Infectări post-vaccinare, decese post-vaccinare: ce spun, de fapt, datele oficiale?

Prima persoana vaccinata impotriva COVID-19, in Bucuresti, duminica, 27 decembrie 2020. Inquam Photos / ANDREEA ALEXANDRU

Unul dintre cititorii blogului mi-a lăsat un link (în comentarii, la această postare) și mi-a cerut să comentez. „Domnu’ Vlad, ce ziceti de statisticile de la noi?„, întreabă Ionică, apropo de un articol care citează date comunicate oficial de Ministerul Sănătății, din care rezultă că, până la 15 martie a.c., fuseseră înregistrate 8.157 de infectări cu sars-cov-2 în rândul persoanelor vaccinate (în România) și 89 de decese ale unor persoane infectate cu sars-cov-2 care fuseseră vaccinate anterior. Documentul Ministerului Sănătății este aici, poate că vreți să-l vedeți.

Interesant. Să punem în context.

În primul rând că Ministerul Sănătății nu precizează în acest comunicat câte dintre persoanele infectate post-vaccinare fuseseră imunizate complet sau doar cu o doză. E important, pentru că noi știm că prima doză de vaccin asigură o anume protecție în fața virusului, dar imunizarea completă se obține abia după rapel (și încă la ceva timp după el). Nu avem această informație, care este semnificativă.

Să presupunem, totuși, că toți cei infectați post-vaccinare erau imunizați complet, așa, ca să agravăm de dragul discuției statistica infectărilor post-vaccinare. Ar fi cazul cel mai defavorabil.

Pe de altă parte, în monitorizările oficiale și în evaluările specialiștilor, un deces raportat post vaccinare al unei persoane infectate cu sars-cov-2 nu este, obligatoriu și până la verificare, un deces provocat de sars-cov-2 (poate că omul a făcut un infarct, poate l-a călcat mașina) – dar să considerăm tot așa, pentru statistica cea mai defavorabilă, că toate decesele persoanelor vaccinate, care s-au infectat post vaccinare cu covid, au fost și provocate de covid.

Așadar, vaccinarea a început în România pe 27 decembrie 2020.

Între 27 decembrie 2020 și 15 martie 2021 (data luată în calcul în comunicatul MS) au fost confirmate 246.872 de cazuri noi de covid-19 și 7.767 decese din cauza infecției cu sars-cov-2.

În aceeași perioadă au fost administrate 2.201.716 doze de vaccin. Nu știu câte dintre aceste doze sunt duble (adică imunizare completă) sau câte sunt doar cele inițiale, dar să presupunem că ar fi vorba de imunizare completă în cazul tuturor (că asta ar agrava statistica infectărilor post-vaccinare, ar fi cazul cel mai defavorabil, ar fi persoane mai puține și, teoretic, cu imunitatea cea mai bună).

Deci să presupunem, de dragul discuției, că între 27 decembrie 2020 și 15 martie 2021 vorbim de numai 1.100.858 persoane complet imunizate, dintre care 8.157 s-au infectat cu covid, vaccinate fiind.

Procentual, asta ar însemna o rată de infectare în cazul persoanelor complet imunizate de 0.74%.

Este o proporție senzațional de mică. În realitate, probabil că e chiar și mai mică, deoarece noi am presupus că vorbim de imunizări complete, ceea ce a fost o restrângere defavorabilă a situației reale. Niciun vaccin nu are eficacitate de 100%, dar ceva de peste 99% este formidabil.

În privința deceselor, eu am unele rezerve față de modul în care sunt atribuite acestea în articolul colegilor (când văd titluri care conțin cuvântul „BOMBĂ”, cu majuscule, devin brusc prudent), dar să zicem că toate sunt identificate și evaluate corect din cauza infecției covid. 89 de decese din (presupunem) 1.100.858 persoane complet imunizate înseamnă 0,008%.

Pentru comparație, în acceași perioadă au murit de covid 7.767 de persoane din 246.872 de cazuri noi, deci rata de mortalitate pe cazuri confirmate este de 3,14%.

