Mazăre la pușcărie: a meritat așteptarea

Radu Mazare este escortat la iesire din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Bucuresti dupa sedinta in care a fost confirmat mandatul sau de arestare, marti, 21 mai 2019. Inquam Photos / George Calin

În 2002, ziarul pe care-l conduceam a început să ancheteze afacerile unui grup infracțional din Constanța, coordonat de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky. Ziarul a publicat de-a lungul anului zeci de articole privind afacerile penale organizate de cei trei. Pentru fiecare dintre ele am fost dați în judecată și târâți prin tribunale, într-o tentativă evidentă de intimidare și hărțuire, cu scopul de a ne opri.

Dintru început, răspunsul infractorilor a fost de o brutalitate îngrozitoare. Iată ce scriam în Jurnalul Național, pe 18 ianuarie 2002:

Ieri la amiază, redacția Jurnalului de Constanţa a fost evacuată în mod samavolnic.

Oamenii de pază ai primarului Radu Mazăre au intrat peste cei 15 ziariști și tehnicieni ai ziarului, informându-i sec că trebuie să plece. Angajaţii redacției n-au primit multe alte explicații. Ei au fost apucați de gulere, îmbrânciți pe scări, în fine, scoşi din sediu în şuturi, aşa cum, probabil, în urmă cu mai bine de jumătate de secol, gărzile roşii „eliberau” la rândul lor alte redacţii rebele. (…) Un echipaj de poliţie, chemat la faţa locului de redactori, a fost uşuit disprețuitor de lacheii primarului. (Vlad Petreanu/Un golan cu nervi/18 ianuarie 2002)

În afară de evacuarea fără drept a redacției locale, mafia lui Mazăre a interzis și difuzarea ziarului în oraș:

Reporterii Jurnalului Naţional au primit ameninţări cu moartea, iar difuzarea ziarului a fost blocată, fie prin abandonarea tirajului de către firma de distribuție asociată primarului, fie prin cumpărarea în vrac a exemplarelor care au mai ajuns în Constanța prin intermediul altor reţele. (Vlad Petreanu/Un golan cu nervi/18 ianuarie 2002)

Mazăre a tras flegme, la propriu, a înjurat și a bruscat reporterii care îi adresau întrebări despre afacerile lui. Cam asta era atmosfera:

L-am văzut pe acest greţos personaj la un post de televiziune, aruncând cu scuipat spre camerele de luat vederi, spunând însă, la furie, şi adevărul: „Normal că m-am ţinut de afaceri după ce-am ajuns la Primărie, ce, doar nu era să stau pe-un salariu de doar paişpe milioane!”, și, câteva minute mai tărziu: „o să-mi aprob şi în continuare, ca primar, toate afacerile mele, și ce-i cu asta?”

Cu o lună inainte, ricanase către un reporter al ziarului nostru, bruscat de bodyguarzii săi: „Mă piş pe ce scrie presa! Facem pariu că n-o să scrieţi nimic?” (Vlad Petreanu/Un golan cu nervi/18 ianuarie 2002)

Încă o dată, pasajele de mai sus descriu fapte petrecute cu adevărat. Omul chiar a scuipat spre camere, într-un „talk-show”, chiar a spus ziariștilor că se pișă pe ce scrie presa, că e intangibil.

Dacă atitudinile astea vi se par astăzi inimaginabile, să știți că ele pot reveni foarte repede. De fapt, mi se pare că au început deja.

Finalul editorialului meu din 2002 îi era adresat direct lui Mazăre:

Ei bine, dom’ primar, mai ia un şpriţ, dacă nimereşti borcanul, să ai rezerve. Dar să nu te miri, data viitoare când te vei îndrepta spre Penitenciarul Poarta Albă, că ți-s pantalonii uzi, şi sâ nu te smiorcăi când vei auzi hohote de râs în jur. De matale vor râde, înainte de a te uita. (Vlad Petreanu/Un golan cu nervi/18 ianuarie 2002)

Dom’ primar, au trecut 17 ani. Aud că te-ai dat la propriu cu curul de pământ pe aeroportul din Paris, că ai răcnit și-ai jelit cu muci când ai înțeles că de data asta nu mai scapi, că negreșit bagi bulău, infractorule.

A meritat așteptarea.

