Minunata nouă lume*

Am întrebat pe pagina mea de Facebook dacă cititorii or să meargă la vot duminica viitoare sau nu. Un sondaj fără absolut nicio relevanță sociologică, dar perfect definitoriu pentru lumea în care trăim.

98% din bula mea – zeci de mii de oameni! – merge la vot, “sigur-sigur”:

Realitatea? Deși îmi doresc să mă înșel, cred că voi avea din nou dreptate: prezența reală nu va atinge în niciun caz 40% și, mai degrabă, abia dacă va depăși 30-33%.

Bine am venit în Noua Lume, guvernată de big data și algoritmi de învățare automată, o lume a prieteniilor virtuale nesfârșite, ținute fără efort, fără consistență și fără sacrificii, în care toți “simțim la fel, gândim la fel”, dar în bule complet separate.

Scenariile SF ne înspăimântă cu o Inteligență Artificială scăpată de sub control, care își creează de capul ei Singularitatea și nimicește apoi rasa umană într-un holókauston global, închinat noului Zeu al Siliciului.

Doar că sfârșitul ar putea fi mai degrabă hedonistic, nu violent. Arsurile noastre vor fi la stomac, de la prea multă îmbuibare, nu de la aruncătoare robotizate de flăcări. Ne vom pierde cunoștința molatec, uciși de plictis, nu violent, în cine știe ce luptă eroică, fără sorți de izbândă.

Inteligența artificială de azi, pe cât de rudimentară e prin comparație cu așteptările de la ea, ne cunoaște deja mai bine decât ne vom putea cunoaște noi înșine vreodată. Dacă homo sapiens încă n-a găsit răspunsul la întrebarea ce-l macină încă de la începutul conștiinței de sine, Facebook și Google și toți ceilalți algoritmi au aflat: ce vrem noi, de fapt, este să ni se dea dreptate, vrem să ni se confirme, vrem să nu ne batem capul. Vrem să fim iubiți, chiar dacă steril, de anonimi.

Din 10 like-uri, un scroll scârbit și 3 share-uri rapide, Facebook știe tot ce apreciez, ce susțin și ce nu suport, și-mi construiește lumea chiar așa cum vreau eu, nu?

Mie și altor câteva zeci de mii de prieteni.

De aceea, noi, în bula noastră în care avem mereu dreptate unii cu alții, mergem la vot fără nicio îndoială, știm fără greș cine-i bun și cine-i rău, pentru că avem, doar noi, acest dar supranatural de a identifica precis binele și răul, spre deosebire de imbecilii din bula cealaltă, în care totul e exact pe dos, Doamne ferește.

Noroc cu blogul, că aici algoritmii Facebook nu acționează și mai avem ocazia să ne confruntăm și cu opinii contrare. Sigur, sunt greșite, dar nimeni nu-i perfect ;)

__________________________

*) “Minunata lume nouă” este un roman distopic al lui Aldous Huxley, în care totalitarismul este asigurat prin dominația fericirii, nu a terorii.

41 comentarii Adaugă comentariu

 1. big data e un subiect/domeniu fascinant. va schimba mult lucrurile in viitor. sanatatea e un sector in care big data vor aduce schimbari majore…..

  Thumb up 0
  • Nu prea vad de ce. Baze de date mai mari capabile să stocheze o cantite enormă de gunoi informatic fără nici o utilitate. Oare mosii care adună gunoaie în casă ar fi la fel de entuziaști dacă le-am oferi un depozit imens în care sa adune si mai mult gunoi? Probabil ca da si le-ar fi la fel de util. Cel mai probabil Big data nu înseamnă decât Big shit.

   Thumb up 0
  • In momentul in cand ti-ai deschis un cont pe o retea sociala, ai o adresa de e-mail , etc ai intrat in Big Data.

   Thumb up 0
  • Binenteles, iar Big Data poate sa colecteze toate pozele cu catei si toate comentariile inepte despre nimic pe care le postez, toate miile de sms pe care le trimit la toti din lista in fiecare an. Eu zic ca Big Data asta s-a cam scos.

