Un robo-chirurg la București

“Ingineria cyborgilor va merge chiar mai departe, unind corpul omenesc, organic, cu dispozitive non-organice, cum ar fi mâini bionice, ochi artificiali sau milioane de nano-roboți care vor naviga prin fluxul nostru sanguin, diagnosticând și probleme și reparând stricăciuni (…) Un cyborg va putea exista în numeroase locuri în același timp. Un doctor cyborg va putea opera pacienți în Tokio, în Chicago și pe o stație spațială de pe Marte, fără să fie nevoie să iasă din biroul său, aflat în Stockholm. Ar avea nevoie doar de o conexiune de internet rapidă și câteva perechi de ochi bionici și mâini. De fapt… de ce perechi? De ce nu cvartete? Și, până la urmă, chiar și acestea sunt superflue. De ce ar avea nevoie un chirurg cyborg să țină scalpelul cu mâna, când ar putea să-și conecteze direct mintea la instrument?” – Yuval Noah Harari, Homo Deus, O scurtă istorie a zilei de mâine.

Pasajul de mai sus descrie unul dintre viitorurile nici măcar posibile, ci deja probabile ale omenirii. O parte din acest viitor chiar există. Nu e nevoie de un cyborg care să opereze la distanță, asta se poate face deja prin intermediul roboților chirurgicali, care sunt manevrați de la o consolă separată de câmpul operator propriu-zis. Cât despre “cvartetele” de brațe, ei bine, există un robot chirurgical computerizat în București, la Spitalul Monza, care are 4: unul este reprezentat de camera video, alte două sunt folosite drept mâini ale chirurgului și un al patrulea poate fi utilizat pentru a menține câmpul vizual liber.

Acest robot are un nume, Da Vinci*.

L-am văzut și l-am manevrat și eu, recent, într-una din sălile de operații de la Monza. Consola are un vizor special care oferă imagini 3D. Te așezi pe un scăunel, îți lipești fruntea de rama ergonomică și imersiunea în câmpul chirurgical este imediată. Fascinantă este și reacția instantanee a brațelor și precizia instrumentelor, pe care ai senzația că le ții chiar tu în mâini. Da Vinci este atât de natural în utilizare încât cine-l operează prima dată poate lega un ac de undiță după doar două-trei încercări, ca-ntr-o situație reală.

De ce ar vrea un chirurg să folosească un robot computerizat precum Da Vinci?Pentru că, simplu spus, acesta elimină deficiențe și amplifică competențe. De pildă, elimină tremurul mâinilor chirurgului. De asemenea, mărește libertatea de mișcare intraoperatorie, pentru că îmbină tehnica intervenției chirurgicale laparoscopice (acces minim invaziv) cu replicarea tuturor gradelor de mișcare ale mâinii umane.

Pentru pacienți, o intervenție cu robotul computerizat înseamnă incizii foarte mici și tăieturi precise, particularitate din care rezultă o mulțime de avantaje: sângerări limitate, risc scăzut de infecții, cicatrici minime, timp de recuperare scăzut.

Spitalul Monza a investit 2 milioane de euro în acest sistem de chirurgie robotică (și este primul spital privat din România care deține aceatsă tehnologie). Chirurgia robotică este folosită la Monza în Urologie, Ginecologie, Chirurgie Generală și Chirurgie Bariatrică. Mai multe detalii despre Da Vinci, aici, pe pagina dedicată.

__________________
* Numele complet este “Sistemul Robotic Chirurgical da Vinci”, dar nimeni nu vorbește cu el așa :)

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ooo, Vlad, da Vinci e doar primul pas, depăşit rapid de exoschelete controlate direct de creier (aici: https://www.ted.com/talks/miguel_nicolelis_a_monkey_that_controls_a_robot_with_its_thoughts_no_really), iar acest pas este pe cale sa devina trecut datorită ambiţiei lui Elon Musk (despre Neuralink aici: http://waitbutwhy.com/2017/04/neuralink.html).

    Viitorul sună foarte ciborg…

    Thumb up 1
  2. Relativ recent a murit Simona Catrina care nu era chiar un nimeni in Romania.Pana cand tehnicile astea vor fi disponibile pentru toti,vor trece multi ani,pentru Romania probabil cateva secole.

    Thumb up 0