România are o piață a muncii contra naturii

În doar câteva zile, dau peste următoarele relatări despre criza de forță de muncă din România:

Brașov. Reprezentantul unei fabrici de piese de aluminiu explică la Pro TV cum caută de un an, deja, 10 muncitori necalificați, cărora le oferă salariu net de 1.700-1.800 de lei, ore suplimentare plătite cu 200%, cazare sau transport gratuit, bonuri de masă și instruire – deci un venit lunar de aprox. 2.500 de lei (și un viitor). Nu găsește pe nimeni.

În același reportaj, situația unei burse a locurilor de muncă di Topoloveni, Argeș. Bursa, cu 400 de oferte, a fost vizitată de 100 de asistați social din zonă, trimiși cam cu forța de primari. Niciunul nu a dorit să se angajeze. Totuși, o femeie a promis că se va mai gândi și va da un răspuns la una dintre propunerile de angajare.

Șantierul Naval Tulcea a trebuit să angajeze muncitori din Vietnam și se pregătește să importe forță de muncă din Ucraina din cauză că nu găsește muncitori în România.

Potrivit INS, “câştigul salarial mediu lunar brut pe total economie realizat în anul 2016 (2809 lei) a fost cu 9,9% (+254 lei) mai mare decât cel din anul 2015. Câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale (2046 lei) a înregistrat o creştere de 10,1% (+187 lei), comparativ cu anul precedent.”

În județul Gorj, doar 20% dintre locuitori sunt salariați, arată o analiză realizată pe baza datelor de la INS. Cine sunt salariații? Inclusiv sezonierii sau zilierii, potrivit definiției INS. Evident, și salariații statului tot în această statistică intră.

Caut mai multe date, găsesc o radiografie a pieței muncii făcută de Ziarul Financiar tot pe baza datelor de la INS. Iată câteva exemple, luate la întâmplare: Argeș – doar 25% dintre locuitori sunt salariați. Maramureș – doar 22%. Buzău – 19%. Teleorman: 15%.

Sigur, mai sunt pensionari, mai sunt șomeri-șomeri, care încă-și mai caută ceva de lucru, mai sunt bolnavi, dar… proporția cetățenilor care aduc efectiv plusvaloare economiei este înspăimântător de mic. Te-ai aștepta ca, în aceste condiții, să se bată oamenii pe locurile de muncă, nu? Însă nu, paradoxul românesc continuă: în țara în care, în aproape toate județele, trei sferturi dintre locuitori nu iau salariu, angajatorii pur și simplu nu găsesc persoane dispuse să muncească.

Avem o piață a muncii contra naturii.

Nu cred că o societate care ajunge să disprețuiască munca mai are cine știe ce viitor.

90 comentarii Adaugă comentariu

 1. majoritatea celor buni de munca sunt in strainatate deja, doar fictiv mai apar prin statistici in RO.
  iar din banii lor traiesc in tara care nu sunt interesati de angajare

  Thumb up 1
  • politicienii romani nu au nici un interes sa prezinte situatia reala a populatiei active a Ro, exista zone intregi din tara efectiv abandonate ,sate fantoma ,unde nu mai sta nimeni ,orasele mai mici in care oficial apare un numar de locuitori datorita proprietarilor inregistrati la primarie ,in realitate mai mult de jumatate din apartamente sunt nelocuite ,oamenii vin o data pe an in concediu ,au mai ramas doar pensionarii si angajatii la stat. e normal ca in afara oraselor mari sa nu fie disponibila forta de munca ,pentru ca toti au plecat in orasele mari sau in afara tarii ,dar ei apar in continuare in evidenta ca locuind acolo. Daca s-ar un recesamat al populatiei Ro in conditii reale ,am avea surprize mari , peste 6 milioane din populatia activa ar fi disparuti , dar asta ar duce la restrangerea aparatului de stat si nimeni nu are interes sa se ajunga acolo.

   Thumb up 0
 2. Nu numai ca nu isi cauta de munca… dar in timpul ala liber pe care il au nu fac ABSOLUT nimic. Nu citesc, nu filozofeaza, nu creeaza nimic artistic (o formatie, o pictura, …) … NIMIC… Asta e mai grav … sunt practic niste animale care se nasc, respira si mor… Imi pare rau ca folosesc acest cuvant dur, “animale”, dar cu ce sa ii compar?

