[Sondaj] De ce mai e gratuit învățământul universitar?

pixabay

Cu ideea lui de a limita dreptul la liberă circulație și dreptul la muncă în Uniunea Europeană, dl. Orlando de la Finanțe demonstrează, încă o dată, că e un guguman, dar gugumănia lui nu anulează starea de fapt: deficitul de forță de muncă din România este acut iar migrația este dramatică, cu atât mai mult cu cât cei mai mulți care pleacă sunt din segmentul demografic activ, productiv. Unul din cinci români cu vârsta între 20-64 de ani lucrează în afara României, iar această proporție este de peste 5 ori mai mare decât media europeană.

Asta face din România țara UE cu cel mai mare procentaj de populație activă care muncește într-un alt stat membru – 20% (media europeană este de 3,8% din totalul cetățenilor cu vârste între 20 și 64 de ani – sursa, raport Eurostat din mai 2018).

Știm cu toții că din România se pleacă masiv, iar asta întreține un cerc vicios: românii fug de sărăcia de aici și, prin munca și creativitatea pe care le cheltuiesc în alte țări (aproape întotdeauna în Vest), contribuie la creșterea economică a țărilor respective, ceea ce menține sau agravează decalajele României față de Vest.

Situația e cu atât mai gravă în cazul absolvenților de studii superioare care aleg să emigreze. Încă o dată, e dreptul lor – și al oricui – să lucreze oriunde în lumea asta, nicio discuție aici, dar învățământul superior are, în România, o particularitate pe care nu o are învățământul preuniversitar: nu este obligatoriu, chiar dacă este tot gratuit, ca și cel primar-gimnazial-liceal.

Cu alte cuvinte, ca învățământul universitar să fie gratuit, fiecare dintre noi, prin taxele pe care le plătim, susținem educarea și formarea unor specialiști în anumite domenii – inginerie, medicină, economie etc. Aceasta este o investiție, nu un cadou. Societatea investește în propriul ei viitor prin plata studiilor superioare pe care le urmează unii dintre membrii săi. În schimb, societatea se așteaptă ca acești specialiști să contribuie, cu nivelul lor ridicat de cunoștințe și educație, la funcționarea corectă și la dezvoltarea domeniilor în care s-au pregătit.

Carevasăzică, fiecare contribuabil susține, din taxele pe care le plătește, formarea de medici, cu obiectivul ca, atunci când ajung la spital, să fie tratați de medici bine pregătiți, în educația cărora au investit cu toții – eu, tu, noi, voi.

Că unii dintre ei pleacă să lucreze în altă țară n-ar fi o problemă, dacă n-ar fi atât de mulți. Societatea poate suporta un anumit număr de ieșiri din sistem, dar când asta se transformă într-un exod, e necesară o reacție de apărare.

E valabil pentru toți ceilalți specialiști care se pregătesc în România și pleacă să lucreze în străinătate. Ok, e dreptul lor s-o facă, dar e și dreptul meu, de contribuabil român, să investesc în viitorul meu și al societății românești, nu în cel al societății franceze, germane, britanice etc.

Eu cred că e momentul ca gratuitatea învățământului universitar să fie desființată. Nu văd niciun motiv pentru care să cheltuim din taxele românilor pentru a susține exportul de creiere.

În schimb, cred că poate fi implementat un sistem de creditare a studenților, care să-i încurajeze pe aceștia să rămână în țară măcar câțiva ani după absolvire. Nu intru în detalii, dar modele există și funcționează în alte țări europene. Așa ar fi și onest, inclusiv din partea absolvenților români, că doar nu vor să aibă avantaje competiționale incorecte față de occidentalii care-și plătesc studiile superioare, nu?

Apropo, în sistemul de educație al Ministerului de Interne funcționează un anume gen de condiționare: studenții semnează la începerea cursurilor de la Academia de Poliție (sau școala de agenți de la Câmpina) un angajament că vor rămâne în sistem timp de minimum un deceniu, după absolvirea cursurilor. Dacă vor să plece, nu-i oprește nimeni, dar trebuie să returneze sume plătite pentru educarea lor – 10.000 de lei pentru fiecare an de studii la Băneasa și 5.000 pentru anul de studii la Câmpina.

Desigur, ați putea răspunde că MAI le asigură absolvenților locuri de muncă, ceea ce e adevărat, dar aș preciza că, unu, nicăieri în Vest, unde educația universitară e pe bani, nu e garantat locul d emuncă și, doi, e răspunderea fiecărui cetățean care vrea să facă o facultate să-și cântărească bine șansele de a se și angaja, după aceea, în specialitatea pentru care se pregătește.

După cum scrie în Declarația de Independență a Statelor Unite, „poporul are dreptul să-și caute fericirea”, dar asta nu înseamnă că statul e obligat să le-o livreze pe tavă.

Și, pentru că presupun că-s foarte nepopular cu ideea asta de desființare a gratuității învățământului universitar, să facem și un sondaj, ca să vedem cât de nepopular sunt 🙂

Articol din categoria: ACTUALITATE

53 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Da da da de o mie de ori da, ar trebui facut invatamantul superior cu plata. De fapt un alt guvern cu capul pe umeri ar trebui sa vada unde se duc banii… pe un sistem de sanatate ineficient, pe pensii speciale, pe angajati la stat multi si care nu fac nimic, pe servicii incapabile si populate cu rude si puse pe ciordeala ( https://tinyurl.com/y9gqu8r7) si ar mai fi cateva mici probleme…

  0
  0
  • E plina tara de universitati particulare care scot analfabeti functionali cu diploma, nu ca la stat n-ar fi acelasi lucru insa proportia parca e ceva mica.

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Invatamantul in Romania nu este gratuit deloc. La sfarsit constati ca ai ramas prost, batut, futut si cu banii luati!
  Vorbind mai serios: numarul locurilor bugetate au scazut an de an iar numarul locurilor cu plata si taxele cresc de la an la an.
  Poti obliga sa-si practice meseria in tara doar pe cei bugetati… un numar de ani (suficient cat sa prinda experienta pentru a pleca ulterior), dar pentru asta trebuie sa-i oferi si loc de munca…
  Sa va reamintesc de rezidentiat? Medicii care nu iau examenul nu pot practica meseria si nici nu isi pot face rezidentiatul in sistemul privat. Ca asa e legea!

  0
  0
  • #4 Comentariu nou

   Pardon am gresit, e concursul de rezidentiat. Adica oricum e un numar limitat de locuri… jumatate din absolventii de medicina raman cu diploma in mana.

