Cum complică Ministerul Sănătății, prin birocratizare excesivă, reluarea cursurilor școlare

Crește presiunea psihologică și organizatorică în privința reluării cursurilor școlare. Totul pare a fi făcut pe ultima sută de metri. Poate că nici nu se putea altfel, că pandemia este o complicație în evoluție, orice s-ar spune, iar unele lucruri nu pot fi anticipate.

Eu cred că o bună parte din răspunderea pentru starea de incertitudine și haos aparține managementului local din domeniul școlar – directori incompetenți, care n-au nicio idee de organizare a nimic mai mult decât serbarea de sfârșit de an, dublați de politruci-impostori pe post de inspectori școlari și d eprimari care eșuează în orice proiect în afară de cel al împărțirii ciolanului, după ierarhii mafiote, cu complicii.

Dar nu se putea ca de la Centru să nu vină nicio piedică. Nu se putea fără birocrație excesivă, fără ca molohul hârtiilor și ștampilelor să nu-și ceară sacrificiul de timp, energie și nervi din partea părinților care se pregătesc să-și ducă copiii la școală.

Nu contează că e pandemie și ni se cere să ne limităm pe cât posibil deplasările și contactele cu alte persoane, iată că Ministerul Sănătății a ordonat, nu mai departe de marțea asta ca, la înregistrarea copiilor la “înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învățământ”, părinții să prezinte următoarele documente medicale obligatorii:

1. adeverință medicală pentru intrarea în colectivitate;

2. aviz epidemiologic pentru (re)intrarea în comunitate;

În același ordin, Ministerul Sănătății detaliază și toate situațiile în care trebuie obținute și prezentate aceste hârtii, după care face și toate îndrumările metodologice necesare pentru agravarea problemelor organizatorice ale reluării anului școlar. Păi ne luăm salariile degeaba?

Puteți consulta documentul aici.

Deci sute de mii de părinți, că au/n-au treabă, sunt obligați să se-ngrămădească deodată la medicii de familie, teoretic cu tot cu copiii, ca să ia avize și adeverințe. Nu se fac teste PCR, nu se verifică prin testare existența infecției, se pune o ștampilă pe-o hârtie după o examinare sumară. Copiii sunt mai puțin susceptibili să se-mbolnăvească grav de covid, dar pot fi, foarte des, asimptomatici. De aceea, valoarea acestor adeverințe mi se pare, iertați-mă, nulă, pentru că un aviz epidemiologic luat azi nu mai dovedește nimic săptămâna viitoare, dacă în colectivitatea respectivă alt copil are virusul.

Am vorbit cu câțiva medici de familie despre ordinul MS. “E definiția completa a prostiei, ce să zic. Am ținut deoparte 6 luni lumea de aglomerație, acum trimit sute de părinți la cabinete pentru adeverințe…”, mi-a scris unul dintre ei. Iar altul: “E un abuz, fiindcă legea spune că aviz primesc copiii preșcolari când reintră în colectivitate după o boală (îmbolnavire și absență peste 3 zile), nu când revin după vacanță”. Iar complicația continuă să se dezvolte: “În plus, acum școlile ne cer aviz pentru școlari cum că nu prezintă semne de boală contagioasă. Dar cum poți să consulți și să eliberezi avize pentru câteva sute de copii pe 11 septembrie, pentru că ar trebui eliberate toate cu data de vineri?”

Adevărul e că incompetența managerială din administrația publică românească este uniform și ubicuu răspândită, de ce ne-am aștepta la ceva mai mult decât excepții fericite?

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. …or fi având ministerele învățământului și sănătății partea lor de vină – dar…nici cu părinții nu mi-e rușine ! Sunt de-a dreptul isterizați, nu altceva… O populație de pro și contra străină de civilizație, de ARGUMENTE, de înțelegere. Nici prin alte țări nu-i mult mai bine, dar…mie din nou mi-e rușine că sunt român !

  Thumb up 4
 2. Avizul de reintrare in comunitate era obligatoriu parca si in anii trecut… aceleasi cozi la medicii de familie. Deci nu ar fi nimic nou si deosebit doar ca acum isteria e mai mare.

  Vorbeam la un moment dat cu niste parinti cu posibilitati mai reduse despre costul de achizitie a unei tablete pentru copilul lor scolar si incercam sa le explic ca la 100 de euro o tableta nu e folositoare si mai bine dau 150-200 euro pe un iPad second. Amandoi si-au dat ochii peste cap ca e prea scump. Ambii erau si sunt fumatori…

  Thumb up 2
 3. Adeverinta medicala cu boli cronice si vaccinurile facute de copil am avut nevoie la inscriere si pana acum la gradinita si in clasa pregatitoare. Deci daca am dus adeverinta la inscriere in martie, inainte de inchiderea scolilor nu cred ca mai trebuie.