Nu știu dacă Mazăre va ajunge la Poarta Albă, că la condamnarea lui de 9 ani va fi dus într-un penitenciar cu grad de siguranță mai mare – probabil va fi Rahova sau ceva p-acolo – dar cred că pot spune că am avut dreptate.

Din pușcărie, Mazăre va trimite cu siguranță, periodic, tot soiul de „scrisori deschise” în care va mai încerca să păcălească o dată proștii că-i doar o victimă. Zecile d eanchete de presă și numeroasele lui dosare penale, condamnările care au început să vină spun mai bine care-i adevărul.

Cine pune botul la vrăjeala unei asemenea lichele își merită soarta de sclav.

Articol din categoria: REVOLTĂ

34 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Eu sper să stea la țuhaus măcar vreo 5 revelioane

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Felicitări Vlad pentru curajul de atunci. Imi amintesc perfect acei ani, si iti trebuia mult curaj sa te iei la trântă cu “sistemul”. Totul era controlat in stil mafiot, si toti “oamenii de afaceri” erau in cumetrie cu ceva “reprezentanți ai statului”.

  Sa speram ca infractorul isi va ispăși cat mai mult din acea pedeapsa. Mai mult, presa ar trebui sa nu uite de el dupa ce va ieși “curat ca lacrima” din închisoare.

  Deși o utopie in Romania, mi-ar plăcea sa aud ca ii va fi confiscata toată averea si isi va câștiga existența pentru tot restul zilelor dintr-un job normal. Aceasta chiar ar fi pedeapsa suprema pentru astfel de lichele.

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Nu e niciun dubiu ca omu asta e definitiv un golan, si la rang de specie n-ar fi o problema, sunt destule jigodii ca el.
  Cum a reusit individul sa se desfasoare ani buni foarte putin stingherit de „autoritati” dar nici de concetatenii lui (pacaliti ca niste copii cu cateva abtibilduri lucioase de cateva milioane de euro in timp ce pagubea statul si orasul si pe alegatori, in acelasi timp, cu sute de milioane de euro) asta , da, e o mare problema care spune mult despre discernamantul alegatorului roman si , ca urmare, despre statul mulat pe dorinta acestuia de a-i fi sclav.

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Felicitari pentru curaj. E foarte bun articolul pentru cei care vor sa verse o lacrima pentru infractor.
  Vremurile alea erau sumbre. Era vremea PNA-ului, o mizerie de institutie care dadea NUP la 90% din cazuri. Dar nici asa nu le-a convenit. O decizie a CCR, în urmă sesizării făcute de un grup de parlamentari PSD şi PRM, PNA i s-a luat dreptul de a mai ancheta parlamentari.
  Multi am uitat toate astea – memorie electorala de caras.
  Condamnarea lui Nastase cred ca a fost punctul de cotitura.
  Urmatorul a fost inlaturarea lui LCK si infiintarea SS.
  27 mai – Previziuni ceva? Sa fie alt punct de cotitura?

  0
  0
  • #5 Comentariu nou

   E bine cand astfel de lucruri se intampla in sfarsit, dupa atata asteptare, chiar daca satisfactia nu mai cea de la momentul condamnarii lui Nastase. Ciudata cariera a parcurs individul asta, de la ziaristul luptator anticoruptie cu credite la Bancorex, condamnat la inchisoare cu executare pentru calomnie si gratiat de Iliescu, pana la tartorul incontestabil al coruptiei din Constanta. Nu cred ca provoaca lacrimi nici macar in PSD, s-ar putea sa starneasca chiar zambete de satisfactie si pe acolo. S-au schimbat cateva garnituri politice si cred ca prin felul lui de a fi a reusit sa calce cativa colegi pe coada.
   Este probabil semnul sfarsitul epocii coruptiei rocambolesti. Punctul de cotitura cred ca a fost trecut zilele trecute cand PSD a dat startul la contractele de anvergura cu chinezii. Daca nu cumva chiar din februrie, cand au pornit campania de promovare a acestor proiecte cu atata succes, prin intermediul baronasului Mandachi. Cred ca se trece deja la cu totul alt nivel al tepei, fata de care toata coruptia de pana acum va parea o mica ciupeala. Cu China in spate controland toate resursele strtegice ale tarii, pe noii mandarini ai PSD ii asteapta un viitor de aur. Oare cat de relevante ne vor mai parea europarlamentarele astea, referendumul si extradarea lui Mazare peste 3 ani?

