Pragul de validare la referendum e un mijloc de autoapărare a societății românești

pixabay

Liviu Dragnea a lansat ideea desființării pragului de validare a unui referendum, sub motivul că acesta „inhibă” votul și încurajează boicotul.

E o discuție lungă despre pragul de validare dar, din punctul meu de vedere, desființarea pragului de validare pentru referendum, în România, este cea mai periculoasă idee posibilă. Dacă ar fi pusă în practică, atunci decizii cruciale pentru națiune vor putea fi aplicate cu un număr infim de voturi, în urma unor blitz-krieguri politice care vor arăta ca niște jafuri armate puse la cale de bande de infractori.

Este foarte adevărat că pragurile de validare pentru referendumuri variază, de la o țară la alta, și că în unele locuri sunt mai ridicate, în altele mai scăzute, dar chiar și Elveția și-a luat măsuri de protecție în acest sens, iar Elveția este o țară în care se iau enorm de multe decizii prin referendum, deci există o cultură solidă a referendumului. Constituția Elveției, de pildă, nu poate fi modificată fără un dublu-prag de validare: prezență națională de 50% la urne și măcar jumătate din cantoanele elvețiene să voteze da pentru propunerea de modificare. Comparați asta cu România: 30% prag și 25% voturi valide.

Imaginați-vă acum că partidele din România ar avea posibilitatea să modifice Constituția cu o participare la vot oarecare, oricât de mică, 10%, 5%, 1%, în condițiile în care nivelul de educație civică și politică din țara noastră e cum e iar presa, care influențează opinia publică, e cam suferindă, să recunoaștem. Cam ce campanii de manipulare credeți că ar urma?

Argumentul că, uite, cu prag de validare nu mai trec referendumurile, deci trebuie făcut ceva, nu înseamnă că pragul trebuie desființat ci, tocmai, că trebuie ca partidele să devină responsabile și oneste față de electorat.

Să mă explic. Referendumul de săptămâna trecută, care a picat prin invalidare, a fost pregătit prost spre deloc de guvern. Guvernul nu a făcut practic nicio campanie de informare iar partidele, cu o singură excepție, au coalizat cu biserica pentru a transmite, în general, spaime și mesaje mincinoase, în loc de informații necesare pentru o decizie informată a cetățenilor. Campania pentru referendum a durat mai puțin de 3 săptămâni, a venit pe o temă care chiar nu preocupa societatea iar rezultatul a fost firesc, oamenii nu s-au lăsat antrenați în această operațiune. Pragul a fost un mijloc de autoapărare al societății față de o clasă politică iresponsabilă și necinstită, care a asmuțit demonii urii asupra propriilor cetățeni, cu speranța că va profita de confuzia creată.

Referendumul fără prag presupune corectitudine absolută din partea organizatorilor și încrederea publicului în ei, campanii de informare oneste și timp îndelungat pentru desfășurarea acestora. Nu știu ce credeți voi, dar eu nu acord beneficiul prezumției de nevinovăție partidelor noastre nici măcar – sau mai ales – când vor să modifice Constituția. Sunt sceptic și bănuitor față de ele ca Stan Pățitul.

Iată, să vă spun de cât timp de pregătire au beneficiat două referendumuri cruciale pentru Marea Britanie – cel de independență a Scoției și cel privind Brexitul – care nu au avut prag.

Scoțienii au ținut în ultimii 50 de ani mai multe referendumuri pentru autonomie și independență, cu perioade lungi de pregătire, dar o să mă refer doar la ultimul, cel din 2014. Partidul Național Scoțian a câștigat două runde de alegeri, în 2007 și 2011, cu platforma independenței. În aceste două legislaturi, au fost modificate legile, inclusiv cu sprijinul Londrei, în urma unor ample dezbateri publice, în vederea organizării scrutinului. Perioada de informare efectivă a cetățenilor și de dezbateri publice a durat un an după stabilirea datei referendumului, din 2013 până la sfârșitul lui 2014. În aceste condiții, prezența la urne a fost de peste 85%.

În privința Brexitului – tema a constituit subiect de ample discuții și dezbateri în campaniile electorale britanice. În urma creșterii euroscepticismului, conservatorii au decis public în 2010 să organizeze un referendum privind apartenența la Uniunea Europeană. În 2013, Partidul Conservator a prezentat în Parlament un proiect de lege în acest sens și a promis că-l va adopta dacă învinge în alegeri. În 2015, regina a anunțat, în discursul din Camera Comunelor, că guvernul conservator intenționează să organizeze peste un an un referendum pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune. În februarie 2016, guvernul a stabilit data efectivă a votării pentru luna iunie. În cele 4 luni care au urmat, dezbaterea pentru independență s-a intensificat, dar subiectul era în discuție publică de ani de zile. Participarea la vot a depășit 72% din totalul alegătorilor.