  Thumb up 0
 4. asta este rezultatul faptului, ca toate posturie de la ministere sunt politizate.
  Nu ne trebuie tehnocrati…..nu, ei sunt capitalistii care vin sa ne vanda tara (sau ce a mai ramas din ea).
  E bine asa cum e acuma, cu psd, pnl, udmr, alde, pmp etc etc, unde de 30 de ani se perinda aceasi oameni dar pe functii diferite!
  Avem toate posturile din inspectoratele scolare politizate, toate numirile in functiile de directori de scoli se fac pe baza partidului din care faci parte (concursul e o vrajeala) , avem toti directorii de spitale membrii de partid, toate regiile din toate judetele plini de nepoti – gineri – amanti – amante – etc.
  avem un parlament, ministere, sefi de cancelarii etc etc care nu fac nimic util doar toaca banul public.
  Dovada celor de sus, este unde suntem la 30 de ani de la revolutie si 12 ani de UE… cu cine sa ne comparam? Cu Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia ?
  Avem 5 milioane de angajati la privat (cred dar nu sunt sigur ca e corect numarul) care intretin 5 milioane de pensionari si 1,2 milioane de bugetari…
  Avem pensii speciale pentru cei care “se descurca” si pensii de 650 de lei pentru cei care au tras 30 de ani la cap-uri sau
  Avem pensii de 1800 de lei pentru unii ingineri sau doctori cu 45 de ani vechime…
  Romania, cu cei 19 mil de locuitori, are acelasi numari de angajati ca si Ungaria, care are maxim 10 mil de locuitori… (ceeee ??? exact asa este!!! )
  trebuie sa schimbar radical toata tara asta…. dar schimbarea e grea deoarece nu vine cu mariri de pensii si salarii si ca un plus se pierd si joburile pilosilor….

  Thumb up 2
 5. Este vorba despre pasarea responsabilității intrării în comunitate către medicii de familie.
  Altfel scenariul roșu ar fi soluția rațională pentru a nu exista conflicte juridice între părțile implicate privind responsabilitatea răspândirii bolii.
  Pare aberant, dar de foarte multe ori părinții își trimit copiii bolnavi la școală.
  În ceea ce privește controlul pandemiei, începerea școlii în scenariul verde este o inepție cu costuri nejustificate și imposibil de prevăzut în caz de contagiune.
  După cum s-a văzut trei profesori testați pozitiv pot duce instantaneu școala în scenariul roșu.
  Cel mai grav ar fi ca școala sa nu se poată face nici măcar online datorită indisponibilității profesorilor.
  Deci unde este posibil trebuie aplicat de la început scenariul roșu.
  Unde nu este posibil trebuie luate toate măsurile de prevenție indiferent de costuri.

  Thumb up 1
 6. E simplu, fiecare birocrațel trebuie sa bage ceva in stomacel. De ce sa simplifici lucrurile si să-ți tragi singur una-n … cu tezla? Mai bine mai adaugi o anexa la anexa la anexa, sa-si acopere fiecare spatele si sa-si justifice leafa.

  Thumb up 0
 7. In urma cererii dirigintelui am studiat legislația privind adeverințele. Exista un ordin care impune adeverința pentru a participa la orele de educație fizica. Adeverința Trebuie sa aibă mențiunea “clinic sănătos”. Mi s- a explicat ca un copil bolnav poate muri la ora de sport. Cred ca este o forma fără fond pentru ca adeverința este primită in urma unui examen clinic sumar, daca ai noroc, sau doar Primești hârtia, fără consult. Zece luni copilul merge la orele de sport fără a mai fi evaluată starea lui de sănătate. Am propus sa vina cu Adeverințe doar cei cu boli pentru a ii proteja corespunzător, ceilalți fiind implicit sănătoși. Nimic. Nu are nicio logica. Nu conteaza trebuie hârtia la dosar. De asemenea ordinul ministrului prin care se impune adeverința condiționează participarea la cursul de sport de plata consultației si eliberarea adeverinței. Pai, prin Constituție scoala este gratuită. Nu cumva Ordinul este neconstituțional?

  Thumb up 0
 8. @Vlad Să vezi ce shitshow e prin grădinițe unde copii de 3-5 ani trebuie să ÎNȚELEAGĂ că e pandemie și să respeecte distanțarea socială și să se joace fiecare cu o singură jucărie…

  Thumb up 1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.