De-a șmecherii și proștii în școala românească

pixabay

Zilele trecute, directorul adjunct al celei mai mari școli din Capitală (și, probabil, din România), a postat pe grupul de Facebook al părinților un îndemn public și, practic, direct către aceștia să dea bani ca „supliment financiar pentru curățenie”.

Dl. director adjunct de la 195 și-a însoțit îndemnul cu pilda favorită a șpăgarului: „Cu privire la suplimentul financiar plătit de către unii părinți sau de toți (nu știu) pentru curățenie, pot să spun că – dar fără a dori sa jignesc pe cineva – nu este nebun cine cere…” – a scris dânsul.[1]

Vă rog să observați tentativa de îndulcire a pilulei, prin folosirea cuvântului „nebun” în loc de „prost”. Noi toți știm însă care e originalul: „prost nu-i cine cere, prost e cine dă”. Era mai corectă formularea originală. Șmecherii cer, proștii plătesc.

În această abordare rezidă întreaga filozofie a sistemului de jecmănire a părinților de către școala românească.

Sub masca tristă a bunelor intenții care justifică orice sacrificiu, când vine vorba de ăla micu’, părinții sunt permanent împinși pe panta alunecoasă a plăților permanente către lucrurile despre care li se spune că ar trebui să îmbunătățească performanța școlară a odraslelor și să le facă viața mai confortabilă în clase. Table mai mari și mai lucioase, markere mai colorate, laptop nou la catedră, imprimante, toner și topuri de hârtie cu nemiluita, becuri mai bune, materiale didactice de o diversitate nesfârșită, apoi scaune și bănci ergonomice, noi zugrăveli, alte ferestre, săpun și hârtie igienică, dezinfectant, materiale de curățenie pentru personalul de serviciu, după care cadourile pentru doamna, felicitările cu tâlc, caietele auxiliare și manualele alternative, culegerile și compendiile etc etc, o viitură nesfârșită de lucruri care „poate ar fi bine să fie cumpărate, dar noi nu vă împingem la nimic, nu vă impunem nimic, dumneavoastră decideți, da, să știți, pentru copii este important, organizați-vă dumneavoastră – și, oricum, prost nu e cine cere, sper că ați înțeles din prima”.

Ce părinte poate rezista acestei invitații ipocrite? Ce părinte ar refuza să cheltuiască din puținul pe care-l are pentru a-i fi mai bine copilului?

Adăugați la această hemoragie financiară meditațiile, pe care enorm de mulți părinți le adaugă în educația copiilor, pentru că, ce să vezi, tot efortul suplimentar făcut pentru a-i fi mai bine copilului la școală nu este suficient.

Să facem un pas în spate și să privim tabloul de ansamblu: deși plătim cu toții taxe pentru organizarea și funcționarea învățământului obligatoriu în această țară, părinții plătesc permanent sume suplimentare pentru organizarea, funcționarea și completarea învățământului obligatoriu. Sumele și pretențiile au tot crescut. În vremea când am făcut eu școala, ideea că cineva i-ar fi putut cere tatei bani pentru cretă, burete sau chiar o tablă nouă ar fi provocat un scandal. Azi, părinții cumpără din ce în ce mai multe lucruri despre care li se spune că sunt necesare pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare corect iar copiii să li se deștepte.

Doar că nu se-ntâmplă. Aparent, cu cât mai mulți bani suplimentari pleacă din buzunarele părinților către școală, cu atât școala are rezultate mai proaste. Proporția analfabeților funcțional pe care-i produce educația românească crește de la an la an, la fel ca abandonul școlar sau ca numărul elevilor care nu reușesc să încheie liceul cu o diplomă de bac. Cumva, cu cât mai multe edituri produc mai multe caiete suplimentare și manuale auxiliare, și cu cât mai mulți învățători și mai mulți profesori recomandă, dezinteresat, desigur, achizițiile acestora, cu atât elevii români învață mai prost și termină școala, dac-o termină, mai nepregătiți pentru viața reală, în societatea prezentului (și viitorului!)