   Thumb up 0
 2. hmm… daca traiesti in Romania si scrii despre asa ceva ai doua variante:
  – sa pleci
  – sa te implici

  Thumb up 1
 3. Astept ziua in care BigData va putea decide pentru un individ care a petrecut prea mult timp urmarind A3, sharuind prea mult citate de Osho pe fundal cu trandafiri sclipitori si like-uind pe facebook postarii stupide de pe la pesedei sau comentand un “Dam doamne sanatate mai departe ka sa fie totu bine” la Icoana Maicii Domnului de Censtohovo – Częstochowa Făcătoare de Minuni ca e timpul sa nu mai aiba acces la asemenea lucruri si sa ii livrezze doar reclame la informatie de cultura generala, blocand genul anterior mentionat:))

  Thumb up 4
 4. “One believes things because one has been conditioned to believe them.”

  Thumb up 0
 5. Aici ii importanat cine a votat(pentru algoritmi de ML: garbage in garbage out).

  Thumb up 1
 6. Problema e cu…BULA ta : nu ai în ea …ce TREBE ! :))… (massa pesede, cea cu autocarele)… Oricum, demult n-a mai fost așa o…agitație pentru participarea la vot. Deci…să sperăm.

  Thumb up 0
 7. La cati am mai ramas in tara, aia 33% sunt lejer cel putin 55%

  Thumb up 1
 8. Să recunoaștem, așa suntem majoritatea românilor, zmei in fata oglinzii și iepuri pregătiți de fugă când situația ar cere să luăm atitudine in fata abuzurilor.
  Uite, ce s-a intamplat astăzi la Topoloveni, un abuz al pezde si al unei instituții care a trecut sub controlul PSD, este de nepermis într-o țară membră U.E.
  Mă revolt, da’ ce sa fac ? Cred că varianta plecării e cea mai buna, încă se mai poate.
  ,,Noul penele” iarăși doarme, asemeni președintelui.

  Thumb up 1
 9. Doar o ora de mers cu masina si 50 de mile (astea sunt un fel de kilometri dar mai mari). Cu soacra dupa mine care se-ntampla sa fie pe aici , dis de dimineata, ca sa nu stau mult la coada. Pe drum o sa-mi sun mama sa nu uite sa se duca si mai ales sa ceara neaparat si buletinul de vot pentru referendum pentru ca se pare ca prin zona aia e la moda ca ala sa fie “uitat”…

  Thumb up 2
 10. Eu sunt unul din cei 2% care au votat NU. Nu mai cred ca schimbarea societatii incepe cu clasa politica, ci cu oamenii de rand, iar ce vad in jurul meu si pe internet, nu imi da speranta ca lucrurile o sa se schimbe prea curand.
  Cites pareri din mai multe bule, si nu doar din cele care sa-mi confirme credintele. De la o vreme incep sa ma amuze cei care incearca sa apese butoane emotionale ale urmaritorilor lor. Greu mai gasesti oameni cu care sa poti purta discutii rationale, mai toti au convingeri ferme si pareri distorsionate ale realitatii. (Recomand “Factfullnes” a lui Rosling)
  Popoarele mai temperamentale sunt cele mai vulnerabile in fata algoritmilor:), sunt foarte usor de amorsat.

  Thumb up 11
  • @Liv : Ai fi fericit sa nu fie nevoie sa mergi in fiecare zi la treaba dar sunt putine sanse ca asta sa se intample prea curand. Asa ca, in fiecare dimineata alegi fie taxiul, fie masina proprie, fie metroul, fie 41-le…sa ajungi acolo unde dai nu numai de cracii misto ai colegei pe hol ci te asteapta si mutra acra a sefului.
   S-a mai spus si argumentat chiar foarte logic ca atunci cand nu alegi, de fapt tot alegi, si anume, de cele mai multe ori, chiar cea mai naspa varianta. Pana la fița “Factfullnes”, ar fi un pas daca ai pricepe chestia asta elementara.

