Îți faci casă? Câteva sfaturi:

După ce am menționat, anul trecut, că am trecut prin experiența construirii unei case, am început să primesc întrebări de la cunoscuți și necunoscuți pe cale să se înhame la proiecte asemănătoare. Varietatea acestor întrebări este nesfârșită – de la grosimea fundației și a izolației, la materialele de construcție, modelul de încălzire, variantele de ferestre, tipul de acoperiș, iluminat cu leduri sau cu becuri economice fluorescente, tencuiala decorativă și câte și mai câte.

Unele răspunsuri le știu și acum, pe altele le-am uitat, dar am un sfat care rămâne neschimbat, oricine mă întreabă: fraților, nu vă zgârciți la lucrurile care nu mai pot fi schimbate sau care se înlocuiesc foarte greu. Vorbesc din proprie experiență.

Cu zugrăveala interioară poți face experimente, mobila e la categoria “consumabile”, dar cu termoizolația nu te joci, de pildă, că n-o mai schimbi și-ți blestemi zilele că te-ai lăcomit la 50 mm de vată bazaltică.

Eu, de exemplu, regret că n-am făcut un efort financiar pentru o încălzire în pardoseală – era mai scumpă și m-am panicat că nu-mi mai ajungeau banii, dar acum știu că puteam face un efort. M-aș fi simțit mai bine cu încălzire în pardoseală într-o casă fără fundație, pusă direct pe-o placă de beton.

Pe de altă parte, oamenii sunt farte preocupați de ce-și pun în casă și mai puțin de ce pun pe casă, deși e crucial să alegi varianta corectă. Eu mă felicit că am ales atunci un acoperiș de țiglă Bramac, care arată și foarte bine și izolează și foarte bine. De altfel, de aici mai vine un sfat – întotdeauna lucrați, dacă se poate, cu o firmă cu reputație și volum mare de vânzări când căutați furnizori pentru construcția casei. Chiar dacă sunt mai scumpe de obicei, materialele respective sunt testate mai bine înainte să intre în comercializare și sunt verificate după aceea, în practică, de mulți cumpărători.

Un alt avantaj la firmele mari este că au departamente solide dr R&D și îmbunătățesc constant produsele. De exemplu, Bramac oferă acum o țiglă acoperită cu un nou tip de suprafață, denumită glazuron (presupun că au și trade mark pe denumirea asta) care, după cum sugerează și numele, este ca o glazură deosebit de dură ce asigură rezistență la murdărire, stabilitatea culorii, protecție la îngheț și la fenomene meteo extreme (grindină, de pildă).

Cuiva de la Bramac i-a plăcut, probabil, articolul meu de anul trecut, așa că mi-a propus să particip la diseminarea altor răspunsuri la întrebări uzuale despre țiglă și acoperișuri. Am început să strângem întrebări pe această temă și am căutat apoi oameni care să dea explicații. Am filmat dialogurile – nu sunt explicații tehnice, pentru că nu doar inginerii constructori își construiesc case, deci răspunsurile trebuie să fie ușor de înțeles.

Pe Bramatica vor apărea în perioada următoare mai multe asemenea scurte filmulețe cu întrebări și răspunsuri (unele referitoare la rezistența țiglelor, altele la greutatea acoperișului și structura de rezistență necesară șamd) și, pe măsură ce vor apărea unele noi, vom oferi și soluții. Eu inserez azi, aici, un mini-interviu cu Adela Pârvu despre criteriul estetic în alegerea unui anumit model de țiglă. Iată:

Iată și un infografic despre caracteristicile suprafeței glazuron, care e disponibilă, deocamdată, numai pentru modelul de țiglă Alpina Clasic. De citit, de cântărit și de calculat:

Și, dacă aveți în plan construcția unei case, meregți înainte cu calm și privind în viitor măcar 20 de ani.

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. Să nu-ți pară rău după încălzirea prin pardoseală, am auzit că nu-i chiar așa de grozavă.

  • nu știu ce să zic – iarna se încălzește mai greu podeaua

  • Ai auzit ca nu e. Adevarul e ca e grozava. Chiar daca inertia initiala e mare.
   Eu nu as putea sta iarna fara asta la -20 de grade afara. 🙂

   Cat despre sfaturi, sa fim seriosi, cu ce acoperi casa e important, dar parca bramac e totusi o idee cam mult. Ma rog, nu consider obligatoriu asa ceva. Eu stau foarte bine cu tegola.