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Cu China in spate controland toate resursele strtegice ale tarii, pe noii mandarini ai PSD ii asteapta un viitor de aur

   Hmmm… sper din tot sufletul că n-ai dreptate, deși experiența ultimilor ani nu-mi dă motive de nădejde. Iar țările care au ascultat cântecul de sirenă al Chinei și au apelat la banii ei numai bine n-au ajuns…

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   De aceea PSD trebuie să fie redus la suma infractorilor care îl conduc.
   Acesta este și mesajul privitor la înghețarea/excluderea PSD-ALDE din grupurile europene.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   S-ar putea sa fie putin cam tardiv si inutil oricum. PSD are resurse sa ofere înlocuitori care sa ii puna in umbra chiar si pe Dragnea si Viorica. In privința acestui partid nu am avut niciodată îndoieli, poate oricand sa ofere ceva mai rau decat inainte.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   In privința excluderii PSD/ALDE din grupurile lor europene, mare fas, ce sa zic! I-au cocolosit fără jenă de fiecare dată când USL le-a cerut ajutorul, au venit sa le faca campanie, iar acum, când PSD nu mai are nevoie de ele si se îndreaptă spre alte zari pentru sprijin si protectie se gandesc si ele sa înghețe reletiile.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @ventidius
   Ai dreptate!
   Resursa malignă a PSD pare inepuizabilă, dar izolarea tumorii poate aduce vindecarea restului.
   Esența chestiunii cu care ne confruntăm este că acest partid a intrat de facto în ilegalitate de la înființare sa, motiv pentru care dosarul revoluției nu se poate finaliza, iar din 2016 ne pune în fața modificării stării de jure a statului pentru a păstra aparența legalității PSD.
   Eliminarea din familiile europene a coaliției PSD-ALDE este un pas premergător intrării în disoluție a acestor partide și a ruperii lor de ”păpușarii” care de 30 ani ne conduc spre ”tenebrele” unui stat mafiot.

   0
   0
 5. #11 Comentariu nou

  Cata satisfactie! Ma bucura faptul ca Justitia a reusit in acest caz izolat sa aduca un infractor cu botul pe labe.
  Din cei 9 ani va face probabil 3,5 si va fi eliberat pt buna purtare si scrierea memoriilor in 5 volume. Poate face o intelegere cu procurorii sa mai toarne pe unul/altul si isi mai reduce din pedeapsa. Ulterior este bine ca nu va mai accede intr-o functie publica de conducere (cu conditia ca referendumul sa treaca).
  Ideal ar fi (cum a scris un user mai sus), costurile adiacente aducerii sale in tara sa fie suportate din propriul buzunar. De asemenea prejudiciile produse, sa fie monetizate de catre Fisc dupa ce au fost identificate bunurile mobile/imobile + conturi ale acestui individ.

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Sa scrieti si despre Dragnea, vad ca aveti mana buna! 👍😀

  0
  0
 7. #15 Comentariu nou

  Sper sa il aduca la Tulcea cum se preconizeaza ca sa ii pot arata muie cand il voi vedea printre gratii la geam

  0
  0
 8. #16 Comentariu nou

  Vlad – foarte bun articolul. Am si eu un sentiment de satisfactie ca, in sfarsit!, s-a facut dreptate si mai intra si cate un rechin din asta mare la inchisoare. Am evoluat mult in ultimii 15-20 de ani, dar totusi ….

  … nu pot sa nu remarc, pe poza cu ziarul din acea perioada: Ministrul Invatamantului tot dna Andronescu era. Asta spune ceva, si nu prea bine, de cat de mult a „evoluat” educatia in Romania … din pacate!

