Se poate trăi doar din șpagă în România?

Detaliile în cazul falsei doctorițe de la Spitalul Județean Ilfov sunt năucitoare: doamna cu pricina, care a pozat 10 ani la rând ca ginecolog, inclusiv în operații chirurgicale, nu doar că nu e medic, dar nu e nici măcar absolvent de liceu, ba chiar abia dacă reuise să termine gimnaziul. Ea n-a dat nici măcar examenul de Capacitate d ela finalul clasei a VIII-a, după care a fost repartizată automat, cu media 1.68, la o școală “de arte și meserii”, pe care a abandonat-o aproape imediat. Toate detaliile în Libertatea.

Cum a lucrat, totuși, ca medic ginecolog într-un spital de stat?

“Ca voluntar”, insistă toți oficialii, de la șefa de secție, la managerul spitalului și la ministrul Sănătății.

10 ani, voluntar.

Adică neplătită – că nici nu se putea, legal, și nici n-a fost plătită vreo clipă, înțelegem.

Dar din ce-o fi trăit atunci această femeie, 10 ani, fără salariu, gărzi, bonusuri sau prime?

N-am nicio idee, doar o întrebare: credeți că se poate trăi doar din șpagă în România, 10 ani la rând?

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. Nu doar ca se poate trai. Salariul e bonus. Zambesc candid cand vad fluturasul de salariu, ar putea chiar sa doneze banii aia, nu le-ar lipsi.

  Comentariu apreciat Thumb up 20
 2. Vlad, mereu când aud despre salariile medicilor și polițiștilor (și a altor categorii de bugetari expuși ‘ciubucului’ tradițional) întreb, uneori în sinea mea: a văzut cineva vreun medic, polițist, procuror, judecător sărac? Parcările de la spitale arată ca saloanele de mașini de lux, ce dreq…

  Thumb up 11
 3. Vlad, amicul tau de la radio admitea franc faptul ca el da șpaga la doctor, pentru ca asa considera el ca ar fi frumos! Deși strica piața pentru cei care nu isi permit, el senin a admis in multe rânduri ca da șpagă!! Atunci wtf întrebare pui tu aici?! Ne iei de bolovani in carantina? Logic ca din șpăgi au tot trăit escrocii pana acum! Salariul a fost mereu un “add-on”, nicidecum meniul principal!

  Thumb up 1
 4. Cum sa spui ca a lucrat ca voluntar? Din declaratiile unor mame reiese ca a cusut so cezariene. O fi invatat ca mine la generala cand faceam mileuri la orele de Lucru Manual.

  Thumb up 5
 5. Nu cred, povestea e inventata de ziar. E imposibil, nu ca ‘doctor’. Exista securitate, management etc etc intr-un spital. Nu poti nici sa te plimbi pe holuri 10 ani fara sa stie cineva mai sus. Poate doar cu o filiera intreaga de ‘cunostinte’ care primeau ceva? Caz in care cucoana a prestat nu servicii medicale ci mai degraba servicii de PR pt departament/spital. Adica ea juca rolul de doctor dar de fapt era veriga media intre rude/prieteni pacient pe o parte si personalul medical pe cealalta parte. Ca sa primeasca spaga si sa o distribuie mai sus. In Romania, da se poate asa ceva.
  Alt exemplu de spaga ridicata la nivel de neglijenta criminala: Colectiv.

  Thumb up 4
 6. fată deșteaptă, știe să facă bani, bravo! și nu s-a plâns niciun pacient că n-are ea diplomă, nici la italian nu s-a plâns nimeni, nici la ăla care scotea dinții. Dar câți se plâng că medicii cu acte nu-și fac treaba ?

  Thumb up 0
 7. Parcagii din ce crezi ca traiesc? Chelnerii crezi ca traiesc din salariul minim?
  Doctorii crezi ca locuiesc la apartament? Olguta crezi ca si-a tras conac din salariu?

  Thumb up 2
 8. Oare daca nu era şpaga, eram noi acum printre statele civilizate ale lumii sau nu mai eram deloc ?
  Nu şpaga ne-a făcut să ajungem, unde suntem, aşa că mai bine privatizăm tot statul, învăţământul, sănătatea şi plătim direct serviciile de care avem nevoie.
  De ce sa plătim şi taxe şi şpagă ……….adică să plătim de două ori ?

  Thumb up 1
 9. problema in tara asta e ca nimic , nici un post sau mai bine zis majoritatea celor de la buget nu mai sunt pe competente individuale , pe principiul pcr-pile , cunostinte , relatii …se fac asistenti pe banda rulanta , doctori pe banda rulanta , nu se mai invata la scoala , nu mai exista disciplina muncii , constiinta fiecaruia de a presta bine la locul de minca , fie el profesor sau elev , se pun oameni care n-au habar in posturi de conducere in toate institutiile statului , inclusiv in guvern si parlament dupa principiul omul nepotrivit la locul potrivit sau caldut …macar pe vremea lui ceasca admiterea la facultate era admitere nu gluma , mai ales la medicina sau la un liceu sanitar pina si o virgula pusa gresit conta la corectura si se facea carte , era cultul cititului si al studiului , e drept ca multe tentatii din ziua de azi nu existau , dar cine a vrut si-a dezvoltat o constiinta personala spre autodepasire si perfectionare …macar cu atata am ramas …in ziua de azi ce exemplu dam tinerilor , copiilor mici , prin debandada asta din tara unde fiecare din sus numitii , bugetari – nu toti binenteles , unii dintre ei , parlament , guvern , ministri sunt acaparati de ideea de a fura minti , avizi dupa bani facuti usor si nemunciti ..si cel mai important fara competente profesionale ???? …ne ducem de rapa sa stii …fara valori , fara principii , fara constiinta , fara cultura si fara competente … daca apare cum a si aparut un profesionist si un corect de om este tras in jos .. am ajuns sa traim anormalitatea ca o normalitate si ce e normal sa fie o utopie

  Thumb up 0
 10. Din spaga stransa in 10 ani, mai traieste 10 vieti!

  Thumb up 0