Pașaportul COVID

Certificatul de vaccinare anti-COVID a început să aibă deja efecte în privința regulilor de călătorie; pe măsură ce se vor vaccina din ce în ce mai mulți oameni, va crește și presiunea publică pentru facilități acordate acestora.

Photo by Thirdman from Pexels

Se intensifică dezbaterea despre introducerea unui așa-numit „pașaport COVID”, care să fie recunoscut la nivel internațional.

Recent, prim-ministrul elen a cerut Comisiei Europene să ia în discuție și să aprobe introducerea unui „certificat european de vaccinare” care să faciliteze călătoriile între țările Uniunii.[1]

Solicitarea a provocat reacții diverse. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat hotărât pentru: „salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus ea.[2] Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că e încă devreme pentru această decizie, deși există „un acord de principiu asupra ideii: mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni”.[3] Președintele Klaus Iohannis consideră că nu este o idee bună: „trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale, nu pentru călători”.[4]

Subiectul ar urma să fie discutat la summitul liderilor UE de joi. Cu siguranță că nu va fi luată nicio decizie deocamdată („e încă devreme”), dar, până la un consens european, țările își vor adopta propriile proceduri în privința certificatelor de vaccinare.

Certificatele de vaccinare schimbă deja regimul călătoriilor internaționale

România, de pildă, a decis ca persoanele vaccinate să nu mai fie carantinate la intrarea în țară, dacă sunt la peste 10 zile de la doza de rapel.[5] Ca să demonstreze asta, persoanele în chestiune vor trebui să prezinte, evident, certificatul de vaccinare. Cipru a anunțat că, din luna martie, nu va mai solicita teste PCR sau carantinarea persoanelor vaccinate care doresc să intre în țară.[6] Danemarca pregătește un pașaport de vaccinare care să fie folosit de cetățenii danezi special pentru călătorii internaționale. „Va fi gata în prima parte a anului 2021”, a anunțat ministrul danez al Sănătății.[7] Estonia lucrează deja, împreună cu OMS, la crearea unui „pașaport digital de imunizare”, declarativ în scopul analizării datelor privind imunitatea persoanelor vindecate de COVID.[8] În Marea Britanie există discuții despre o așa-numită „ștampilă de vaccinare” care să fie aplicată în pașapoartele celor imunizați; Israelul plănuiește eliberarea unor „pașapoarte verzi” care vor permite posesorilor, vaccinați, accesul neîngrădit la evenimente publice cu număr mare de participanți, la restaurante, cât și evitarea carantinei în cazul contactului cu persoane infectate.

De asemenea, organisme transnaționale de business se pregătesc să standardizeze informația privind vaccinarea – IATA, de pildă (Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian), pregătește IATA Travel Pass, un document digital care va permite călătoriile sigure.[9] Mai multe companii aeriene globale au anunțat, de asemenea, că susțin ideea unui document de vaccinare standardizat. Transportatorii aerieni știu foarte bine cum se face asta – de ani de zile, orice pasager al unei linii comerciale este însoțit de informație standardizată la nivel mondial.

Mă opresc aici cu linkurile și știrile pe scurt despre subiect, dar puteți să vă faceți propria cercetare, rezerva de declarații și luări de poziție, pro și contra, e vastă.

Adevărul e că vaccinarea va oferi avantaje celor vaccinați. E inevitabil să se întâmple așa.

Primul avantaj este că cei vaccinați nu se vor mai îmbolnăvi în perioada de imunitate activă. E foarte important în cazul acestei boli urâte, cu grad mare de mortalitate, și ale cărei efecte pe termen lung asupra ce;r ce trec prin ea abia începem să le cunoaștem (nu să le și înțelegem, deocamdată).

Alte avantaje vor fi impuse, pur și simplu, de presiunea publică, oricât de cinic sau crud ar suna asta.

De exemplu, când călătorii vor putea folosi documentul de vaccinare în locul testelor PCR obligatorii la trecerea frontierei – sau pentru a evita carantinarea – cam ce credeți că se va întâmpla? Vaccinarea o faci o dată, gratuit, după care scapi de boală și de cheltuieli, și inclusiv de oroarea aia cu scobitu-n nas după probă de fiecare dată când vrei să călătorești.