  Thumb up 0
  • Se si inmultesc, nu doar senasc, respira si mor.

   Thumb up 0
  • Dar cu ce ar fi mai buni roboteii care muncesc 9 ore pe zi (inclusiv in pauza de masa) plus 1 ora jumate o petrec in trafic prin Bucuresti? Is cumva mai elevati decat aia care se freaca cu mana pe burta, manca, dorm si isi fac din cand in cand cate o l**a?
   Cat despre “sa isi faca o formatie” ma faci sa rad. Cred ca ai 16 ani :)

   Thumb up 0
 3. De aia e plină Europa de români care muncesc pe brînci de la carmangerie la neurochirurgie, că nu le place munca, o da… Vlade tată, ai vreo înțelegere cu patronatul din RO (mă feresc să-i zic român) ca să prezinți lucrurile așa cum o faci?

  Thumb up 1
  • Asta e cea mai mare tragedie a Romaniei. 4 milioane de romani cu spirit antreprenorial si dorinta de a munci au plecat s-o faca in alta parte.

  • Da, de-aia nemtii au succes, pentru ca vorbesc germana. Ceea ce am spus are tot atata legatura cu articolul de fata ca si comentariul OP. Vlad P se referea la faptul ca din cei 17-18 milioane ramasi in tara muncesc sub 5 milioane, cu tot cu frecatorii de menta de la stat. Ponderea celor care se complac sa nu faca nimic, pe ajutoare sociale, e enorma, asta e problema si asta distorsiunea pietii muncii introdusa de plata dementa a unor ajutoare sociale prea mari.
   PS: Evident ca petreanu are o intelegere ascunsa cu patronatul si cu oculta, nu era clar pana acum ca e un sorosist tradator de neam? Pashol inapoi la Antena3 in grota, mai bine.

   Thumb up 0
  • @Vlad
   Eu cred ca ii gresit sa credem ca cei 4 milioane de romani plecati, sunt cu spirit antreprenorial.
   Moise avea o statistica la el pe blog si spunea ca 80% din cei plecati sunt fara studii suprioare. Si astia nu cred ca sunt acei “university dropouts” care vor face urmatorul Google.
   Si tot acum recent la digi au spus ca 80% din cei care termina o facultate, ajung sa lucreze in alt domeniu.
   Eu nu cred ca cei plecati afara sunt o selectie, Créme de la Créme, a tot ce are mai bun societatea romaneasca.
   Dar cu ce pot fi de acord e ca acei 4 milioane sunt oameni care sunt dispusi sa-si caute un loc de munca. Asta da. Si au un merit ca s-au mobilizat, au fost dispusi sa plece din localitatea natala, si au tras sa castige si sa traiasca cat de cat decent.
   Dar sa credem ca ei sunt antreprenori e o exagerare Vlad.

   Thumb up 0
  • “Vlade tată, ai vreo înțelegere cu patronatul din RO ”

   Nu stiu daca Vlad are intelegere cu patronatul roman, dar ar fi bine daca ati avea si dumneavoastra macar un pic de intelegere fata de patronatul roman.

   Stiu, circula peste tot clisee de genul “ceafa lata, vile peste vile, amante si excursii in Seycheles” privind patronul roman, care ia grosul profitului pentru el pentru daravelele de mai sus si plateste prost angajatii.

   Priviti-l macar si cu ingaduinta, din cand in cand. Patronatul roman e si el prins intre ciocan si nicovala: oamenii care vor si pot sa munceasca emigreaza pe capete si el nu are ce face ca sa opreasca asta, concurenta fiind evidenta nedreapta. Nu poti acorda in Romania salariu ca in Germania, Spania si Italia, oricat ar trage de cifre, pentru ca diferenta dintre nivelul de dezvoltare intre tari e urias (PIB/capita la noi 10.000 de dolari, la ei 40.000 de dolari sau peste)

   Pentru patronii romani care se adreseaza pietei interne asta e deja un cosmar, vinzi produse si servicii intr-o piata saraca, dar angajatii au asteptari salariale uitandu-se la Italia sau Spania. Si, daca nu poate patronul sa ofere asa ceva, chiar si pleaca acolo.

