Fiecare dintre noi e și-un pic meșter

În fiecare dintre noi stă ascuns câte un mic meșter. El e bun prieten atât cu micul înger, cât și cu micul diavol care ne sfătuiesc, în fiecare clipă, ce-i mai bine de făcut – sau nu – când e de făcut ceva. Uneori câștigă micul înger, și atunci reparăm o priză, vopsim gardul sau schimbăm garnitura în baie iar nevasta e fericită că bărbatul ei face lucruri. Când câștigă micul diavol, ne-nvinețim unghia cu ciocanul, ne opărim cu apa fierbinte din robinetul stricat sau scăpăm bidonul de vopsea pe picior iar nevasta ne oblojește și-i fericită că bărbatul ei are nevoie de ea. Văzând acestea, micul meșter e mereu mulțumit de cât de multă fericire poate răspândi în jur.

Homo sapiens nu suntem chiar toți (iar mulți nici nu par să-și dorească), dar homo faber, da. Cu mai multă sau mai puțină dexteritate, fiecare folosim, totuși, unelte, zi de zi, pentru a controla mediul înconjurător. Primul lucru care ne definește ca oameni: capacitatea de a face unelte, apoi unelte care fac unelte. O tastatură, pixul, un autovehicul, mașina de cafea, furculița, o șurubelniță pentru un șurub, întrerupătorul de pe perete care aprinde becul din tavan, o tigaie și-o lingură de lemn, o betonieră pentru făcut beton pentru lipit cărămizi pentru făcut o casă în care să ne trăim o parte din viață, folosind zi de zi, minut de minut, alte unelte care ne transformă viața – aceștia suntem, de fapt: maimuțe ingenioase, care pot crede în mituri și pot imagina și confecționa lucruri de făcut alte lucruri.

Priviți o clipă în jurul vostru, acum. Numărați câte obiecte diferite, artificiale, vă înconjoară, începând de la epidermă spre exterior. Fiecare a trebuit să fie mai întâi imaginat, apoi proiectat, construit, vândut, distribuit, transportat și instalat în locul în care-l vedeți acum – și totul a început nu chiar așa demult cu un hominid cioplind o bucată de silex. E o performanță, nu?

Gândiți-vă la casa în care locuiți. Ați văzut cum a fost contruită? De fapt, ați văzut vreodată cum e construită o casă? Ați urmărit această materializare a unui spațiu desenat pe o hârtie? De la pământ jilav la un living încălzit, unde stai întins pe o canapea moale și faci binging peste weekend? Eu am făcut-o. Am luat un credit, acum câțiva ani, și am plătit o firmă care să-mi construiască o casă după un proiect, casă în care locuiesc și din care scriu acum. Am fost pe șantier când s-a turnat fundația – numărând cu dirigintele betonierele care veneau și plecau de la pompa-elefant și privind muncitorii care amestecau betonul în cofraj. Am stat cu dulgherii când ridicau structura casei, plimbându-mă printre stâlpii mirosind a brad care urmau să fie bucătăria, baia, livingul meu. Am băut vin roșu, de țară, și am înfulecat pui fript cu echipa, de sărbătoare, când au pus ramurile de brad sus, pe căpriori, la final. Au venit apoi panourile de OSB, vata minerală, țevile și cablurile pentru instalații, rigipsul, ferestrele și ușile, apoi finisajele, cu parchet, gresie, faianță, prize și locuri pentru lămpi, zugrăveala, mobila. Și prima noapte în noua casă, cu sunete nefamiliare și ecoul unor spații încă goale.

E fascinant să vezi cum îți crește casa. O experiență îmbătătoare, epuizantă, emoționantă, plină de griji și de speranță, pe care-ți dorești, cumva, s-o repeți, cândva.

Și înveți câte ceva despre ordinea lucrurilor. Vrei să adaugi o terasă la proiect, ca să stai vara sub un umbrar, cu o bere rece la-ndemână? O faci la timpul potrivit, când sunt auto-betonierele prin preajmă, ori te-mprietenești cu un meșter care are betoniera lui acasă, pentru astfel de situații cu orășeni nehotărâți – nu că ar costa cine știe ce, de fapt, doar că dup-aia n-ai unde s-o pui. Ți-ar trebui o magazie, pentru toate sculele de grădinărit pe care n-o să le folosești, dar și pentru bicicletele care, în sfârșit, n-or să mai stea în vestibul? Cât de mare vrei să fie? Calculează-ți singur suprafața și pune plăci de OSB în coș, virtual, ca să nu te lași păcălit de meșterul care ți-o va construi, în cele din urmă. Te-ai gândit la acoperiș? Poate că nu vrei țiglă ceramică pentru șopron, totuși; un acoperiș metalic, bituminos sau chiar de plastic ar putea fi mult mai economicos, doar să te hotărăști, că oferta este uriașă.

Când ești la casa ta ceva începe să te preocupe: ce pot să mai fac, cum pot aranja colo, cum pot îmbunătăți dincolo, ce mai e de fixat, de strâns, de înlocuit? Începi să fii atras de magazinele DIY, te plimbi printre rafturi, vorbești cu angajații, întrebi, afli, cântărești, decizi. Într-o zi, primești cel mai mare catalog DIY din România, care include întreaga gamă de produse aflate pe rafturile magazinelor Brico Depôt din țara noastră: 376 de pagini cu 15.000 de produse segmentate în 13 categorii de interes. Micul meșter e mulțumit, va avea multă treabă.

Noul catalog poate fi consultat atât în magazine, cât și în format electronic, pe www.bricodepot.ro/catalog/, unde fiecare produs este afișat cu stocul existent în magazinul selectat, cu prețul aferent, cât și prin aplicația Brico Depôt, disponibilă pe Appstore şi Google Play.

Încă o mențiune: până pe 23 mai, cât e durata de valabilitate a ofertelor din Catalogul Brico Depôt 2018, în toate magazinele au loc tombole pentru clienți. La acestea pot participa toți clienții care fac achiziții de peste 150 de lei (mai precis, pentru fiecare 150 de lei cheltuiți, aceștia primesc un tichet răzuibil care le poate aduce premii instant sau o șansă la voucherele de 500 sau 3.000 de lei, după înscrierea codurilor fiecărui tichet pe site-ul Brico Depôt).

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Bricodepot, de ce ai inchis in Bacau ? Vad slab ( vei deschide in alta parte in oras?) sau nu vrei sa le usurezi munca (spionajul) celor de la DDM ?

    Thumb up 0
  2. #2

    Vlad, cu mult respect (sunt fan Europa fm si al dvs, ascult ori de cate ori am conditii), bricodepot este o umbra palida si jalnica a fostului bricostore. Am “consumat” mult bricostore, am vazut cum se duce la vale, dar, bricodepot, preluat de englezi de la francezi, e de tot plansul! Nu are loc langa Dedeman, Hornbach si Leroy Merlin!

    Thumb up 0