Necesare pentru munca de-acasă: disciplină, net bun, iar disciplină

Nu de mult, dispută amicală cu un cunoscut pe tema confortului la locul de muncă. Din una-ntr-alta, ajungem la joburile ce se pot face (și) de-acasă. Eu, mare fan, poate și pentru că jumătate din emisiunea de la radio o lucrez de-acasă, în cloud cu restul echipei. El, filosof amar: „ți-ai pierdut libertatea taman când credeai c-ai câștigat-o”.

Pledoaria amicului e că programul de lucru fix, la serviciu, este superior joburilor flexibile ce se pot face de-acasă (de oriunde, de fapt). Carevasăzică, la serviciu știi de unde și până unde tragi, când vii și când te duci. După-amiaza, când pleci, îți poți lăsa grijile profesionale la birou, așa cum îți lași neliniștile casnice acasă când vii, dimineața. Viața e mai ordonată, mai simplă. Da, consumi timp pe drum și ai timpi morți la birou, inevitabil, dar poți vorbi cu oameni adevărați, chiar și în tramvai.

„Mai ales în tramvai, acolo se-ntâlnesc marile spirite și virtuozii conversațiilor”, am ricanat ca răspuns. Lasă-mă pe mine să-mi ordonez singur munca și viața, că n-am nevoie de-un șef care să-mi numere orele și minutele. „Îți place să semnezi condica? Eu n-o suport!” Ce contează, rezultatul și să-ți faci treaba bine, în termenele stabilite, sau să faci scaunele să geamă pe la serviciu? Nu mai bine scriu eu tolănit în fotoliul meu preferat decât cocârjat la masa cumpărată pe bani puțini de patron (sau în pat/pe șezlong/la bucătărie/etc)?

Totuși, celor care nu pot lucra de acasă, că nu au genul de job pentru asta, dar și-ar dori, le spun că nu-i chiar așa simplu precum pare. Îți trebuie mai multă disciplonă decât la birou, unde te mai pune-n mișcare și ochiul șefului. Dacă ești cam „lasă-mă să te las”, ai încurcat-o, c-o să tot lenevești la televizor sau pe net sau pe lângă frigider și-n pat, la înc-un somnic de după amiază, înainte să te-apuci pe bune de lucru, și vei intra în criză de timp înainte să-ți dai seama.

Peste asta, îți trebuie un wi-fi bun, fiabil și rapid, care rezistă la multipli utilizatori – cu atât mai mult cu cât, acasă, netul nu e doar pentru tine, ci și pentru ceilalți, și nu e doar pentru job, ci și pentru distracție.

Netul wireless a devenit o necesitate – pentru muncă, informare și enterteinment, iar în locuințele din România sunt din ce în ce mai multe echipamente și utilizatori care folosesc simultan conexiunea.

Astfel, conform unui studiu de piață realizat de UPC, în medie, un utilizator deține 3,6 echipamente prin care accesează internetul acasă, iar în intervalele orare obișnuite de utilizare sunt conectate simultan la internet 2,4 persoane într-o locuință. Mai țineți minte era dial-up? Ce trecut geologic ni se pare azi! Iar rata de utilizare a conexiunii wi-fi continuă să crească: în urmă cu 2 ani, 69% dintre clienții UPC foloseau conexiuni wi-fi. Azi, acest procentaj este de 80%.

UPC a răspuns acestei cereri în expansiune cu Connect Box, un modem wi-fi de ultimă generație. Lansat acum 10 luni, el a fost adoptat de mai mult de 100.000 de clienți în toată țara. Connect Box asigură o viteză de până la 500 Mbps (wi-fi), stabilitate a conexiunii, acoperire în orice colț al casei şi este inclus în abonamentul de internet UPC.

Poză Connect BoxSpecificații tehnice Connect Box UPC:

 • Cel mai nou și performant standard Wi-Fi: 802.11a/n/ac.
 • Design modern și atrăgător.
 • Dimensiuni reduse 220 x 160 x 45 mm.
 • Viteze de internet până la 500 Mbps.
 • Tehnologie dual band (2,4 GHz si 5 GHz), cu selectare automată a celui mai bun semnal disponibil.
 • Semnal puternic și acoperire în toată casa pentru orice dispozitiv.
 • 4 porturi Ethernet + port telefonie UPC.
 • Connect Box este modemul Wi-Fi de ultimă generație care însoțește serviciul de internet de la UPC. Informații suplimentare despre noul modem Connect Box de la UPC și despre pachetele de abonament în care este inclus pot fi găsite aici.