Carevasăzică, niciunul dintre cele două referendumuri nu a avut nevoie de prag de validare – dar, la cât de onest s-au comportat guvernele care le-au organizat și la cât de importante erau, de fapt, temele, nici nu a fost nevoie. Putem presupune un grad asemănător de onestitate din partea guvernului român (oricine l-ar alcătui) în organizarea unei consultări populare?

Nu participă românii la vot? Păi, poate că politicienii nu sunt onești când le propun teme, poate că oamenii se simt mereu mințiți și păcăliți, poate că referendumurile astea sunt folosite mai degrabă ca armă politică împotriva adversarilor, și nu pentru interesul națiunii, așa cum ar trebui. E bun pragul de validare, că ne permite să refuzăm manevrele unor partide incorecte. După părerea mea, el ar trebui mărit la loc, la 50%, ca să creștem și gradul de protecție a națiunii față de ipocriți și demagogi.

Textul de mai sus reprezintă, în mare, intervenția mea la emisiunea Avocatul Diavolului de vineri, 12 octombrie, pe tema menținerii sau desființării pragului de validare a unui referendum organizat în România. Și, dacă vreți să vedeți și emisiunea, e mai jos – începe la minutul 21.20:

Articol din categoria: POLITICĂ

19 comentarii Adaugă comentariu

 1. Pragurile de validare la referendum au dus in timp la absenteismul la toate alegerile pe fondul dezamagirii celor care au votat si care mai apoi au vazut ca referendumul nu a fost validat din cauza neatingerii pragului de validare In Romania ar trebui eliminat orice prag, neprezentarea la vot nu e nicidecum o victorie a democratiei ci o metoda balcanica de a castiga la masa verde.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   NU. Daca prima fraza e asta: „Liviu Dragnea a lansat ideea desființării pragului de validare a unui referendum”, chiar nu ti se pare nimic aiurea? Sa fii de acord cu dom’ Liviu?!? 🙂 Si absenteismul e un mesaj. Crezi ca daca fortezi omul sa vina la vot, o sa vina? Deci asta e alta manevra ordinara a unui mafiot. In orice tara normala, Dragnea ar fi trebuit sa-si depuna demisia Luni, dupa referendum. Nu sa emita idei crete care sa-l ajute TOT pe el mai incolo.

   0
   0
  • @DanC – eu vorbesc de un principiu care a dus la absenteism la orice fel de alegeri, persoanele nu conteaza – ce te faci daca dragnea e condamnat la anul iar in 2020 psd condus de alta persoana castiga din nou clar alegerile tot pe fondul absenteismului la vot ?

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Deci asta e o gogoasa, ca daca ar fi venit mai multi la vot n-ar fi castigat PSD. Ar fi fost acelasi rezultat. Exact acelasi rezultat. Statistic, votul a fost un esantion destul de reprezentativ.
   De ce s-a votat/manarit cu PSD? Si-o sa fie si data viitoare la fel? Pt ca suntem fanariot-comunisti. Csf n-ai csf.

   0
   0
  • @DanC – daca nu iesea din prim-plan in 2015 inamicul public nr 1 de atunci ponta, psd nu trecea de 30% la alegerile parlamentare, asa cum cu dragnea – inamicul public nr. 1 de acum, la conducere cu siguranta psd nu ar depasi 30% la alegeri, insa cum am mai spus nimeni nu poate garanta ca pana in 2020 nu se va schimba conducerea psd si fara un inamic public nr. 1 sa se repetete situatia din 2016 si 60% sa nu se prezinte la vot.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   @Danciu: Asta se numeste „istorie alternativa”, „daca-si-cu-parca” 🙂 Daca nu iesea X, iesea Y TOT de la PSD. Asa cum va fi si cu Dragnea, daca dom’ Liviu dispare din esalonul 1, apare madam Firea. Matale nu intelegi asta: PSD e organic, e infipt in mintea boborului. Da, e foarte nasol etc, dar asta e. Si nu ca-s extraordinari dpdv politic, nu. Pt ca se fac afaceri pe sub masa cu ei (fanarioti), pt ca doar PSD intretine „sa se dea”-ul (pensii babane etc), pt ca vodevilul la TV e mentinut de ei etc.

   0
   0
  • @DanC – e o diferenta daca in 2020 dispare dragnea inamicul public nr 1 si absenteismul va fi asemanator cu cel din 2016 si psd va lua din nou peste 40% sau daca ramane dragnea si participarea la vot va fi masiva si psd va lua sub 30% – moment in care presedintele poate jongla cu alte majoritati, cu un psd la peste 40%, dupa redistribuire si cu alte minoritati va avea peste 50% din parlament iar presedintele nu va avea ce face si va trebui sa desemneze un premier psd.
   Istoria ne-a aratat ca romanii se mobilizeaza masiv la vot doar cand voteaza contra cuiva – in 2014 contra lui ponta, in 2000 contra lui vadim..