În condițiile actuale, eu nu înțeleg de ce mai plătim taxe pentru educație, din moment ce școala pare să nu poată oferi elevilor mai mult decât carcasele fizice ale unor clădiri, construite oricum înainte de revoluție, carcase care apoi trebuie umplute cu toate cele necesare pe banii părinților.

Aș vrea să închei cu un exemplu strălucit, care demonstrează cât de cangrenat e tot sistemul. Un contraexemplu, de fapt. E vorba de ce se întâmplă în Ciugud, deja faimoasa comună din Alba unde o administrație competentă și dedicată comunității locale oferă oamenilor o viață de calitate occidentală. Școala din Ciugud, cu table interactive, sisteme audiovideo de transmisiune, climatizare inteligentă, tablete în loc de manuale, echipamente de securitate cu recunoastere facială și, minune dumnezeiască, toalete moderne și curate, este descrisă de reporteri drept „science fiction”, în contextul românesc, desigur, în care sute de școli au rămas în antichitatea latrinei. Nu e nimic science fiction la Ciugud. Este vorba de bani guvernamentali și europeni cheltuiți cinstit și inteligent, atâta tot. E ceea ce fac majoritatea administrațiilor locale din țările civilizate, și, iată, este ce nu pot – sau nu vor – să facă în România decât câțiva.[2]

Așadar, iată, se poate, foarte bine, foarte corect și pe bani foarte mulți, ca o școală să devină locul acela pe care ni-l dorim cu toții pentru copiii noștri, și asta într-o ecuație fără șmecheri care cer și proști care plătesc, ci într-una în care toți sunt deștepți.

Articol din categoria: REVOLTĂ, ACTUALITATE

27 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Oare caracterul parintilor din Ciugud este similar cu al celor din Bucuresti? Daca mai multi parinti ar avea onestitate si bun simt, probabil ca nu s-ar ajunge aici. Dar cum se promoveaza foarte mult ideea de „fiecare pentru el”, ratacim in continuare printr-un labirint al spagilor, cunostintelor si relatiilor.

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Vlad, am citit de pe link ul pus ce a postat tipul
  E clar că e unul care crede că nici iarba nu crește fără indicații de la domnia sa. Îl lăsăm să leviteze pe propriile bășini, e un tâmpit cum sunt mulți

  Dar eu am înțeles total diferit de tine: tipul zicea că nu a primit nicio reclamație de la părinții cărora li s-au cerut sume. El îndemna la asta, dar sesizează că părinții se plâng pe FB, în loc să facă reclamații la directoril școlii și dau bani în continuare. Nu mi s-a părut textul lui ca îndemn la a da bani, ci dimpotrivă

  0
  0
  • Mie aia mi se pare o justificare plina de tupeu – “pai vedeti ca n-aveti oo sa reclamati?” Daca stie ca nu e corect, de ce nu se ocupa sa interzica practica asta?

   0
   0
 3. Dacă pînă acum nu se învăța mai nimic chiar fiind prezenți fizic în sala de curs, nu vreau să îmi închipui ce va urma!!

  0
  0
 4. #5 Comentariu nou

  E păcat că un jurnalist ca dvs priveste lucrurile dintr-o perspectivă total greșită. Gândiți-vă că banii pe care părinții îi dau nu umplu buzunarele profesorilor! Mai reflectati si asupra următoarei situații: de cele mai multe ori profesorii rup din salariul lor pentru a cumpara cele necesare in clasă.

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   Doamna profesor, v-ati gandit macar o clipa ca perspectiva domniei voastre ar putea fi subiectiva?

   0
   0
  • Pai si in ce buzunare se duc banii aia? CA SE IAU!

   Noi avem un ‘necesar’ pe anul asta: un set de creioane, o foarfeca, un top de hartie, un set mic de carioci si un set de crayola. O scoala publica decenta dintr-un district scolar de top in New York.

