Health Hackhathon la București: viitorul asistenței medicale este digital

Am fost nu demult la un eveniment încurajator pentru viitorul nostru: primul hackathon pe teme de sănătate din Europa Centrală și de Sud-Est, undeva în centrul Bucureștiului, într-un spațiu până la urmă neîncăpător pentru toți cei care au venit să propună idei de aplicații, servicii digitale, produse și platforme pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. Vorba unuia dintre organizatori: mai devreme sau mai târziu, toți ajungem pacienți, așa că e bine să ne preocupăm de viitorul asistenței medicale.

Lorena McNaughtan, director iCEE.health: “Se petrece o democratizare a medicinei, deoarece oricine are acum acces la echipamente digitale care pot monitoriza sănătatea. După cum a spus Steve Jobs, cele mai mari descoperiri ale acestui secol vor fi la intersecția dintre tehnologie și biologie.”

Un hackhaton este, înainte de orice, o manifestare de energie creatoare folosită pentru găsirea de soluții la probleme despre care nici nu știi, uneori, că există.

Înainte de începutul propriu-zis al competiției, am stat de vorbă cu cei mai mulți dintre membrii echipelor participante. I-am rugat să-mi spună ce idei vor să pună în practică și ce vor încerca să programeze. Am alcătuit o colecție (incompletă):

 • Un sistem de avertizare locală, prin notificări și/sau sms, în cazul în care e nevoie de donații de sânge la un anumit spital. Practic, donatorii aflați în apropierea spitalului respectiv sunt chemați să doneze, ca să nu se mai ajungă la apelurile disperate, la nivel național, abia când e criză de sânge.
 • O aplicație de identificare video a ustensilelor folosite la o intervenție chirurgicală, care să și monitorizeze numărul acestora, astfel încât să fie eliminat riscul de a uita vreo pensă sau altceva în pacientul deschis.
 • Un program de realitate virtuală care ajută copiii cu dificultăți de vedere să-și îmbunătățească acuitatea și câmpul vizual prin joc.
Alex Talnaci, 13 ani, cel mai tânăr programator de la Health Hackaton, de altfel însoțit de unul dintre părinții săi, a venit cu 3 proiecte: o aplicație de programare la medic, o aplicație de căutare și identificare a specializărilor din spitalele bucureștene, o aplicație de alarmare a familiei și serviciilor de urgență prin monitorizarea semnelor vitale ale purtătorului unei brățări inteligente.
 • Un soi de Uber pentru pacienții care au nevoie de consultații și vor să intre în contact cu medici.
 • O aplicație de evaluare termografică a riscului de cancer mamar.
 • O aplicație verificată medical de monitorizare și verificare a etapelor de creștere ale copilului, care permite notificarea medicului pediatru în caz de abateri.
 • Reminder pentru tratament (ore, cantități de pastile, zile etc) pentru pacienți, dar și pentru persoanele apropiate care ar putea monitoriza tratamentul.
 • O aplicație de scanare a etichetelor alimentelor din magazine, care afișează lizibil toate componentele, aditivii și ingredientele unui produs, la care adaugă recomandări de sănătate; aplicație folosește algoritmi de machine learning pentru a-și alcătui și extinde baza de date.
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: “Un studiu al Economist Intelligence Unit arată că, în anii care urmează, domeniul sănătății are cel mai mare potențial de a fi schimbat în bine de noile tehnologii”.

Una peste alta, au fost 21 de echipe, formate din 100 de participanți, care au lucrat simultan sâmbătă și duminică, 24/24, la 21 de proiecte. Câștigătorii competiției – 3 proiecte – vor primi finanțări în valoare totală de 15.000 dolari din partea companiei Johnson&Johnson Romania pentru a-și dezvolta aplicațiile. Pe parcursul următoarelor luni, Smart Everything Everywhere va asigura mentoratul și va urmări implementarea cu succes a proiectelor.

Christian Rodseth, Managing Director Janssen, Administrator Johnson&Johnson România: “Câștigătorii acestui Health Hackhathon suntem, de fapt, fiecare dintre noi; impactul proiectelor este impresionant, deoarece oferă beneficii concrete în îmbunătățirea vieților pacienților si în eficientizarea performanțelor sistemului de sănătate.”

Cele 3 echipe câștigătoare sunt:

Sanguinity – o aplicație pentru gestionarea eficientă a bazei de donatori de sânge;

Echipa Sanguinity: “Ideea a pornit din interiorul echipei de la nenumăratele situaţii de urgenţă legate de lipsa donatorilor de sânge. Cu ajutorul acestei aplicaţii, centrele de donare vor putea optimiza bazele de date cu donatori, care sunt deja înregistraţi, şi fluxul acestora. Prin intermediul notificărilor transmise de aplicaţie, donatorii vor avea posibilitatea să se prezinte la centre într-un interval orar care este potrivit disponibilităţii lor.”

