Unboxing the Bitdefender BOX

Îți place intimitatea propriei tale locuințe? Te simți confortabil acasă, relaxat în spațiul tău personal, îți place să te destinzi în mediul tău controlat, sigur, protector?

Normal că da. Vine din programarea noastră genetică, să ne facem viziuni în care să ne adăpostim de pericole. Intimitatea bârlogului e pre-condiție pentru starea de fericire. Dar intimitatea devine rapid o marfă rară. Evident, într-o lume în care informația înseamnă putere, informația despre altul înseamnă putere asupra lui.

Până nu demult, obțineai intimitatea când încuiai ușa și trăgeai draperiile. Not anymore.

Următoarele au, toate, ceva în comun: televizoare smart, termostate, camere web, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat conectate la internet, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare și, evident, smartfonuri, laptopuri, tablete, PC-uri.

Mai întâi, toate ne fac viața mai confortabilă și sunt din ce în ce mai răspândite.

Apoi, IP-uri.

Ca să-și facă treaba pentru care au fost concepute, toate aceste dispozitive se leagă la Internet prin puncte de acces. Faptul că sunt numite “dispozitive inteligente” este mai degrabă o exagerare. Softurile după care operează sunt, uneori, rudimentare din punctul de vedere al securității și, în cele mai multe cazuri, nu mai sunt actualizate niciodată după vânzarea obiectului respectiv. De aceea, atacarea informatică a acestor dispozitive și preluarea controlului asupra lor nu e chiar o raritate – e ca atunci când un răufăcător descuie ușa și deschide ferestrele casei tale, doar că de la distanță.

Ce urmăresc atacurile de acest gen? De obicei, furt de date personale, spargerea parolelor, subtilizarea datelor bancare, fraude online prin atacuri de tip phishing, preluarea controlului asupra dispozitivelor smart ca să fie folosite în atacuri DDoS sau pur și simplu spionaj (citeam recent o analiză privind felul în care apariția și dezvoltarea Internetului Lucrurilor transformă și ușurează acțiunile serviciilor secrete din toată lumea).

Începem să conștientizăm aceste riscuri. Circa 46% dintre români se declară îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, arată un studiu realizat în 2017 în mediul urban de iSense Solutions, la comanda Bitdefender.

“Dispozitivele smart colectează cantități enorme de date, de la localizare, obiceiuri, stil de viață și comportament, până la pasiuni, credințe, stare de sănătate sau preferințe politice, iar în condițiile în care un răufăcător poate pune mâna pe acestea, temerile utilizatorilor români sunt îndreptățite”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică în cadrul Bitdefender.

Pentru majoritatea dintre noi, care nu ne pricepem să ne configurăm singuri arhitectura unui sistem de apărare informatică (pentru mine cu siguranță), răspunsul este să folosim o soluție de securitate oferită de o companie specializată, cu reputație și palmares.

Enter Bitdefender BOX, primul produs hardware al Bitdefender, un dispozitiv construit să protejeze de amenințări informatice dispozitivele inteligente din locuință, care folosește, desigur, soluțiile antivirus și antimalware, multipremiate, ale Bitdefender.

Ce face, efectiv, Bitdefender BOX? Practic, filtrează traficul de net, blochează toate adresele URL nesigure sau periculoase, scanează, identifică și evidențiază în mod continuu punctele slabe ale rețelei în materie de securitate, identifică și blochează tentativele de exploatare a vulnerabilităților dispozitivelor din rețea.

Și funcționează, vă spun, pe verificatelea – pentru că am primit un Bitdefender BOX de instalat, acasă, și urmăresc de aproape o săptămână, cu ajutorul aplicației Bitdefender Central, ce găsește și cum reacționează. Sincer, am fost surprins să observ cât de multe tentative de rerutare malware apar într-o zi de browsing uzual pe net, pe site-uri altfel legitime.

Instalarea BOX-ului e asistată de aplicația Bitdefender Central (sunt coduri QR pe cutie pentru descărcare) și cuprinde doar câțiva pași: alimentarea dispozitivului, bootarea lui, legarea telefonului la rețeaua BOX-ului, conectarea la modem și router și configurarea rețelei.

O notă pentru aceia dintre voi care sunteți abonați RCS/RDS și vreți să luați Bitdefender BOX. RCS/RDS configurează modemul pe care ți-l instalează în casă cu un singur port LAN activ (sau cel puțin la mine așa a fost), ceea ce a însemnat că a trebuit să înseriez Bitdefender BOX între modem și router ca să îl pot folosi; oricum, aceasta este una dintre modalitățile de configurare descrise de aplicație, deci nu e nicio problemă dacă știi de ce porturile LAN libere din modem nu funcționează. Nu știu cum e la alte companii furnizoare de internet.

Oricum, dacă-ți prinzi urechile, poți apela la serviciul gratuit de asistență și te descurcă oamenii :)

După ce l-am activat, Bitdefender BOX a început imediat să filtreze traficul de net, scanând dispozitivele intrate în rețea și notificându-mă pentru fiecare (există și un modul . Nu am sesizat nicio scădere a vitezei de net – ba chiar, dimpotrivă, acum mi se pare că merge chiar mai bine, deși nu-mi dau seama cum, că inginerește rezultă că ar trebui să mai consume ceva date de pe țeavă.

Mai jos, capturi de ecran din aplicația Bitdefender Central, cu unele dintre notificările primite.

Încă un lucru: după câte știți, Bitdefender este o companie românească de notorietate mondială, una dintre cele mai bune din domeniul cybersecurity, iar Bitdefender BOX, a doua generație, este produs într-o fabrică din România, la Satu Mare. Nu știu dacă asta ar trebui să influențeze vreo decizie, dar eu mă simt bine să văd un obiect românesc atât de bine construit și care face atât de bine ce trebuie să facă.

Imagine din fabrica de la Satu Mare unde este produs Bitdefender BOX.

Îl găsiți de cumpărat exclusiv la eMAG, luna asta, la prețul promoțional de 799,99 lei, după care va fi comercializat și direct de Bitdefender și de alți parteneri autorizați. După primul an de utilizare, abonamentul anual costă 299,99 lei.

În fine, ca să nu fie nimeni dezamăgit: Bitdefender BOX nu face o mulțime de lucruri. Iată un video explicativ:

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. “……Vine din programarea noastră genetică, să ne facem VIZUINI în care …….. “

    Thumb up 0
  2. Daca tot ce stii despre calculatoare e sa le pornesti/opresti, box-ul asta e bun.
    Altfel, exista solutii software mai puternice si gratuite.

    Dar na, fiti patrioti.

    Thumb up 0