Și uite cum ne-am pricopsit cu noua ordonanță 13, care a venit aproape peste noapte, la fel ca în 2017, însă acum sub forma unui proiect de lege votat fulgerător, practic fără niciun fel de discuție publică, dezbatere, cântărire sau examinare.
Încă două deosebiri: pragul stabilit de Dragnea pentru furt legal din banul public era de 200.000 de lei. Noul prag este de 250.000 de lei. „A fost și inflație, dacă mă-nțelegeți ce vreau să spun”.
Iar a doua deosebire, care mi se pare totalmente deplorabilă, este că acum nu doar PSD, ci și PNL și UDMR semnează această nouă tentativă de dezincriminare parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, după cum explică șefa parchetului european, Laura Codruța Kovesi.
În rest, identitate aproape perfectă:
Ce s-a votat ieri în Senat:
Cum era formularea din OUG 13:
Apropo, introducerea sintagmelor „cu știință” și „vătămare gravă” complică suplimentar demonstrarea infracțiunii în fața instanței.
Iar ce ar fi pagubă/prejudiciu sub 250.000 de lei n-ar mai fi nimic, nici măcar contravenție.
Aș vrea să punctez câteva chestiuni care mi se par importante și care au fost aflate abia după ce a explodat bomba:
Acest prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, de 250.000 de lei, a fost stabilit politic, duminică mai pe după-amiază, într-o întâlnire a șefilor PSD, PNL și UDMR, plus ministrul Justiției, întâlnire care a avut loc într-o vilă de protocol.
Deci, în timp ce noi stăteam cu micu’n bot ca omul muncitor la relaxare duminicală, șefii națiunii munceau pentru definirea furtului legal.
Luni, decizia a fost transmisă către membrii comisiei juridice din Senat.
Marți, aceștia au și votat – și aș vrea să-l citez aici pe șeful PNL al comisiei juridice, senatorul Cristian Niculescu Țăgârlaș: „ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau să fie însușite, conform regulamentului, de către senatori. S-a luat decizia ca membrii Comisiei Juridice din Coaliție PSD, PNL și UDMR să-și însușească amendamentele.”
Vă rog să remarcați: „ni s-au pus la dispoziție”… „trebuiau să fie însușite”… „s-a luat decizia” – dincolo de impersonalul jenant al acestor formulări, avem a ne întreba, pe bune: la ce bun îi mai plătim atât de generos pe acești oameni, senatori și deputați, să reprezinte interesele alegătorilor în parlament, dacă ei votează mecanic după cum li se pun la dispoziție amendamente pe mail, pe care și le însușesc? Ce sunt ei, doar o multiplicare a oligarhului politic? Sunt acolo, așa, să fie sala cu oameni?
Și de ce nu se poate face o dezbatere publică serioasă, aplicată și cât de lungă este necesar pentru a se rezolva această problemă? De ce mereu pe șest, pe fugă, pe ascuns?
De ce e mereu atât de deranjantă transparența în aceste chestiuni?
Revenind: după ce și-au însușit dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, după cum li s-a transmis, senatorii puterii din Comisia Juridică au depus marți un amendament la un proiect de lege mai vechi, iar acesta a fost votat imediat, fără practic nicio dezbatere, în ședința de miercuri, de către senatorii PSD, PNL și UDMR.
Apoi, când a izbucnit scandalul, ce să vezi, șeful PSD, Marcel Ciolacu, s-a delimitat de poveste, deși el este unul dintre cei 4 lideri politici care a luat decizia. Ciolacu a cerut Ministerului Justiției „să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept.” Culmea ipocriziei, nu?
Trebuie spus că există, într-adevăr, o decizie a CCR prin care se recomandă stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu, dar CCR nu spune cât trebuie să fie acesta – drept urmare, observ că Dnii Ciucă, Ciolacu, Hunor și Predoiu s-au gândit să-l indexeze cu rata inflației pe cel gândit de Liviu Dragnea.
Iar Liviu Avram, de la Adevărul, susține că decizia CCR se bazează pe interpretarea greșită a unei recomandări mai vechi a Comisiei de La Veneția, fapt confirmat public chiar de comisia respectivă.
Încă ceva – mie nu mi se pare deloc o coincidență că scandalul acesta apare taman în mijlocul celuilalt scandal, privind pensiile speciale. Acum toți suntem concentrați pe treaba asta cu dezincriminarea abuzului în serviciu și am uitat de felul în care PSD, PNL și UDMR au renunțat, practic, la miliardele de euro de la UE pentru modernizarea României, ca să păstreze pensiile speciale ale castei de privilegiați.
Cu alte cuvinte, dnii Ciolacu, Ciucă și Hunor încearcă să acopere o ticăloșie cu altă ticăloșie.
PS – Iată un mesaj primit azi de la un vechi amic:
În cazul celor care gestionează bani publici nu există aşa ceva.
Să constituie şi aceştia garanții de bună administrare a banilor pe care îi administrează – depozite bancare, ipoteci, gaj asupra bunurilor mobile pe care le dețin, pe care le vor primi înapoi la plecarea din funcțiile publice.
Având în vedere cu cine avem de-a face, mi se pare nu doar recomandabil, ci și necesar.
19 comentarii Adaugă comentariu
Cine este președintele comisiei juridice a senatului:
https://www.emaramures.ro/breaking-news-senatorul-bataus-ameninta-presa-obiectiva-si-neafiliata-partidului-demisia-tagarlas-video-cu-bataia/
Daca nu votam…
In Romania exista doar Partidul si Securitatea!