   0
   0
 3. #5 Comentariu nou

  Ca principiu e corect. Insa atata timp cat Romania arunca cu bani pe tot felul de gratuitati nu vad de ce fix accesul in Universitate sa fie platit. De ex in momentul de fata platim o armata de preoti cu bani de la buget, o armata de profesori de religie cu bani de la buget, catedrala si milionul de biserici cu bani de la buget, prestatiile artistilor la diverse paranghelii cu bani de la buget, si lista poate continua.

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  O idee f buna teoretic insa intr-un scenariu ideal as adauga pe langa nevoia transparentei banilor respectivi (subliniata si de DL mai sus) si necesitatea asigurarii unor burse celor care sunt admisi in sistemul de invatamant superior insa sistemul de creditare oferit ar fi totusi o povara. Intradevar sunt tot felul de solutii in Europa de vest ce ar putea fi implementate si in Romania dar ma gandesc la de burse oferite de stat. La Politehnica din Bucuresti spre exemplu sunt deja locuri cu plata. Presupunand ca acum proportia este de 90% locuri la stat (gratuite) si 10% locuri cu plata, inversarea procentelor (90% locuri cu plata si 10% locuri cu bursa) cred ca ar fi o solutie cat de cat buna.

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  Raspunsul e mai complex de o silaba.
  Da, si eu am terminat o facultate gratuita in Romania si apoi am contribuit la exod. Dar intre aceste 2 evenimente am pus umarul la prosperitatea patriei vreo 6 ani (plus unul in ultimul an de studii).
  Problema e ca o astfel de abordare ar fi foarte ineficienta. E ca si cum, in loc sa scoti aschia din deget, dai cu analgezic in jurul ei.
  Ce-ar fi ca in locul acestei abordari, luminatii nostri conducatori (absolventi de studii superioare, sper) sa isi puna mintile la contributie si sa gaseasca metode de a crea locuri de munca atractive si de a le imbunatati pe cele existente. Da, de exemplu au dat cu bani in rezidentii din spitale, dar nu se si intreaba oare cat vor rezista psihic acei oameni sa trebuiasca sa zica zilnic pacientilor ca trebuie sa isi aduca de acasa una-alta?
  Mai mult, trecerea la un sistem exclusiv „pe bani”, ar limita groaznic de mult accesul la educatie anumitor categorii de tineri (limitati financiar si lipsiti de curajul de a lua un credit de studii). Acestia, in loc sa iasa din conditia precara in care se gasesc, ar fi inghititi de aceeasi mocirla in care s-au scaldat si parintii lor acum o generatie.
  Ca si o concluzie, consider ca impunerea unor limite nu aduce niciodata ceva bun. Intotdeauna „cei destepti” le vor ocoli si pana la urma cei care sufera vor suferi si mai mult.

  PS: Nu despre fabrici de diplome e vorba aici! Cine vrea o diploma pe bani la o universitate obscura, o va cumpara oricum, si va avea exact acea valoare pe care i-o da obscuritatea universitatii.

  0
  0
  • #8 Comentariu nou

   Ai dreptate, dar nu uita ca multi politicieni au studii, inclusiv juridice, la universitati obscure. Vezi „celebrii” juristi Iordache, Nicolicea, Nicolae Serban ce macelaresc legile justitiei.

   0
   0
 6. #9 Comentariu nou

  In bula noastra, suntem foarte populari… In afara ei, nu prea impresionam.
  Oricum, subsscriu integral ideii.

  0
  0
 7. #10 Comentariu nou

  Am votat „Invatamantul universitar ar trebui sa fie… Contra cost”

  Sustin ideea asta si cred ca numai asa vom vedea si alte efecte benefice:
  — studentii vor fi mai motivati sa invete, stiind ca daca isi dau silinta pot obtine un job sau chiar o bursa prin care sa isi plateasca studiile
  — profesorii vor da note pe bune, si nu bazate pe clientela sau pe asigurarea unei baze de studenti platitori
  — profesorii ar putea fi mai bine platiti
  — ar disparea complet ideea de facultate particulara, adevarate fabrici de diplome in momentul de fata
  — cred ca multe facultati care sunt in momentul de fata mai mult decat inutile cred ca vor disparea
  — am avea un sistem mai performant si calitatea absolventilor va creste indiscutabil
  — doctoratele si masterele — cred ca se vor face „pe bune”

  … adevarul e ca atunci cand te doare la buzunar, cred ca esti mult mai exigent si serios.
  Bineinteles ca se pune si problema de accesibilitate pentru cei ce nu au resurse materiale: dar pentru asta vor fi acele credite de stat pe care studentii le vor putea accesa pentru a-si plati studiile, credite ce vor fi returnate sau sterse in anumite conditii.
  Eu unul provin dintr’o familie care nu si-ar fi putut permite sa plateasca studiile superioare si stiu ce inseamna sa ai un buget strict si restrans (drept pentru care in studentie mi-am luat job si am incercat sa scap cat mai repede de sustinerea financiara grea din partea familiei).

  In concluzie, sunt pentru invatamantul superior platit.

  0
  0
  • #11 Comentariu nou

   Nu sunt de acord cu efectele pozitive mentionate de dvs si ma voi referi la fiecare:
   – studentii cu bani de la familie vor fi la fel de nemotivati ca in prezent, studentii fara bani ce ar primi acele credite ar avea un stres in plus, eu nu vad nici o motivatie in faptul ca ai o datorie financiara, as fi motivat sa invat bine la facultatea X daca as vedea ca pe piata muncii exista joburi bine platite in domeniul X, insa la noi aceasta previzibilitate lipseste, si mai lipseste si alinierea curriculei cu nevoile din piata muncii.
   – asta nu are nici un sens – gandeste-te la facultatile private, profesorii ar fi platiti doar din banii primiti de la studenti, daca nr studentilor s-ar diminua din cauza dificultatii universitatii profesorii nu ar mai avea de unde primi bani. Acum fiind platiti de la stat indiferent de nr de studenti ce ii impiedica sa puna note pe bune si sa predea pe bune ?
   – pot fi mai bine platiti si in prezent, fonduri sunt suficiente, dar se duc unde nu trebuie, oricum universitatile au si alte surse de finantare decat bugetul de stat
   – ba nu ar disparea ci facultatea de stat s-ar transforma intr-o facultate particulara – s-ar intretine din taxele de scolarizare, fiind ele pe credit sau nu
   – am atins problema in primul punct – exista facultati inutile, ar trebui eliminate, ata se poate face si intr-un sistem subventionat de stat si cred ca ar fi cel mai de efect lucru pentru a stopa migratia creierelor
   – nu stiu pe ce se bazeaza aceasta afirmatie, in prezent la majoritatea universitatilor functioneaza un sistem mixt de finantare – buget si taxa, si studentii se mentin la buget pe baza rezultatelor obtinute, astfel ca studentii dezinteresati sunt pusi sa plateasca taxa. Calitatea absolventilor tine de calitatea programei si de interesul profesorilor/universitatilor de a scoate specialisti si nu oameni cu diploma.
   – acum nu se fac pe bune? Ce inseamna pe bune?