Simpla existență a pașaportului covid nu înseamnă că vaccinarea anti-covid ar deveni, cumva, obligatorie. Cine nu vrea să se vaccineze, va avea în continuare această alternativă – e adevărat, mai scumpă, mai neplăcută, a testării PCR. Testul PCR sau dovada vaccinării vor deveni, probabil, o condiție de acces în din ce în ce mai multe locuri – la festivaluri și concerte, la accesul în spații închise cu mari adunări de oameni șamd.

Este adevărat că unii dintre noi ar vrea să se vaccineze, dar nu pot din motive medicale întemeiate. Este situația cea mai nefericită – și exact de aceea e important să se vaccineze o proporție cât mai mare din populația generală, pentru că, astfel, vom închide pandemia și vom reveni la viața normală.

Pe de altă parte, nu doar că implementarea unui document recunoscut internațional privind vaccinarea anti-covid este inevitabilă, dar nici măcar n-ar fi o premieră, ceva nemaivăzut sau nemaiauzit.

„Pașaportul de vaccinare”, recunoscut internațional, există de zeci de ani

Așa cum mulți călători o știu, există deja, de foarte mult timp, așa numitul “carnet galben” – carte jaune sau yellow card.

Oficial, el se numește Certificatul Internațional de Vaccinare și Profilaxie [10] și este rezultatul unei convenții internaționale care datează încă din 1933. De foarte mulți ani el este aprobat și standardizat de Organizația Mondială a Sănătății și recunoscut practic în toate țările.

Carte jaune este, pur și simplu, un carnet în care sunt trecute vaccinurile obligatorii ce trebuie făcute înainte de intrarea în anumite țări. I se spune carnetul galben pentru că vaccinul împotriva febrei galbene este cel mai des întâlnit, și fără acest vaccin numeroase țări din Africa și Asia nu-ți permit accesul.

Un alt vaccin obligatoriu în anumite țări este cel împotriva meningitei – de pildă, încă din 1994 Arabia Saudită cere pelerinilor la Mecca dovada acestui vaccin.

În fine, în anii ‘70 ai secolului trecut, vaccinarea împotriva variolei era obligatorie pentru călătorii internaționali iar acest lucru era trecut în pașaportul de vaccinare, adică în carnetul galben. Variola a putut fi eradicată până în 1980 și grație acestui efort global. Acum vorbim de eradicarea (ce vis îndepărtat, totuși!) altei boli contagioase cu efecte globale. De ce am umbla cu jumătăți de măsură?

Carevasăzică, nimic nou pe frontul antiepidemiologic. Un așa-numit pașaport covid, care ar certifica vaccinarea împotriva noului coronavirus, ar fi doar o extensie a unui pașaport care există deja.

Câteva cuvinte despre ideea unei versiuni digitale a acestui pașaport de vaccinare anti-covid. Ea n-ar trebui să sperie pe nimeni. Acestea sunt timpurile în care trăim – așa cum hârtia a înlocuit pergamentul, și digitalul înlocuiește acum hârtie.

O aplicație electronică este cel mai practic și mai simplu lucru care se poate întâmpla în privința asta. O aplicație valabilă în aeroporturile din toată lumea, de pildă, care să poată fi scanată rapid, la îmbarcare, așa cum sunt scanate boarding pass-urile – pe care nu mai e nevoie să le tipărim de multă vreme, dacă le arătăm pe telefon. Și tocmai pentru că documentele tipărite pot fi mai ușor falsificate – sau pot fi de o varietate nesfârșită, în funcție de birocrația fiecărei țări, o aplicație acceptată internațional e mult mai bună. Nu e nevoie ca această aplicație să conțină mai multe date decât cele strict necesare – e suficient să transpună securizat, electronic, într-un QR code scanabil, de pildă, informațiile care există deja în carte jaune – în Certificatul Internațional de Vaccinare și Profilaxie care e folosit în toată lumea de zeci de ani, acum și cu dovada vaccinării împotriva virusului SARS-Cov-2, care a declanșat o pandemie ce a oprit lumea-n loc.