   Unul cinic o sa zica: foarte bine, nu poate sa ofere, sa crape, sa dea faliment. Vine altul care poate. Oare chiar vine altul care chiar poate? In Romania sunt zone de o saracie extrema (vezi judete precum Teleorman, Giurgiu, Mehedinti sau Vaslui), unde initiativa privata (reala, nu firmele baronetului local) e ca si inexistenta. Un patron care ofera salariul minim e mai bine decat niciun patron si lipsa cronica de locuri de munca. Pentru ca, mai ales in zonele astea sarace, initiativa privata pleaca de jos, de la frizerii, spalatorii auto, magazine, prestari de servicii. Nu poti oferi cine stie ce salarii, caci evident ca piata forteaza preturile de vanzare foarte jos. De acolo se porneste, de acolo creste incet, incet capitalul. Ori, daca acolo nu creste nimic, suntem blocati. Firmele de acest gen se inchid sau se transforma incet-incet in intreprinderi familiale si nimic mai mult. E un cer vicios din care trebuie sa iesim cumva.

   Priveste si la ofertele de mai sus, oamenii aia chiar par sa se chinuie, daca ofera 2500 de lei castig net pentru un mucitor necalificat. Mie unul nu mi se pare putin, la nivelul actual al Romaniei.

   Firmele care exporta au inceput deja sa ajusteze pachetele salariale (vezi IT, de exemplu), dar chiar si acolo exista presiuni: de multe ori limita cu care ne comparam nu e salariul din Franta sau Germania, ci salariul din Maroc. Exemplu: cei de la Dacia au trecut cu salariul mediu brut de 1000 de euro (https://www.realitatea.net/angaja-ii-dacia-vor-primi-salarii-mai-mari_1613660.html) si deja patronii francezi cam stau pe ganduri, privind la salariul mediu din Maroc (sub 400 de euro). Unde sa inceapa ei oare sa produca mai multe masini?

   FInalmente, nu as vrea sa fiu gresit inteles. Romania trebuie sa traga tare ca sa recupereze decalajele economice si, evident, veniturile medii trebuie sa creasca si sa ne apropiem cat mai repede de vestul Europei. Pentru asta trebuie sa ne construim avantaje competitive certe: infrastructura, populatie educata, legislatie clara si stabila. Doar asa vom putea sa ne apropiem cu veniturile de vest, fara ca investitorii straini sa fuga in Maroc sau Ucraina.

   Cred ca am fost prea lung in explicatii. Incercam dor sa spun ca nu poti pune tot in carca antreprenorilor. Patronii (romani sau straini) trebuie sa fie o parte a solutiei, nu sa fie considerati mereu o problema.

   Thumb up 0
  • Peste jumătate dintre românii plecați în străinătate își doresc să se întoarcă acasă și să investească în România. Cei mai interesați de revenirea în țară sunt românii din Italia și Marea Britanie la polul opus fiind cei din Germania și Statele Unite.

   56% dintre românii emigrați vor să investească în România iar cele mai mari procente se înregistrează în Italia (68%) și Marea Britanie (63%), iar cele mai mici în Germania și Statele Unite (43%). Cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) și agricultura (38%).

   De asemenea 15% dintre români au recomandat România pentru potentialul de business și 71% au recomandat țara noastră pentru potențialul turistic pe care îl are.

   Totuși mulți dintre aceștia se tem și au rețineri, principală lor barieră fiind corupția din România, potrivit unui studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research.

   Thumb up 0
 4. Desi angajatorii romani nu gasesc pe nimeni sa vina la muncă, angajatorii din vestul Europei o sa angajeze in continuare foarte multi romani. Multi dintre aia care “nu vor sa munceasca”. Oare de ce?
  Nu cumva este la angajatorii romani problema?

  Thumb up 1
  • Vechea discutie… angajatorii romani ofera cat pot; nu sta nimeni fara angajati pentru ca e zgarcit.

  • Uite o problema simpla: fa o frizerie intr-un cartier in Bucuresti si ofera frizerului salariul minim din Franta (minim, nu mediu!), adica 1480 de euro. Un tuns barbatesc la frizeria aia costa 12 lei, adica 2.6 euro.

   Chiar crezi ca o sa ai vreun profit din asa intreprindere?

   Thumb up 0
  • Cu siguranta ca la “angajator” este problema: el nu este capabil sa plateasca salariatii la nivel de vest, in timp ce trebuie sa practice tarife de est.

