Decât engreză, mai bine lomânește

Scurt teammbuilding de burdihan ieri la prânz cu Luca și Zaf. Luca ne anunță că a aflat de o chinezărie unde mănâncă “chinezi adevărați”, deci nu e de ratat. Ne-nvârtim, găsim locul, verificăm înăuntru, într-adevăr, niște chinezi la o masă, chelnerițe chinezoaice, ceva șefă tot chinezoaică, deci e-n regulă. Ieșim pe terasă, la soare, că înăuntru nu se poate sta de miros (e ceva în regulamentele cârciumilor chinezești care interzice ventilația?) și apare ospătărița… cred, pentru că se plasează fix în spatele meu.

– Haideți, veniți în față, zic, că nu vă văd.
– Nu, aiți, face ea dinspre ceafa mea.
– Dar nu vă văd, nu știu cum o să vorbim.
– Nu, aiți, e soale, răspunde, încăpățânat.

Bine, tu ai vrut-o. Mă proptesc în scaun, vexat, și dau comanda vorbind direct înainte, na, să vadă cum e.

În fața mea, Zaf, care mă știe bine, se sufocă încercând să rămână serios. Scoate telefonul și filmează fără ca eu să-mi dau seama.

– …și o rață la plită încinsă, zic, iar chelnerița repetă, îndatoritoare:
– Lață la plită.

Mă ia și pe mine râsul, încerc să mă abțin. Din dreapta, Luca observă și dă cu bățul prin gard:

– Deci nu vrei prăjită?
– Nu, vreau lață la plită încinsă, răspund, și mă umflă un hohot, pe care-l înghit la gândul că poate se supără fata și ne pune ceva în falfulia cu lață.


Îi dăm înainte cu chiu, cu vai, iar la final chelnerița repetă toată comanda:

– Aveț lață la plită-ncinsă, vinete la plită, polc, vită pe plită.
– Și bețișoare, zic eu.
– Și bețișoale, da.

Pentru așa bună dispoziție, merită continuată conversația.

– Cum vă numiți? o-ntreb, iar ea îmi răspunde, zâmbind (oare e flatată?):
– El.

Sunt confuz, dar nu insist: n-o să știu niciodată dacă o cheamă El sau Er.

Însă sunt încântat că, în fine, uite, chinezii de la noi au început să-nvețe și lomânește, nu numai engreză.

28 comentarii Adaugă comentariu

 1. Si mancarea? Cum a fost mancarea?

  Thumb up 0
 2. Domnu’ Petreanu, probabil ca ati terminat aventura gastronomica cu cativa lei la plia domnisoarei (pana la referendum) El.

  Thumb up 0
 3. salut
  in barcelona ,peste drum de casa Gaudi(cred ca asa se scrie) pe prima straduta la parter se afla un restaurant chinezesc, l-am descoperit destul de tarziu ,am mancat numai in restaurante cu pretentii si cam scumpe de unde nu prea pleci satul fara 50-70 euro/prs, dar la chinezesc am mancat superieftin si foarte mult, recomand sa mergeti la restaurantele chinezesti si turcesti in barcelona

  Thumb up 0
 4. In limba chineza nu exista sunetul “R”. De aceea nici un chinez nu il poate pronunta, astfel “R” devine “L” in orice situatie.

  Thumb up 4
 5. Merita sa te intorci la ea..era chiar flumusica… Bine, daca nu cumva era un “EL” deghizat..

  Thumb up 1
 6. Don’t kno’ maybe it’s just me? but… mi se pare rautoacios sa razi de accentul ei. Macar se straduie. Plus, e romaneste (limba grea si moarta/nesemnificativa dpdv global), nu engleza. Daca-i convine sa lucreze/stabileasca in R., inseamna ca a plecat dintr-un hell-hole. Adica nu ironie, ci respect pt vointa, perseverenta!

  Thumb up 9
  • Sigur, dar nu râdeam cu răutate :)

  • Corecta observatia, acum cativa ani eram indignati cum ii privesc englezii sau italienii pe romanii care au mers acolo, iar acum ne comportam la fel cu amaratii care au venit in Romania sa lucreze cinstit pt a scapa de foame. Sunt multe locuri in lume in care majoritatea populatiei traieste cu mai putin de 2 dolari\zi adica 60 dolari\luna sau 240 lei\luna.

   Thumb up 0
 7. La 00:10 vede telefonul indreptat spre ea si stie ca e filmata, a se vedea si zambetul.

  Oare cat de rau o fi acolo de unde a venit, de i se pare (probabil) mai bine aici in Romania unde multora ni se pare ca e rau?

  Thumb up 5
  • Sunt multe, extrem de multe locuri pe lumea asta care sunt hell-hole pe lângă România. Considerabil mai multe decât cele în care România ar putea fi acel iad.
   Hai să nu mai aruncăm cu rahat în ventilator când e vorba de țara noastră. Încercați să vă controlați acest reflex, pe cât puteți fiecare.

   Thumb up 0
 8. Citeam comentariile si mi-a atras atentia discutia despre ce hell hole nu e Romania comparariv cu altele. Am fost in India si sa vedeti acolo hell hole… in mod cert sunt alte tari mai nasoale ca Romania, insa mi se pare tipic romaneste sa zici… da, se poate si mai rau, deci e bine de trait in RO. Nu e bine de trait fratilor in RO. Politicieni corupti ca in orice hell hole, sistem de sanatate inexistent, infrastructura 0, educatie 0. Si toata discutia, de la o rata pe plita… :) Iesiti din bulele voastre si vedeti ca RO chiar e un hell hole…

  Thumb up 8
 9. Ha!, qwai-loh Petleanu malele balbal alb n-ai inteles ca soalele alde si stlica pielea flumoas’ :D
  Serios vorbind, foarte frumos povestita aceasta experienta culturala: o micuta chinezoaica te-a pus la punct si pana la urma, totul a fost exact cum a vrut ea.
  A fost buna “laţa”? poza?

  Thumb up 0
 10. #25

  Data viitoare cere rață cu varză murată.

  Thumb up 1
 11. Tu vorbesti de spitale si autostrazi in conditiile in care in lume miliarde de oameni efectiv n-au ce manca: toata africa cu exceptia a 3-4 tari, mare parte din asia si america de sud, chiar unele tari din europa – moldova, ucraina…

  Thumb up 1