Nu e ceva iminent, însă. Va mai dura, pentru că trebuie, mai întâi, să se vaccineze un număr important de oameni înainte și, apoi, trebuie ca vaccinurile anti-covid să devină larg accesibile în toată lumea. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt acum abia la început. Noi, în Uniunea Europeană, suntem nemulțumiți că vaccinarea merge greu și că nu sunt suficiente doze, în condițiile în care sunt deja contractate niște sute de milioane. Dar alte țări n-au, deocamdată, nicio doză sau n-au primit decât promisiuni – sau donații, cum e cazul Moldovei, căreia îi va trimite România 200.000 de doze.[11]

Vă las aici un grafic interactiv privind situația vaccinării pe continentul european – cu un click pe coloane puteți aranja datele după diverse criterii:

Eu, unul, n-am nimic împotriva unui pașaport de vaccinare anti-covid, ba chiar dimpotrivă, cred că ne va ajuta să ne reluăm cât mai repede viețile noastre de dinaintea pandemiei.

Articol din categoria: ACTUALITATE

40 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  O sa purtam masca inca 2-3 ani la cum se misca treburile cu conspirationistii…
  Deci „revenirea” o sa fie mai tarziu

  4
  0
 2. Până nu vor fi întrat in Romania 30 de milioane de doze (vaccin+rapel) că să se poată vaccina orice adult care dorește acest lucru, orice discuție despre pașapoarte e inutila . Iar la cum merg lucrurile cu livrările mă tem că acest lucru n-are nici o șansă să se realizeze anul asta.

  7
  3
  • Cred că guvernul ar trebui sa înceapă achiziția de doze in paralel cu UE, așa cum procedeaza germania, nu stam nici rău dar nici bine daca ne uitam la ratele de vaccinare din Israel, anglia, america, emiratele Arabe Unite….

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Ce să facă guvernul? Să cumpere doze singur? De unde, de la ruși eventual?
   Avem uriașul noroc de a fi în UE, dacă nu eram nu vedeam anul ăsta nici ambalajele de la vaccinul folosit de alte țări.

   0
   0
 3. #5 Comentariu nou

  Cum zice si Vlad „hartia” ca te-ai vaccinat cu un vaccin anume exista deja de zeci de ani indiferent ca e vorba de cele necesare calatoriei in anumite parti ale lumii sau ca e vorba de cele facute la nastere/copilarie.
  Cred ca unii isi pun poalele in cap in stil mioritic doar la ideea de digital, vezi discutia cu pasaportul biometric sau mult asteptata carte de identitate format card cu cip.
  Iar aceasta chestie cu „pasaport” era mai simplu daca se explica unora ca se doreste standardizarea informatiei ca sa stie fiecare cetatean sau autoritate din orice colt al Europei unde si ce sa citeasca.

  8
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Am facut test rapid anticorpi dupa 2 saptamani de la primul vaccin si nu au aparut anticorpii… 🙁

  0
  0
 5. #13 Comentariu nou

  Se vorbește atât de mult despre pașaport când nu știm încă prea multe despre vaccin…
  1. Care sunt efectele adverse pe termen lung?
  2. Vaccinul te asigura ca nu faci o forma nasoala a bolii. Poți fi în continuare transmițător al bolii fiind vaccinat? Ce logica are sa permiți accesul fără test și fără carantina al unor persoane vaccinate? Ei ar putea transmite virusul celor care nu s-au vaccinat încă.
  3. Cat tine imunitatea data de vaccin?
  Nu cred în conspirații și cipuri, cred ca ne grăbim cu niște decizii care nu ar trebui grăbite.
  Și întoarcerea la viata dinainte.. Se grăbește cineva sa se întoarcă la 2 ore în trafic? La societatea manata de consumerism nebun?

  12
  7
  • #14 Comentariu nou

   1. Care sunt efectele adverse pe termen lung?

   Pe termen lung e fix ca in Shakespeare: toti care se vaccineaza mor.

