Când am întrebat recent pe pagina mea de Facebook „ce beneficii extrasalariale primiți de la angajatori”, m-așteptam să obțin doar o enumerare a celor obișnuite – sau ce credeam eu că-s beneficii obișnuite: mașină de serviciu cu carburant, ceva abonament medical, acces la sala de fitness. Dar din cele peste o sută de răspunsuri lăsate a rezultat, pe lângă acestea, o varietate extraordinară a modurilor în care angajatorii se străduiesc să-și țină angajați mulțumiți, ceea ce mi se pare că-i o dovadă de maturizare a pieței muncii în țara noastră.
Pe lista bonusurilor apar, printre multe altele, și acestea (toate gratis, evident):
– catering acasă pentru cei care lucrează de acasă
– psiholog, acces la aplicații de meditație și relaxare
– reduceri pentru educația suplimentară a copiilor
– concediu sabatic
– subvenționarea ochelarilor de vedere
– mașină pentru concediu, separat de mașina uzuală de serivciu
– zile suplimentare de concediu
– masaj, fizioterapie, acupunctură
– abonament pentru lectură șamd
Iar mai mulți cititori au menționat două modalități de acordare a unor bonusuri despre care eu nu știam:
1. Aplicații prin care angajații se pot premia între ei – adică patronul stabilește o sumă lunară pentru bonusare iar angajații o împart, practic, ei, pe baza recomandărilor pe care și le fac reciproc. Părerea mea e că merge în companii ceva mai mari, că într-un compartiment cu mai puțin de 12 persoane s-ar transforma imediat în C.A.R. 🙂
2. Decontarea lunară a unei anumite sume pe care angajatul o poate folosi ca să-și plătească el bonusurile pe care și le dorește – abonament medical, pensie privată, vouchere de vacanță etc.
Dar dacă acestea sunt beneficii care ies în evidență prin raritatea lor – sau un anume grad de exclusivism – e și unul care apare constant, fie printre cele pe care comentatorii le primesc deja, fie în lista celor pe care și le-ar dori: abonamentul medical, adică plasa de siguranță în domeniul sănătății de care avem cu toții nevoie.
Nici eu n-am nicio ezitare: pe primul loc în clasamentul personal al beneficiilor extrasalariale pe care le apreciez cel mai mult este tot abonamentul medical, și cu cât mai extins, cu atât mai bine.
Sigur, în România plătim obligatoriu asigurări de sănătate și avem acces gratuit la sistemul medical de stat, doar că această teorie mi se pare că devine din ce în ce mai greu de pus în practică. De aceea apreciez angajatorii care înțeleg că sănătatea propriu-zisă a angajaților reprezintă o componentă semnificativă a sănătății economice a companiei respective și care oferă în pachetul contractual abonamente medicale extinse, eventual cu asigurări private de sănătate incluse.
O precizare (despre care am mai scris): abonamentul medical e diferit de asigurarea privată de sănătate, iar cele două sunt complementare; rolul abonamentului medical este să susțină prevenția, deoarece e mai simplu să previi decât să tratezi; asigurarea privată de sănătate acoperă cheltuielile medicale în cazuri de îmbolnăvire, accident etc la stat sau într-o rețeaua privată.
Unele rețele de sănătate oferă abonamente medicale extinse, care includ beneficii integrate.
Companiile care aleg acest abonament complet de sănătate ca beneficiu extra-salarial pentru angajați (și familiile acestora) le oferă acestora:
Servicii medicale de diagnostic și tratament în aproape 700 de unități medicale proprii și partenere, la nivel național – info, aici.
Asigurare de sănătate de grup NNCare, lansată în parteneriat cu NN Asigurări de Viață, care acoperă cheltuieli de până la 250.000 de lei pe an, în funcție de problema de sănătate, și se diferenţiază prin beneficiile pentru afecțiuni grave și prin serviciul de tip a doua opinie medicală, care oferă acces la peste 500 de medici din 90 de centre medicale de renume din străinătate – detalii, aici.
Servicii de wellness în sălile de fitness SWEAT Concept, unde MedLife a devenit acționar majoritar vara trecută – explicații, aici.
Servicii de sănătate orală în cele 18 clinici DENT ESTET din țară, cu plan de prevenție, prin consultații de specialitate, reduceri semnificative pentru profilaxie și imagistică dentară și un plan de intervenție în caz de urgență medicală – amănunte, aici.