Carevasăzică, în aceeași perioadă, mortalitatea din cauza infecției este de aproape 400 de ori mai mare în cazul nevaccinaților decât în cazul celor vaccinați.

Mi se pare că cifrele, puse în context, spun un adevăr încurajator: vaccinarea e bună și salvează vieți – multe.

Acum, întrebarea e cum facem noi să transmitem cât mai bine acest adevăr societății.

______________

Date oficiale despre numărul vaccinărilor din România, numărul îmbolnăvirilor, vindecărilor și al deceselor pot fi găsite ușor pe Graphs.ro și pe Datelazi.ro.

Articol din categoria: ACTUALITATE

29 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Raționament corect, părerea mea.

  17
  6
  • #2 Comentariu nou

   Pentru cine compara morti din total cu morti din infectati ii dau doar sfatul sa compare mere cu pere. Rata de mortalitate ar iesi 1% din cei bolnavi si vaccinati (89 din 8100 si ceva). Situatia e totusi buna, mai ales ca perioada de observare e extrem de redusa.

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Vlad, rationamentul si concluziile tale sunt corecte, insa din pacate vor fi de aceasta parere doar cei foarte putini care stiu sa transforme valori absolute in procente si sa le interpreteze just. Restul, marea majoritate, fie vor fi indiferenti, fie isi vor intari convingerea ca “stiu ei mai bine” ca “sunt interese mari la mijloc” si ca “astia” vor sa supuna lumea cu vaccinul (cum spunea primarul din Balanta despre americani, ca “vor sa supuna lumea cu ajutorul dolarilor si a (sic!) dobanzilor”… alti oameni, ale vremuri, aceeasi mentalitate). Societatea a fost la fel de plina de ignoranti si pana acum, diferenta e ca acum democratizarea comunicarii pana la acest nivel le ofera o tribuna care ii face vizibili (chiar cu asupra de masura – adica multiplicandu-le prezenta si impactul peste cele reale – nu sut chiar atat de multi, dar cumva par multi). Singura speranta este ca aceia din prima categorie sa poata crea cumva o masa critica la varf prin care sa ii poata “trage in sus” (si) pe ignoranti… greu de facut, aproape imposibil.

  16
  13
 3. #5 Comentariu nou

  Negationistii vor vedea intotdeauna ceea ce le-ar confirma ,,certitudinile”! Ale lor, desigur! Simtirea se substituie ratiunii si le ingusteaza campul constiintei. La baza sta tot o frica exacerbata, suprapusa peste filonul mistic caracteristic poporului roman. Din pacate!

  11
  7
 4. #6 Comentariu nou

  …scuze… “Domnu’ Vlad” 🙂

  0
  5
 5. #7 Comentariu nou

  N-ai cui transmite aceste date. Singurul mod de a accelera vaccinarea este prin recompensare.

  Decât sa piardă tzshpe milioane de euro cu spitalizări inutile, ar face mai bine statul sa ofere cat mai multe premii pt vaccinare.

  Un “kil” de orez, 5-10 bonuri de masa, etc. Sa vezi atunci conștientizare si vaccinare in masa. Vor înțelege mesajul 😬

  9
  2
  • #8 Comentariu nou

   Buna ziua Vlad, Aurel, ceilalti,

   @Aurel
   Trimitere la un comentariu de la articolul anterior (https://www.petreanu.ro/29004-2/#comment-243259)!
   Cele mai mici procentaje sint, in general, in mediul rural.
   Acolo sunt comune intregi prin care, in cel mai fericit caz, trece un medic de familie o data pe saptamana. Iti poti da seama cam in ce masura ai un cabinet medical posibil de igienizat la un standard corespunzator unui punct de vaccinare!
   Tu incerci sa faci analogia cu mobilizarea la alegeri, dar alegerile sunt la scoala locala, la primarie sau in curtea bisericii, vaccinarea nu se poate faca in locuri improprii!
   Iar un drum pana la cel mai apropiat centru de vaccinare este de cele mai multe ori asigurat cu mirobuzul, adica 4 curse (tur, retur prima doza si rapel) * 5 lei cursa!
   Poate ca asta ar trebui sa organizeze autoritatile locale, sa asigure gratuit deplasarea la cel mai apropiat centru de vaccinare. Sunt convins ca asta au facut primarii din exceptiile mentionate in comentariul citat mai sus. Doar ca majoritatea primarilor, in loc sa asigure ei aceste transporturi, asteapta sa fie asigurate de V. Ghiorghita Poate cu camioana ale armatei)!