   0
   0
 6. #15 Comentariu nou

  Salut,

  As spune ca partea asta „Vaccinarea o faci o dată, gratuit, după care scapi de boală și de cheltuieli” nu e chiar corecta, cel putin din informatiile de pana acum. Informatia corecta ar fi ca scapi „pentru moment” de balamuc. Nu exista inca o confirmare privind imunizarea pe termen lung. Nici macar Arafat, care le stie pe toate, nu spune ca imunizarea e „pe viata”

  https://www.g4media.ro/raed-arafat-imunitatea-dupa-vaccin-este-de-6-8-luni-clar-ca-cei-care-se-vaccineaza-au-sansa-la-vara-sa-mearga-in-alte-tari-fara-conditionari-de-carantinare.html

  Sigur, vaccinarea pare sa fie in acest moment o varianta cu beneficii, dar sunt nenumarate semnele de intrebare:
  – pe ce perioada asigura un vaccin imunizarea? 6 luni? 9? un an? depinde de vreme si daca ai sau nu chelie? depinde de alti factori? etc.
  – care dintre vaccinuri e mai eficient privind imunizarea pe termen lung?
  – care din vaccinuri e real mai bun, diferenta intre 94% si 94.5% fiind doar marketing?
  – care dintre vaccinuri asigura o imunizare reala, pana acum informatiile fiind doar probabilistice („probabil” ai sanse de 30-50-60% sa fie eficient)?
  – care din vaccinuri asigura o imunizare „buna” – e vreunul cu care ai 100% sanse sa nu faci deloc covid, sau ai sanse intre 0 si 100% pentru oricare din variantele intre „sa nu faci” si „sa faci o forma oarecare [inclusiv nasoale]” daca ai bafta sa fii una dintre exceptiile scrise in prospect (de ex. „pentru 1 din 10 persoane pot aparea bataturi in palma”)?
  – care din vaccinuri asigura imunizare reala si completa impotriva *tuturor* variantelor de tulpini ale virusului (macar vreo 4, cel putin pana acum)? probabil nici unul?

  etc.

  Asa ca sunt mult prea multe informatii lipsa, mult prea multi de „daca”, mult prea multi de „probabil”, mult prea multi de „pana acum”, mult prea multi de „din cate stim”, mult prea multi de „monitorizam daca iese prost”, etc.

  Deci concluzia ar fi ca *in principiu* e mai bine vaccinat, dar *in realitate* mai bine mai asteptam, macar vreo juma de an. Poate se mai clarifica din incertitudinile de mai sus. Poate peste 6 luni ne lamurim ca nu ne apare o stea in frunte daca ne vaccinam, si asa mai departe.

  Altfel spus, m-as vaccina, dar prefer sa mai astept. Sa fie altii cobai pentru urmatoarele 6 luni, si daca pana in august nu le creste vreun ou in plus, o sa ma vaccinez si eu… Pana atunci, cea mai buna solutie *pentru mine* e sa n-am incredere in nimeni si sa ma feresc de toata lumea.

  Numai bine, sanatate si virtute!

  9
  5
  • Asa e, corect, mai mult ca sigur ca vaccinarea nu va oferi imunizare pe viata, desi s-ar putea sa tina semnificativ mai mult de 6 luni (CEO-ul Moderna estimeaza 2 ani) – dar trebuie adunate mai multe date.

   In mintea mea era ca faci vaccinul “o data” pe sezon, in timp ce testele alea sunt valabile la granite pentru 48/72 de ore, deci trebuie sa le tot repeti.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Da, eventual sa stam asa cu capul la cutie, sa mergem la sigur.
   Asta face din o natie de comentatori specialisti in orice. Acum de exemplu suntem specialisti in vaccinuri, care este mai bun, care contine X si Z, de ce nu desfacem si iphoanele sa vedem ce contin.
   Adica mesajul tau este simplu, stai pe margine, vezi ce se intampla si pe urma dupa ce astepti destul, te bagi si tu.
   😉

   0
   0
 7. #18 Comentariu nou

  Mi-am deschis cont pe „ARN Mesager” și primesc pe wi-fi doza zilnică de anticorpi 5G.
  Covid-19 încă nu au băgat, dar urmează.