În fine, ca să închei: avantaj lucrul de acasă – cum aș fi putut scrie eu articolul acesta la birou fără să par neloial patronului?

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. Subscriu,

  lucrez de acasa de vreo trei ani si nu as fi reusit aceasta performanta daca nu mi-as fi stabilit zilnic un program de lucru, daca nu m-as fi trezit in fiecare zi dimineata si daca nu as fi avut net foarte bun.

  Programul zilnic ma ajuta sa ma focusez pe lucrurile importante, dupa indeplinirea obiectivelor zilnice sunt liber sa fac ce vreau – daca mi-a mai ramas timp bineinteles;

  Trezindu-ma devreme (ora 6 – 7 AM) reusesc sa fiu mai productiv, dimieata am cel mai mare chef de lucru;

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Un gunoi de router care mai mult pica decat merge. Plus ca daca ai deja abonament si suni ca il vrei, te obliga sa iti prelungesti pe 2 ani abonamentul. Stiu ca nu vei aproba acest comentariu, dar ma bucur ca il vei citi tu macar

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Nici macar nu merge sa schimbi clasa de ip pt lan, treaba pe care orice router de 50 lei o poate face. Nu ma zic cand se desincronizeaza ce patesti.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Il apropa, ca asa a convenit cu beneficiarul 🙂

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   …nu ca ai avea dreptate si nu ai incerca, de fapt, sa te dai mare.

   0
   0
 3. Sunt avantaje si dezavantaje! Daca te poti organiza si daca poti respecta un proram poti munci de oriunde. Unii nu pot face acest lucru, educatia primita ne-a invatat sa ascultam comenzi si ordine. Am si eu un modem de asta.

  0
  0
 4. Am incercat in concediu de la job-ul nr. 1, sa ma organizez pentru munca la domiciliul pentru job-ul 2. Rezultatul: in unele zile munceam de douari mai mult, in altele de doua ori mai putin („du-ma si pe mine pana la serviciu, ca tot esti acasa” va suna cunoscut?).
  Concluzia: daca nu ai camera ta si nu esti organizat, s-ar putea sa nu fie vreun mare castig.

  0
  0
  • dap. asta e problema: nu doar disciplina proprie, ci si disciplinarea apropiatilor, care cred ca, daca lucrezi de acasa inseamna ca esti liber … pentru ei; cu alte cuvinte: trebuie impuse granite, granite, granite; dupa care poti culege roadele muncii de acasa …

   0
   0
 5. #9 Comentariu nou

  Când lucrezi de acasă, o conexiune la internet de încredere este indispensabilă. Chiar și așa, o conexiune de rezervă este aproape obligatorie, mai ales dacă lucrezi cu termene.

  Lucrul de acasă are două avantaje majore: 1) economisești timpul petrecut pe drum 2) îți poți aranja programul astfel încât să lucrezi la orele în care ești cel mai productiv. Reversul este, într-adevăr, că lucrul de acasă presupune multă disciplină. Apoi, este și partea de socializare. Dacă lucrezi doar de acasă, este necesar să cauți oportunități pentru a te întâlni cu oameni.

  0
  0
 6. #10 Comentariu nou

  Eu pot lucra de acasa cand vreau, chiar si o saptamana intreaga. Totusi, nu o fac: la birou nu am copii si sotie. Daca am de facut ceva important, mai degraba evit ora de varf: fie plec la 6, fie la 10. Ah, si nu netul era problema, nici macar cele trei monitoare, ci spatiul in care sa nu te deranjeze nimeni si disciplina familiei, care sa inteleaga ca ai de lucru.

  0
  0
 7. #11 Comentariu nou

  Intr-o multinationala in care fundul bate capul este important ca dupa cele 9-10 ore de sclavie sa ai un wi-fi bun acasa ca sa poti lucra pentru aceeasi multinationala pe timpul noptii, cand pica râşnițele de end of day făcute pe genunchi de telectuali ( a se citi scribaci de pseudocod) care preferă munca din vârful patului; că ei „munceşte” cu capu’ şi e nevoie de linişte. Una peste alta pentru un IT-ist de corporație cel mai bun e internetul mobil. Poti face optimizare de baze de date pe E85 la Răcăciuni sau în roaming la Varna, sau la țuțuroiul alambicului în creierii munților.

  0
  0
 8. Multinationalele promoveaza acest sistem care implica lucrul de acasa, insa trebuie inteles ca acest sistem nu este potrivit pentru toata lumea. Exista persoane care pot sa isi piarda ritmul si motivatia in momentul in care lucreaza de acasa.

  0
  0