Ministrul Finanțelor, domnu’ Orlando, în delir: „Bugetul pe anul viitor, că m-aţi întrebat, depinde de moţiune. Acum arată foarte bine. Acum arată foarte bine şi tot ce am promis pentru anul viitor şi anii care urmează va fi aplicat. Dar cu siguranţă, vă spun sigur că dacă ea va trece anul viitor nimeni nu va închide bugetul. Sigur, sigur. Pun şi un pariu că nu se va închide anul viitor fără tăieri în cazul în care va veni Opoziţia, adică aceşti netoţi ai zonei economice.”
Din declarația asta, două concluzii, una proastă, una rea. Aia proastă e că „tăierile” sunt inevitabile pentru echilibrarea bugetului. Aia rea e că PSD îi dă-nainte cu iresponsabilitatea și e gata să scufunde complet România dacă rămâne la putere.
Să vorbim despre tăieri. Salariile angajaților la stat au ajuns la neverosimila sumă de 86 de miliarde de lei pe an, adică o treime din toate veniturile încasate la buget. Este cea mai mare proprție din UE, unde media este de 22%.¹ Veniturile bugetarilor depășesc acum semnificativ veniturile din mediul privat – în unele domenii, angajații la stat câștigă de două ori mai bine decât salariații din economia reală.
În privința pensiilor, după cum spuneam nu demult, populismul actualei guvernări a intrat în domeniul psihiatric. Potrivit noii legi a pensiilor, în următorii 4 ani costurile suplimentare impuse de această nouă lege ar urma să crească de 10 ori, de la 8,4 la 81,1 de miliarde de lei.²
Săptămâna trecută, președintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, a estimat că orice guvernare post-PSD va fi obligată să facă reduceri mari de personal în sistemul bugetar și, probabil, să modifice sistemul de impozitare, în încercarea de a echilibra economia.³ Anastasiu consideră (corect, cred și eu) că nu se vor tăia salarii, deoarece niciun politician nu-și va mai asuma costul politic al unei asemenea măsuri după experiența anterioară, din 2010.
Răspunsul propagandei PSD? Toate tunurile pe nenorociții care vor să dea afară bugetarii.
Doar că… vorba lui Moise, ai putea să-ți faci campanie electorală acum cu ideea concedierii câtorva sute de mii de bugetari.
Problema nu este, în sine, faptul că salariile bugetarilor au devenit atât de mari – în cazul medicilor, de pildă, ele trebuiau crescute demult – ci că guvernul PSD le-a crescut totalmente arificial, din pix, fără să le însoțească de vreo reformă a domeniilor administrate de stat. Calitatea serviciilor nu s-a îmbunătățit, activitățile n-au devenit mai eficiente, nimic n-a fost nici modernizat, nici informatizat. În schimb, sistemul a fost invadat de un nor de paraziți, beizadele netoate și țiitoare de nulități politice, agramați, fonfi și tonți care habar n-au să facă nimic în viață, decât să căpușeze fluxurile financiare ale statului român.
Situația asta mizerabilă e de notorietate națională. Toată lumea știe ce se întâmplă, doar PSD și trompetele sale cred că nimeni nu s-a prins. Încă o confirmare că partidul a pierdut complet legătura cu societatea – sau, mai bine zis, că partidul acesta a rămas împotmolit în anii ’90, în timp ce societatea s-a schimbat profund.
Iată cazul unei postări-sperietare de pe contul de Facebook al PSD Prahova. Cu grafică penetrantă și branding clar, partidul lansează un obuz cu fum și spaimă, ca la manualul agitatorului: „opoziția va da afară 400.000 de români!” Doar că, în comentarii, ideea nu doar că nu sperie pe nimeni, ba pare chiar destul de populară. Administratorul paginii s-a străduit să ștargă cât mai multe dintre sutele postate, dar tot au mai rămas câteva:
Iuliana Gabor: Foarte bine afara cu toti care freaca menta si sunt pusi in functii pe criterii politice.