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   @Pricinosu’:
   Ai dreptate, n-am intrat in detalii tehnice. Evident că se poate si in mediul rural, daca chiar se dorește. Nu-i mare lucru sa se plimbe cu un centru de vaccinare mobil prin diverse comune. Dacă-i chemi pe limba lor, vor veni, deși lenea si prostia sunt intr-o armonie perfecta prin multe locuri (evident, nu doar in mediul rural).

   Cu acestia se poate face ceva, dar ce facem cu cei “școliți” din mediul urban, care-s in segmentul de 25-40 de ani, cultivați de pe Facebook si YouTube?
   Am câțiva astfel de prieteni, care-s cu venituri măricele, corporatiști, semi-vegani si foarte încrezători in spirite și-n mama natura.
   Intr-o vizita recenta in Romania, am constatat cu stupoare că sunt destui din aceasta categorie 😞 Nu care cumva sa facă “ocultele mondiale” experimente pe trupurile si mințile lor pure. Mulți s-au mirat ca eu nu doar m-am vaccinat, ci mi-am luat concediu pentru acest lucru si am bătut mii de km până-n țară 🤣

   0
   0
 6. #10 Comentariu nou

  Unul din motivele pentru care romanii nu se vaccineaza in masa, este faptul ca in Romania nu au fost restrictii majore precum in restul UE. In Austria, de la inceputul lui Nov.2020 pana in 19 Mai 2021 (cu o scurta pauza de vreo 3 satpamani) a fost inchis tot: restaurante, cafenele, fast-food-uri, frizerii, saloane de cosmetica, magazine de haine, bricolaj, florarii, TOT!!! Plus restrictii de circulatie, dupa ora 8 seara. Doar magazinele alimentare si cele pentru igiena (gen DM) au ramas deschise. Trebuie sa recunosc ca eram invidios pe viata „de lux” din Romania. Vedeti, romanii nu au simtit restrictiile la fel ca cei din restul UE, si din acest motiv multi aleg sa nu se vaccineze, pentru ca viata nu le-a fost data peste cap asa de dramatic.

  In Austria, s-a inceput foarte timid vaccinarea, cu cifre de vaccinare de toata jena, insa in acest moment vaccinarea e in floare si oamenii vor sa se vaccineze. Stau dovada cifrele seci: peste 5.130.000 vaccinari, din care peste 3.630.000 cu prima doza (48,22% din populatia eligibila pt vaccinare) si 1.540.000 vaccinati complet (20,45%). Din pacate, livrarile de vaccinuri nu sunt atat de mari pe cat este cererea, iar cand se aude ca in Romania sunt vaccinuri pe stoc si lumea nu merge sa se vaccineze, te apuca frustrarea…

  Sunt curios, daca UE vine cu un mecanism prin care vaccinurile aflate pe stoc sa fie distribuite catre tarile unde cererea este mai mare, in acel moment romanii si-ar schimba atitudinea? Poate ca un deficit artificial de vaccinuri pe piata, ar trezi dpdv psihologic o alerta in mintea oamenilor si atunci ar reactiona altfel.

  22
  8
  • #11 Comentariu nou

   @Radu
   ‘Poate ca un deficit artificial de vaccinuri ….’.
   Daca ar fi deficit de vaccinuri in Romania, fie el real sau artificial, nu stiu cati reticenti ar fi convinsi, dar sunt convins ca ar inflorii specula. Eventual cu vaccinuri contrafacute!