  6
  0
  • #19 Comentariu nou

   @Bogdan Orice idee isi gaseste idiotii utili, care nu au argumente, ei Cred doar. De ce iti pierzi timpul cu ei? Ei se vaccineaza intai. Asta e bine pt toata lumea, poate chiar functioneaza vaccinul. Dupa, vin cei ca noi care gandesc si au nevoie de dovezi ca functioneaza, ceva linkuri, studii, plus observatii, ce se intampla cu cei care s-au vaccinat. Am citit despre virusul asta si despre vaccin mai mult decat am facut-o pt licenta si nu m-au convins. Injuraturile sigur nu ma conving. a 3-a categorie sunt cei care nu se vaccineaza deloc, orice argumente o sa fie prezentate.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   @Ion
   După cum explica cineva pe aici, nimic nu este 100% sigur.
   Rămâne ca fiecare să decidă singur cum participă la acest experiment, care sunt riscurile și care este balanța câștig – pierdere.
   Deocamdată se crede că imunitatea dobândită prin vaccinare are persistenta mai mare decât cea a celor care au avut contact cu virusul, iar riscul de a face forme grave este considerabil mai mic. Totuși nu a fost oferită o explicație satisfăcătoare asupra faptului că virusul nu afectează în aceeași măsură copiii, care nu sunt incluși în această campanie de vaccinare.
   În concluzie campania de vaccinare se adresează mai mult celor care sunt in categoriile de risc sau desfășoară activități cu expunere mare.
   Orice opinie extremistă nu este binevenită și nu aduce niciun beneficiu.

   0
   0
 8. #21 Comentariu nou

  Poate-l convingi si pe colegul Striblea, pt ca vineri bătea campii grav.
  I-as fi răspuns punctual la fiecare “bomboana”.

  Sa nu vrei sa te vaccinezi, deși n-ai avea contraindicații, înseamnă sa dezertezi in caz de război.

  Prea s-a urcat libertatea la cap cetățenilor liberi si nu vor sa admită ca viața intr-o societate vine la pachet si cu ceva obligații, nu doar drepturi.

  Cei mai măgari mi se par nu antivaccinistii, care-s doar spălați pe creier, ci cei cărora le este teama si afirma aberatii de genul “aștept sa vad ce se întâmpla cu alții”. Cu alte cuvinte afirma faptul că ii doare in dos de societate. Penibili!

  6
  8
  • #22 Comentariu nou

   Eu sunt unul dintre magarii la care faci referire. Si pentru ca te vad foarte destept si super bine documentat, am o rugaminte. Te rog da-mi si mie un link unde pot sa citesc datele oficiale, furnizate de Pfizer, Moderna sau toti ceilalti producatori ai acestor vaccinuri din care sa reiasa analiza stiintifica si concreta despre efectele pe termen scurt, pe termen mediu si pe termen lung ale vaccinurilor in cauza. Si cu teste facute pe grupe relevante de subiecti, atat ca numar cat i ca patologii combinate. Nu cateva mii de subiecti. Planeta are peste 8 miliarde de oameni. Repet, eu nu ma arunc sa te jignesc asa cum vad ca, foarte lejer, o faci tu. Presupun ca esti o somitate in domeniu, asa ca vreau sa ma inveti. Stii, mie imi pasa foarte mult de societate. Dar traiesc intr-o lume civilizata. Nu in Rusia si nici in Korea. Asa ca, inainte de societate care, dupa spusele tale, ar trebui sa imi bage un pumn in gura pentru ca nu gandesc precum turma, cel mai mult im pasa de mine insumi. Stii tu proverbul ala cu camasa care e mai aproape de corp decat paltonul. Banuiesc faptul ca stii ce spun nu? Doar esti o valoare, asa cum am zis. Nu un magar prost ca mine. Deci, astept studiile cerute. Multumesc. Semneaza: Un magar.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @Bogdan:
   Daca “ne batem” in linkuri, nu ajungem nicăieri amice jignit. E doldora Internetul de specialisti care vor sa demonteze încrederea in știința.