Octavian Papacica: O sa dea afară odraslele PSDistilor angajate la stat pe salarii grase ! Ce bine îmi pare ! Acum chiar sunt convins să ies si să votez cu opoziția !
Iată doar câteva capturi de ecran cu ce s-a șters:
Generalizarea asta e foarte nedreaptă, desigur, dar sursa ei este chiar PSD. Asta a creat PSD prin politicile sale arbitrare, clientelare: percepția generală că bugetarii sunt „angajați pe pile, un cuib de viespi, toți și-au angajat cunoștințe, nu au nicio jenă, să se facă ordine, taie frunză la câini pe salarii astronomice etc etc”.
Pe de altă parte, nițel șomaj nici n-ar fi prea rău într-o economie care suferă cumplit de criza forței de muncă.
În acest context, ideea unei deparazitări și reformări a aparatului bugetar e chiar nimerită.
Să vedem cine și-o asumă public.
1.) România dă cei mai mulţi bani din UE către salariile bugetarilor – Adevărul.
2.) Populismul guvernării a intrat în domeniul psihiatric – petreanu.ro
3.) Dragoș Anastasiu: Cota unică va fi anulată şi 400.000 de bugetari vor fi daţi afară – Republica.
21 comentarii Adaugă comentariu
Un prieten dintr-o primarie mica de provincie: Deja se fac „strategii” de „ramanere” care cu care se tine de mana. Se pare ca lichelele au un instinct foarte bun de supravietuire. Ca orice idee buna, in Romania se va aplica prost si tare mie frica ca vor ramane in sistem in mare parte atarnatori si vor fi eliminati oamenii buni
Foarte bine, cei buni sunt bine veniti sa ne ajute in mediul privat. Statul e oricum falimetar demult…
„Pe de altă parte, nițel șomaj nici n-ar fi prea rău într-o economie care suferă cumplit de criza forței de muncă.”
Eu sunt mai batran si am fost chiar si bugetar in prima tinerete. Din pacate, cred ca situatia o sa fie dramatica pentru unii oameni: cineva care muncea putin, relaxat si fara presiune pe 4-5000 lei net nu mai e bun deloc pentru munca „adevarata”, mai ales daca nu mai e chiar tanar. Chiar daca e dat afara si e fortat sa lucreze in alta parte, o sa lucreze mizerabil, o sa ii se para banii putini (poate multi bugetari nu realizeaza ca sunt oameni buni care trag din greu in tara asta pe 2-3000 de lei net) si o sa fie dati rapid afara. O vor lua de la capat, dar cu acelasi rezultate. Au fost deformati total acesti oameni de politica PSD-ului din ultimii 8 ani, sansa lor in aceasta viata e sa ramana bugetari forever.
PSD-ul a creat practic o noua patura de candidati la functia de pensionari inainte de termen, exact cum a facut si in anii 90, pentru a nu face ceva rapid si concret si fabricile comuniste. Nu au vandut, nu au lichidat active, nu au generat somaj, au generat tone de oameni care asteptau pasivi o minune de la guvern. Acesti oameni au fost apoi imposibil de reconvertit profesional si au ales calea dosarului medical de pensie anticipata (pe spaga, evident).
Oamenii nu au fost „deformati de politica PSD”, oamenii aia si-au facut-o cu mana lor. Au gasit un loc caldut si s-au complacut in situatia data. Nu au avut nici un interes sa se dezvolte personal, sa invete, sa progreseze. Daca aveau, invatau si progresau si o concediere de la stat nu era decat o etapa si un pas inainte pentru un nou inceput. Nu trebuie compatimiti o secunda. Salariul, salar, ora 3, ora 3, coana Joitica, coana Joitica :)). Corporatistii se fac praf pana la 5:30, dar au timp de dezvoltare personala si invatare de lucruri noi. Daca nu ai fost capabil sa-ti vezi viata si cariera mai departe de un ciclu electoral, sufera nene, nu mai da vina pe altii.
e criza de oameni in constructii!
nu gasesti nici necalificati sub 150 lei net pe zi!