   0
   0
 7. #12 Comentariu nou

  In articolul de azi,autorul nu mai pune semnul egal intre “ vaccinare” si “ imunizare”.Cind e vorba de infectati si morti este “ vaccinare”,pina ieri era “ campanie de imunizare”.In functie de rezultate.

  11
  17
  • #13 Comentariu nou

   @antonioro: Dumneavoastră faceți, voit sau nu, confuzie de termeni. Și la cât s-a vorbit despre lucrul ăsta, atât aici cât și în mass-media, tind să cred că e voit. Trolling, adică.

   Să reluăm.
   Vaccinarea nu înseamnă protecție 110%, ci doar șansa celui vaccinat de a nu mai ajunge intubat la ATI. Atât.
   Cei vaccinați se pot îmbolnăvi la fel de bine ca și cei nevaccinați, diferența între cele două cazuri fiind timpul petrecut la ATI. Și, la fel, ambele categorii pot transmite boala, de unde și cerința purtării măștii în interacțiunile apropiate cu alte persoane.

   Acum, că dvs. considerați că „imunizat” înseamnă „protejat 110%”, iar „vaccinat” înseamnă doar „înțepat de Bilgheiț cu unicul scop de a-mi băga sub piele cipul 5G cu care să mă urmărească când mă duc la WC”… îmi pare rău pentru dvs. și pentru mâncarea pe care-ați consumat-o până azi.
   Din punctul meu de vedere, ambele sunt sinonime, doar că „imunizat” e folosit mai mult în domeniul medical.

   PS. Ca o observație adiacentă, se vede cât de bolnavi sunt românii. Pe oriunde unde ar trebui purtată masca, obligatoriu găsim pe câte unul care, „din motive medicale” nu poate purta mască. Nu poate respira, se îneacă, nu-i place culoarea, nu contează ce, bombardierul are scutire de la medic. Iar dacă-i atragi atenția, brusc îi trece boala de plămâni și începe să țipe că-i sunt încălcate drepturile…
   Și de aici, observăm că-s două categorii de oameni, fraierii care respectă regulile, și șmecherii care știu ei mai bine și pentru care regulile sunt doar așa, informative… În spații închise, cei cărora le pasă de vecini și poartă mască, și bombardierii care știu ei că virusul nu există, pentru că au studii „juridice” și masa corporală comparativă cu a unei combine agricole. În autobuze, cei care plătesc biletul și romulanii pentru care biletul e o chestie sclavagistă probabil, și trebuie refuzat. Unii pensionați special la 45 de ani, după ani de zile de stat cu burta-n sus în mașini cu beculețe pe capotă, că-s destul de sigur că habar n-au la ce folosesc lumințele alea, și restul de fraieri care muncesc până la 70 de ani ca să le asigure primilor pensiile. Unii care atunci când încalcă regulile de circulație sunt lăsați automat fără permis, și alții care-s prinși pe interzis cu mașina fără ITP, dar sunt bătuți ușor pe spate și mutați în alt loc călduț.
   Și mai sunt și unii care se interesează dacă ceea ce afirmă are vreun suport, și ceilalți care se informează de pe Fâțibuci sau de la GuițăTV și pentru care alea sunt adevărurile supreme care nu trebuie verificate cumva Doamne-ferește!!!…

   0
   0
 8. #14 Comentariu nou

  Doar o mică observație de la avocatul diavolului – altfel vaccinat și total pro-vaccinare. Îmi pare rău, dar comparațiile nu sunt corecte sau nu sunt făcute.

  Sunt 1.100.858 vaccinați și (să zicem) 14.000.000 nevaccinați. Au fost 246.872 cazuri, dintre care 8.157 la vaccinați. Atunci rata de infectare este 8157/1100858 = 0.74% la vaccinați (corect!) și (246872-8157)/14000000 = 1.70% la nevaccinați. Asta comparăm! Deci nu e diferența prea spectaculoasă, deocamdată.