   Daca nu înțelegi de ce i-am facut măgari pe cei care spun ca “mai așteaptă”, fără sa aiba un motiv întemeiat (e.g. Recomandarea medicului), atunci ce ar mai fi de zis? Interesant ca totuși te-ai simțit jignit, deci o raza de speranța exista. Ai nevoie doar de un dus rece pentru a înțelege ca suntem cu toții datori sa luptam cum putem si cat putem de repede pentru oprirea răspândirii acestui virus. Oamenii de știința și-au facut datoria. Acum e rândul nostru sa facem ceea ce trebuie facut, fără prea multe de “daca”, “parca”, “poate” sau altele similare.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Aurel, vad ca insisti cu eleganța.
   Eu nu ma simt jignit. Nu de unul ca tine, care nici macar aluziv nu pricepe directia in care bat. Cu toate astea, am sa iti dau un exemplu mai usurel, poate asa pricepi. Ca ntreprenor, faci tot posibilul sa aduni cat mai multe date sa le interpretezi, sa faci previziuni pe diverse perioade de timp, de asa natura incat business-ul tau sa mearga mai departe, cel putin la fel de bine. Explica-mi te rog de ce consideri o magarie sa fac acest lucru si in ce priveste corpul meu si viata mea. Poate de data asta reusesti miracolul sa imi explici argumentat solid si fara jigniri. Nu imi pun mari sperante, dar mnah, poate e vreo sansa. Cat priveste internetul ala plin de link-uri, am sa iti dau o veste. NU EXISTA NICI O RAPORTARE STIINTIFICA A DATELOR COMPLEXE PE TERMEN MEDIU SI LUNG DIN PARTEA PRODUCATORILOR ACESTOR VACCINURI !!! Ai prisn ideea? Nu? Nu-i nimic, da-i bataie in continuare cu jignirile. Astea sunt lucrurile pe care, cei ca tine, stiu cel mai bine sa le faca atunci cand argumentele mai complexe decat „da” sau „nu” va lipsesc din portofoliul gandirii.

   0
   0
 9. #25 Comentariu nou

  He he, vorba veoricăi, cum s-a zvonit că vaccinații nu mai stau în carantină, cum au mai apărut brusc zeci de categorii de „esențiali”, gen avocați, executori, consiliu legislativ, regii, direcții, primării. Nu cred că a scăpat vreo categorie de bugetari neprinsā. Toți esențiali, toți cu prioritate în fața populației generale. Nu nu, rectific, toți ÎNCĂ O DATĂ cu prioritate în fața cetățenilor obișnuiți. Ca întotdeauna și peste tot.
  Vlad, păreri?

  2
  2
 10. #26 Comentariu nou

  „trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale, nu pentru călători”.
  Bravo domnul Iohannis!! Si de data asta, ca si cu migrantii sirieni, Iohannis a ales sa nu fie prost.
  Culmea ca ii duce capu mai mult pe politicenii din estul Europei decat pe cei din vest.

  3
  2
 11. #27 Comentariu nou

  Am pasaport galben, de cand a trebuit sa merg cu serviciul in Africa.
  A platit compania vreo $2000 pe vaccinuri si trusa de luat cu mine.

  1
  0
  • #28 Comentariu nou

   La inceputul pandemiei specialistii ziceau ca masca nu ajuta, ca doar cei bolnavi si simpzomatici are sens sa o poarte. Ideea era sa nu cumparam masti, sa le lasam pt doctori. Am fost mintiti pentru ca scopul scuza mijloacele. Am facut bine ca am pus la indoiala parerea specialistilor si am purtat masca?
   La fel cu vaccinul, e bine ca se vaccineaza lumea, exista o sansa sa scapam de pandemie. Dar vezi tu, scopul scuza mijloacele din nou. Te vaccinezi cu orice risc? Te respect si iti multumesc sincer. De salariul si sanatatea mea depinde familia mea, asa ca eu mai astept. Si port in continuare masca si dezinfectez cumparaturile, etc…

   0
   0
  • Ion, la inceputul pandemiei oamenii de stiinta aveau mai putine informatii decat acum, iar acum au mai putine decat vor avea peste un an. Asa functioneaza stiinta, are nevoie sa acumuleze dovezi.

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   Incredibil ce rotocoale sunt unii în stare să facă, justifică și faptul că nu se vaccinează și se și bat satisfăcuți pe umăr pentru alegerea făcută.