Situatia mizerabila este cu redeventele de 3-13% cu care politicienii slugi ii ajuta pe altii sa castige iar bugetul ramane in aer. Daca exista vre-un cretin care ar cere 3-13% pe rezervele lui personale in loc sa ceara de la 60% in sus, sa ridice 2 degete ca sa rada lumea de el. Nu tine vrajeala cu ‘pleaca investitorii’ pentru ca sunt suficient de lacomi si nu vor sa rateze un castig chiar daca e mai mic. Daca marirea redeventelor si anularea ajutorului pentru companii straine nu se poate face pentru ca slugareala e prea avansata, se pot anula pensiile de tot pentru ca pensionarii oricum nu voteaza cu cine trebuie si nu au fost prevazatori sa-si puna bani la ciorap deci e vina lor si a lu’ dracnea.
Well, simplu fapt ca agita sperietoarea asta dezavueaza starea economiei si macrodezechilibrul social creat.
Daca era tot lapte si miere, conform celebrului program de guvernare aplicat din scoarta in scoarta, mai prindea discutia asta? Pai nu, ca ar fi fost un non-sens, in contextul unor finante sanatoase.
Sunt de acord cu Vlad. Parazitii din administratie vor continua oricum sa voteze PSD, pentru supravietuire. In schimb, perspectiva decapusarii finantelor publice ar putea sa scoata ceva nehotarati la vot.
Mie unul nu mi-e mila de capusele alea. Nu vorbim de pensionari cu 40 de ani vechime, vorbim de romanasi care beau cafele de luni pana joi si plimba 3 hartii si 2 stampile si ridica 8000 lei pe luna.
Asta cand nu iau mita pentru felurite avize si avizulete si autorizatii si inscrisuri.
Orice disponibilizari din aparatul bugetar, se vor face pe cumetrii si sinecuri. Calitatea serviciilor publice nu va creste, oamenii ce vor fi disponibilizati isi vor gasi foarte greu un loc de munca in economia reala(aia care erau competenti pe bune nu au avut vreodata loc la stat). Pe scurt, o masa de votanti pentru un partid ce se va construi pe o ura de clasa.
Cele mai dramatice asa zise disponibilizari vor fi in sistemul medical unde sclavia moderna/voluntariatul pe sfanta spaga, va inflori. Mai trebuie o mica criza bugetara si se mai depouleaza tara de vreun milion de oameni.
Sa nu uitam, clasicul scenariu: Daca nu era Dan Barna acest lucru nu s-ar fi intamplat!
Impresiile sunt inevitabil subiective atunci când e vorba de sisteme mari, care ar necesita analize multi-criteriale, care nu stau la îndemâna oricui. Când intervine și partizanatul politic, cele mai multe „analize” sunt simple vorbe, în care fiecare răsucește lucrurile (de facto, ideile sale) pentru a aduce în față doar … ceea ce-i îi convine.
Întrebarea este: totuși, chiar nu-ți poți face o idee cât de cât apropiată de un adevăr al tuturor sau măcar cât de cât obiectiv? Răspunsul optimist, este: ba da, cel puțin guvernările pot fi apreciate cât de cât obiectiv, cu condiția să utilizezi corect o listă de criterii și principii pe care să le aplici cu aceeași rigurozitate tuturor actorilor politici, făcând comparații.
Astfel, pentru început poți compara:
– cum a crescut sau a stagnat PIB-ul când erau unii sau alții la putere (dar și în comparație cu restul țărilor din UE)
– cum au crescut/ scăzut principalele ramuri/ sectoare economice
– cum au crescut investițiile, publice, private, străine
– cum a evoluat inflația și corelat,
– cum au crescut veniturile reale ale populației (prin aprecierea volumului de bunuri si servicii pe care și le permit diferitele categorii de populație)
– evoluția achizițiilor de bunuri imobiliare și de lunga utilizare
– și … altele
Când folosești exclusiv comparații cu alte state, te poți înșela (dacă nu iei în calcul și cum s-a raportat fiecare guvernare la acestea).