   Thumb up 0
  • Daca tot vorbim despre clasa politica nu doar din Romania ci si cea din toata lumea. Astazi ascultam la Europa FM o emisiune, Piata Victoriei parca, la care erau invitati fosti presedinti si prim ministri(prezentatorul povestea cum cei trei isi depanau amintiri de pe vremuri, induiosator … ) si ma intrebam a nenumarata oara: “De ce avem nevoie de politicieni ca sa ne conduca? Daca tot avem nevoie de ei de ce se vad superiori si cer salarii, pensii, drepturi, diurne speciale? Pozitiile din politica sunt ca si o slujba de zi cu zi, mergi in Parlament sa reprezinti nevoile celor care ti-au dat votul nu ca sa te imbogatesti in anii de mandat. Ma intreb oare de ce-i platesc pe toti acesti spagari, comisionari, combinatori care mai vin sa ma convinga ca Dragnea este cel rau(inainte era Iliescu, Nastase, etc), noi va putem scapa de acel rau … samd. De ce nu i-ati oprit pe toti cei care au furat din prima zi de libertate de dupa comunism? Suntem un popor partas si vinovat de ceea ce se intampla in aceste zile, suntem complici la dare de spaga la toate nivelele, avem un comportament duplicitar cand dam spaga si suntem complici cand facem apel la Pile Cunostinte si Relatii. Nici dupa o generatie nu s-a schimbat nimic in tara asta. O meritam … O merit si eu ca nu sunt mai departe de toti ceilalti. Am o singura speranta – sa vina acel moment zero dupa care sa tragem linia si sa schimbam directia fiecare in sinea lui, in familia lui, la locul lui de munca, in blocul/cartierul in care locuieste, in orasul lui, samd. Doar un eveniment cu o finalitate dezastruoasa ne poate aduce acolo pentru ca altfel nevoia de schimbare nu va schimba nimic, ex celor 30 de ani de la revolutie. Eu imi doresc o viata ca afara acum nu cand voi prea batran ca sa mai pot spera la schimbare.

   Thumb up 0
 11. @vlad
  Sondajul și aprecierile în legătură cu prezența la vot sunt foarte relevante sub două aspecte.
  1. În timp ce conform sondajelor realizate de institutele de sondare a opiniei publice, intenția de prezentare la vot este în jur de 60% în “bula ta” intenția de prezentare la vot este de 98%. Aceasta înseamnă că cei din “bula ta” sunt persoane cu opinie și simț civic dezvoltat.
  2. Dacă intenția de prezentare la vot este de 60%, iar din totalul persoanelor cu drept de vot, un sfert sunt plecați din țară deducem că nu se pot prezenta la vot în țară mai mult de 45% din cetățenii cu drept de vot. Cel puțin 10% de obicei nu reușesc să voteze din varii motive. În cel mai fericit caz am putea avea prezenta la vot de 40% așa cum și tu anticipezi.

  În ceea ce privește modul în care inteligența artificială ne “proiectează” deja destinul este o temă care merită într-adevăr mai multă atenție și dezbatere

  Thumb up 0
  • Foarte optimist acest 40%.

   Thumb up 0
  • Asta pentru ca premisele sunt mult prea optimiste. Cei care analizeeaza sondajele pleaca de la intentie de vot 39% din cei care voteaza din tara, luaindu-i in calcul doar pe cei care zic ca exclud cu totul posibilitatea de a nu merge la vot. Asta pentru ca stiu din experienta ca cei care au vreo indoiala cat de mica, nu se prezinta pana la urma, gasesc un pretext sa nu o faca. Ponderand cu procentul celor plecati din tara se obtine o participare de max. 30% din totalul celor de pe liste. Cum numarul celor care zic ca participa sigur creste de la un sondaj la altul, e probabil ca procentul va fi pana la urma ceva mai ridicat, poate 33% dar in nici un caz peste 35%.
   Legat de faptul ca intentia de participare a cuiva denota simt civic si opinii personale, am unele indoieli.
   Conform sondajelor, intentia cea mai ridicata de participare o au electoratele USR si PSD, mult peste media celorlalte partide. Nu e oarecum exagerat sa presupunem ca si electoratul PSD e dotat cu asemenea calitati, ba inca peste medie?