   Cam orice serviciu din vest, in care manopera are o pondere insemnata, este de 2-3-4-5-10 ori mai scump ca in Romania – fie ca vorbim de mecanici auto, de instalatori-electricieni, de frizeri, de muncitori in constructii sau de medici veterinari.

   Dar, nu, noi nu concepem ca trebuie sa platim mai mult ca sa avem cum sa primim mai mult – adica sa schimbam nivelul tranzactiilor… grea poveste, greu de inteles. Si cred ca exista cel putin 2 categorii care pun presiune asupra acestor chestiuni si nu doresc schimbarea nivelului tranzactiilor: cei care nu muncesc deloc (traind din diverse ajutoare, alocatii, pensii, blabla) si cei care traiesc din veniturile rudelor de prin afara.

   Dar, da, vina este a angajatorilor si a altora… intotdeauna.
   Si noi tot speram ca se schimba sistemul, ca vin cei care sa arate romanilor cum este sa fii angajator “ca in vest”, cu experienta de vest, cu salarii de vest… si nimic. Chiar nu este nimeni – dintre cei plecati sau care au tot timpul ceva de spus la adresa salariilor – capabil sa demonstreze “cum se face ca in vest”?

   Thumb up 0
  • Salutare, hai sa explicam mecanismele bunastarii
   Ne imaginam ca avem un grup de 500,000 de oameni, in Bucuresti care muncesc iar munca lor produce valoare adaugata foarte mare. Munca lor trimisa la export producand profit foarte mare si bunastare grupului respectiv. Persoanele din acest grup, sa continuam cu frizeria, or sa-si permita sa se duca la frizerii in care se practica alte preturi , 10 poate chiar si 20 de EUR / serviciu. In acel moment bunastarea grupului ce produce valoare adaugata este impartita cu frizeria. Frizeria la randul ei poate sa plateasca salarii mult mai bune ,atragand la randul ei frizeri din ce in ce mai talentati si mai educati. Salariile mai mari ale frizerilor apoi raspandesc bunastarea pe alte servicii. Problema in Romania e ca munca noastra nu produce valoare adaugata mare, noi exportam materie prima cu valoare adaugata foarte mica. Nu exista acest grup care aduce bunastare intregii tari, am putea sa punem accent pe industria IT dar din nefericire nu avem zona de inovare suficient de dezvoltata , desi avem multi programatori , majoritatea ajung in corporatii facand munca de rutina care nu produce valoarea adaugata ale marilor companii din domeniu, Amazon , Google , Apple etc.

   Thumb up 0
  • Cu siguranta ca este o problema si la oamenii care trebuie angajati ca sa munceasca. Dar nu e vorba numai de bani.
   Dar marea diferenta o fac angajatorii. Si nu e vorba doar de salarii. Care trebuie sa fie un pic mai mari dar nu ca in vest. Este vorba si de conditiile de la locul de munca.
   Pe la toate joburile din Romania pe la care am fost, seful sau angajatorul nu stia cum sa se dea mai coios si sa imi faca scandal daca plecam juma de ora sau o ora de la birou pentru ca aveam o urgenta de rezolvat. Si asta se intampla cam o data la 2-3 luni. Iar astia din vest ma lasa sa plec si cate o juma de zi fara sa se dea cocos. Ba chiar acum ca am un copil mic am si dreptul sa imi iau 15 zile / an libere cand este copilul bolnav fara sa fie nevoie sa aduc nu stiu adeverinta de la medic. Ba chiar m-au incurajat sa stau acasa cand se intampla asta. In timp ce unei prietene din Brasov seful i-a zis sa nu mai plece la 5 acasa chiar daca are copil mic. Ca o plateste destul ca sa isi ia bona.

   Si totusi in vest pot sa imi produc salariul brut de peste 7000 euro/luna. Iar unul din Romania imi zicea ca nu produc mai mult de 4000 lei / luna. Si ca nu poate sa imi dea mai mult pe cartea de munca. Aici am 30 zile de concediu / an + 12 zile de medical (auto diagnosticare- adica nu e nevoie sa merg la medic pentru asta) + 15 zile pentru copil. Iar in Romania aveam 21 zile de concediu. Medical nu am avut niciodata in 15 ani. Aici muncesc 8 ore / zi. In Romania cel putin 10 ore /zi. Si chiar si sambata cateodata.

   Oare unde o fi problema?

   Thumb up 0
  • Atata doar ca, in vest, nu iti “produci” tu singur salariul, ci compania si economia din care faci si face parte o angreneaza.