   0
   0
 8. #12 Comentariu nou

  Va salut.O idee buna dar cam populista.Medicii rezidenti sint la mina mogulilor.Pe cind in occident sint platiti cu mii de euro si mai invata si ceva meserie.O zi buna.

  0
  0
  • #13 Comentariu nou

   Buna ziua @dan
   Poți explica de ce este populista ideea? Sau, mai bine, ce înseamnă mai precis populist?
   Mulțumesc 😜

   0
   0
 9. #14 Comentariu nou

  Văd și la tine și la Moise o grămadă de idei foarte bune, dar eu nu (mai) cred în capacitatea guvernanților de a reforma cu succes un lucru in societatea românească. Poate asta e principala problemă a româniei și a exodului (pe care văd că psd a început să o perceapă ca o problema dar vine evident cu soluțiile tâmpite). Revenind: O asemenea soluție ar fi cea mai radicală soluție din românia ultimilor 30 de ani, ori mă înșel? oare cuponiada o fi fost mai radicală? sau renunțarea la stagiul obligatoriu de armată? Nesfârșitele reforme în învățământ, schimbările din sănătate culminate cu mărirea salariilor dar care nu au schimbat mare lucru în sistem… Am crezut la un moment dat când corupția a fost discutată in csat și percepută ca un pericol la adresa securității naționale că uite, se poate schimba ceva, se poate reforma și îmbunătăți ceva. Și uite că s-au găsit metode de a schimba reforma înapoi…

  0
  0
 10. #15 Comentariu nou

  Tot o masura de forta e si asta, mai ales in situatia de acum. In acest moment orice masura de forta va avea acelasi efect negativ asupra romanilor: lehamitea de tara. Pana nu se schimba atitudinea fata de cetatean care sa ii dea speranta ca daca ramane si pune osul o face pentru un viitor mai bun al copilor sai, nu o sa oprim exodul decat prin dictatura.

  0
  0
 11. #16 Comentariu nou

  Da, asa trebuie procedat, cu mentiunea ca ar trebui implementat si un sistem serios de burse pentru cei cu rezultate. Pana la urma inteligenta este poate cea mai importanta resursa a unei tari, nu este normal sa o irosesti din motive financiare. Chiar si trecand la un sistem universitar platit probabil macar 10% din locuri ar trebui sa fie in continuare gratuite.

  Oricum, am ajuns intr-o situatie ingrozitoare daca purtam discutia asta, eu cred in continuare intr-un sistem educational unde multe locuri sunt in continuare gratuite, masurile ar trebui luate in alta parte. Ce facem cu banii economisiti? Cum rezolvam problema? Ii investim in importul de doctori si ingineri din Bangladesh? cum ar functiona treaba asta? :))

  0
  0
 12. #17 Comentariu nou

  Romanii nu au suficient de bine înrădăcinat simtul responsabilității, încât sa fie tratati cu universități gratuite. Fiind gratuite, se merge le modelul: profesorii joaca un rol la limita penibilului (i.e. Sunt conștienți ca “podoaba” din fata lor este tufa de Venetia, insa privesc in alta parte), iar studenții (dotați cu o “miserupime” extrema) navighează haotic printre diverse noțiuni căutând doar hârtia de la final!
  Sunt de-a dreptul uimit de remarcile unora din RO, de genul “dom’le, eu am muncit pe perioada facultăți si uite ca am ajuns bine dupa ce am terminat-o”. Asa inteleg ei sa facă “multi-tasking” :))
  Întregul sistem este bolnav, iar multi dintre cei care ajung studenți, ajung din capul locului la universitate fără o direcție clară (e.g. Merg sa studiez X la Y pentru ca: “ma pasionează domeniul” Si/Sau “pare teribil de interesant” Si/Sau macar “mama și-a dorit sa ma vadă specialist in Z”).
  Anyway, chiar si cu taxa, lucrurile nu vor fi corijate întru totul deoarece aceeasi pleava va preda materii si aceiași aiuriți vor ajunge buluc studenți. Durează mult pana cand sistemul se poate redresa, si este nevoie de mult mai mult decât de o simpla schimbare de sursa de finanțare: trebuie invățată “răspunderea” inca din grădinițe.

  0
  0
  • #18 Comentariu nou

   De acord cu comentariul tau, insa daca taxa nu va rezolva lucrurile cu totul unde ar trebui sa inceapa reformarea invatamantului superior? Eu ma regasesc in grupul studentilor indicati de tine cu “dom’le, eu am muncit pe perioada facultăți si uite ca am ajuns bine dupa ce am terminat-o” sau cel putin asta era atitudinea mea pana de curand. Totusi, ma tem ca acum in 2018 situatia acceasi cu cea din 2005 cand am intrat la facultate – intrebandu-ma daca as face lucrurile diferit acum ma tem ca raspunsul este ‘nu’ caci as avea de ales intre a mi se atrofia creierul pe bancile facultatii pentru ca materia e invechita iar profii se joaca de-a dumnezeu si a munci in timpul facultatii ceea ce intradevar nu e ideal dar mi-ar aduce niste puncte bonus pe CV la absolvire, poate chiar mai importante decat diploma in sine. Am avut norocul sa prind o bursa pentru un master in NL si DE iar astfel sa pot face macar 2 ani scoala superioara pe bune. Cei 5 ani de politehnica in RO au fost buni doar pentru a putea aplica la un master si pentru bursa (diploma de licenta fiind necesara).

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @Dragos: sunt in aceeasi barca, tot de pe bancile politehnicii am plecat in afara să-mi continui studiile si tot prin acelasi gen de rătăcire am trecut cand am împăcat si capra si varza (i.e. Putin job, putina scoala => diploma ok, bani deloc, nopți pierdute, tinerețe risipită, performanta mult încetinită). Consider ca buba este însămânțată la vârste fragede!

   Apropo de materie…nu era învechita, ci mai degrabă era prost predata si foarte prost înțeleasă.

   Pur si simplu, tinerii au crescut cu modele dubioase in cap si s-au îndepărtat de frumusețea cunoașterii, considerând ca pentru a face bani ai nevoie doar de acea diploma (ca asa le-au comunicat alții mai mari).

   De fapt, într-adevăr, acea diploma a asigurat multora acces catre un job, insa ceea ce nu au înțeles a fost limitarea acelui job si faptul ca ar fi putut să-l facă si fără acea diploma, fără sute de nopți pierdute prin cămine jegoase, fără cumpărare de examene si/sau proiecte.

