Nevricoși, pe net cutreieram

Mi se pare că suntem o nație cam nevricoasă – cel puțin în rețelele sociale. Orice-ai spune, se găsește unul care să-ți transmită că ești prost (în timp ce el e deștept), că nu știi (dar el cunoaște), că nu aia e problema, ci cu totul alta.

Am făcut un mic experiment, zilele trecute.

Am găsit filmarea unui accident auto pe Youtube. Accidentul respectiv e mai vechi, de acum vreo 4 ani. Descrierea e simplă: pe o autostradă, un autoturism taie câteva benzi, de la stânga la dreapta, spre o ieșire. Cu vizibilitatea blocată de un TIR, șoferul autoturismului nu vede că e altul care staționează pe banda de ieșire. Impactul e violent iar mașina mică revine pe prima bandă, unde e lovită din nou de un alt camion, cel din care se filmează. Autoturismul dispare din imagini, însă în cadru se văd zburând niște obiecte – printre acestea, ceva ce pare ghiozdanul unui copil și o cutie pentru mâncarea de prânz.

Acest video de 45 de secunde a fost postat pe un subreddit în engleză acum trei zile, unde a strâns un mare număr de comentarii (peste 400). Eu l-am pus și pe trafictube.ro, tot acum 3 zile. Am fost curios dacă apar diferențe de ton între comentariile de pe Reddit și cele de pe site-ul românesc.

Evident că da. Iată:

Majoritatea reacțiilor de pe Reddit sunt de îngrijorare și compasiune pentru șoferul din autoturism – și cei mai mulți se referă la rucsacul și cutia de mâncare pentru copii care zboară din mașină. „Sper că este o geantă de machiaj și nu un rucsac de copil”, spune cineva, secondat de alți comentatori întristați de posibilele consecințe ale accidentului. Diverși părinți spun că li s-a strâns inima văzând imaginea, „o, Doamne, rucsacul acela de copil…”. Intervine un pompier cu experiența personală, apoi un constructor de drumuri care explică cum sunt unghiurile de vizibilitate în anumite cazuri; cineva verifică și găsește sursa, apoi postează un link, iar oamenii se bucură că accidentul nu s-a soldat cu pierderi de vieți omenești – și că nu era niciun copil în mașină. Se vorbește despre alte cazuri norocoase în care copiii au scăpat cu viață pentru că au fost uitați acasă. Diverși șoferi spun că au învățat ceva prețios din filmul accidentului, alții își aduc aminte de școală.

Nicăieri, nicio insultă, cel mult câteva reacții furioase: „sunt furios că există oameni care conduc astfel și pun în pericol copii” etc.

Ce s-a întâmplat pe site-ul nostru? Nu sunt multe comentarii, dar aproape toate sunt pe ton negativ, jignitor, incriminator.

Nimeni nu observă rucsacul de copil care sare din mașină. Nimeni nu se întreabă dacă or fi fost copii în mașină. Nimănui nu-i pare rău pentru moartea cuiva, dacă s-ar fi produs în acest accident. Ba dimpotrivă.

Șoferul (șoferița) din autoturism este „un idiot care a primit ce a meritat”, „a vrut să facă pe schumacherul”, „sare ca vaca din banda a 3-a”, „sper s-ai (sic!) fi fost învățătură de minte”.

De asemenea, șoferul camionului din care se filmează este „un imbecil” care „s-a dus blană” în loc să se pregătească.

Unul dintre comentatori, care a văzut filmarea mai demult, confirmă că femeia a supraviețuit. I se răspunde: „Ce păcat. Speram c-a murit” – apoi continuă: „probabil a făcut și copii care vor face la fel”.

Cineva are, totuși, un strop de compasiune: „a avut și ghinion… trebuie să fii om mărunt ca să-i pui toată vina în cârcă”.

În final, vigilent, cineva care semnează „gigimuschi” face ordine: „Cauti atentie aici cu un clip vechi sau chiar te intereseaza parerea noastra? Fii sincer! Reactia mea: la munca!”

De ce-om fi așa de crispați, lipsiți de empatie și nervoși când interacționăm între noi?

UPDATE: Pe Facebook, cineva îmi oferă o comparație și mai bună. Vedeți comentariile de la fotografia de mai jos într-o comunitate de români și într-una de limbă engleză:

Articol din categoria: ACTUALITATE

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Doua cuvinte: capra vecinului…

    0
    0
  2. Cred ca are legatura cu educatia, din pacate. As vrea sa fie altfel, dar inca nu avem o solutie pentru poporul asta.