   Thumb up 0
 12. Dacă știi că nu mergi la vot, nu te lauzi cu asta. Fie și doar din politețe pentru domnul Petreanu.

  Altfel, postarea de mai sus este o impolitețe la adresa cititorilor acestui blog. Sper că nu veți fi sancționat pentru asta.

  Thumb up 0
 13. #22

  Buna ziua, va scriu aici pentru ca formularul de contact nu functioneaza.
  Saptaman trecuta s-a intamplat in orasul meu un incident foarte socant pentru mine. Se pare ca nu destul de socant pentru majoritatea lumii, intrucat acesta a ramas fara ecou. Asemenea lucruri se intampla in fiecare zi si desi vorbim despre abuzul de putere de la varf, raul incepe de la radacina. “Mica coruptie” si “micile abuzuri” sunt defapt mai mari si mai importante decat credem.

  Iata articolul:
  https://www.salajulliber.ro/articole/583/O-femeie-in-carje-UMILITA-in-curte-la-Colegiul-Medicilor-Salaj-chiar-de-un-angajat-din-sistemul-medical.html

  Thumb up 0
 14. E ciudat cum de fiecare data cand citesc minunata lume noua si 1984 ma izbeste realitatea romaneasca. Se potrivesc de minune distopiile celor doi autori huxley si orwell.

  Thumb up 0
  • Nu e chiar ciudat, în domeniul medical e o manifestare destul de intalnita, se cheamă cred ipohondrie. Citești despre simtomele unei boli si devii repede convins ca suferi si tu de ea, ba chiar iti identifici toate simptomele descrise. E doar o iluzie evident, suntem departe de distopia respectivă. Am trăit ceva oarecum asemănător în perioada comunistă, care a fost și sursa de inspiratie. Nu sufera nici o comparatie, sa nu ducem totul în derizoriu.

   Thumb up 0
  • Aceste distopii ca și nazismul nu ar putea să existe fără persoane care să speculeze ”breșele psihologice” ale societății și persoane care să accepte fără discernământ aceste anomalii.
   Când o societate acceptă să fie condusă de infractori pe baza unor sugestii complet demente că aceștia au ca scop binele societății este evident că ne confruntăm cu acest gen de anomalie izbitoare.

   Thumb up 0
  • Nu am auzit ca cineva sa ii acuze pe oameni ca Robespierre, Hitler, Lenin, Pol Pot, Mao, Che sau Fidel de faptul ca ar fi fost infractori de drept comun sau ca au fost preocupati de interese materiale personale. Asta nu ii face deloc sa fie mai putin scelerati. De fapt, ceea ce au comun majoritatea regimurilor care au transformat distopia in realitate e tocmai faptul ca, aproape fara exceptie, au fost impuse de miscari politice conduse de oameni idealisti, cu totul dezinteresati material. Asa ca, privind comparativ, as spune ca coruptia profunda a PSD si a conducatorilor sai e mai degraba linistitoare. Coruptia e un fel de garantie a faptului ca nu sunt animati de idealuri, care in cazul lor nu ar putea fi decat monstroase. De asta cand imi spune cineva ca PSD e prea corupt ca sa reprezinte un adevarat un partid de stanga, eu de fapt ma bucur. Ultimul lucru din lume pe care mi-l doresc e o stanga adevarata, idealista in Romania. Tocmai pentru ca nimic nu detest mai mult decat partidele de stanga, le prefer cat mai corupte si anchilozate, devin astfel mai inofensive.

   Thumb up 0
 15. Să fii adeptul teoriei că un stat mafiot poate fi în același timp și stat de drept este o adevărată distopie.

  Thumb up 0
  • Scopul statului de drept este tocmai acela de a rezista trasnailor pe care poporul le scoate din palarie cand merge la vot. Ca traznaia se cheama PSD sau altfel, nu conteaza. Daca e insa ceva la care statul de drept nu se poate adapta, acel ceva nu e coruptia ci fanatismul. Motiv pentru care statul de drept nu prea prinde radacini in tarile islamice.

