarziu, nu va mai agitati degeaba.

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Tocmai asta am spus si eu : ca nu mai poti avea incredere nici in tarani si nici in supermarketurile care cumpara tot de la tarani(ma rog producatori locali). Daca vrei ceva bun iti iei o palma de pamant si iti cultivi matale cum vrei si ce vrei. Sper ca s-a prins ideea.

    2
    1
  3. #5 Comentariu nou

    e 100% eco, bio si natural ce ajunge in supermarket de la aceste cooperative .. NOT. iar gustul, de multe ori, este mai prost decat al celor din import.

    0
    0