Haideţi să spunem lumii ceva din povestea noastră!

romania_0504_©_lumpan

Dispare un mod de viaţă: transhumanţa. Românii (şi nu doar românii, fireşte, dar noi parcă mai mult ca alţii, pentru că alţii n-au Mioriţa) au trecut istoria cu acest fel de a trăi. Acum, prezentul nu mai suportă acest flux şi reflux sezonier de oameni şi animale. În drumul migraţiei sunt oraşe, reţele de transport, terenuri private, garduri şi paznici. Împotriva transhumanţei însăşi s-au aşezat globalizarea şi abundenţa; nu va supravieţui, nu are cum. Nu e motiv nici de jale, nici de bucurie, dar e un moment istoric ce merită şi care trebuie contemplat – şi documentat, pentru posteritate şi ca să ne înţelegem mai bine originile.

Asta face fotograful Dragoş Lumpan, care a documentat transhumanţa în 6 ţări, timp de 5 ani. Cum? S-a alăturat, pur şi simplu, ciobanilor care migrau cu turmele de oi. A mers cu ei, pe jos, luni la rând, a dormit şi a trăit la fel ca ei, sub cerul liber, indiferent de anotimp, de condiţiile meteo, de locurile în care ajunseseră. O documentare exhaustivă a sfârşitului transhumanţei: 5 ani de cercetare, 6 ţări studiate, 45.000 de km parcurşi, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat şi 100 de ore înregistrări audio despre dispariţia acestui mod de viaţă milenar. „În 2007, în România mai mergeau în transhumanță aproximativ 30 de familii de ciobani față de cele câteva mii care mergeau în urmă cu un secol. În 2007 am inceput să fotografiez o familie de ciobani din România, care de generaţii mergea la drum. În 2008 acesti ciobani au renunţat la drum, la transhumanţă”, spune fotograful.

Dragoş Lumpan, pe care l-am cunoscut acum câţiva ani în călătoria din Iran, face acum un film documentar despre transhumanţă. „Ultima transhumanţă, un documentar antropologic de 90 de minute, montat din cele aproximativ 100 de ore de material filmat in cele 6 tari ale proiectului”. Filmul ar urma să fie gata în toamna acestui an; va fi apoi înscris la festivaluri internaţionale şi distribuit. Cu o condiţie: să strângă şi ultimii bănuţi necesari pentru producţie.

„Ultima transhumanţă” mai are nevoie de doar câteva mii de lei pentru a deveni realitate. Bugetul întreg e de 100.000 de euro, dar cea mai mare parte a finanţării a fost deja asigurată, fie de diferite instituţii (ICR, AFCN, GAV, Urban Spaces), fie din economiile lui Dragoş. Dar, pentru ultima parte a finanţării, e nevoie de sprijinul nostru – sponsorii au dat ce au avut de dat, Dragoş a dat tot ce putea da.

Iată pledoaria video a lui Dragoş Lumpan: vorbe puţine şi cuminţi, imagini senzaţionale, 1 minut şi 48 de secunde de avanpremieră a ceea ce ar putea fi un film unic:

Banii se strâng prin platforma de crowdfunding Creştem Idei. Pentru orice donaţie primeşti câte ceva în schimb – numele tău pe genericul filmului, invitaţii la premieră, fotografii semnate, albumul foto, filmul în sine, mă rog, sunt diverse categorii de donaţie, începând cu 30 de lei, şi la fiecare sunt anumite recompense. Eu am ales una dintre donaţiile de mijloc.

03_©_Lumpan_RO

Haideţi să-l ajutăm pe Dragoş Lumpan şi, împreună, să spunem lumii întregi povestea ultimei transhumanţe. Merităm să avem un asemenea film şi, peste ani, când el va fi redifuzat a nu ştiu câta oară de vreun canal tv ca argument pentru valorile României, vom putea spune: „şi eu am participat la apariţia acestui film!”

Click aici pentru pagina proiectului de pe Creştem Idei, unde putem dona pentru „Ultima Transhumanţă”. Acolo sunt toate detaliile.

Mulţumesc frumos.

Articol din categoria: ACTUALITATE

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. Vlad: îți mulțumesc frumos!
  Și scuză-mă că te-am năucit cu prea multe date, ani, kilometrii & ore.
  Acum situația lor este cam așa: 8 ani de studiu transhumant, 45.000 de kilometri, 100.000 de fotografii, 120 de ore de înregistrări audio și 100 de ore de material filmat.
  Și eu mă mai încurc în ele.. Dacă ar fi mai puține mi-ar fi mult mai ușor să termin filmul!

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  incercati sa afle si becali de acest proiect.

  0
  0
 3. #4 Comentariu nou

  Multumesc pentru articol si pentru link, asemenea proiecte trebuie
  promovate mai des. Felicitari lui Dragos Lumpan si abia astept sa vad
  filmul

  0
  0