   Vlad, la vară vedem iar un spike de cereri de vaccinare? Vin vacanțele, reptilienii ăia cu avioane și iluminati cu hoteluri vor cere dovada vaccinării…

   0
   0
  • Probabil ca da, cand o sa vina vremea vacantei in Grecia, sa vezi ce putina importanta o sa mai aiba ciparea :))

   0
   0
  • Trebuiau multe studii făcute de parcă era primul virus din istorie, acolo a fost vorba pur și simplu de cinism și stil machiavelic – scopul scuza mijloacele – politicienii de frică unui haos general care le putea inclusiv lor zdruncina scaunele au preferat să mintă populația – nimeni nu știe ce se întâmplă dacă se recomanda de la început purtarea măștii sau macar a unui accesoriu care sa acopere gura și nasul – e posibil sa fi dus la un haos și la un colaps al spitalelor in condițiile în care medicii rămâneau fără masti insa e posibil că epidemia sa fi fost ținută în control așa cum s-a întâmplat în toate tarile asiatice care încă de la început au introdus purtatul obligatoriu al mastii.

   0
   0
 12. #33 Comentariu nou

  @ Constantin pai daca e la fel si cu vaccinul? Si eu zic ca nu or fost asa de prosti specialistii sa nu stie ca ajuta o masca. Si la gripa spaniola au purtat masti. Daca se repeta cinismul si cu vaccinul? Adica eu sa fiu statul, tot asa as face: vaccinam cat de multi chiar daca nu e sigur, sa porneasca economia. Daca mai tarziu mor mai multi sau mai putini, sau fac boli autoimune, asta este… Cine a cautat pe net situatia anticorpilor celor din studiile vaccinului. Eu am cautat si nu am gasit. inainte sa ma contraziceti, puneti va rog linkul.

  @VLAD daca peste un an specialistii or sa stie mai multe si or sa zica ca vaccinul nu e sigur? Nu merita sa astept?

  3
  1
  • La gripa spaniola știau acum 100 de ani sa poarta masca sau ultimii zeci de ani asiaticii pt celelalte tulpini din familia coronavirusului, însă în 2020 autoritățile nu recomandau purtatul măștii pt cei sănătoși, ba chiar o considerau nociva pt că deranjează și exista tendința de a duce des mana la masca.

   E evident că nimeni nu știe posibilele efecte pe termen lung pt vaccinuri care au apărut de doar câteva luni, nu cred in teorii conspiraționiste însă nu sunt nici atât de naiv sa cred orbește niste autorități dovedite că ne-au mințit fara să clipească.

   0
   0
  • Ia spune, Constantine, troll mic (credeam că nu mai revii, dar ești ca râia) – ce „autorități dovedite că au mințit fără să clipească” în domeniul vaccinurilor cunoști?

   0
   0
 13. #36 Comentariu nou

  Marele Cercel a spus ca vaccinul ne ajuta sa nu facem forme severe ale bolii. Nu a spus ca nu ne mai infectam. Asadar,daca inca ne putem infecta chiar si vaccinati inseamna ca inca putem transmite boala.
  Daca ne putem infecta si transmite, la ce e bun pasaportul asta?

  4
  1
  • #37 Comentariu nou

   Pașaportul Covid-19 este foarte bun ca să te poți deplasa „liber” în zonele carantinate.
   Aceasta este singura diferență față de un test PCR negativ.
   În viitor pe acest pașaport vei avea toate variantele și versiunile de vaccin pentru a avea acces la zonele în care dorești să te deplasezi în siguranță.

   Sigur că acesta este un scenariu SF, dar pașaportul nu are sens decât pentru certificarea faptului că ești în siguranță în zonele cu restricții sau cu risc mare de contaminare.

   0
   0
 14. #38 Comentariu nou

  Ce facem cei cu boli autoimune care nu ne vaccinam? Nu că nu vrem, dar nu se știu efectele secundare în această situație.
  Fără acest „pașaport de vaccinare” nu vom mai putea călătorii? Nu cred că e corect și trebuie luate în considerare și aceste aspecte

  4
  0
  • Cu siguranță veți putea călători și fără pașaportul de vaccinare. Dacă aveați răbdare să citiți textul, înțelegeați imediat acest lucru.

   0
   0
 15. #40 Comentariu nou

  Ce mi se pare mie interesant si amuzant, cu exact in acelasi timp pe toti influencerii i-a gasit brija de pasaportul covid. bai da exact in acelasi moment, toti au avut aceeasi idee..ia hai sa scriu eu o postare pe tema asta. dupa ce f multi, anu trecut, nu au avut absolut nici o treaba de a se opri din calatorii, pentru ca firesti, ei respectau toate regulile..

  1
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.