  Trecem la morți. La ce ne raportăm? Aparent la numărul total, nu la infectați. Atunci mortalitatea la vaccinați este într-adevăr 89/11000858 = 0.008%, dar la nevaccinați este (8157-89)/14000000 = 0.057%, nu 3.14% ca în articol.

  Dacă ne raportăm la cazuri, atunci la vaccinați avem 89/8157=1.1%, în timp ce la nevaccinați este (8157-89)/(246872-8157)=3.38% (deci tot nu-mi dă 3.14%).

  Datele de plecare or fi discutabile, dar algoritmul e cel de mai sus. Concluzia pe baza rezultatelor de mai sus e că dacă te vaccinezi e de 3 ori mai puțin probabil să te îmbolnăvești și de 7 ori mai puțin probabil să mori. Probabil că asta e o subestimare, dar eu unul sunt deja mulțumit că m-am vaccinat.

  9
  4
  • Nu, că nu ai mortalitate de covid la cei care nu fac covid, despre asta vorbim. De ce nu raportezi la populația planetei, atunci? Problema e câți mor dintre cei care s einfectează, nu câți mor dintre cei care nu se infectează.

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Domnul Bogdan a facut raport intre decese si infectii pe cele doua cazuri vaccinati si nevaccinati. Adica 89/8157 (vaccinati) si 8068 / 238000.
   Dumneata ai facut imparteala 89 la 1.100.000, adica decese la populatie (vaccinata ).. ceea ce cum dvs ziceati, e cam naspa. Mai usor cu ce e peste aritmetica pe scari in jos.

   0
   0
  • Discutia este despre cazurile de infectare la persoanele vaccinate si despre decese raportate la persoane care au fost si vaccinate, nu despre altceva. Mortalitatea intr-o epidemie se calculeaza la numarul imbolnavirilor. Altfel, fiecare intelege ce si cat poate, asta nu mai e problema mea.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Cu părere de rău, Bogdan are dreptate.
   Acel 0.74% vi se pare ridicol de mic? Gânditi-vă că rata de infectare la 14 zile în București,in martie-aprilie era cam tot atât sau chiar mai mică (0.74% înseamnă 7.4 la mie).
   Impărțirea direct la numărul de vaccinați nu prea are sens, pentru că nu puteți ști câți au fost expuși virusului
   (In 2018, coca cola a avut eficientă 100 la sută la covid).
   Din acest motiv, când se calculează eficacitatea se ia un grup de control. Este ce a făcut Bogdan, groso-modo, cu restul nevaccinat de populației.
   Dar și așa , pe calculele lui, eficacitatea iese de vreo 66%((3.38-1.1)/3.38).
   Restul până pe la 90 la sută, cât cred eu că este real, constă în aproximațiile făcute ( probabil că nu e vorba de 14 milioane pentru că erau deja multi trecuți prin boală iar așa cum ziceați, nu erau toți vaccinați cu două doze).
   Eu rămân cu o nedumerire totuși.
   In studii se spunea că nicio persoană vaccinată nu a murit dacă a trecut prin boală. România pare să contrazică această afirmație.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Sustin. Procentele sunt calculate diferit in scopul de a ajunge la un rezultat dorit. Atata vreme cat nu masori cu acelasi calapod dai apa la moara tuturor conspirationistilor. Si sincer vorbind, in acest caz, cam au dreptate. Nu ca ar fi mai multi morti la cei vaccinati ci ca oile mele sunt mai albe.