Un exemplu de la gazda noastră: „Salariile angajaților la stat au ajuns la neverosimila sumă de 86 de miliarde de lei pe an, adică o treime din toate veniturile încasate la buget”. Probabil că suma și proporția sunt corecte, însă nu e atât de clar dacă e o vină exclusivă sau măcar preponderentă a PSD.
– În primul rând comparația strictă RO-UE este puțin relevantă, fiindcă nu toate statele din dezvoltarea lor istorică au proporții diferite de acoperire a unor activități de la buget.
– În RO, marea masă a bugetarilor (și a cheltuielilor cu ei) este dată de personalul didactic și auxiliar, personalul medical de toate gradele, poliție și jandarmerie, justiție.
-În țările vestice ponderile serviciilor medicale și ale învățământului asigurate de la buget sunt mult mai mici (crescând-le corespunzător ponderea în mediul privat).
Deși nu mă-ntreabă nimeni, spun că mie mi s-ar părea relevantă ponderea administrației publice în veniturile colectate.
Altfel, din ambele părți se aud păreri trăznite, care țin titlurile jurnalelor pentru a fi ulterior dezmințite de alții. Faptul că eu percep o cacofonie mai mare în zona actualei opoziții este, posibil, doar ceva … subiectiv.
diferenta intre ”veniturile incasate” si ”veniturile colectate” fiind …?!
ca din text rezulta clar ca te simti cu musca pe mot!
Atatea vorbe ca sa acoperim realitatea: am avut crestere economica anuala de 4-5% in ultimii trei ani, dar am avut cresteri de anvelopa salariala bugetara de 20-25% anual. Si am ajuns cu salariul mediu net in mediul bugetar dublu fata de salariul mediu net in mediu privat. Si am ajuns cu salariile bugetarilor la aproape 50% din totalul incasarilor bugetare (12% din PIB fata de 26% incasari bugetare)
Poate ca situatia va convine, la modul personal. Dar este imposibil de sustinut din punct de vedere bugetar. Poate ca pare abstract ce zic eu aici.
Ganditi ce anume se intampla in celelalte capitole bugetare. Investitiile in infrastructira rutiera au ajuns la 0.02% din PIB. Vedeti cum mor oamenii ca mustele in ciocniri frontale pe drumuri inguste, cu o banda pe sens. Orice investitie in autostrazi este complet inghetata de minim 5 ani de zile.
Sau: avem probleme dramatice cu cheltuielile cu medicamentele critice. O simpla cautare dupa „lipsa medicamente sectia oncologie pediatrica Craiova” ar trebui sa va puna macar un pic pe ganduri.
Pur si simplu nu putem functiona cum vrea PSD-ul, care cauta disperam sa isi construiasca o alta oaste electorala, dupa ce mediul rural sarac a fost practic pulverizat din punct de vedere demografic. Nicio tara nu a reusit asta. Suntem pe drumul Greciei.
Te-aș lămuri, silicoane, dar mi-e teamă că Mr. VP mi-a dat … „zonă interzisă”. Dacă, totuși … mi s-a părut, uite pe scurt:
După cum am mai spus, cifrele după care analizăm o guvernare contează, în principal, dacă sunt corecte și dacă le comparăm cu ce au făcut alte guvernări. În secundar, pot exista și explicații de oportunitate, dar n-o s-o lungesc (v. paragraf 1).
Diferența între salariile medii din mediul privat și din cel de stat este de aproape 24%. Într-adevăr la unele categorii de bugetari, diferența este mai mare. https://i0.1616.ro/media/2/2621/34127/18455453/3/salarii-in-euro.png
Diferența între mediul privat și cel de stat poate fi făcută corect, după umila mea părere, doar dacă compari activități similare. Cât câștigă un medic în privat față de stat, un profesor … ș.a. Te las să vezi singur în favoarea cui merg lucrurile.