   Ma rog, cum spuneam, mizeria este sădită inca din copilărie printr-o simpla vorba de genul “sa ai serviciu”…o tâmpenie cat casa. Nicidecum aspirații de genul: “vreau sa devin un cercetător de succes care sa găsească o soluție in domeniul x pentru problema y”.

   De fapt, universitățile au devenit producatoare (in masa) de diplome chiar si in afara, despre Romania este inutil sa menționam.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   De acord inca o data cu tot ce ai scris. Singura observatie din partea mea ar mai fi ca inutilitatea diplomelor din afara (produse in masa intradevar) e mult mai scazuta in comparatie cea din Romania. Din toti colegii mei de la master cred ca undeva pe la 80% activam in domeniul de specializare chiar daca nu are neaparat legatura cu dizertatia in sine. De asemenea o treime din cei care au absolvit masterul au mers apoi la doctorat, in conditiile in care la doctorat castigi mai putin decat in industrie >> toti au facut doctoratul pe bune, nu pentru a bifa o diploma in plus sau a fugi de responsabilitati. Dar asta s-ar putea sa difere de la tara la tara (vorbesc in special de Germania, Olanda si UK de unde am feedback direct).

   0
   0
  • Si in afara situatia invatamantului superior e asemanatoare cu cea din Romania, in afara de cateva putine universitati ca Oxford si Cambridge in Anglia sau MIT, Harvard si UCLA din america in rest celelalte produc pe banda rulanta analfabeti functionali cu diploma. Iar problema cred ca e foarte complexa si nu tine doar de profesori, materie sau de sistem de invatamant ci si de ideea, tot mai populara printre tineri, ca diploma universitara e doar o foaie fara nici o valoare si pe de alta parte de parinti care in capitalism devin tot mai ocupati si cu mai putin timp pt a-i indruma pe tineri.

   0
   0
 13. #22 Comentariu nou

  Vaaai de capul meu … de aia n-ati putut termina Politehnica, domnule Petreanu. Cum sa faceti regula din exceptie? 1 din 5 pleaca. Si pentru aia 1 din 5, sa sufere si aia 4. Vai vai, tipic romanesc.

  In plus, in ziua de azi sunt mai multe locuri cu taxa la universitati decat cele gratis. Deci s-ar putea ca o parte din aia 1 din 5 sa isi fi platit studiile.
  Apoi, studiile din Romania nu prea is recunoscute 100% afara.

  Nu toti romanii pleaca de saracie, unii pleaca ca s-au saturat de prostia inconjuratoare.

  0
  0
  • #23 Comentariu nou

   Daca faci invatamantul superior cu plata, o sa plece direct de la 18-19 ani. Sanse sa se mai intoarca astia sunt chiar 0. Asa, mai raman 4 din 5. Exodul o sa se micsoreze daca invatam sa votam.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Cand si-o face statu’ scoli superioare din banii lui si nu din banii parintilor, atunci sa il faca cu taxa.
   Sa vina cu bani de acasa. Altfel, eu nu vreau sa aud ca ceva ce vine de la stat are vreo taxa.
   Nu e destul 45% din salariu + 19% TVA?

   Ce-ar fi ca sambata si duminica sa puna taxa pe DN1 intre Bucuresti si Predeal, taxa de intrare in Comarnic, taxa de iesire din Comarnic, taxa de intrare in Sinaia, etc ?
   Poate asa rezolvam si traficu’ ala infernam de care se plang doar bucurestenii. De parca toata tara e la Bucuresti, restul nu prea exista.

   Sa nu aud de taxe venind servicii de stat.

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   Ciprian, te-ai înfierbântat și nu mai vezi toate aspectele în discuție. Până și Vlad a spus că vom avea bani în plus la buget din nefinanțarea universităților, asta ar putea crește calitatea universităților prin responsabilizarea lor, să se bată și să ofere mai mult pentru a prinde ”clienții”. E cred și modelul multor țări din occident, nu toate, că nu e un subiect pe care să cadă toți de acord. Ideea e că dacă universitatea nu mai e gratis pentru studenți, evident nici finanțarea ei nu mai vine de la stat. Plus că vorbim de o idee, o putem îmbunătăți, gen burse pentru cei talentați, control foarte strict asupra calității (hehe, cu care ministru al învățământului…, Cati?), poate inclusiv un sistem de finanțare gen credit (student loan în UK). Personal nu îmi place sistemul din Anglia (cu învățământ superior pe bani dar cu student loan) pentru că simți cum a devenit o afacere, cum totul e optimizat pentru a avea clienți. Nu știu care ar fi soluția ideală, poate e un subiect unde soluția va veni din open source și învățământ online, acolo unde se poate…

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   Da, m-am aprins. Cand aud de taxe fac bube pentru ca tocmai m-am uitat pe fluturas.

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   @Ciprian
   Se aniversează Unirea, dar este o taxa vamala când treci podul de la Cernavodă în Dobrogea, taxa de pod. De ce pt. acel pod trebuie plătită o taxa ? De nu și când se trece în Transilvania sau Moldova

   0
   0
  • Mmmm, scuzați, dar cred că mă confundați, eu am absolvit Politehnica, sunt „inginer diplomat”. Nu am profesat niciodată ca inginer, e adevărat – cred că a fost mult mai bine pentru națiune așa 🙂 – dar am absolvit.

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   Imi cer scuze atunci.

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   Dupa emisiunea Avocatul Diavolului de azi, 07.12.2018, sunteti de acord sa treceti pe la casierie si sa lasati banii pe care i-a cheltuit statul ca dumneavoastra sa absolviti Politehnica?

   PS. Care e probabilitatea de a castiga la Loto 6/49 pentru cineva care joaca o varianta simpla?
   Nu trebuie sa raspundeti ca v-am auzit luni la Desteptarea. (problema banala de anul 1 la Bazele statisticii la Politehnica). Pariez ca nici nu stiti cum se scrie „combinari de n luate cate k”.

   0
   0
 14. De acord.

  0
  0
 15. #32 Comentariu nou

  Până nu se modifica drastic sistemul sanitar, ideea e ilde neaplicat. A spus cineva mai sus despre rezidenții șomeri, despre a specialiștii șomeri. Ăștia trebuie sa rămână să moară de foame. E cul sa ai n locuri cu plată, sa fie clanuri universitare. Cand nu o sa mai fie așa, s-ar putea incerca.
  Invatamantul era ” gratuit”, dar sala de lectură a caminului nu avea geamuri la ferestre si afara ningea, nu erau scaune, studentii altor specialitati mai „lejere” chefuiau in sesiuni. Atunci trebuie sa plătești chirie pe undeva. Iar doctorii prin miile de ore de garda nesocotite vechime in munca munca dat acestui stat mult mai mult decât facultatea ” gratuita” cu carti cumparate pe banii tai, mancare la fel (la cantina se servea mâncare necomestibila).