  0
  0
 9. #19 Comentariu nou

  Nu ti se pare interesant cum PSD naste infractori pentru care mai apoi se bate sa-i scoata basma curata? Doar asa o scurta enumerare: Bivolaru (ala cu BRD-ul), Nastase, Mitrea, Hrebenciuc, Nicusor Constantinescu, Mazare, Adam (ala cu padurile), Severin, etc.
  Pentru toti cei de mai sus, PSD s-a batut sa-i scape, in diverse forme. Si acum tin minte cum tot PSD-ul era pe scarile procuraturii sa-l scape pe Bivolaru, cu Nastase in frunte. Ca dupa aceea sa aflam ca Nastase a cumparat terenul din Strada Muzeul Zambaccian cu USD 11k, care teren fusese al lui Bivolare (cu una-doua tranzactii inaite de a-l cumpara Nastase). Bombonel in loc sa se planga ca a fost „persecutat” mai bine ar da temenele ca a scapat usor. Cati dintre noi isi iau apartament de 300+mp in strada Zambaccian, cu USD 11k?

  0
  0
 10. #20 Comentariu nou

  Văd satisfacție bucurie și chiar exuberanță în rândul comentatorilor de pe blog.
  Să încercăm un exercițiu de imaginație…
  1. Mai intâi să ne imaginăm bucuria și exuberanța rețelelor create de clanul Mazăre care acum își câștigă o independență relativă.
  2. Apoi să ne imaginăm bucuria și exuberanța rețelelor paralele concurente.
  3. Pe o poziție importantă se găsesc cei anihilați, abuzați sau defavorizați în mod direct și brutal așa cum cum ne informează articolul lui Vlad
  4. Abia în ultimul rând găsim speranța noastră că lucrurile vor intra în normalitatea în care simplificarea și aplicarea normelor să facă lucrurile mai accesibile și mai civilizate.
  După 17 ani de ”domnie” este mai firesc să credem că ciclul de ”mărire” și decădere își urmează cursul natural în ciuda speranțelor noastre de intrare în normalitate.
  Astfel ”exemplul Mazăre” poate avea o mai mare relevanță în contextul intereselor și rivalităților create în ”lumea lui Dragnea”.

  0
  0
  • #21 Comentariu nou

   Ha??

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   @Morrissey
   Pe scurt cu dedicație și fără argumente…
   Similar cu ce a pățit Adrian Năstase, decăderea lui ”Ramses de Constanța” este deocamdată un trofeu câștigat de cei care doresc să îi ia locul.

   0
   0
 11. #23 Comentariu nou

  Mazare ca Mazare dar vedeti circul si atmosfera din tv pe subiect. Unii baga imagini lacrimogene de sentiment cu fi-su cu semne cu apa cu intrebari de genul l-au lasat la pipi vorbeau frumos cu el l-au bruscat ceva si de-astea, altii au desfacut sampania, altii ca de ce s-au grabit ca au fost toate actele n-o fi fost un abuz? Cine e in spate? Cine a comandat ca Basescu nu mai e LCK nu mai e…au nevoie de un nou inamic. Iar Birchall e a lor deci nu merge desi s-a miscat prea repede 😀 Suspect de repede. Si mai e o intrebare care orice ar fi facut Mazare ramane: CAB ii da 4 cu suspendare si prejudiciu 0 iar ICCJ ii da 9 ani cu executare si milioane prejudiciu. Cineva ori n-a citit ca lumea dosarele ori a primit niste mesaje. Oricum nu face 9 ani desi prietenii il plang cu 9. Si in afara de anii astia mai conteaza si recuperarea prejudiciului.

  0
  0
  • #24 Comentariu nou

   Pai hai sa-ti explic cine au fost judecatorii de la CAB. Ma rog, doi dintre ei, de restul nu am auzit.
   Lia Savonea si Stan Mustata.

   De aia a luat cu suspendare, ca „manaca si gura lor”.
   Niste javre imputite Savoniera si Muistata …

   0
   0
 12. #25 Comentariu nou

  Pai cam asa:

  „Dar filmul s-a rupt pentru Radu Mazăre în aprilie 2014, atunci când a fost reținut prima dată de procurorii DNA. Ulterior, a stat în arest preventiv, treabă care nu i-a priit deloc. Surse din arest povesteau la vremea aia că primarul era atât de îngrozit de ideea de a fi ținut captiv și de condițiile din arest încât făcea exerciții fizice și fuma aproape continuu, la geam, fapt care îi deranja teribil pe colegii lui de celulă, pentru că aerul devenea irespirabil, și că adesea se certau din cauza asta.