    Si democratia e pe cale sa apuna, deja a pierdut o mare batalie.

    https://lectiidedemocratie.ro/episode/democratie-infranta-episod-special/

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Acum cativa ani, in vechiul sediu al firmei, in lift era un anunt in romana si engleza . In romana era „Este interzis sa va sprijiniti de pereti” iar in engleza era „Thank you for not leaning against the walls”…

    0
    0
    • #4 Comentariu nou

      La telefoanele de pe autostrazile de la austrieci scria (cand nu erau mobile): Nu strica acest telefon, poate salva vieti ! Si mergeau. Chestie de mentalitate.

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      Apropo de Austria, eram acum vreo 10 ani în OMV-ul ăla mare, la ieșirea din Viena către Ungaria; trebuia să-mi aștept nevasta, care venea de undeva, vreo 4 ore;
      și, parcat fiind între TIR-uri, intră în vorbă cu mine 2 șoferi din Brașov; veneau din UK;
      -dom’ne, ce înseamnă civilizația…păi ăia, cînd te văd în roundabout cu volanul “on the wrong side” imediat pun avariile și îți fac semn să treci, chiar dacă nu ai prioritate…

      mai tîrziu cobor la toaletă, pun moneda în bol, și-mi văd de bărbierit…deodată, zarvă mare, vin femeile de serviciu, strîng săpunuri, bolurile cu mărunțiș…nu înțeleg din germană decît “rumanien”…
      puțin iritat îmi zic în gînd, “a dracu’ chelea pi voi; nu suntem buni decît la munca de jos” dar nu-mi termin bine gîndul că în baie năvălește, la propriu, o ceată de “rumanien”, care mai bleu, care mai bleumarin…după caz…și în mijlocul băii, la zona de “ghivete” unde eram, o…duamnă…care-și urmase orbește omu’…
      -ci faci, fă, aici?
      -păi am venit după tini…!
      -da’ tu nu vezi cî aici îi di bărbați?! hai, marș afară!!
      ce să zic, le-am dat dreptate austriecelor, mai ales că la magazin, pierzînduse de turmă, o altă doamnă, nereușind să “convingă” turnichetul de la ieșirea din magazin să-i permită intrarea în incintă spre a se alătura turmei…a executat un frumos culcat/tîrîș pe sub acesta…
      csf…ncsf…
      și Votează…

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      cu scuzele de rigoare, anexez textului anterior o cratimă spre a fi folosită la locul potrivit, aceasta pierzîndu-se în meandrele concretului datorită unei extorsiuni cauzate de un check spelling defectuos care a intromisionat în keyboardu’ lu’ telefonu’ lu’ moa…
      “-“ (cratima)

      0
      0
  4. #7 Comentariu nou

    7 ani de acasa. Nu ca nu i-ar avea neaparat, dar asa invata unii ca e bine sa faci.
    Cand copilul vede ca parintele arunca o hartie pe jos, ce crezi ca sa faca si el mai departe?
    CTP a zis odata una buna: in Romanica domneste pre-stiinta.

    0
    0
  5. #8 Comentariu nou

    Totul porneste de la educatie. Cu cat citesti si inveti mai mult realizezi cat de putin cunosti, de aici vine abilitatea de a fi umil, de a accepta ca e posibil sa nu ai dreptate…pe de alta parte daca nu iti largesti universul te crezi centrul lui, pentru ca el este atat de mic incat crezi ca doar tu existi.

    0
    0
  6. #9 Comentariu nou

    Felicitari pentru experiment! Si multumesc pentru impartasirea concluziilor! Astfel de experimente sustin si ajuta foarte mult constientizarile asupra unui stadiu anume si deci sunt favorabile educatiei informale.

    Un micro-experiment in acest sens l-am facut si eu, dar in directia partidelor politice. Acest micro-experiment m-a ajutat sa inteleg urmatorul fapt: in acest moment in Romania, fiecare partid, mai vechi sau mai nou, cu vizibilitate pe scena politica, are membri si adepti care iti sar la beregata pentru cea mai mica opinie opozabila cu ideile liderilor partidului sau cu principiile doctrinei de partid. Oricine poate verifica acest aspect, atat in cazul PSD, ALDE, PNL, cat si in cazul USR sau PLUS.