   Thumb up 0
  • Hmm da!
   E bine să știm!
   Deci nu e nicio distopie!
   La fanatismul corupților “statul de drept se poate adapta”.

   Thumb up 0
 16. @Bo$$: “Brave New World” a lui Huxley ar trebui sa fie obligatorie in scoli. 1984 a lui Orwell e deja (in Canada, nu stiu daca in UK/SUA etc). Pt ca Vestul cel putin e acum intr-o combinatie 1984/Brave New World. Socialismul din 1984 e deja prezent, exista deja politia corectitudinii politice (de ex n-ai voie sa spui ca o anumita religie e incompatibila cu Vestul sau esti considerat un paria daca te indoiesti ca omul e vina pt “climate change”). Politia si controlul din 1984 grefat pe o lume Brave New World: tehnologie/nivel de trai, drogul administrat de stat e Media + multa idiotenie/ignoranta in randul populatiei.

  Thumb up 0
  • Nu poți să spui chestiile-alea (cu “religii incompatibile” și “climate change”) că… ce? Te ia KGB-ul canadian și te trimite în Gulag, sus în Nunavut? Te ridică ofițerii Stasi costumați în RCMP și te bat la tălpi? Băi să fie, ce s-a schimbat Canada, al naibii, de anul trecut încoace!

   Nu, amice, nu te amenință nici o instituție oficială dacă spui în public tâmpeniile alea. Ce se întâmplă e că, rostindu-le, te așezi singur într-o minoritate retrogradă și înapoiată. Reacția nu e oficială (Canada e o democrație destul de așezată), ci socială. Adică mulți oameni obișnuiți te resping din cauza ideilor învechite, periculoase și neadevărate. Tu vorbești de “poliție” dar e de fapt ostracizare, doar că n-o să recunoști cât de puțin populare sunt cretinătățile pe care le susții așa că o dai pe minciunele de-astea absurde.

   Thumb up 0
  • @CB: Si dupa astea 5 min of hate, te-ai linistit?

   Thumb up 0
  • “Si dupa astea 5 min of hate, te-ai linistit?”

   Proiectezi mai rău ca un IMAX de ultimă generație, prietene. Caută “proiecție psihologică” și citește ce spun despre tine cele câteva cuvințele de mai sus. Mi-e milă de-ăștia ca tine.

   Thumb up 0
  • Tot ostracizare socială au suferit si evreii în Germania pana cand statul (national)socialist s-a gândit ca e timpul să ia problema în serios.

   Thumb up 0
  • Tipul ala special de socialism se pare ca a evoluat. A renunțat la particula national, ca nu mai e la moda, dar a păstrat obsesia pentru ecologism si simpatia pentru islam. Recuperează si hatareala la adresa evreilor, abia ascunsă sub pretextul solidaritatii pentru cauza criminalilor palestinieni.

   Thumb up 0
  • @ventidius: Precum se vede la CB, reflexul ala de pe vremea lui Ceasca a fost adaptat la vremurile noi. Inainte era: “cum, nu vrei sa-ti dai pamantul la cooperativa si sa-l lucrezi pe nimica?!? trebe sa fii bolnav mintal!”
   Acuma e: “cum, nu esti de-acord cu ideile noastre care spuse de o mie de ori musai sa fie adevarate? esti insert-your-negative-here”

   Thumb up 0
 17. > ce vrem noi, de fapt, este să ni se dea dreptate, vrem să ni se confirme, vrem să nu ne batem capul

  Cred ca de asta ne-am dat seama mai demult, numai ca nu a existat niciun mijloc de a o confirma (nu exista facebook acum 20 de ani). Omul e lenes by default – odata ce si-a construit o credinta tine mult la ea. Necesita mult efort intelectual si emotional sa-ti schimbi niste credinte, si atunci cautam doar opiniile care ne intaresc credintele. Vedem poze cu hotelul la care mergem in vacanta, simtim ca hotelul ala e ceea ce ne trebuie si atunci ignoram toate review-urile de o stea care ne zic “bai, e un gunoi, nu mergeti. AC-ul nu functioneaza nicioada si apa calda doar o ora pe zi, dupa pranz”, alegand in schimb sa citim review-urile alea de 5 stele care zic doar “Foarte frumos, ne-am simtit bine”.