  Nu e de mirare că, atunci când și-a dat seama că judecătorii de la ÎCCJ nu vor gusta tergiversările avocaților lui, așa cum timp de 9 ani le-au gustat Lia Savonea și colegii ei de la Curtea de Apel București, și că faptele din dosarul ”Retrocedărilor” nu se vor prescrie, Radu Mazăre a șters-o din țară. Nu a fugit, pentru că un complet de judecători l-a lăsat să părăsească țara. Dar nu s-a mai întors atunci când legea i-a cerut asta.”

  Alegatorii, pe de o parte, da, sunt vinovati. Dar si statul, pe de alta parte, 9 ani cu dosarele lui frecati degeaba de „Lia Savonea și colegii ei de la Curtea de Apel București”

  Tot articolul e aici:
  https://www.info-sud-est.ro/bine-ati-revenit-acasa-domnule-primar-daca-malgasii-nu-va-vor-noi-va-vrem-la-intoarcerea-lui-radu-mazare-in-romania/

  P.S. Felicitari domnului Petreanu pentru activitatea din perioada aia. Pentru cei mai tineri: era o perioada mult mai toxica si mai complicata decat perioada de astazi. Pe atunci era de neconceput pentru putere sa fie atacata din afara (ziaristi, opozitie, procurori) si se comportau in consecinta la orice contestare, cat de mica, mult mai dur decat acum.

  0
  0
  • #26 Comentariu nou

   Completare: Incercam un raspuns la o intrebare de mai sus: „Cum a reusit individul sa se desfasoare ani buni foarte putin stingherit de “autoritati” dar nici de concetatenii lui” , dar postarea mea nu a ajuns unde intentionam eu.

   0
   0
 13. #27 Comentariu nou

  Fratilor, daca vreti sa nu se intample din nou episoadele povestite de Vlad, mergeti la vot, convingeti si pe altii. Eu am convins doi fosti colegi care n-au votat de multi ani sa mearga si am sabotat psdul din interior lundu-mi parintii in vizita in afara tarii. Nu va uitati la sondaje, mergeti va rog si votati.

  0
  0
  • #28 Comentariu nou

   Chestia cu părinții nu vă face cinste. Ar fi fost frumos/normal să-i convingeți că pesedeul nu trebuie votat. Nu aveți cu ce să vă lăudați 🙁

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   @vax-albina
   Ați încercat/reușit vreodată să convingeți pe cineva?
   Oferta unei vacanțe în afara țării este mult mai instructiv-terapeutică decât discuțile cu ”contaminații”.

   0
   0
 14. #30 Comentariu nou

  Sa inteleg ca distinsul primar,de profesie marinar si mai apoi mare jurnalist ,obstructiona dreptul la opinie si functionarea unui ziar mai rau ca in epoca de aur?Sa nu uitam ca el a fost independent pana cand a pus cosul pe el PSD-ul!Si asta pentru ca era amenintat !de psd! Felicitari domnule Petreanu,nu ar fi trebuit sa suferiti daca democratia capitalista ar fi functionat !

  0
  0
 15. #32 Comentariu nou

  SORRY OFF TOPIC

  aparut pe blog-ul lui moise.ro un link:
  https://votdiaspora.ro/#/home

  Foarte utila aplicatia. Eu ma gandeam sa merg 120km pana in stuttgart. Noroc ca am deschis site-ul si am vazut ca am 2 sectii de votare la doar 30-45km.

  Spread the word & link!!!!!

  @Vlad: sorry!

  0
  0
 16. #33 Comentariu nou

  Un Screlozat care se credea gansterul Constantei..Prapaditul dracului. Să stea măcar 5 ani.si conturile golite..Și să o aducă si pe fufa aia blondă..Și mulți alții…CONSTANȚA încă mai trebue curățată de paraziții..Unde este Cățelul ala mare care îl dresa pe mazăre ce sa facă..este undeva in P.S.D ?? Său unde.. România este plină de ordinar hoții care sunt la putere, începînd de la primari pînă sus la guvern care nu fură bani cotribuabilor..Și intimidează publicul prin strategii Criminale organizate contra umanității și a Statului Român sa ne facă să saracim.

  0
  0
 17. #34 Comentariu nou

  o dedicație în loc de bun venit, permiteți:

  0
  0