    Asadar, nu reusim inca sa fim obiectivi, sa avem atitudini critice constructive, confundam critica constructiva cu ironiile si alte asemenea, nu suntem capabili sa dezbatem un subiect cap-coada fara atacuri la persoana si cu renuntarea la propria dreptate atunci cand vadit ti se demonstreaza ca esti intr-o eroare de interpretare. Si altele.

    0
    0
  7. #11 Comentariu nou

    Imi pare rau dar gresiti.In fiecare zi, in trafic, esti pus in pericol de cate-un imbecil. Reactia normala psihologica la agresiunile conationalilor cu bmw sau porshe este perfect normala; ne mai da si ocazia de a arata pe aici superioritatea morala. Putin public shaming, sport national.

    Zilele trecute era o stire despre unul de 23 de ani care, in cdt de iarna, a facut o intrecere cu prietenul lui la 150 km/h. El a dat ortul, dar a intrat pe contrasens si a bagat in coma 2 oameni nevinovati. Ma scuzati daca adopt o atitudine mai darwinista…

    Eu nu ma uit la accidente auto din principiu, dar…

    0
    0
  8. #12 Comentariu nou

    Din o pacate la noi saracia si lipsa de educatie a creat problema cu lipsa de compasiune ai ura intre oameni. Cand ai spus ca pe site-urile din vest ai vazut reactii diferite, a fost strict pentru ca oamenii sunt mai educati, au spirit civic si desigur nu au problema asta cu saracia si cu grija zilei de maine. In Romania e fiecare pentru el, asa suntem crescuti(ex. “Nu te baga, nu e treaba ta.” Sau “eh asta e”)

    0
    0
  9. #13 Comentariu nou

    Avem mentalitatea noastra e clar. Si nu e una buna neaparat ci mai degraba ofensiv-agresiva cel putin pe net unde nu ne costa nimic si nu da nimeni de noi. Cum spuneam imediat ne dam jos din masina nu ne trebuie mult. Pentru ca trebuie sa fii jmeker, dur, sa nu stai la coada ca fraierii, sa te descurci cu putin, sa-ti iei Volvo din nimic sa nu mergi ca saracii cu tramvaiu, sa muncesti putin si sa castigi mult, sa nu-ti platesti taxele si o tin asa pana diseara. Toate astea dau dovada de nesiguranta de sine psihic slab labil avem nevoie de laude de like-uri de share-uri care sa ne protejeze eul si sa ne faca bine la psihic. Personalitati de plastelina dar care se vor dure. Si cel mai interesant e ca suntem rai noi cu noi nu noi cu altii ca atunci ni se inmoaie curajul. Si nu ca zic da vreau sa spun ca la fel e si in tv deci de ce n-am fi si noi la fel? Vedeti diferenta dintre tv de afara si ce avem noi. Nu dau nume 😀

    0
    0
  10. #14 Comentariu nou

    Salut. eu cred ca explicatia poate fi gasit in profilul educational si psihologic al unei parti dintre romani. Din experienta mea, o parte dintre romani fac zilnic niste erori de rationament care bineinteles ca altereza realitatea in care traiesc.
    1. Generalizari frecvente, in special pe fond emotional, plecand de la un numar X din Z de situatii, unde Z de cele mai multe ori este nedeterminabil si uneori chiar mai mare decat X . dar asta nu ne impiedica sa spunem ca toate situatiile X sunt Z. cazul de fata „sigur era un schumacher”.
    2. doua evenimente similiare nu sunt indentice, contextul si explicatiile (la care in general nu avem acces) fac diferenta, – cazul de fata nu stim de ce se grabea, nu stim ce se pretrecea in masina, nu stim ce fel de sofer era in masina, etc de ce sa presupun ca era „bizon”? intamplarea ramane, dar de ce s-a intamplat ce s-a intamplat, in mod particular aici.
    3. pozitionarea sinelui deasupra celorlati, ceilati sunt mai naspa si mai prosti, eu le stiu pe toate, eu sunt corectul, eu am drept sa il judec pe celalalt. eu sigur nu ma insel.
    4. nu se accepta faptul ca oamenii pot sa greseasca. da. o clipa de neatentie. este natura umana sa gresesti. poate pana in acel moment era cel mai corect si mai sigur sofer, dar uite ca si cei mai buni pot sa greseasca. si cred ca suntenti de accord ca putem gasi N situatii cand cineva poate sa ia in pripa niste decizii.
    5. unde e compasiunea? si Corleone (presonajul fictiv Nasul, oricare din ei) era un gangaster, dar nu cred ca cineva din audienta si-a dorit vreodata sa-l vada zburand printr-un parbriz sau strivit de o masina. Nu stim nimic despre persoana din masina dar il tratam ca si cum ar fi fost liderul statului islamic si trebuia sa-si primeasca rasplata… asta este cu adevarat ingrijiroator.