   Comparatia se poate face foarte simplu(si este la mintea cocostarcului): aceeasi firma din vest ar avea aceleasi venituri / profit daca ar lucra in Romania? Sau din Romania? Daca nu, deja comparatia este fortata. Daca da, de ce nu se muta aici sa-i “sclavageasca” pe unii pe 4000 de ron/luna in loc de 7000 euro? Sau, nu stiu, pe mai putin ca acolo? Sa zicem 3000, 4000 euro? Oare nu cumva problema este economia relativ inexistenta / piata in sine si nu angajatorii, per total?

   Thumb up 0
  • @MP

   problema e simpla. Nu angajatorii fac piata. Zici tu. Dar sa reducem imaginea.
   Sa zicem ca ai o societate in care ai 3 bogatasi. Tot ei sunt si singurii angajatori. Si mii de oameni care lucreaza la astia trei. Si lucreaza gratis. Deci angajatorii au posibilitatea sa produca la eficienta maxima. Nu au posibilitatea sa exporte productia. Ci s-o vanda in societate. Care nu are cu ce sa cumpere. Ca doar munceste gratis. Abia cand unul dintre angajatori incepe sa plateasca putin incep sa existe vanzari. Incepe sa existe piata.
   Dar ala e cel mai prost dintre angajatori pentru ca, practic, la el scade eficienta. Si la sfarsit el o sa fie mai putin bogat decat ceilalti doi mari bogatasi.

   Problema in Romania asta este. Avem o tara plina de angajatori destepti. Nici unul nu vrea sa fie prost.

   Thumb up 0
 5. Sa presupunem ca ai fi un sudor cu calificare decenta, cu drag de munca si dispus la relocare. Poate esti din Giurgiu. Unde ai alege sa faci relocare: La Tulcea pe 700 eur, sau la Genova pe 1800 eur ?
  Mentionez ca distanta Tulcea – Giurgiu are o durata mai mare de parcurgere cu mijloace de transport in comun decat Genova – Giurgiu.

  Thumb up 1
 6. Nu stiu cum este cu locurile de munca, eu am doua prietene iesite din incadrarea de varsta 40 – 45 de ani, care isi cauta de lucru in functie de ce si cat stiu, studii superioare. Nici una nu a gasit ceva satisfacator din punct de vedere salariu, cei mai multi antreprenori din Romania au o mentalitate de stapani de sclavi si se poarta ca atare.

  Thumb up 2
  • Traiesc pentru ca s-au angajat in slujbe mult mai prost platite si in care cel putin una nu isi ia banii, asa mai putini, la timp. Este foarte usor sa dai sfaturi de la inaltimea unui salariu confortabil. Nu vorbesc acum de leprele care prefera sa stea pe ajutoarele sociale si nu fac nimic , eu vorbesc de oameni care nu isi mai gasesc cadenta dupa ce isi pierd slujba, oameni care supravietuiesc si se zbat ca sa isi revina. Nu au spirit de antreprenori, stiu o meserie si nu se mai descurca cu ea. Si iar te rog sa nu dai sfaturi de genul ” sa se recalifice” ca nu iese tot timpul aceasta treaba.

   Thumb up 0
  • Anagajatorii se comporta infect pentru ca anagajatii se comporta mizerabil. Angajatii se comporta infect pentru ca angajatorii se comporta mizerabil. Iesi din cercul asta vicios daca poti.

   Inca una: angajatorii nu mai gasesc angajati din cauza migratiei cauzata de un mediu de lucru infect si lipsa lor de viziune printre altele. Angajatii nu mai gasesc locuri de munca decente pentru ca angajatorii decenti au migrat ca urmare a batailor de cap cu angajatii infecti.

   Pe scurt: angajatii mizerabili, angajatrii infecti si asistatii sociali fara motiv au bagata romania in faliment. E lesne de inteles ca pentru a renaste e nevoie sa mori. Romania are nevoie de moarte, cu cat o taraganeaza mai mult cu atat mai dureros ii va fi sfarsitul.

   Thumb up 0
  • Nu e adevarat ca nu vor romanii sa munceasca. Sunt 2 motive: 1. Angajatorii au pretentii mari iar tinerii habar nu de nimic, abia stiu sa vorbeasca …ce pretentii sa ai? Invatamantul e zob, pregatire , experienta zero, salariu mic..deci nu se leaga un contract in asemenea conditii…..
   2. cei care au expetienta si sunt buni vor sa munceasca dar li se ofera salariu de mizerie …si atunci?