   NU AM PLATIT NIMIC NICIODATA! Fata intra in al doilea an la scoala respectiva.

   Se suplimenteaza fondurile prin evenimente tip „bake sale”, cand scoala cumpara diverse chestii de mancare sau jucarii / carti, parintii pot si ei aduce chestii si se vand la un fel de iarmaroc facut in sala de sport. Dai copilului 5-10 dolari si cam asta este. Bun, asta faceam pre-pandemie, dar ca idee.

   Nu se da fondul scolii, nu se da fondul clasei, nici macar o floare nu i-am dat invatatoarei, ca nu se da.

   Nu discut despre calitatea invatamantului sau ce materii se studiaza de la clasa 0, discut doar de mersul la scoala si atat.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Să presupunem că sinteți profesoară? M-aș îngrijora ca un cadru didactic să formuleze idei în acest fel, fără argumente, fără legătură la textul original (unde anume ați citit în text vreo aluzie la profesori? De ce anume ați simțit nevoia să îi apărați?) Mă îngrijorează să știu că în școala românească ajung și astfel de oameni. Sper totuși că sinteți doar o mămică foarte implicată emoțional în trocul propus de școală, troc bazat pe vinovăție, lipsă de educație la rândul ei și tupeu până la urmă.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   @Mircea
   Poate ar fi fost util sa specificati ‘andrisantul’, pentru ca mai sus sunt doua persoane feminine car au postat!
   Presupun ca ar fi trebuit sa incepeti cu ‘@Driscu Eugenia’!

   0
   0
 5. #10 Comentariu nou

  E greu sa schimbi mentalitatea unui popor din moment ce un copil este invatat cu micile atenții si spaga începând de la grădiniță, sistemul e continuat si consolidat când ajungi în școală, de la primară la facultate. Si uite asa sistemul se perpetueaza cu ,,oameni noi”.

  0
  0
 6. #11 Comentariu nou

  Într-adevăr banii poate nu intră în buzunarele profesorilor. Dar măcar să nu se mai spună că în România școala e gratuită.

  0
  0
  • #12 Comentariu nou

   Hmmmm, eu nu sînt convins. Dar nu mai sînt apropiat de sistem să știu exact, în urmă cu ceva ani erau foarte mulți profesori implicați în promovarea unor materiale didactice produse de unii din colegii lor. Adică aveau un comision foarte bănos din ce vindeau la clasă (”că ne trebuie acest auxiliar”) care suplimenta frumos veniturile. Ca un soi de agent de vânzări dar mult mai bine comisionat. Chiar m-aș mira să se fi cumințit aceste tactici de la sine, că erau generatoare de profit frumușel, unii autori au avut să își deschidă propriile edituri/tipografii. Ceea ce nu e deloc condamnabil (am amintit-o doar ca idee de sume vehiculate), buba e doar la prezentarea la clasă că ”ne trebuie”.

   0
   0
 7. #13 Comentariu nou

  Dupa ce ca si-au marit in mod nesimtit salariile lor si a turmei de neamuri angajate in primarii si fura de rup, toata ziua stau cu mana intinsa la guvern dupa bani pe care ii toaca fara folos pentru comunitate. Exemplul Ciugud demonstraza ce am scris mai sus! Sa le fie rusine majoritatii primarilor!
  PS In marinimia sa PSD le-a mai dat si pensii speciale!

  0
  0
 8. #14 Comentariu nou

  Daca manualele propuse si achizitionate de scoli ar fi de calitate, majoritatea profesorilor le-ar folosi doar pe acestea in cadrul activitatilor de la ore, si nu ar mai apela la culegeri si alte materiale aditionale. In rest, cred ca toate lumea stie faptul ca sistemul de invatamant este subfinantat, si autoritatile locale in foarte putine cazuri aloca fonduri pentru modernizarea si dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant.