    0
    0
  11. #15 Comentariu nou

    Din păcate Vlade fără sa jignesc pe nimeni suntem o nație de frustrați….frustrați din cauza neputinței de a face ceva in viata de zi cu zi, suntem frustrați si asta se transforma in nervozitate ,proasta creștere si asa mai departe ….Din păcate Octavian Goga avea dreptate si iar din păcate nimic nu sa schimbat din „timpurile lui ” in” timpurile noastre” ..nici o evolutie ..ba din contra …. Octavian Goga zice la vremea lui probabil la fel de scârbit ca si noi acum si citez ” „ Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viața întreagă, deputații contrabandiști… Am maimuțărit Occidentul, ne–am spoit pe repezeală o fațadă, amăgindu–ne că după ea avem aceleași rosturi şi noi ca şi oamenii civilizaţi… Acum faţada a crăpat şi, în urma ei, ni s–a dezvăluit, dincolo de paravan, cel mai murdar colţ de Orient putred.

    Nu ne prăbușim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală… Ţara în care un Morţun e ministru de interne, un aşa–zis Porcu (Al. Constantinescu) stâlp de partid, cu conducători simpli hoţi la drumul mare, trebuia să ajungă la marginea prăpastiei…”
    Octavian Goga – Jurnal, 17 noiembrie 1916
    „Piramida noastră socială e morbidă – vârful bolnav de sifilis, temelia de pelagră. A trebuit acest cataclism ca să crape mincinoasa fațadă occidentală, ca să vedem în dosul ei… într-o asemenea situație tragică, cu elementele de-aici, nefiind o ţară de opinie publică sau de libertate constituțională, nu se așteaptă nimeni la o schimbare de politică internă. Guvernul, care în Franța ar fi căzut din primele zile, şi în Italia ar fi fost asasinat, e tot atât de sigur la locul lui”…….

    0
    0
    • Hmmmm… nu stiam acest pasaj din Goga. Multumesc.

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      Subscriu!Felicitari neneMike!

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      Haide totuși sa nu luam un pamflet politic (scris de către un personaj istoric care s-a dovedit mai apoi nociv pentru Romania) ca o descriere a realității:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_G._Mor%C8%9Bun
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_C._Constantinescu

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      Domnul Goga mai bina ramanea la poezie…si Iorga la Academie…ca in politica au facut numai tampenii…Domnul Goga a impus legislatie antisemita si a ajutat regimul carlist la greu sa impuna si alte astfel de legi…nu mai zic de Iorga, care in politica o dadea cu oistea in gard…sa nu luam de etalon zicerile cuiva fara sa vedem si tarele respectivelor personaje si fara a le pune in contextul si in epoca in care au fost rostite.
      PS sa va dau un exemplu…apropo de slavit…ca tot slaviti Occidentul…infrastructura rutiera…am fost recent prin Berlin si prin Roma si era sa rup masina inchiriata in doua…gropi peste gropi si langa gropi…ideea e sa nu mai luam etaloane si vorbe de duh care nu ni se potrivesc….

      0
      0
    • Goga si Iorga au fost dezastru in politica, dar, dar uriasi ca oameni de cultura.

      Infrastructura Romei e cam proasta, da, dar va recomand autostrazile lor prin munti, ca sa nu mai vorbim de cele ale Germaniei, asta ca sa intelegem, de fapt, cat de jos ne tin niste ticalosi care au pus mana pe Romania si prostesc lumea de zeci de ani incoace.