Singurul proiect pentru Romania executat cu maxima determinare, precizie si uniune este „Scapam toti, ramanem cu tot ce am furat, ne dam legi sa nu mai putem fi pedepsiti si ne luam Justitia adica toata puterea”
Cei 3 sefi de partid ne arata doar adevarata lor fata, ascunsa dupa discursuri linistite si plictisitoare – sunt doar exponentii mafiei de stat care ne conduce dintotdeauna. Acesta le este rolul, din punctul lor de vedere, sa presteze pentru mafie. Si cant zic mafie, nu vorbim de cateva persoane anume, care conduc un clan, vorbim de cancerul acestei tari – faptul ca majoritatea isi doresc puterea doar pentru a fura.
Diferenta fata de mafia adevarata este ca acestia vor sa fie bogati si intangibili pe fata.
Am ajuns sa sper ca „coana Europa” sa ne taie banii, fortandu-i astfel pe acesti jegosi sa mai faca cate un pas inapoi… desi si cu europenii au trecut la aceiasi tactica ca si cu populatia – pasii mici.
ca ne mint pe față, pe la spate, cu zâmbetul pe buze, cum vor ei, o știm toți. necazul este ca acceptam toate marsaviile lor, resemnați, cu capul aplecat, cu bărbia tremurând de furie, dar tot acceptam toate. au plătit toate televiziunile și toate tac, morodanca e mai tare, ca știre, decât mizeriile pe care le fac aceasta clasa politica. nu vreau sa plec din tara asta, vreau sa plece ei.o sa vina și timpul nostru si ziua când vor plăti pentru toate ce fac în aceasta tara
Cred ca daca nu abuzam de tot ce inseamna democratie (nu aia originala), tot ce inseamna silovikii o sa gandeasca si pt noi…
Au trecut vremurile de „Noaptea, ca hoții”…
Eu mă aștept la ceva și mai nasol decât asta;nu este maximul răutății și dușmăniei față de locuitorii acestei țări;mă aștept ca România să fie azvârlită în război;deoarece majoritatea politicienilor sunt alogeni (chiar dacă au nume românești), ei nu au cum să dorească binele românilor;se știe (sau ar trebui să se știe) din negura timpului cât ,,bine” ne au vrut străinii de a lungul vremii.
P.s.
Ultimul președinte român a fost Nicolae Ceaușescu.
Daca e asa urat aici, de ce nu te uci mataluta in Rusia?
Sau mai bine in Coreea de Nord (daca nu ma insel ca voi ii spuneti ‘Republica Populara Democrata Coreeana’)!
„Ultimul președinte român a fost Nicolae Ceaușescu.”
I-a iubit enorm pe romani, e adevarat. De aia i-a tinut in frig, in foame, in intuneric si in frica. Ca sa ii caleasca, sa scoata trupe de comando din ei.
Ultimul presedinte a fost cel votat. Daca tot vb de Ultimul presedinte comunist, ai uitat cum a condamnat invazia ruseasca/sovietica din 1968. Sa nu uiti de tot ce facea (cat putea) pe partea antisovietica…
„Bomba” cu pragul este o diversiune ? Scopul fiind sa umbreasca alte pevederi ale legii care fac imposibila condamnarea hotilor ?
@Doza 4: bravo, boss! dar să nu uiți să tragi apa după
Pricinosu’, asta ai înțeles dumneata din ceea ce am scris?că este urât aici?
Urât ești dumneata împreună cu alogenii pe care i susții!
George (Simion), tu esti ma?!?
@@@silicon_v
Păi dacă un român și a urât în așa hal poporul, străinii care conduc țara de mai bine de 30 de ani, de ce l ar iubi(pe popor)?
Totuși Ceaușescu a făcut și unele lucruri bune;normal, acele lucruri nu justifică relele pe care le a generat.
Chestia e că alogenii ăștia spurcați fac numai rău;în ultima vreme, pentru a și putea susține pensiile și salariile nesimțite, pentru a schimba asfaltul cu borduri și bordurile cu asfalt, pentru a acoperi tunurile date, ne au împovărat rău;taxe crescute în neștire (taxa pentru parcare a avut o mărire de 10 ori valoarea din urmă cu mai puțin de 3 ani;și se va mări din nou;taxa pe răspunderea auto civilă a ajuns să se dubleze și chiar tripleze în unele cazuri;și multe altele, dar cred că s a înțeles ce vreau să transmit.
Asta pe partea statului, că mai există și partea privatului:
Ratele la creditele imobiliare;din ce am mai citit pe internet, din ce am mai auzit în stânga și dreapta, rate de 700, 800, 1.200 de lei s au făcut 1.600, 2.200, 2.800;am un amic căruia în mai puțin de 2 ani i s a mărit rata de 3 ori;și nu sunt semne că aceste măriri se vor opri.
Energia, combustibilii, gazele, alte biruri puse pe români.
Întrebarea este:care este ținta finală, care este obiectivul lor, a jigodiilor?
Cumva se lucrează la implementarea sloganului ,,nu vei deține nimic și vei fi fericit?”
P.s.
Toate partidele, aceași mizerie; aproape toți politicienii, niște criminali.
Ceausescu a facut FOARTE putine lucruri bune si chiar si acestea au fost stricate, cele mai multe, de multitudinea celor rele.
Pe de alta parte, cred ca nu intelegi corect sensul cuvantului “alogen” si, mai alex, nu cunosti contextele cumplite in care a fost folosit intr-un timp.
@@@Pricinosu’, ăla pe care l pomenești e urât ca dumneata;și ce crezi, tot alogen e și el, chiar dacă numele poate crea confuzie.