  0
  0
 9. #15 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Acum 10, sau poate 15 de ani, citeam in presa scrisa, pe atunci internetul nu era asa dezvoltat, despre o localitate, imi amintesc sigur ca era din judetul Alba, dar nu pot sa ‘bag mana in foc; ca despre Ciugud era vorba, din context cred insa ca asa este. In materialul respectiv se spunea ca, pe langa taxele si impozitele pe nationale si locale pe care le plateau, fiecare familie contribuia in fiecare luna cu cate 5 lei la un fond din care se decidea democratic (real democratic) ce trebuie facut pentru a imbunatatii viata locuitorilor.
  Se vede treaba ca, in acest fel, localnicii din Ciugud s-au lamurit care sunt ‘panglicarii’ si care sunt GOSPODARII, iar la urmatoarele alegeri au ‘facut ceva’ pe partidele politice si pe programale lor electorale si au ales pe cine trebuie! Bravo lor!
  Din pacate in marile orase nu se poate proceda la fel. Prea multe interese, prea multe orgolii, prea multi ‘panglicari’ din cauza carora nu se mai pot distinge gospodarii. Si chiar daca am alege la primarie un gospodar, panglicarii din consiliul general ar avea grija sa-i puna ‘bete in roate’.

  0
  0
 10. #16 Comentariu nou

  Am ascultat vineri mare parte din emisiunea ‘Avocatul Diavolului’.
  Ii intrebai pe ‘smecheri’, daca au bani, de ce nu-si dau odraslele la scoli private?
  Pai atunci n-ar mai fi ‘smecheri’!
  In primul rand nu exista scoli private chiar peste tot. Nu am analizat chestiunea, dar ma indoiesc ca la Urziceni, Tandarei (jud Ialomita), sau la Dragasani (jud Valcea) exista scoli private; prin urmare ‘odorul’ trebuie dat intr-un alt oras, mai mare, eventual la internat! Cum sa-i faca el, ‘smecherul’, o asemenea trauma psihologica ‘odorului’?
  Apoi, chiar daca isi permite sa-l duca si sa-l ia pe ‘odor’ de la scoala in fiecare zi, la o scoala privata toti elevii ar avea acelas statut, ori ‘smecherul’ exact asta vrea sa evite: ‘odrasla’ lui TREBUIE sa fie ‘mai cu mot’!
  Nu in ultimul rand, la scoala privata trebuie sa plateasca SINGUR toate taxele si facilitatile, la scoala ‘de stat’, cu concursul ‘dezinteresat’ al invatatorului sau dirigintelui, poate sa imparta cheltuielile cu ‘fraierii’ parinti ai colegilor pe care ‘odrasla’ va avea ocazia sa-i umileasca si sa-i persecute.
  Nivelul de cunostinte si abilitati pe care il va acumula ‘odrasla’ in scoala este ULTIMA grja a ‘smecherului’. In privinta asta are el grija sa-l (sa o) instruiasca asa cum ‘trebuie’!

  0
  0
 11. #17 Comentariu nou

  Dar Vlad nu a amintit decât tangențial („… cadourile pentru doamna, felicitările cu tâlc…”) posibilitatea ca o parte din contribuțiile părinților să ajungă în buzunarele profesorilor. Ideea, mai bine zis, ideile principale ale articolului sunt altele, asupra lor trebuie sa reflectăm si, facand-o, nu putem să nu fim de acord cu autorul. Ne forțează realitatea stupidă a României de azi, rămasă în urmă, a învățământului românesc retrograd, prost organizat și condus și faptul că vedem foarte, foarte puține persoane sau scoli care, că niște luminițe, strălucesc în bezna incapacității noastre. Despre asta e vorba în text, recitiți-l!