  Hai sa va recomand un experiment (s-ar putea sa fie cam radical pentru unii): intrati acum pe facebook si dati “unfriend” la 90% dintre prieteni. Apoi dat-un “unfollow”/”unlike” la toate paginile. Dupa care asteptati cateva zile (puteti sa mai intrati pe FB si sa mai dati un unfollow pe care l-ai uitat). O sa vedeti ca brusc facebook… nu mai are ce sa recomande. Eu m-am trezit in fata unui feed gol in care scria “You don’t have any posts here. Add some friends and see what they’re doing” (sau asa ceva). E haios.

  Thumb up 1
 18. Personal, mi-e teama mai mult de o detensionare a starii natiei pana la anul, cand sunt adevaratele alegeri: cele parlamentare. Din cate imi amintesc, sunt ultimele pe lista, asa ca mi-e teama ca valul asta de ura anti-PSD sa se sparga pana atunci.

  Thumb up 0
 19. Acesta este un comentariu tardiv relativ la dinamica propusă de internet. E menit să mă facă pe mine să mă simt bine că m-am descărcat.
  E greu să urmărești unii oameni, cum ar fi Petreanu de exemplu, fără să ai o opinie, intenție de exprimare (prin vot și/sau nu numai). Aici e bula. De care sunteți conștient. M-am temut că sutele de mii de oameni ieșiți în stradă la proteste sunt cam toți cei care vor o schimbare. Sunt un mare microbist, dar aștept alegerile astea ca pe pâinea caldă, așa cum n-am așteptat niciodată un rezultat.
  M-am uitat la Forumul Europa FM de la ASE. M-am speriat. Oameni care cred că se pregătesc pentru business și antreprenoriat și care nu se ating de politică de parcă ea ar fi o groapă comună a tuturor mizeriilor, de care trebuie să stea departe. Nu să intre; nici măcar să discute! Mi se pare halucinant.
  Și eu când eram tânăr mi-era frică să mă exprim, de teamă să nu fiu judecat și catalogat cum nu-mi convenea. Am fost (și sunt) un introvertit timid (ambele; combo). Dar asta nu m-a oprit să aleg. Și nici să mă distanțez de problemă. Indiferent dacă am cedat, m-am deprimat sau am pierdut. Sunt responsabil pentru mine și nu doar.
  Cum vine aia să nu alegi? Când ești ok să o facă alții. Să spele ea vasele, să măture vecinu’, că nu e treaba mea! D-aia aruncăm pe jos: pentru că e treaba altuia să adune. Nu d-asta sunt plătiți? Pentru că nimeni nu învață pe nimeni că rolul instituțiilor statului este de mediator, nu de dictator, nici de confident. Pentru că ceea ce facem noi, individ cu individ, grup cu grup, suntem în serviciul celorlalți indivizi și grupuri. N-o facem pentru instituții, ci pentru noi. Nu luăm nota 10 la Primărie (cu „P”) dacă n-am scuipat pe stradă și am aruncat punga la coș.
  Ultimul șofer de autocar care m-a adus de la Alba acasă mi-a vorbit în engleză, mi-a luat bagajul din brațe și l-a pus în cală. Părea stingher în preajma mea și a soției. Când am glăsuit românește lucrurile s-au relaxat. Nu generalizez (poate ar trebui?). Am apreciat amabilitatea și amabilitatea mi-a deschis uși, chiar și aici. Dar și când s-au închis…
  Mă tem de oamenii care nu optează. Că-mi vor decide decizia. Calmul și răbdarea au și ele limitele lor. Deloc infinite. În stare de alertă sunt 3 soluții: îngheți, fugi sau ripostezi. Eu știu că nu voi îngheța. Mă blamez pentru că nu știu mai departe.

  Thumb up 1