Secretele Bitdefender: investiții mari în R&D, valorizarea talentului

M-a-ntrebat un coleg de redacție, zilele trecute, dacă merită BOX-ul de la Bitdefender (link), că știe că-l am, și așa mi-am dat seama că a trecut deja un an de când l-am instalat și l-am lăsat să-și facă treaba, adică să filtreze traficul de net din casă și să blocheze amenințările.

Acum, trebuie să recunosc că am fost mai degrabă sceptic la început: ce atacuri, domnule? Ce țintă sunt eu? Am observat însă repede că această interpretare calitativă a valorii rețelei mele n-are nicio semnificație: în imensa lor majoritate, boții care cutreieră, neobosiți, internetul, nu încearcă să preia controlul dispozitivelor conectate pentru cine le deține, ci pur și simplu pentru că fiecare dintre acestea are un IP, care poate fi folosit apoi la o sumedenie de acțiuni. Oricum ar fi, cu siguranță nu vrei să-ți lași dispozitivele conectate din casă controlate de dark web.

BOX-ul Bitdefender a început să dea notificări de blocare a unor atacuri imediat ce l-am conectat și a continuat să facă asta zi și noapte, 12 luni la rând – de cele mai multe ori a fost vorba de câteva avertizări pe săptămână, însă uneori și de câteva pe zi.

Puteți vedea în imaginea din dreapta cum arată panoul de notificări din aplicația Bitdefender cu diverse amenințări blocate de BOX – fiecare dintre ele poate fi accesată pentru detalii suplimentare.

Cu asta, iată și răspunsul la întrebarea prietenului din redacție: da, BOX-ul de la Bitdefender merită, pentru că pur și simplu nu știi care sunt amenințările momentului când intri pe internet, așa că ai nevoie de o soluție specializată de cybersecuritate, iar Bitdefender o oferă probabil pe cea mai bună și eficientă de pe piață.

Aplicația Bitdefender vine și cu o hartă globală a cyberatacurilor în timp real. Hipnotic.
Bitdefender este azi nu doar cea mai valoroasă companie de tehnologie din România, ci și un brand cu impact global, care are clienți în 150 de țări; o treime din soluțiile de cybersecuritate de pe piață folosesc azi cel puțin o tehnologie Bitdefender; 7% din locuitorii planetei au încredere direct sau indirect, prin companiile unde lucrează, în tehnologiile Bitdefender.

Cum s-a ajuns atât de sus? Talent, viziune, desigur, dar și sume foarte mari investite an de an în cercetare și dezvoltare. Între 2014-2017, de pildă, compania a investit 89 de milioane de euro în R&D. În plus, compania încurajează angajații să inoveze permanent și să-și testeze ideile, oricât de nebunești ar putea părea – de pildă, oamenii de la Bitdefender pot aloca până la 20% din timpul pe care-l petrec la birou ca să dezvolte idei out-of-the-box, cu potențial revoluționar.

Un alt secret bineștiut al companiei este că încearcă să stea mereu aproape de mediul universitar, nu doar la nivel de principiu, ci și în sens propriu-zis: recent, sediul central al Bitdefender s-a mutat în Grozăvești, adică în inima campusului Politehnicii.

De asemenea, în februarie anul acesta Bitdefender a deschis un nou birou, la Târgu Mureș – al patrulea sediu local, după cele din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. De ce la Târgu Mureș? “Pentru că am vrut să fim aproape de studenții de la facultățile tehnice de aici, unde credem că putem găsi tineri talentați”, mi-a spus coordonatorul echipei de aici, Alex Trifan.

Alex, care este, oficial, Software Engineering Manager pentru Bitdefender BOX și pentru platforma software pentru securitate IoT, ți-ar putea vorbi ore-n șir despre cum a început să schimbe lumea deja Internetul Lucrurilor și despre cum muncesc oamenii de la Bitdefender s-o facă mai sigură și mai simplu de folosit.

Echipa de la Târgu Mureș, de pildă, lucrează acum pentru adaptarea tehnologiilor Bitdefender la dispozitivele instalate de furnizorii de internet în casele oamenilor. Acestea au limitări și nevoi aparte – de pildă, au nevoie de protecție împotriva atacurilor de tip DDOS, dar, în același timp, trebuie să raporteze furnizorului când clientul a devenit parte dintr-un atac DDOS.

Tot la Târgu Mureș, noua echipă Bitdefender încearcă să înțeleagă cum pot fi dezvoltate soluții de protejare a dispozitivelor IoT care se conectează la rețeaua de internet prin protocoale non-standard (bluetooth, de pildă). “În acest domeniu, în care sunt enorm de multe vulnerabilități, noi facem cercetare pură” – spune Alex.

În ultimii trei ani, Bitdefender a înregistrat 48 de brevete pentru tehnologiile-pilon, adică mai mult de o treime din cele recunoscute până în prezent. Alte 230 de brevete sunt în curs de examinare. 10% din total sunt în domeniul inteligenței artificiale și al machine-learning.

Bitdefender BOX este dezvoltat integral în România și produs la Satu Mare. Interesant că el a fost lansat mai întâi în SUA, pentru că, după cum explică Alex Trifan, “am avut nevoie de o piață mare pentru testarea funcționalităților sale”.

Despre siguranța gadgeturilor conectate puteți citi mai multe pe site-ul Bitdefender BOX.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Sunt foarte multumit de ei dar nu stiu de ce nu implementeaza Dual Factor Authentication. Suntem in 2019, nu in 1999.
    Contul din central.bitdefender.com e expus unui atac banal de password spraying dupa orice leak major de adrese de mail.
    Consecintele sunt dezastruoase pentru cine si-a configurat antifurul pe deviceuri in panoul Central Bitdefender.

    Thumb up 0