Să nu uităm nici de bipezii bezmetici care provoacă accidente rutiere grave

Ce (ne) facem cu pietonii indisciplinați? Ce permis să le iei lor?

Dar să vorbim și despre pietoni, nu doar despre șoferi, că și pietonii-s belea în țara asta. Dac-ar fi să adaptez titlul de-acum câteva zile, ar trebui să spun „Sinucigașii printre noi”, cu referire la pietonii pe care-i apucă traversarea pe unde li se năzare, doar c-ar fi un titlu prea traumatic din anumite puncte de vedere, așa că să rămânem doar cu constatarea, fără să mai insistăm.

Că uite-i cum fac, altfel – în doar câteva minute, ieri, în București, două cazuri de inconștienți care scurtează o traversare riscându-și viața:

În fiecare caz, traversarea sigură era la numai 200 de metri distanță. A se nota și că niciunul dintre cei doi bezmetici n-avea vreo problemă de motricitate, c-am mai auzit și asta, ca scuză fără cap, „sunt oamenii bolnavi, nu pot merge/urca scările”. Nu, că mam’mare ați văzut ce agilă era, a luat-o la fugă peste trei benzi de circulație, iar puștiul cu tricou alb, de pe DN1, se pregătea să escaladeze separatoarele de sens care-i ajungeau pân-la buric.

Deci nu cu picioarele e problema, ci cu capul.

Îți sare un bezmetic d-ăsta-n față, îl iei pe capotă, tragi de volan, intri-n alții din jurul tău, se mai oprește vreunul în copac, că n-ar timp de reacție fulgerător, și rezultă morți și răniți fără vină, doar din cauza indisciplinei pietonului.

Cu specimenele astea ce facem?

Articol din categoria: ACTUALITATE

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Se cheamă “selecție naturală”…
  Una e să traversezi o strada puțin circulată printr-un loc nepermis privind cu atenție în ambele direcții, și alta e să te arunci printre mașini pe bulevarde circulate.
  Nu zice nimeni să fim cu toții roboți și să stăm ca bolovanii în fața unui semafor pietonal pe roșu pe o strada pustie, dar când vine vorba de drumuri intens circulate lucrurile stau altfel.

  De asemenea, de menționat pietonii “Superman” care se aruncă pe trecerea de pietoni ca și cum ar avea o bula protectoare în jurul lor. Aceia sunt mai periculoși decât băbuța din film. Ce nu știu aceștia din urmă este faptul ca șoferii pot, din diverse motive, să nu observe trecerea și/sau semaforul și să-i facă piftie.
  Evident, șoferul e vinovat, dar cu ce te ajuta asta când ești mort sau invalid (in cel mai fericit caz)? Pietonii ar trebui sa caște bine ochii si urechile în orice situație, chiar dacă au prioritate. Accidentele se întâmplă oricum.

  11
  3
  • #2 Comentariu nou

   NU … @Aurel. Nu este selectie naturala.
   Pentru ca tu, ca sofer care ai ghinionul sa iei un bizon din asta pe capota, o sa ai probleme MARI-spre-FOARTE MARI pe tema asta.
   In situatia „soft” o sa stai in cercetare panala cam 1 an, timp in care este posibil sa mergi cu dovada la prelungire in fiecare luna. Eventual cu masina blocata pentru expertize tehnice interminabile.
   Daca te lovete ghinionul si gaseste procurorul/expertiza tehnica vreo problema, ai dosar penal si te alegi MINIM cu o condamnare cu amenda penala sau inchisoare cu suspendare. Ceea ce iti ipoate distruge viata – gen pierdut job-ul sau alte mizerii pana la stergerea faptei din cazierul judiciar, care poate fi undeva in cam 5-7 ani. Daca ai noroc, dupa 1-2 ani posibil sa se termine cu NUP dar timpul si nervii nu ii mai primesti inapoi niciodata.
   Ce am povestit mai sus e experienta „la prima mana”, din caz real – am un prieten din copilarie care avut ghinionul asta si a EXECUTAT 9 luni de puscarie si a scapat de belea din cazier dupa 8 ani. Si totul pentru ca tatal pietonului inconstient si vinovat de traversare prin loc nepermis (care a si murit de alfel) a vrut sa „se razbune” si a avut si banii/relatiile speciale ca sa-l distruga pe omul asta. Repet, 100% nevinovat – viteza legala, nu era baut/drogat, nu era trecere de pietoni, masina era OK, viteza era cea legala – si a facut 9 luni de puscarie din vreo 15 luni cat a fost condamnarea.
   Deci lasati-o balta cu „selectia naturala” … ar fi bine sa fie asa: daca pietonul este vinovat, mostenitorii sa fie obligati sa-ti plateasca si reparatiile la masina. Dar NU e asa.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Crypto…
   Da omule, ai luat-o prea în serios. Evident că legile sunt înapoiate și dai de belea nevinovat. Din păcate asta-i lumea în care trăim, nu doar în Romania.
   Am și eu un prieten bun care a pățit-o cu un biciclist la o intersecție. Biciclistul a fost de vină într-un final, însă șoferul a fost plimbat prin tribunale + permis suspendat, etc.
   De aceea, când eram mici (eu am copilărit la final de anii ‘80 și începutul anilor ‘90), unii șoferi ne alergau să ne bată dacă le făceam fente (ne jucam cu mingea in strada si când trecea câte o mașina pe ora, ne făceam ca dam in ea). Copii prostovani…