Baby Steps – aplicație complexă ce explică etapele de dezvoltare din viaţa copilului şi oferă ghidare cu privire la vizitele la medic și calendarul de vaccinare;

Echipa Baby Steps: “Prin acest proiect am dorit să venim în întâmpinarea tuturor părinţilor, care sunt în căutarea de sfaturi şi informaţii specializate, din surse avizate, care să le permită monitorizarea etapelor de dezvoltare şi a controalelor medicale periodice necesare copiilor.”

MedNet – o aplicație unică de protecţie a datelor private ale pacienţilor.

Echipa MedNet: “Aplicaţia MedNet are la bază tehnologia Blockchain şi răspunde nevoii de protecţie a datelor private ale pacienţilor, în contextul intrării în vigoare a unui nou set de reglementări europene în 2018. Proiectul nostru are la bază doi ani de documentare pentru înţelegerea tehnologiei şi pentru identificarea celei mai bune aplicabilităţi la sistemul medical din România”

Avem, deci, motive de optimism: tinerii (dacă nu fug toți).

…a consemnat al dv. reporter, Vlad Petreanu :)

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Aplicatie de scanare etichete magazine-inutila atata vreme cat legea le permite sa nu scrie chimicalele sub 1(conservanti,coloranti,etc).
  Aplicatie de numarat instrumentar-buna dar mai necesara una de numarat campuri moi deoarece instrumentar uitat in pacient 1la 10milioane interventii,pansament/compresa-1la 1milion.
  Aplicatie de descoperit termografic cancerul-s-a facut deja.S-astabilit ca impactul economic este nul fiind necesare analize suplimentare
  Aplicatie necesar sange-buna,dar de unde daca numarul donatorilor e in scadere?!
  Necesar-aplicatie explicare coduri urgenta si coroborarea cu timpiii de asteptare la upu.
  -aplicatie amintire de spalare pe maini a fiecarui vizitator in spital, afiecarui pacient policlinica dupa de foloseste toaleta publica.

  Thumb up 0
  • Citisem acum cateva luni despre un sistem de scanare (cu coduri de bare) al instrumentelor si faselor pe care americanii il incearca intr-un lant de spitale.
   Problema la asta si la ceva videorecunoastere eate acuitatea si viteza verificarii. Cand esti sub presiunea timpului la final de operatie nu ai timp sa refaci scanarea sau sa stai sa reidentifice softul o pensa ca fiind kocher sau roberts sau spencer wells sau gwillam sau altceva similar-dar-nu-la-fel.
   In 2, o verificare pentru instrumentele pentru o operatie majora (cateva tavi de 50-60 instrumente) dureaza cam 5 minute. Nu cred ca un sistem electronic poate reusi asta cu tehnologia actuala.
   Problema e ca si asa tot apar instrumente lasate in pacienti – de aici incercarea asta de mecanizare. Nu stiu daca asta e solutia cea mai buna.

   Apropo, in uk se tine o evidenta destul de buna a cazurilor de obiecte lasate in pacienti postop. Intr-adevar, instrumente sunt lasate f. Rar, iar fase mai putin rar. Dar statisticile sunt mai rele decat “1 la 1 milion” la fase SI problema ar fi ca sunt lasate multe alte porcarii care sunt extrem de greu de contorizat. Mici bucatele de plastic, guidewires, lame, ace si altele. Multe sunt numarate in mod normal (count in, count out) – si tot raman in pacient.
   Eniuei, la 10,12 milioane de operatii, ei raporteaza 107 obiecte straine retinute postop. 18 fase (cam 2 la 1 milion) si 33 fase lasate in vagin. Dar numerele sunt un pic inselatoare, pentru ca ei numara ca “operatie” si anumite proceduri care nu necesita vreo incizie si la care nu se folosesc instrumente sau fase – gen cardioversie, endoscopii sub sedatie si altele. Care cred ca sunt destul de multe din totalul ala.
   Adica da, si campurile moi sunt o problema, dar si multe componente mici si usor de pierdut sunt o problema.
   Date:
   https://improvement.nhs.uk/resources/never-events-data/
   http://www.nhsconfed.org/resources/key-statistics-on-the-nhs

   Thumb up 0
 2. Pentru cei din domeniu, evenimentele gazduite de TechHub n-ar trebui ignorate. Saptamanal, acolo se petrec mai multe actiuni din care fiecare isi poate alege ceva de interes. Macar in intarirea comunitatii.

  Chiar daca nu a fost un adevarat heckathon, ci mai mult un concurs de idei, cu care participantii au venit “de acasa”, tot e laudabil.

  Mai mult decat cei 5000E castigati ca pre-seed (asta s-ar traduce, ca ceva inainte de o prima investitie), conteaza expunerea in fata unor potentiali investitori adevarati si oportunitatile de mentorat (o consultanta in dezvoltarea start-up-urilor) care de obicei costa destul (motiv pentru care, cei mai multi, o ocolesc).

  Thumb up 0
 3. Foarte tare ideea. Felicitari organizatorilor

  Thumb up 0