  0
  0
 16. #33 Comentariu nou

  Nu mai bine ne gandim cum sa facem tara asta atat de atractiva incat sa vina nemtii sa lucreze la noi? Nu crezi ca e o directie mai sanatoasa? Aaaaa, e greu. Am inteles.

  0
  0
 17. Invatamentul superior romanesc este in proportie de peste 90% un creator de analfabeti functionali. Admiterile sunt de forma – singurul bastion ramas in invatamantul superior ca o norma de aspiratie a fost ASE Bucuresti. De ce – pentru ca era singurul adaptat la realitatea anilor >2000, cu specializari valide in piata muncii, cu cibernetica(baze de date, aplicatii de business), cu economie si finante(ras, ifrs, us gaaap, ias) ai alte cateva care pastrau, la limita e drept, un nivel actual. In ultimii 4-5 ani insa acesta a devenit doar o fabrica de bani – inscrieri cat mai multe- admitere pe baza de examen de bac si media ani liceu – automat toti absolventii de licee indoilnice si de profile umane au invadat ase-ul. Niciodata de la stiinte sociale nu vei intelege o iota de economie, analiza matematica sau cibernetica – decat daca esti un autodidact exigent – cazuri sub 1% din populatie. A devenit o academie de forma – intevievez tineri absolventi si raman cu gura cascata la aberatiile pe care le spun sau la infantilitatea cu care abordeaza situatii.Ca doctorand ASE am analizat paita muncii comparativ cu specializarile facultatilor. Politehnica este intepenita in anii 1980 ca si tehnologie predata studentilor – automatica mai spala rusinea cu matematici grele insa pascal si c++ sunt pentru o nisa foarte mica de specialisti IT. Limbaje de programare noi ca Python, Ruby, framework-uri ca angular si react sunt enigme pentru profesorii tehnici – nu mai vorbim de studenti.La fel ca la Politehnica Bucuresti si Universitatea Bucuresti pregateste licentiati in nimic – o mana de profesori blocati in comunism fac dispense la restante, acorda burse preferentiale rudelor/nepotilor pe criterii netransparente, contestatiile sunt anualte fara justificari.
  IRevenind la tema -nu poti anihila invatamantul superior introducand-ul al cu taxa – asta este o idee ultra conservatoare – extrema – iti vei injumatati cel putin absolventii de studii superioare – arunci tara in evul mediu. Poti impune insa ca absolventii de studii bugetate ori sa munceasca un nr de 6-8 ani in domeniul respectiv ori sa returneze suma cheltuita pe scolarizare fara dobanda, insa doar cu adaugarea cotei de inflatie.Asa poate vom avea absolventi de studii superioare care vor avea minimum de inteligenta pt a se descurca pe doemniul inca re teoretic s-au pregatit.

  0
  0
 18. #35 Comentariu nou

  „Societatea investește în propriul ei viitor prin plata studiilor superioare pe care le urmează unii dintre membrii săi. În schimb, societatea se așteaptă ca acești specialiști să contribuie, cu nivelul lor ridicat de cunoștințe și educație, la funcționarea corectă și la dezvoltarea domeniilor în care s-au pregătit.”

  Toate bune si frumoase insa exista o problema. Ce fac acei specialisti iesiti de pe bancile facultatilor care nu gasesc loc de munca corespunzator pregatirii lor? Sau cum este cazul in diverse institutii publice unde locurile sunt ocupate doar de „cei care trebuie” (adica cei cu pile). Ce ii ramane unui specialist tanar, pregatit, integru dar care nu are pile sau rude care sa ii ofere un loc „caldut” in institutiile publice? Sa ocupe un loc de munca care nu are nici o legatura cu pregatirea lui si mai prost platit sau sa caute oportunitati in alte tari daca in tara lui nu gaseste nimic pe masura pregatirii lui? Daca ai fi, Vlad, in locul unui astfel de absolvent, bine pregatit dar fara pile si fara perspectiva in tara, tu ce ai face? Sa stii ca nimeni nu pleaca de prea mult bine in tara lui, cautand un nivel de trai mai prost.

  0
  0
 19. #36 Comentariu nou

  Eu sunt de acord, dar sa platim toti taxe la salariu minim.

  0
  0
 20. #37 Comentariu nou

  Sunt sigură că o bună parte din dumneavoastră, autor și comentatori, știe deja că există alarmant de multe specializări universitare care, în cursul a două sesiuni de admitere, de vară și de toamnă, abia acoperă locurile bugetate, care sunt deja de două sau trei ori mai puține decât cele cu taxă. Vorba cuiva de mai sus, transformați-le pe toate în locuri cu taxă, și exodul va începe imediat după bacalaureat, luat sau nu.

  0
  0
  • #38 Comentariu nou

   Eu nu cred ca ar fi o problema daca exodul va incepe imediat dupa bacalaureat – nu ar pierde timpul degeaba in tara. Iar posibilul exod nu ar fi in orice caz masiv. Fara resurse financiare nu ar pleca nimeni iar daca un absolvent de liceu dispune de resursele financiare sa poata studia la o universitate mai buna din alta tara de ce nu ai face asta chiar si astazi? Din fostii mei colegi de liceu as estima ca undeva pe la 10-15% dintre noi am plecat la studii imediat dupa bacalaureat si inca vreo 10-15% dupa licenta. Sunt convins ca cei care au plecat dupa licenta ar fi plecat imediat dupa bacalaureat daca ar fi avut suficienti bani sau ar fi prins burse (cum a fost cazul celor dintai).

   0
   0
 21. #39 Comentariu nou

  Daca am fi o economie de piață, da, învățământul superior ar trebui sa fie cu plata, dar cum în realitate suntem o economie de stat, o mare parte, fabrici, teatre, cluburi, tv, tot felul de ,,artisti” care prestează pe banii primariilor, etc, deocamdată învățământul superior poate rămâne,,gratuit”.

  0
  0
 22. #40 Comentariu nou

  Lucrez in strainatate. Am terminat Politehnica, Facultatea de inginerie in limbi straine, calculatoare. Facultatea a fost o bataie de joc, nu m-a pregatit pentru absolut nimic. Tot ce am invatat, am invatat singur sau de la locurile de munca de pe unde am fost (inclusiv in Romania). Problema despre care vorbiti dumneavoastra mi se pare falsa pentru ca asa zisii specialisti nu sunt deloc specialisti. Invatamantul superior romanesc este cel putin „facut praf”. Priviti topurile de universitati realizate independent. Totul este invechit, de la metode de predare, cadre didactice, materii pana la conceptii si etica. Romanii au succes afara pentru ca muncesc din greu pentru ca stiu ca in Romania ii asteapta nimic, zero barat, ciuma rosie. Avem gramezi de absolventi de universitati, de fel de fel de doctori fara nici un fel de relevanta care raman in Romania sau chiar intra si in Guvernul Romaniei. Este o falsa problema ca ne „pleaca creierele”. Pleaca cine vrea si poate, cu sau fara studii superioare.