  0
  0
 12. #18 Comentariu nou

  Eu sunt profesor, dar in nicio scoala unde am predat in cei 4 ani la catedra nu am intalnit aceasta practica. Mi se pare ca ar trebui amendate situatiile acestea si insistat mai mult pe exemplele de bune practici, pentru ca sunt destule. Ma intreb cati din acesti parinti care se plang pe facebook au platit un leu macar pentru o banca sau un scaun stricat de copilul lor, pentru un manual care arata ca dupa razboi, plin de noroi sau mucegai dupa UN singur an de folosire. Invatamantul este gratuit, desigur, doar ca in loc sa se faca investitii, se fac reparatii pentru stricaciuni produse nu de profesori, va asigur. Cati dintre cei care arata cu degetul pe facebook, desi n au stapanit niciodata o clasa, sunt in stare sa isi stapaneasca macar propriii lor copii? Sa ii invete decenta, respectul pentru carte, pentru institutie si ambitia de a fi mai mult. Eu predau la sat, indeosebi, intr-o scoala cu toate conditiile, transport, pregatire suplimentara, caldura, termopane, internet, xerox etc. De ce nu se vorbeste despre astfel de scoli, tinute cu mari sacrificii si multa dedicare? Nu zic ca nu sunt si probleme dar zic ca NU SUNT DOAR PROBLEME. copiii nostri nu mai vor sa fie dascali, si ii inteleg. Este prea multa inversunare impotriva educatiei. Acum oricine este expert in invatamant si ii vine foarte usor sa comenteze asupra unor situatii in care nu este in masura sa comenteze. Stiti ca parintii refuza tabletele? Ca nu vor sa isi asume simpla primire a acestora? Ca e primordial ca acesti copii sa poarte masti pentru ca sunt vesnic trimisi de acasa chiar si bolnavi? In fiecare an avem acest fel de situatii, si avem si destui copii care au alte afectiuni. Cum altfel ii putem proteja? Ca, cel putin in scoala unde predau eu, au fost absenti de la scoala online doar acei copii care ar fi absentat oricum? Din cauze familiale mai degraba decat din lipsa posibilitatilor, pentru ca scoala a pus la dispozitia TUTUROR familiilor care nu aveau, macar un dispozitiv cu acces la internet iar orarul s a facut pe parcursul intregii zile ca sa poata participa toti copiii din familiile numeroase. Iar parintii au refuzat
  Eu sunt si parinte si am dus la gradinita toate cele necesare pentru copilul meu, materiale didactice, pentru ca cei mici gresesc, se grabesc, irosesc. Si n am avut nicio strangere de inima, pentru ca doamna dramuieste de la cei ce duc astfel incat sa nu ramana fara ocupatie nici cei care n-au posibilitate. Si da, invatamantul e gratuit, pentru ca mananca la gradinita un meniu de 8 lei pe zi, pe care eu acasa l -as pregati la un pret mult mai mare, pentru ca au toate conditiile sa se dezvolte, ca au indrumare si sprijin. Stiti in cat timp termina un copil un caiet de lucru? Rapid, in 2 zile, asa ca nu vad de ce ne plangem ca ducem un top de hartie o data pe an si punem bani pentru un cartus. Va asigur ca doamna mai cumpara si ea cel putin doua pe langa, iar scoala asigura si ea cat poate.
  In anii 90, cand eram eu elev, toate fetele doreau sa fie profesoare. Am vizitat-o pe doamna invatatoare anual, cu flori, pana am terminat liceul. Acum este o rusine sa fii profesor. Deodata, suntem o povara pentru societate, cei care nu fac nimic si primesc salarii degeaba, pentru ca avem 3 luni de vacanta pe an. Cum s-au calculat lunile astea? Eu v-as invita in scoala unde predau, sa vedeti cum parintii suna educatoarele sa le aduca de mancare, cum copiii sunt spalati si schimbati la scoala, cum sunt curatati de diverse, cum sunt purtati la doctori si pe unde mai este nevoie, cum ne rugam efectiv de parinti sa ne aduca cateva documente, ceva, orice, sa putem incropi dosare ca acei copii sa primeasca ceva. Cum rasplatim fiecare reusita, in speranta ca vom avea parte de mai multe, si scoala noastra nu va suferi din cauza abandonurilor scolare.
  Vad presa vanand orice greseala a sistemului, vuind cand profesorii iau note mici la titularizare, dar acum 2 ani, cand s-a scos infamul 253 iar mii de profesori, primii pe judetul lor, nu s au mai putut titulariza din lipsa de posturi intr o singura scoala in judetul lor, subiectul nu s-a mediatizat pentru ca, citez, nu era de interes. Oamenii buni din sistem se duc incet-incet, si ramane cine poate sa suporte toate injuriile sau cine n-are incotro.
  Acum se dau si tichete dar la mine la clasa am convins doar doua familii, restul sunt indignate ca :”numa’ hartii vreti”.