   0
   0
 9. #20 Comentariu nou

  E de laudat ceea ce incerci sa faci, insa nu cred ca eficacitatea si eficienta vaccinului e pusa la indoiala. Fricile se leaga de: „modificat genetic” (la fel ca porumbu), testat insuficient, ce ma fac daca imi cresc 3 picioare peste 3 ani

  4
  4
 10. #21 Comentariu nou

  Domnu’ Vlad, m-ati înțeles greșit… nu la analiza asta procentuală m-am referit, ci la compararea cifrelor de la noi vs. cele din USA.
  Vă citez: “ în urma a 130 de milioane de vaccinări complete în SUA nu s-au mai produs decât 2.454 de infectări și 439 de decese.”
  Daca la noi in urma a 2 milioane de vaccinări au rezultat peste 8000 de infectări (si 89 de decese), ceva nu miroase a bine: aia s-au vaccinat de 65 de ori mai mulți si au de 3 ori mai putine persoane infectate dintre cei vaccinați
  (iar dintre cei infectați, la noi au murit 1%, iar la ei 17%).
  Care ar fi explicația, la noi s-a vaccinat cu ser fiziologic? 🙂

  4
  0
  • Ok, am inteles. Aici ar fi important de stiut cate infectari au avut loc dupa o singura doza si cate la doua saptamani dupa rapel.

   0
   0
 11. #23 Comentariu nou

  E simplu de explicat-in Romania se masluiesc testele,insa mortii nu pot fi masluiti.In curind Romania o sa aiba mai multi morti decit infectati,pe zi.E pe acolo.Chiar n-are nimeni ochi sa vada masluirea grosolana a datelor covid in Romania?Si asta de la inceputul pandemiei,nu de ieri.

  7
  6
 12. #24 Comentariu nou

  Si eu as avea de obictat putin la ce si cum ai impartit, dar in general sunt de acord cu afirmatia ca vaccinarea reduce semnificativ riscul de imbolnavire grava/deces – principalul motiv pentru care s-a ajuns la restrictii, sistemul medical neputand sa faca fata nicaieri in lume.
  Problema ta Vlad e ca antivaxerii si nehotaratii nu te urmaresc pe tine, ci isi iau informatiile din bulele lor. Fenomenul acesta al crearii de bule de cratre algoritmiisocial dilema mi se pare mult mai periculos decat pandemia in sine. In ultimul an realizam din ce in ce mai mult ca s-au creat lumi paralele in orice domeniu (exemplu: in politica au auzit de AUR doar cei cu vederi asemanatoare, in pandemie antivaxerii se autoalimenteaza si nu mai „asculta” nimic altceva, si exemplele pot continua la nesfarsit).
  Cum spargem sau patrundem in bulele astea? Cum reusim sa-i facem pe toti sa aiba un dialog onest?

  4
  2
  • #25 Comentariu nou

   @Costin,
   Q: ‘Cum reusim sa-i facem pe toti sa aiba un dialog onest?’
   A: Vom ajuunge sa purtam din nou ‘dialoguri oneste’ atunci cand Dan Voiculescu, Adrian Sarbu, ceilalti ‘moguli’ media, vor fi cu totii impacati cu statul de drept.
   Mai mult chiar, tov. Lukashenko, tov. Putin, tov. Kim, tov. Xi, Erdogan bei, mr. Trump si multi altii ca acestia vor accepta sa ne lase sa avem din nou ‘dialoguri oneste’.
   Asta este situatia, va trebui sa invatam sa ‘traim bine’ in aceste conditii!

   0
   0
 13. #26 Comentariu nou

  Bine zice Costin, bula rtv si antena 3 nu urmareste ce scrie petreanu sau ce spune la europafm.
  89 de morti zice gheorghita, pentru ei e perfect sunt cu 88 in plus, era suficient sa afle ca a murit 1, gata nu ma mai vaccinez daca mor si io :)) ei au deja o parere, acum cauta cifrele care sa le valideze prostiile din cap.

  5
  3
 14. #27 Comentariu nou

  „Acum, întrebarea e cum facem noi să transmitem cât mai bine acest adevăr societății.” – Cu mici si bere, s-a dovedit ca functioneaza.

  0
  0
 15. Sa speram ca si Pfizer si Moderna functioneaza cum se preconizeaza si ca ne vor proteja ani buni de acum incolo, fara a fi nevoie de vaccin anual.

  0
  0
 16. #29 Comentariu nou

  De acord cu tine. Foarte bine scris articolul. Poate il vede si Ionica!

  0
  0