  0
  0
 23. #41 Comentariu nou

  Bravo! Minunata idee. De ce sa plece absolventi de facultate, cand pot sa plece absolventi de bac? Si inca aia care chiar au invatat? Acum, sincer, cati dintre cei din bula asta a ta si a lui Moise, daca ati avea de ales ati da bani sa invatati la o universitate romaneasca in loc sa va duceti la una dintr-o tara civilizata?

  Oamenii mai pleaca din ro si din alte motive decat banii. Pleaca pentru perspective de dezvoltare, pentru trai normal in sec. XXI etc. Daca tot cautati solutii pentru tinut profesionistii in tara, ce ar fi sa puneti toti umarul la creat o societate inclusiva, in care oamenii sa isi gaseasca locul si sa fie ajutati sa se dezvolte la potentialul lor maxim, in loc sa fie impinsi pe o spirala descendenta? Si asta nu se rezolva prin vot, ca ideea asta aberanta din articol nu a venit de la dragnea sau psd, ci de la un reprezentant al taberei asa-zis bune si luminoase. Asta se rezolva la nivel de atitudine personala fata de orice aspect al vietii de zi cu zi.

  Cat despre un sistem de credite universitare… Ma uit la ce s-a petrecut in ro in ultimii 30 de ani si la ce idei va seduc pe voi si sunt sigur ca ar iesi o catastrofa mai ceva ca in sua. Asta le doriti copiilor vostri?

  0
  0
 24. #42 Comentariu nou

  Sunt cam nervos din pricina unor daravele. Poate nu ar trebui sa scriu, dar o sa o fac. Fara nicio ordine, scriu la gramada. Nu va asteptati la ceva „politically correct”. Nici macar la ceva corect gramatical.

  1. Mi se pare o tampenie. S-au trezit neo-liberalii sa faca economie la buget. Poate ati uitat: utilizam 3% din PIB pentru TOATA educatia in Romania. Cum avem cam 1 student la 6 elevi in preuniversitar (500.000 vs 3 milioane), banuiesc ca nu o sa economisim nici macar 1% din PIB. O suma colosala pentru tara asta, nu-i asa, e absurd sa o bagam in studiile universitare gratuite. Cu banii astia o sa facem spitale si autostrazi si catedrale, fiecaruia dupa nevoi.

  2. Au descoperit unii Nirvana prin care vom tine tinerii in tara: cu biciul creditarii.

  Suma asta fixata va impinge si mai mult pe aia cu cap si dorinta de munca sa o taie si mai repede din tara, pentru ca in Europa studiile universitare sunt in general ieftine sau gratuite. Adica ne facem singur concurenta. Daca din studentii care fac studiile in tara mai ai ceva sperante ca mai raman aici ceva-ceva din ei (se imbarlinga unii cu altii, mai se leaga un aranjament in timpul masteratului/rezidentiatului, gasesc ceva bun de lucru), din aia care fac studiile afara nu mai ai sperante nici de doi bani.

  3. Pe mine ma irita personal asta. Primul lucru pe care il faci pentru tara asta si care conteaza nu e sa platesti taxele. E sa faci copii, sa ii faci sa creasca sanatos, sa invete bine, sa nu fure, sa nu se fereasca de munca si sa isi iubeasca tara. Da, stiu, suna ca dracu ce spun, dar eu asta cred. Si eu asta incerc sa fac.

  Mai mult, stiu clar ca sunt contributor net la bugetul de stat, stiu exact ce bani dau statului si e practic imposibil sa nu fie asa. Daca tin cont si de taxarea indirecta, constat cum statul imi ia o gramada mare din bani. Si, colac peste pupaza, mai sar unii cu „de ce sa platesc eu taxe ca sa faca copiii tai facultatea?”

  Strict financiar, chiar nu ma intereseaza atat de tare. Sunt sanse extrem de mari, cu toate eforturile mele, sa nu mai faca niciun copil de-al meu facultatea in Romania. Dar ma enerveaza ideea. Poate ca unii parinti platesc taxe pentru educatia copiilor lor. S-a gandit cineva la asta? Daca incep sa devina o gramada de chestii „optionale”, poate ar trebui ca si statul roman sa nu mai mulga 50% din banii castigati de orice om care munceste in tara asta. Ori suntem stat minimal, ori nu mai suntem.

  4. Chestia asta cu bagarea platii pentru facultate poate sa fie o piedica destul de solida in calea celor foarte saraci. E stupid sa nu iti educi resursa cea mai valoroasa pentru ca parintii sunt saraci, daca acea resursa e educabila. Calitatea educatiei universitare e alta discutie.

  5. Chestia cu „da ce facem, ca ne pleaca populatia” e o balarie. Nu asa o faci sa stea in tara, punand generatia tanara sa faca credite catre statul roman. Dupa cum spuneam mai sus, cei din vest ii asteapta pe copiii astia cu bratele deschise. Faceti o vizita la targurile de gen, prin care se treiera iar si iar liceele bune de prin orasele mari.

  Poate multi nu ii inteleg pe cei mai tineri: un Neversea sau un Untold fac mai mult pentru cei tineri ca sa ramana in tara decat un milion de poeme patriotice recitate de niste actori bosorogi reciclati cu prilejul centenarului. Nu mai zic de metoda „da banii, flacau, daca faci facultatea in Romania, ca maine poate pleci”. Metodele astea o sa aiba eficienta zero. Daca cineva crede totusi ca asta e calea, putem incerca si chestii mai dure de a „convinge” tanara generatie sa ramana, Ceausescu style.

  Strict personal, cred ca ne-am apucat sa cautam solutii unde nu e cazul. Cei tineri pleaca pentru ca poporul a decis asta in corpore: sa plece.

  Pentru ca nu avem nicio scuza ca dupa 30 de ani de la revolutie ne conduce Dragnea, Tariceanu, Dancila, Iordache, Nicolicea, Daea sau Andrusca. Adica hoti, repetenti, condamnati penali, agramati, oameni cu studii facute la batranete. Si asta avem de 30 de ani, sa nu ne limitam la baietii astia. Nu avem nicio scuza ca suntem la coada aproape a oricarui clasament privind educatia, sanatatea sau infrastructura. Pentru ca toate puterile politice de mai bine de 30 de ani s-au orientat spre cei batrani, nu spre tineri, spre trecut, nu spre viitor. „Sa avem grija de pensionari, ca sunt multi si merg la vot, da-i dracu de tineri si de nevoile lor”. Iar pensionarii au pus si ei botul: s-au vandut pe doi lei, avand apoi mirari prostesti: „da ce de pleaca astia din tara? Ca e asa bine aici! Ia uite, doar ce mi-au marit pensia! Da de ce vorbeste nepotul meu atat de prost limba romana?”