      0
      0
  12. #21 Comentariu nou

    Hello, interesanta comparatie, si de altfel am observat ca in tarile civilizate/dezvoltate se pune mult accent pe viata si calitatea vietii, multe vin din educatie si bunastare. Ceea ce vreau sa subliniex esta ca nu ai aplicat in totalitate metoda stiintifica Observatie/Ipoteza/Experiment/Analiza/Concluzie, sau mai bine spus grupurile de comparatie nu au acelasi istoric si nu au beneficiat de aceleasi experiente in viata, de aici si diferentele majore. Am condus in strainatate ,relativ multicel, (UK a fost un test pentru mine, am strabatut Londra de la S la N) se circula , nu gluma, se da drumul la trafic, esti atent in trafic, au si ei Race-rii lor sau in DE Geisterfahrer si asa mai departe , insa la noi in RO nivelul de atentie trebuie mult crescut, e ceva personal, dar cand conduc in RO sunt de 10 ori mai atent ( si stresat, ingrijorat) la 360grade in jurul masinii/motocicletei (de la cai, vaci, caini, carute , blonde, SUV-uri, teribilisti samd). In fine, ce vreau sa spun este ca daca ma rezum la experienta condusului in RO, imi pare rau de accident dar stresul se refuleaza pe cel care a cauzat accidentul, mai ales daca e evident, si din pct. acesta de vedere mi se pare normala si logica reactia soferilor din RO, asta din cauza ca un descreierat, un ametit sau o coaja care se conduce ca o caruta imi poate curma viata mie si a juniorilor. pe topicurile de motociclisti se intalneste si expresia de selectie naturala, evident in cazul nebunaticilor care isi curma doar lor viata

    0
    0
    • E si asta o abordare – doar ca nivelul asta de agresivitate se manifesta pe orice subiect, nu doar in trafic: vezi actualizarea de la final cu comentariile fata de mama cu copilul in brate.

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      Mda, interesant cu copilul, oare cat stiu sa aprecieze varsta juniorului si cunosc etapele de dezvoltare si intarcare cu alimente la juniori!?(#ironick) . Ar merita avansat studiul acesta, si in special, raportat la comportamentul in masa al oamenilor, gen sunt curios daca primele comentarii sunt pozitive se va propaga comportamentul si viceversa.
      si ca sa citez una din regulile lui Chuck Norris( apropo, glumele cu el sparg gheata intr-un mare fel pe email-uri in corporatii) – If I have nothing good to say about a person, I will say nothing

      0
      0
  13. #24 Comentariu nou

    Vlad, daca vei avea vreodata curiozitatea si timpul sa citesti comentariile la diverse stiri – pozitive, negative sau neutre – de pe orice platforma unde se pot posta comentarii, vei gasi si acolo aceeasi situatie. La fel si pe bloguri, FB si alte locuri unde oricine poate sa-si expuna parerea.

    0
    0
  14. #25 Comentariu nou

    Adevărul e ca în Germania sau sua , daca te depășește unu pe banda de urgență sau iti da flashuri când ești langa camion depasindu-l, iti zici ca se grabeste saracul la spital sau la munca sa nu-l dea fara si sa junmai aiba bani de rată la x6….. In Romania pe altii ii doare undeva de tine si de problemele tale, inclusiv oe aia plătiți sa raca asta, deci si pe noi de altii

    0
    0
  15. #26 Comentariu nou

    Imi aduc aminte de anii 90 cand dupa vacantele de vara din Germania ma intorceam in Bukale. Mi.era greata de trafic si comportamentul nostru. Ma readaptam in cca sase luni dupa trei petrecute in Europa de vest. Am evoluat de atunci dar nu suficient. Internetul a facut prostia ubicua mai cu seama in societatile cu pedigree de stone age.

    0
    0
  16. #27 Comentariu nou

    Excelent articol. Ai putea adauga ca reddit romania este eminamente pro USR si Ciolos. Chestie de educatie as zice.

    0
    0
  17. #28 Comentariu nou

    E trist! 🙁

    0
    0
  18. #29 Comentariu nou

    In vidul educational produs dupa 1989 („acum e democratie”; „acum noi suntem la putere, asa ca – ciocu’ mic”), au luat nastere niste tipare comportamentale adaptate la jungla care se nastea. Acei copii, adolescenti, au ajuns acum maturi si interactioneaza intre ei asa cum au fost „antrenati” de societatea in care au activat – „daca nu-l arzi tu, te arde el pe tine”. Si e bine sa consideri ca toti vor sa te arda.
    Asa ca nu mai astepti sa vezi cu ce fel de interlocutor te confrunti. Oricum sunt sanse sa fie si el la fel de agresiv asa ca e util sa fi macar mai rapid.
    In al doilea rand, nu stiu din ce motiv, noi romanii nu avem gandire de judecatori. Adica sa ne situam in afara conflictului si sa judecam fara partinire. Marea majoritate ne gandim ca e vorba de noi – o luam personal. Cu toate astea, extrem de putini fac exercitiul de a se pune in locul celui inculpat. De fapt in vorbirea curenta nici nu se foloseste termenul inculpat, ci direct acuzat (il acuza pe Andrei ca…..)