  0
  0
  • Vă mulțumesc pentru intervenție, comentariul dvs e valoros pentru că vine din interiorul sistemului. Nu contest nimic din ce spuneți, am doar două precizări. 1 – desigur că nu e totul otova, așa cum sunt școli administrate prost, există și școli administrate mai bine, deși acestea din urmă par în minoritate. Presa mai scrie și despre cazurile fericite – vezi Ciugud – dar sunt convins că înțelegeți de ce atenția se concentrează pe locurile-dezastru; e aproape ca la restaurant: dacă e fața de masă curată și vesela neciobită, nici nu le observi. Și, 2 – rezultatele generale ale învățământului obligatoriu din România sunt, din păcate, în scădere de calitate de la un an la altul. Ceva e greșit, pe undeva, și cred că asta atrage și atâta atenție și critici. Și în meseria mea, de pildă, audiențele proaste atrag întotdeauna o mulțime de „experți” și persoane care „comentează asupra unor situații în care nu sunt în măsură să comenteze”, de aceea fiecare face în mod reflex tot ce-i stă în putință să nu ajungă în astfel de situații, care se încheie de obicei cu o concediere. Măcar din acest punct de vedere cadrele didactice sunt ferite de riscuri. Oricât de proaste ar fi rezultatele școlii, n-am auzit să fie vreun profesor dat afară din cauza asta.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   @Lumi: mor de dragul oamenilor dinăuntru oricărei chestii care consideră că există persoane, alții decât ei înșiși,
   evident, „care nu sunt în măsură să comenteze” – bravo, doamna profesoară! Cu 4 ani vechime la catedră, aș bănui că sunteți un om tânăr, născut după 89. Cum naiba de comunismul a ajuns atât de departe în timp? Ăia ziceau că știe mai bine forul conducător ce vrea poporul decât poporul însuși, turma nu are comenta la ce face ciobanul. Sunt realmente f trist să văd un discurs articulat al unui profesor, dar viciat ab initio. Nu mai zic de altele cu care sunt în dezacord că îmi e că nu sunt în măsură să comentez

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Sunteti in eroare, învățământul nu este gratuit, plătim taxe si impozite.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Un exemplu recent, tot din Alba. Școală amenajată și dotată cu finanțare PNDR în valoare de 290.000 de euro. Comuna Fărău, departe de oraș. https://alba24.ro/foto-cum-arata-o-scoala-de-la-tara-din-judetul-alba-sali-de-clasa-cu-bai-separate-si-dus-loc-de-joaca-795572.html.
   Dacă se vrea, se poate. Și cu bani putini.

   0
   0
 13. #23 Comentariu nou

  Scoala (CLADIREA) e gratuita. Restul se platesc.

  Prima zi de scoala: parinti, scoateti cate o foaie de hartie, dar nu mai mica de 50 RON!