  Si, finalmente, nu avem nicio scuza pentru ca toti oamenii cat de cat mai normali la cap au stat deoparte (me included). De asta am ajuns unde am ajuns.

  Eu o sa fac si ultimul pas, atat cat ma mai duce pe mine capul meu sec: o sa intru in politica la 50 de ani. O sa o incerc si pe asta.

  Dar ceva imi spune ca e inutil. Deja o generatie e pierduta. Si copiii mei sunt parte din generatia asta. Ei sunt in momentul de fata mult mai compatibili cultural cu un adolescent de 16 ani din Olanda decat cu marea majoritate a populatiei adulte din Romania, cu toate eforturile mele de a face ca lucrurile sa stea diferit. Mai mult, ca tot se misca lucrurile din ce in ce mai mult in directia asta: orice miscare populista, nationalista, purtatoare de ie si iubitoare la maxim de daci si catedrale nu face decat sa adanceasca falia asta. Si aici nu mai am ce face. Car apa cu furculita.

  0
  0
  • #43 Comentariu nou

   Aproape tot ce inseamna invatamant si educatie in Romania a fost viciat.
   Din punctul meu de vedere deja „platim” un pret prea mare pentru invatamantul „gratuit”
   Invatamantul ca dealtfel toate serviciile oferite contribuabilului in Romania se inscriu in paradigma conceptului „tara te vrea prost” si trebuie sa platesti taxe pentru ca tara sa te prosteasca pe banii tai.

   Ar fi bine ca in Romania sa se faca intradevar politica.
   Cu siguranta am deveni mai politicosi.

   0
   0
 25. #44 Comentariu nou

  As fi de acord, daca statul si-ar lua complet mana de pe institutiile de invatamant. Ati vedea ca ar creste exponential calitatea acestuia si a absolventilor. Altfel nu ar fi decat, ca si celelalte taxe pe care le platim, bani aruncati in sacul rupt al statului, la mana hotilor politruci.

  0
  0
 26. #45 Comentariu nou

  Votez pentru învățământ cu plata dar cu un amendament – înființarea unei structuri care sa poată acorda credite pentru studii oricărui candidat care are nevoie – și nu e nevoie sa inventam apa calda , ne uitam ce au făcut alții si dacă funcționează Ok copiem și noi – ma gândeam la modelul englezesc care te creditează atâta timp cât ești student iar apoi returnezi împrumutul in condiții decente nu înrobitoare.
  – in acest mod terminam cu influența politicului in sistemul universitar căci banii pt universități nu mai vin de la buget ci vin din taxele plătite de studenți
  – universitățile au interesul sa fie atractive ca sa aibă candidați
  – când plătești ești mult mai responsabil
  – scoli de diplome exista oricum și in modelul actual. Problema este ca doar statul roman considera ca acei absolvenți merita angajați …. deci problema se va rezolva de la sine …. cândva …. sper. Oricum nu plata sau neplata studiilor universitare rezolva aceasta problema

  0
  0
 27. #46 Comentariu nou

  Nu stiu daca sitit, dar creierele se stiu, observa, vad cam din liceu asa. Intr-un sistem normal de invatamant. Sunt unul din creierele care a plecat acum 20 de ani, in anul 3 de studii, medicina. Stiu cu siguranta ca nu as fi ajuns atat de sus in domeniu daca nu plecam. Am plecat ca schimb de experitenta si am ramas. Statul roman mi-a oferit…12 ani de wc in curte, frig in scoala, mers prin paduri cativa km zilnic. si la facultate…camin unde se spalau si tiganii cu o spaga.
  Am terminat facultate, specializare, etc, in alte tari, pe bani lor – da, suntem capabili sa ne finanteze si altii, cand esti bun si ai calitate.
  Am refuzat cetatenia altei tari, pentru ca ar fi fost a 3-a si nu era acceptata, ca sa nu renunt la cea romana. Am incercat, si facem ce putem sa mentinem numele tarii prin profesionalism, cunoasterea mediului, ajutat cazuri de urgente din Ro (cand se putea, ca acu nu se mai poate..) si ma prezint oriunde ca cetatean roman si ca vin din romania. M-as fi intors pe vremea lui Vlad V, si am discutat cu el planuri si vise. S-au spulberat, evident. Stiu ce putem oferi si eu, si alti colegi plecat tarii, insa tara nu iti ofera manusi, aparatura, dezinfectant, demnitate, printre altele. Cand am povestit cu dir institutului de aici ca m-am gandit la intoarcere cand era Vlad la minister, mi-a zis clar…stii ca de aici ai ajutat si ajuti de inifinit mai multe ori tara ta? si asa e.
  am ajuns aici, cu toate ca am inceput scoala in ro, nu datorita!

  0
  0
 28. #47 Comentariu nou

  completare, e ca si cum am tine-o pe Simona sa joace doar in ro, ca doar s-a format la constanta.

  0
  0
 29. #49 Comentariu nou

  Se zice in articol ca in Vest invatamantul superior nu e gratuit
  „dar aș preciza că, unu, nicăieri în Vest, unde educația universitară e pe bani, ”
  Hai sa vedem cateva date despre programele de licenta:
  Austria – gratis (si pentru studentii din tarile UE)
  Finlanda – gratis (si pentru studentii din tarile UE)
  Danemarca – gratis (si pentru studentii din tarile UE), ba chiar studentii (si cei din tari UE) primesc un ajutor de stat (SU), un fel de mini-salariu, in fiecare luna
  Suedia – gratis (si pentru studentii din tarile UE), si in Suedia statul plateste studentilor SU
  Norvegia – gratis (si pentru studentii din tarile UE), statul plateste SU
  Germania – gratis(si pentru studentii din tarile UE). Majoritatea programelor sunt in germana la nivel de licenta, dar la nivel de master sunt mult mai multe programe in engleza
  Franta – mai putin de 200 de euro pe an (adica foarte putin pentru Franta)
  Polonia – gratis (si pentru studentii din tarile UE)
  Grecia – programele de licenta la universitatile de stat sunt gratis (si pentru studentii din tarile UE)
  Slovacia – gratis (pentru slovaci, cred ca studentii straini care nu vor sa studieze in slovaca trebuie sa plateasca)
  Croatia – gratis (si pentru studentii din tarile UE)
  Cehia – gratis (si pentru studentii din tarile UE) pentru programele in limba ceha, taxe suplimentare pentru cele in alte limbi

  Trecand peste tematica neoliberala a articolului, se poate vedea cu ochiul liber ca unul din argumentele din articol – ca educatia universitara e pe bani in Vest – e cel putin pe jumatate fals. E gratis in multe tari cu universitati bune. E gratis si in tari comparabile cu noi (Polonia, Slovacia, Croatia etc.)

