Guvernul PSD se pregătește să ne buzunărească (din nou)

Îl mai țineți minte pe Kaa, șarpele cu ochi multicolori ce-ncerca să-l hipnotizeze cu-n cântecel pe Mowgli, copilul junglei? De scena aia-mi amintesc când îi aud pe miniștrii PSD vorbindu-ne despre avantajele Pilonului 1 de pensii – cu unele diferențe: evident, noi nu suntem copiii junglei, ci fiii ploii, iar doamnele și domnii miniștri sunt credibili ca un sobor de preoți ce predică smerenia din limuzine.

Planul Guvernului este să facă opțională contribuția cetățenilor la Pilonul 2, în sensul în care vor trebui să solicite expres acest lucru – altfel, statul va păstra banii pentru sistemul public de pensii (Pilonul 1, adică).

O șmecherie ieftină, care ne va costa mult.

Ministrul Finanțelor, Orlando “Discotecarul” Teodorovici, a dat cu lapte și miere pe ecran, la Digi 24. Potrivit Hotnews, el a argumentat că este „normal” ca oamenii să poată „opta în piață pentru cât mai multe variante”, adaugând că dorim să „creăm concurență în zona de pensii, noi ca stat”, astfel încât „omul să poată să aleagă”.

Deci așa:

via GIPHY

Păi, dacă venim la normalitate, hai să dăm oamenilor posibilitatea de a opta, liber, între Pilonul 1 sau Pilonul 2, nu?

Adică, să aleg eu, contribuabilul, cui vreau să dau spre administrare banii mei de pensie: statului sau fondurilor private.

La fel, contribuția pentru sănătate: obligatorie, dar liberă.

“Omul să poată să aleagă”, cum zice dl. Teodorovici.

Pentru că aceasta ar fi alegerea adevărată, nu panglicăreala scoasă pe guri de miniștrii PSD, cât să abată atenția contribuabilului de la buzunăreală.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Atunci vom solicita. Mai bine sa ii sparga ING decat PSD. Unde este ghiseul expres?

    Thumb up 5
  2. Adica Pilonul 1 e opt-out iar Pilonul 2 e opt-in? Asta i-a citit pe Thaler si Sunstein? Haha, n-a inteles nimic.

    Pe o nota mai serioasa: puteau face opt-out la dobatia de organe. Tarile care au trecut la acest sistem au sarit de la 20% la 80%+ rata de inscriere. Iar Lucanii nostri ar ramane fara piata. Sau cum zici tu: contributie de sanatate obligatorie, dar la o retea de Case organizate ca ONG, toate private. Asa e, cred, in Germania.

    Noi cum le putem da lor opt-out definitiv?

    Thumb up 6