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Istoria ne arata ca alte ‘majoritati’ au fost macinate de PSD sau ce ma-sa era pe vremea aia (FSN/PDSR/etc). De ex alianta cu taranistii si Constantinescu. Praful s-a ales de ei. Apoi PDL/Basescu. Sau tehnocratii lui Ciolos, au fost mancati zilnic de javrele din PSD – aveau aia un tupeu incredibil, dupa ce se intamplase la Colectiv si cu motociclistul ala care murise cu zile. Iar acum PNL, care-s cadavrul viu – aia’s opozitie? 🙂 Nu crede nimeni in ei. Si pe buna dreptate, PSD le-a bagat acelasi microb in oase: afaceri cu statul, manareli. Ca USR o sa creasca si-o sa faca/o sa dreaga. Prostii, cand o sa fie USR relevant, PSD o sa-i macine asa cum a macinat si alte organizatii. Au experienta in asa ceva. Chiar si daca Presedintele face majoritate din alte partide, acea majoritate n-o sa traiasca decat un an-max 2. Dupa care TOT PSD iese fruncea.

   0
   0
 2. #9 Comentariu nou

  Mai degrabă pragul trebuie ridicat la minim 75%. Daca era pragul de 75% in UK, acum nu mai vorbeam despre stupid brexit.
  Pur si simplu, in orice societate, exista o masa consistentă de oițe. Daca reduci pragul (sau chiar il elimini), asiguri un câștig lejer pentru oițele ce pot fi conduse dupa bunul plac al lupilor.

  0
  0
 3. #11 Comentariu nou

  Dublu prag e normal și firesc , 50 la sută +1 la prezenta și 50 la sută +1 din Nr voturilor exprimate.

  0
  0
 4. #12 Comentariu nou

  Vlade, ai absoluta dreptate. Am ascultat si Avocatul Diavolului de azi.
  Eu sunt dezamagit de colegu Moise Guran inca de acum 2 ani cand el sustinea ca nu trebuie sa semnam pentru USR ca sa participe la parlamentare. Ati avut voi o emisiune in provincie atunci…
  Am ramas socat!

  0
  0
  • Emisiunea presupune niste roluri, ideea e sa reprezinti opinii diametral opuse, nu intotdeauna retorica din emisiune este si opinia reala a realizatorului. E un exercitiu foarte util de argumentare.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Inseamna ca si-a jucat rolul prea credibil… 😀 Desi dupa mine in situatia in care suntem nu prea mai avem loc de glume, roluri si alte smecherii. USR e ultima reduta – singura opozitie reala …

   0
   0
 5. #15 Comentariu nou

  Referendum fara prag(nu exista), se numește dictatura.
  Ar trebui revenit la normalitate: 50%+1.

  0
  0
 6. #16 Comentariu nou

  As lansa o idee Nu ar fi mai potrivit ca votul sa fie obligatoriu Poate asa s-ar constientiza mai bine toti alegatorii iar rezultatele ar fi mult mai clare !!!

  0
  0
 7. #17 Comentariu nou

  Pana la pragul la referendum, cred ca avem o problema mai aproape si mai palpabila si care tinde sa ne blocheze la un moment dat: nu se mai poate merge cu trenul. Am ajuns in asa hal incat trenurile pe Val Prahovei in weekend sau de sarbatori sau punti au devenit tramvaie mai ales de cand le-a dat moka la studenti. Sunt full si cand zic full nu inseamna scaune ocupate, ci full adica n-ai pe unde sa treci. Nu mai conteaza nici clasele, platesti cls I ca sa nimic, tot trenul e un mare si greoi tramvai plin cu de toate. Ce trebuie sa se intample sa faca cineva ceva? Avem miliarde la Bruxelles crestere economica duduie economia ii depasim pe greci, pe portughezi, pe cehi maine poimaine si mergem ca in Pakistan sau India, vara o sa mergem pe vagoane. Si asta la IR ca la R e si mai jale. Sunt zile cand nu mai poti sa iei bilet nici la locomotiva (desi aia fara bagaje ar putea sta si acolo cu conditia sa nu atinga nimic). Si peste tot auzi cliseele: ca asa e la noi, asta e Romania, au furat tot, aia sunt corupti, ca Dragnea, ca PSD, ca planetele nu ne sunt favorabile…

  0
  0
  • Foarte bună observația, toată infrastructura e pe ducă sau insuficientă, nu doar cea rutieră.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Ieri era coada la Predeal de la 11 dimineata pe DN1 pe sensul spre Bucuresti, iar seara de la Azuga pana dupa Comarnic, cat am putut sa vad.

   0
   0