  0
  0
 30. #50 Comentariu nou

  Educatia este responsabilitatea intregii societati.
  Intr-o societate normala educatia trebuie sa fie un efort colectiv pentru performanta si imbunatatirea calitatii vietii.
  In Romania parintii ar trebui sa fie platiti pentru a trimite copii la scoala. Sistemul de invatamant este in colaps. Intreaga societate este in convulsii datorita sistemului corupt pervertit orientat catre constrangeri, influente si interese personale de moment. Evaluarile in cea mai mare parte nu au nici cea mai mica legatura cu calitatea actului didactic. Pedagogia este o stiinta pierduta in neantul tranzitiei. Iar din punct de vedere stiintific programa ca si manualele sunt catastrofale. Daca ne referim la invatamantul superior putem spune ca inca mai exista in Romania pentru a fabrica diplome.
  Nu e cazul sa ne mandrim cu educatia din Romania daca nu avem termen de comparatie.
  Deocamdata atat ca sa nu mai vorbim de costurile ascunse ale educatiei datorate faptului ca profesorii „nu se pot limita” la salariile de mizerie pentru care abia fac efortul de a veni la serviciu.
  In concluzie nu prea avem ce sa platim pentru ca deja platim prea scump lipsa educatiei pe care o ofera „gratuit” invatamantul din Romania.

  0
  0
 31. Intre alte sute de comentarii e cam greu sa citesc totul sa vad daca nu cumva s-a mai discutat chestiunea, prin urmare voi comenta strict „la articol”.

  Intr-o tara unde absolentii de studii universitare sunt destul de putini, sa impui si bariere artificiale este stupid. Momentan, exista doua variante pentru (viitorul) student: merge la stat, unde daca invata relativ bine are sansa sa o faca fara costuri (eventual si cu bursa!) — sau merge la privat unde plateste de-i iese pe nas dar si ia examenele mai usor (cu vedere spre „fluierand”).

  Daca adaugam taxe obligatorii si la stat, chiar de-ar fi minimale, singurul efect va fi explozia de studenti la privat. Si sigur c-am putea propune masuri paleative gen „controale la privati” pentru a combate coruptia, dar n-am incredere in autoritatile romane sa se tina de o asa treaba suficient cat sa starpeasca raul.

  Pe scurt, rezultatul final ar fi doar o scadere generala de competenta la nivelul absolventilor. Eventual cuplata cu o stopare a „exodului”, fiind ei prea prosti ca sa fie angajabili in vest. Or, mersi, dar sa ramanem pe cap cu o asa pleava chiar nu-mi doresc. Ce-ar fi sa facem tara respirabila pentru cei care vor sa plece?

  0
  0
 32. #52 Comentariu nou

  In timpul emiusiunii Avocatul Diavolului ai spus ca vrei sa implementezi acest sistem pentru ca foarte multi absolventi pleaca.

  Intrebarea mea este: sa zicem ca absolventii de la facultatile din Romania nu pleaca, ai mai considera ca este o problema cu modul in care se plateste facultatea in momentul de fata? ai mai dori sa implementezi acelasi sistem?

  0
  0
 33. #53 Comentariu nou

  Vlad, de obicei rezonam la idei, nu de data asta. A lega faptul ca „tinerii pleaca” de „taxele noastre” e un „trumpism”: hai sa facem un zid sa nu ne mai fure mexicanii job-urile. Daca vrem ca talentele sa nu plece trebuie sa le oferim motive valide sa nu o faca, iar aici noi picam mizerabil. Lasand la o parte societatile extrem capitaliste si universitatile de top, in statele socialiste (si noi suntem unul) educatia gratuita e baza viitoarei generatii, sufletul viitoarei societati. Ar trebui sa investim masiv in ea, sa ne focusam pe promovarea valorilor reale, exemplificarea modelelor de succes catre restul tinerilor.
  Piata muncii (in privat) filtreaza foarte bine profesionistii (sau viitorii profesionisti in cazul celor la inceput de cariera). Reforma in invatamant (universitaer sau pre) consider ca trebuie facuta nu pornind de la taxare, ci de la:
  -alinierea facultatilor/nr de locuri la necesitatea pietei muncii din RO
  -reformarea materiilor/materialelor/modelelor de studiu
  -cooptarea beneficiarilor (entitatile ce beneficiaza de pregatirea studentilor) in programa de studiu/internship-uri
  -oferirea de consiliere reala a viitorilor studenti
  -oferirea de optiuni valide profesionale in afara universitatilor (scoli de meserii)
  -cresterea salariilor profesorilor universitari concomitent cu o evaluare continua a lor (inclusiv de catre studenti)
  -organizarea de cursuri „in campul muncii” pentru profesori (se pot gasi metode de deduceri fiscale pentru companiile care sunt dispuse la astfel de intiative)
  -crearea unui „grup de lucru” care sa analizeze (copieze, traduca, adapteze) metodele si programele de invatamant de succes (din tara, din exterior)
  -consultarea marilor (si micilor) angajatori referitor la problemele intampinate in recrutare
  -nu in ultimul rand, oferirea unor programe (chiar exclusiv online, unde se poate) de reconversie profesionala (indiferent de varsta)
  In opinia mea, efectul taxarii invatamantuliu de stat ar fi o degradare a acestuie. Ca student capabil sa platesc o educatie de stat in Romania, de ce as face-o cand am optiunea sa o fac in restul Europei? Educatia primita acolo este direct corelata cu cerintele pietei muncii, materialele din 2018 nu 1980, nu mai mentionam respectul fata de student, networking-ul, companiile implicate in recrutare direct din universitati.
  Nu trebuie „pedepsiti” studentii care pleaca ci trebuie stimulate entitatile care le ofera alternative reale, bine platite, in tara. In momentul de fata asistam la o schimbare dramatica a modului de lucru, multe din job-uri se vor putea efectua remote, barierele sunt din ce in ce mai mult mentale. Romania poate si trebuie sa beneficieze de acest val, avem multe atuuri pe care nu le valorificam.
  Inca ceva: noi nu avem in programa educationala o educatie civica reala (sa-i spunem o mica educatie de patriotism/nationalism), poate ar trebui sa o consideram.

  0
  0