Într-adevăr, dându-se autonomie locală mai mare (ce să vezi, și după asta s-a bătut lumea) primăriile au crescut brusc (și necontrolat) salariile, mărind media din administrația publică.
Când încerci să faci o analiză a guvernării în domeniu, nici sănătatea nu face excepție de la regulă. Dacă vrei o minimă obiectivitate, trebuie să compari ce au făcut ăștia cu ce au făcut alții. Uite, ăștia zic asta, la acest capitol: https://www.guvernarepsd.ro/realizari-pentru-medici-sanatate/
În final, să fim optimiști. „Ăștia” vor pierde joi puterea și ceilalți își vor dovedi în următorii 4-5 ani priceperea.
silicon, ți-am rămas dator cu o lămurire la afirmația că „ivestitiile in infrastructira rutiera au ajuns la 0.02% din PIB”.
0,02% la suta din PIB ar însemna cam 200 de milioane Lei, ceea ce este departe de adevăr, în condițiile în care investițiile nete au crescut cu 18,7% în trim.2/2019 față de trim.2/2018 (creșterea de la transporturi fiind de 7,9% – în buget fiind prevăzute peste 11 miliarde).
Vezi aici datele: https://www.bursa.ro/ins-pentru-primul-semestru-investitiile-nete-realizate-in-economia-nationala-au-crescut-cu-12-1-procente-85059739
„partidul acesta a rămas împotmolit în anii ’90, în timp ce societatea s-a schimbat profund.”
S-a schimbat pe dracu, si la parlamentarele viitoare tot pe o sticla de ulei si un kil de zahar isi vor vinde votul, ca atat ii duce bostanul.
de ”pare” si de ce abia ”acum”?!
Problema nu e la salarii care oricum sunt printre cele mai mici din UE ci la încasări, care exceptând Irlanda sunt cele mai mici din UE raportarea la PIB, iar Irlanda e un caz special datorita regimului fiscal care a făcut că majoritatea giganților it mondiali apple, microsoft….să-și stabileasca acolo principalele operațiuni pt întreaga europa. Daca s-ar reduce evaziunea fiscală și munca la negru ar fi suficienti bani nu doar pentru salarii ci și pentru pensii.
Nu mai sunt printre cele mai mici.
Sunt de parere ca daca gradul de colectare ar fi la nivelul Poloniei aceste salarii s-ar putea sustine, fara prea multe disponibilizari. Insa pentru asta trebuie sa mai si muncim.
Nimeni nu spune ca salariile nu trebuiau marite, sa fim intelesi. Dar sa maresti salariile fara sa faci o reforma reala, asta e o sinucidere curata.
Nota de plata o va plati pulimea, desi as vrea sa fie o lege in care sa responsabileze toti factorii de decizie. Vrei sa arunci cu bani, dar ai depasit 3% deficit well, deconteaza si plateste tu, partidul, toti care ati votat.
problema nu este doar la salariile bugetarilor, care sunt prea mari raportat la pib/capita si mai ales la nonvaloarea produsa, ci mai ales la numarul lor!
ponderea ceva mai scazuta a incasarilor bugetare in pib, e singura parghie care mai tine in tara populatia activa! daca e sa platesti impozite ca in germania, mai esti prost sa-ti rupi carca in romania?
Mie-mi place Starea Nației.
https://streamable.com/s/w1d4m/dtmaxm
Când vinzi tot ce are mai de pret această țară, cand asculți și apleci urechea la ce spun alții, când ești condus din afară, când îngenunchezi un popor întreg este și normal să vină un moment în care să te întrebi ce facem sau de unde mai luam bani … Am pregatit cateva rânduri pentru ce o sa fie în România, este doar o mică schiță https://romaniainviitor.wordpress.com