    0
    0
  19. #30 Comentariu nou

    Asta e rezultatul antenelor in principal, din dorinta de audienta s-au difuzat ani de zile doar emisiuni de mahala, scandaluriile sunt cheia spre audienta, vocabularul de mahala cu jargoane si atingeri la persoana la fel. Oamenii, majoritatea asa au inteles ca e viata, cum le-o prezinta masmedia, nici nu e de mirare acest comportament, din dorinta hotiilor de a face audienta si implicit bani, si a CNA-ului care nu intelege sau nu vrea sa inteleaga ca este complice a starii actuale a poporului.

    0
    0
  20. #32 Comentariu nou

    Consider ca toate comentariile de genul „si- meritat-o” apar din cauza frustrarii acumulate in traficul de la noi. Esti sfidat la fiecare intersectie. Nu este zi in care sa nu ti se taie calea, sa nimeresti un jmecher care depaseste coloana si se baga in fata, sa circule pe linia de tramvai, ambuteiaje, zile din viata pierdute in coloane, etc. Felul in care a trecut din banda 3 in banda de iesire de pe autostrada este similar cu stilul de condus al jmecherilor de pe la noi. Comentariile rumanilor reprezinta o descatusare a frustrarilor traite zilnic.

    0
    0
  21. #33 Comentariu nou

    Cred că este vorba de două aspecte
    – educație sau lipsa ei
    – lipsa de integrare într-o comunitate. Suntem prea dezbinați și ne dezumanizăm.
    Reddit e in mare pt SUA (ft folosit de ei) unde sunt cunoscuți pentru sutele de organizații și comunități.
    Maybe I’m wrong…

    0
    0
  22. Asta e un post foarte meta.

    0
    0
  23. #35 Comentariu nou

    Romanii sunt clar mai agresivi. Pot sa compar cu Irlandezii pe care-i vad zilnic de cativa ani. Parerea mea e ca se datoreaza nivelului de trai, neputintei si invataturilor din perioada comunista. Romanul il are ca model pe „smecherul” de la colt, cu bani, cu masina si casa frumoasa. Smecherul e arogant, jigneste si umileste lumea pentru ca el poate, iar Romanul de rand, putin invidios pe smecher, incearca sa copieze si el ce poate. Atitudinea e mai usor de „copiat” decat averea, dar nu e satisfacatoare. Asa ca unii o duc la extrem, devin certareti si incearca sa-i domine prin cei din jur prin atitudine, ii cearta si ii umilesc incercand sa arate ca sunt „mai tari”.
    Am facut si eu un „experiment”, in momentul in care am fost intampinat de o persoana cu atitudinea descrisa mai sus i-am raspuns in cel mai neasteptat mod, si anume extrem de politicos, zambind dar ramanand ferm. A fost foarte interesant sa observ cum, incet dar vizibil, isi schimba atitudinea.
    Urmeaza sa ma intorc inapoi in Romania in fix o luna, o sa incerc sa repet experienta de mai sus. Poate reusesc sa nu ma innacresc si eu si sa pot sa raman definitiv in tara.

    Ma bucur sa vad mai multe persoane care observa diferentele astea, poate cumva, incet, reusim sa schimbam cateva mentalitati.

    A nu ma intelege gresit, nu sunt ceva hipster, dimpotriva sunt un om cu foarte putina educatie, destul de taciturn si destul de antisocial, imi plac mai mult masinile decat oamenii si de multe ori supar lumea cu ideile mele, dar imi dau seama ca Romania poate sa fie intr-o situatie mult mai buna daca isi schimba mentalitatea, daca nu-si mai consuma energia pe lucruri marunte.

    0
    0
  24. #36 Comentariu nou

    Frumos articol. Adevar trist despre.mentalitatea romanului. Solutie? Trist.

    0
    0