Angajatorii responsabili sunt atenți la confortul angajaților lor. În mod firesc, angajații apreciază și caută companiile în care simt că sunt valorizați, ascultați, înțeleși, iar angajatorii care le arată că se preocupă de starea lor de bine au o șansă în plus să-i rețină, în beneficiul companiei.
9 comentarii Adaugă comentariu
Depinde mult de industrie, de dimensiunile companiei, de nivelul de “sănătate” a ecosistemului respectiv, de poziția angajatului și de caracteristicile societății din statul respectiv.
Îmi pare că-n România s-au “standardizat” aceste beneficii, încât, cel puțin la multinaționale, angajatul are pretenția de a primi implicit niște lucruri.
Inteleg ca e un advertorial. Totusi, ai incercat in ultima vreme serviciile integrate Medlife pe baza de abonament? Primesti programare la sfantul asteapta, ai max 20.minute de consultatie indiferent de problema, fara optiunea reala de a alege orice medic, asistente putine etc. Vorbesc de noi clinici si dotari, insa nici clinicile, nici dotarile nu fac singure treaba. Sunt intr-o perioada de achizitii agresive si reduceri de costuri, insa toate in detrimentul calitatii serviciilor. Fac acest comentariu pentru ca il admir pe jurnalistul Vlad Petreanu si ii asociez imaginea cu servicii de calitate.
Știu de problema cu programările. E reală și nu e numai la ei. Cred că vine mai ales din obiceiul înrădăcinat la noi, de a merge la medic abia când e (aproape) o urgență. Asta pune presiune pe sistem. Cred și că abonamentul trebuie folosit mai ales pentru prevenție, cu analize și investigații periodice, stabilite din timp.
Despre restul problemelor pe care mi le semnalezi nu știu, dar nu zic că n-or fi adevărate.
Cred ca ceea ce vrea sa evidentieze Pbdmcmfc este faptul ca pentru servicii cu abonament esti programat la sfantul asteapta, dar daca nu esti abonat si urmeaza sa platesti „cu banul jos” fix acelasi serviciu, te programeaza imediat. Incercat de mine la RM: sunat, spus frumos ca sunt abonat (ma credeam special :))), programare peste o luna. Inchis, sunat de pe alt numar, cerut acelasi lucru: programare in doua zile. Simt ca e o practica, nu e ceva singular.
De acord cu preventia – nu te deranjeaza ca te programezi peste 2 saptamani.
Ce faci totusi cand ai probleme de sanatate si aici intervine faptul ca nu poti accesa rapid servicile medicale/ si te duci cu gandul ca „or sa ajunga si cei de laprivat ca la stat?”
Mie imi pare ca sectorul privat, chiar si asa exploziv cum s-a dezvoltat in ultimii 10 ani, nu face fata cererii „si mai explozive” din partea romanilor
Ar trebui sa înțeleagă și majoritatea romanilor,ca atunci când faci prevenție,te programezi din timp. Identifici o eventuala problema de sănătate și continui sa te programezi din timp la specialitățile indicate de medicul respectiv. Parte din concetățeni se duc la medic atunci când au o durere, asta nu este prevenție.
Abonamentele medicale de sănătate nu acoperă urgentele medicale,sunt de prevenție și atât.
Ar fi interesant ca acele persoane care spunea nu găsesc programare decât peste 2 săptămâni,sa încerce sa acceseze serviciile medicale private din alte tari,tar plecare le tot dam exemple pozitive, vot avea o mare surpriza. A, am uitat sa spun, sunt mult mai scumpe în aceste tari.
Succes!
De fapt nu e din motiv de aglomerație, e din motiv financiar. Cei care plătesc consultația au prioritate la programări. Abonații, mai încolo..
Din pacate, in ultima vreme, retelele de clinici private actioneaza ca un cartel. Cum puncta Cipper mai sus: daca esti abonat, reprezinti un venit sigur pentru ei si isi permit sa te lase la coada listei de prioritati. Daca platesti, consultatia ca si cum nu ai fi abonat, accesezi serviciile intr-un timp rezonabil. Altfel, am cazuri in familie de programare la peste 30 zile. Asta in mai multe retele, de-a lungul anilor (Medlife, Regina Maria, Medicover)
Preventia e ceva care incepem – greu – sa invatam. Iar sistemul (fie privat, fie de stat) nu e pregatit sa accepte.