  Lasand glumele deoparte, sunt de acord sa cumpar consumabilele necesare copilului (hartie, creioane acuarele, caiete auxiliare etc) deoarece am incredere in invatatorii actuali ai copiilor nostri (avem 2, ambii in ciclul primar). Adica nu ne-au cerut marea si sarea si nici nu au cerut petrnu ei nimic (de ex: ni s-a zis de propunerea editurii ca daca se cumpara X caiete, profesorul primeste 10% comison. Si a propus ca acel comision sa fie folosit pentru a mai cumpara caiete – sau altfel spus, pretul caietului a fost scazut u 10% )
  Cred ca pana la urma tine de primarie, inspectorii scolari si de profesori. Sunt cateva cazuri care socheaza (in bine sau in rau) dar in marea majoritate cred ca lucrurile se desfasoara normal.
  P.S. am si contra-exemplu: sora-mea educatoare intr-un sat uitat de lume duce de acasa fise de lucru pentru copii, tiparite pe banii ei. Sau a zugravit in ultimii 3 sala de la gradinita tot pe banii ei. Ca primaria n-are bani!

  0
  0
  • #24 Comentariu nou

   Buna ziua,
   Am sa comentez un pic P.S.-ul:
   In legatura cu fisele de lucru – as intreba ce salariu si-a stabilit primarul… si mai ales, ce salariu i-a stabilit ‘secretarei’?
   In legatura cu zugraveala… chiar nu se gasea nici un parinte care sa stie sa foloseasca bidineaua (sau trafaletul)?
   Mi-aduc aminte ca prin anii ’90 au venit, intr-un sat ca cel de care pomeniti, niste studenti olandezi sa zugraveasca scoala. Satnii, printre care si unii dintre parinti, stateau peste drum, la birt, si se cinsteau. Mai faceau si ‘misto’ de olandezi.
   Prin urmare, nu doar ‘smecherii’ cu bani sunt de vina pentru ‘hibele’ din sistemul de invatamant, ci si multe alte tipologii de ‘smecheri’.

   0
   0
 14. #25 Comentariu nou

  Eu vreau ca al meu copil sa studieze online. E sanatos, nu am adeverinte si nu dau spaga sa obtin, vreau sa invete acasa. am 2 laptopuri, 3 telefoane si un computer normal. doamna ministru se incapataneaza sa afirme ca DOAR cei cu boli sau bunici bolnavi pot studia online.
  de ce nu ne lasa in pace, sa alegem ce vrem noi si copilul???????????????????????????????????
  vreau scoala online pentru copilul meu. Treaba lor ce vor altii!
  ministressa si purtatorul ei de cuvant mi au blocat comentariile. Semn ca ii deranjez. Sa le fie rusine!
  asta e romania normala a lui Iohannis.

  0
  0
 15. #26 Comentariu nou

  Uite un comentariu tot din sistem, sotia fiind educatoare, intr-o gardinita mare, cu 10 grupe, intr-un oras de 80.000 de locuitori. Primaria (intamplator rosie) nu prea da bani pt consumabile, mobilier, dotari etc. Nici macar curtea nu prea o ingrijeste, gardinita neavand personal pt intretinere.
  Am dus la gradinita birou decent, scaun, laptop, boxe, imprimanta laser. Celebrul fond al clasei inseamna 50 lei pe semestru, bani pe care ii strange comitetul de parinti si din care s-a cumparat mocheta la inceputul unui ciclu de invatamant, scaunele potrivite pt copii mici si o imprimanta cu CISS.
  Eu am reparat calculatoarele din gradinita, ca nu erau bani nici pt aceste lucruri.

  0
  0
  • #27 Comentariu nou

   Nu sunt din sistem si nu am copii (cel putin nu de varsta scolara).
   Imi permit sa pun si eu o intrebare:
   Cand primaria nu asigura fondurile necesare functionarii decente a unitatilor de invatamant, profesorii fac ‘cheta’ pentru ‘fondul clasei’, ‘fondul scolii’ s.a.m.d., in loc sa organizeze proteste in fata primariei.
   In schimb, parca vad ca anul asta, fiind an electoral, aceiasi profesori vor face campanie pentru primarii in functie, desi asta este interzis prin legislatie.
   De ce oare se intampla asa? Cu ce ii ‘farieresc’ primarii si ceilalti oameni politici pe profesori?

   0
   0