  • Ai auzit gresit. Personal am in toata casa si e cea mai buna chestie pe care am facut-o.

  • #5

   Avem incalzire in pardoseala. E foarte buna. E adevarat ca trebuie facuta ca lumea: daca te zgarcesti la teava si lasi distante mari normal ca nu va face fata. Noi la parter am lasat 10 cm intre traseele de teava. Urmarea este ca la -20 afara, am avut 23 de grade in casa fara sa gafaie centrala si fara sa ne vindem un rinichi ca sa platim factura la gaze. De asemenea trebuie sa tii cont ce pui pe podea: gresie, mocheta sau parchet laminat, ca sa nu izoleze. Daca te apuci sa pui parchet de lemn, ai dat banii degeaba pe incalzire in pardoseala. Nu mai vorbesc de confort: la 23 de grade, simtind doar putin caldut la talpi, te simti extrem de bine. Nu mai vorbesc de aspect: fara calorifere prin casa. Ce vreau sa spun, este ca trebuie facuta ca lumea, cu logica. Si nu costa mult mai mult decit incalzirea plasica. Dar avantajele fata de aceasta sint multe.

 2. De la unul care are așa ceva în zonele cu gresie, pot să spun că încălzirea în pardoseală este paradisiacă!

  • #7

   corect! zonele cu gresie…
   pentru mine însă, un iubitor de lemn, zonele astea înseamnă bucătăria, băile și un hol mic…în 2007 să faci un sistem combinat de încălzire, la mine în oraș, era un fel de ruletă rusească…?
   așa că am ales calorifere și podea cu lemn masiv; mai sunt și alte variabile de luat în calcul, ești ca mine -care funcționez la 19-21 de grade-sau ca nevastă-mea…în august, seara, nu iese fără un pulover…apoi, un alt factor important pentru confort este umiditatea din locuință, care trebuie menținută în parametri
   una peste alta, sunt alegeri personale care însă trebuie făcute în urma unor consultări cu oameni de specialitate (profi și bine intenționați); trebuiesc însă două lucruri: timp (răbdare) și comunicare (între viitorii locatari precum și între aceștia, ca echipă, și constructor)…

 3. Da. Se recomanda mai ales la interioarele inalte. Dar nu si daca ai persoane astmatice in casa, sau animale – pisic, catei. Pentru simplul motiv ca aerul cald ridica de pe pardoseala nu doar caldura, ci si pariculele fine depozitate acolo … Ca orice solutie tehnica, are avantaje si are dezavantaje. Adoptarea ei tine de lista de prioritati personala.

  • #9

   Buna.
   Asta cu ridicatul particulelor de pe pardoseala e un… mit , ca sa ma exprim politicos. Ca sa se intimple asta, ar trebui sa ai un curent de aer. Nu ai asa ceva. Aerul se incalzeste strat cu strat.

  • Aerul are densitate diferita in functie de temperatura. Aerul rece e mai dens – cel cald e mai putin dens.
   Prin urmare – aerul care se incalzeste are tendinta sa se ridice. Aerul rece – are tendinta sa coboare.
   Exista o circulate prin urmare – chiar daca nu simti curent.

 4. Nu vreau să fiu răutăcios, dar …
  1. n-ar fi trebuit marcat articolul cu “P”? Știu, e pe blogul personal, dar ziaristul e ziarist și-n șanț.
  2. dacă nu e sponsorizat atunci mă gândesc că te grăbești cu concluziile. Doar peste 20 de ani vom ști dacă țigla asta ține 20 de ani 😛

  Mai la obiect: sunt de acord cu ideea principală a articolului, zgîrcenia de costă în viitor.
  Sfatul meu mai presus de toate este însă să apelați la specialiști (arhitect, constructor) și să știți de la început EXACT ce o să construiți. Proiectarea din mers e f păguboasă și se termină întotdeauna prost.

 5. Interesant blog .Interesant articol.
  Eu acum sunt in plin proces de constructie. Peste 2 saptamani trebuie sa iau o decizie cum voi incalzii casa. Am tot citit despre incalzire prin pardoseala . Este foarte scumpa cel putin pentru mine dar in principiu este buna.

 6. #16

  Da’ gardu’ si portile, le-ai facut ? Sper ca nu din fier forjat acoperit pe dinauntru cu policarbonat ! 🙂