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Same here – copilarit cu cheia de gat ’80-’90.
   Si sofer de 28 de ani + >1 mil km parcursi (auto + moto).
   Regulamentul rutier e o MIZERIE sinistra iar politistii care il aplica … no comment!

   0
   0
 2. #5 Comentariu nou

  Apoi se zice că „plătești ca pentru unul bun”.

  În altă ordine de idei mi-a fost suspendat permisul o lună pentru un sinucigaș de-ăsta. Domnii agenți stăteau în mașină, la umbră, filmând. Când i-am spus stimabilului cu epoleți că pietonul… M-a trimis cu nesimțire la legiuitor, că „legea nu spune nimic despre pieton”.

  1
  4
 3. #6 Comentariu nou

  Am luat-o atat de razna cu nerespectarea legilor (si asa strambe din tara asta), ca unii ajungem sa credem ca le putem eluda si pe cele ale fizicii …

  Educatie, educatie, educatie …

  In cate scoli se face educatie rutiera la modul serios? Chiar conteaza pentru copii … si unora le va salva viata.
  Care-i nivelul de educatie al politistilor? Legea le permite amendarea pietonilor … dar o fac?
  Care-i educatia transmisa de mass-media in privinta conformarii la legi, in cazul de fata cea rutiera? As spune ca vorbim de contraeducatie… si ma opresc aici, ca daca ajungem pana la educatia politicienilor … ne stricam ziua.

  5
  0
 4. #7 Comentariu nou

  In Austria se ia permisul bipezilor cretini care incurca corculatia, pietoni fiind.

  0
  1
 5. #9 Comentariu nou

  Cocoșați cu amenzi .Nu te-a educat nimeni s-au te-a durut la bască de educație , suporți consecințele.

  5
  2
 6. #10 Comentariu nou

  Discuție mam’mare-polițist:
  – Știți că nu aveți voie să traversați prin loc nepermis?
  – Da, maică, știu, dar mă grăbeam și io.
  – Trebuie să vă dau amendă.
  – Dar de ce îmi dai amendă? Colegul matale a fost mai indulgent săptămâna trecută. Mi-a dat doar avertisment. Tu de ce îmi dai amendă?

  Evident nu a învățat nimic și nici nu va învăța.

  7
  0
 7. #11 Comentariu nou

  Conducere defensiva. E tot ce poti face, aflat la volan.

  0
  0
 8. #12 Comentariu nou

  O simpla constatare….
  Societatea în ansamblu se degradează, iar calitatea vieții scade.
  Cauze interdependente:
  Calitatea managementului politic și administrativ este direct proporțională cu nivelul de educație al liderilor, deci sub nivelul critic. Mai simplu spus, am trecut pragul spre zona de haos legislativ și administrativ.
  Societatea în ansamblu și-a pierdut încrederea în instituțiile statului și refuză supunerea la norme.
  De aproape 33 de ani educația a fost construită programatic după „chipul și asemănarea” liderilor pentru a fi folosită ca bază pentru manipularea maselor.
  Respectul pentru sine și comunitate este mult sub nivelul unei societăți performante și pe alocuri sub nivelul unei societăți funcționale.
  Soluția:
  Momentan nu există.

  3
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.