   Thumb up 0
 7. Statistici facute pe genunghi, cam la fel ca oricare alta activitate prestata in Romania. As fi curios daca sunt prezentate si datele brute utilizate (dimensiune esantion, ipoteze considerate, metodologie utilizata etc). Nu ca as fi specialist statistician, dar si la INS au ajusn sa lucreze numai soferi, coafeze, amante si nepoti/nepoate. Statisticile astea sunt facute intre doua game-uri de solitaire. Realitatea este alta: Romania este efectiv pustie. Orice persoana buna de lucru cu un minim spirit antreprenorial a emigrat. Cei ramasi sunt bunicii care au grija de nepoti -> oameni peste 50/55 de ani, care desi teoretic sunt inca incadrabili in campul muncii, in realitate nu pot sa o faca -> o femeie la 55 de ani de la tara, nu va ajunge sa lucreze pe in fabrica -> nu are cum. Va supravietui cu cei 200-300 euro trimisi de copii din strainante avand in acelasi timp grija si de nepoti/dupa caz.
  Oamenii aia din statistici mai sunt in Romania doar pe hartie, nu platesc taxe, nu produc valoare adaugata aici, si nici nu voteaza (aviz scandalizatilor de procentele de absenteism de la alegeri).

  Thumb up 2
 8. nici eu nu cred ca statiscile sunt reale..In MM sutn f multi plecati afara la munca..multi figureaza fictiv ca locuind in MM dar de fapt ei lucreaza afara de ani buni..fratele meu ,cumnata mea, nepoata si ginerele fratelui meu..toti plecati in UK dar figureaza ca locuind inca in Baia Mare.

  Thumb up 1
 9. Viața la patron român: nu există bani pentru scule, echipamente de protecție, etc, urlete și stres continuu, muncă în plus pe lângă ce ai fost angajat, mărire de salariu în funcție de vechime SF-uri și altele. Vorbesc din proprie experiență, am fost angajat la unul până am cedat pur și simplu fizic. Și se intreabă de ce nu se angajează nimeni la ei…. cât tupeu….

  Thumb up 4
 10. Am vorbit cu cateva zeci de sudori, vopsitori, ‘schelari’, aflati in strainatate si care au lucrat pe santierele navale din Romania. De ce au plecat? Pai, pe langa salariul mai mare, erau foarte incantati ca: li se platesc orele suplimentare, au pauze ‘de cafea’ in timpul programului, norma de lucru e umana, nu sta nimeni cu gura pe ei daca isi fac treaba, se respecta la sange normele de protectie a muncii – foarte importante in cazul lor – si au sansa de a avansa daca fac o treaba buna. De asta au ajuns santierele navale sa aduca din Vietnam, ca s-au obisnuit cu sclavi platiti cu 15 milioane.

  Thumb up 3
 11. In Romania nu mai sunt mai mult de 16-17 milioane in conditiile in care 4-5 milioane sunt plecati, iar din acesti aproape 9 milioane sunt pensionari si copii (peste 5 milioane pensionari si aproape 4 milioane copii). Deci mai raman 7-8 milioane cu varsta de munca din care aproape 5 milioane sunt angajati, peste 500 mii sunt pfa, avocati, notari, dda, ii…, aproape 500 de mii sunt someri si cateva sute de mii – inapti de munca infirmi, bolnavi….deci mai raman undeva in jurul a 1 milion care nu lucreaza – majoritatea necalificati care traiesc in mediul rural unde nu se gasesc joburi si carora nu le merita sa mearga in orasele mari sa ocupe joburile prost platite care raman neocupate – in unele cazuri – Cluj, Bucuresti…chiria e mai mare decat salariu minim.

  Thumb up 0
  • Cam aproximative cifrele astea.

  • Sunt obosit… De-a dreptul obosit.
   De câțiva ani tot dau vina pe vârstă, supărări, lipsa de vitamine, poluare, obezitate, dietă și o mulțime de alte boli care te fac să te miri că viața mai merită trăită. Dar acum am descoperit că nu astea sunt motivele.
   Sunt obosit pentru că muncesc prea mult.
   Populația țării este de 19.228.587 de oameni, din care 7.859.889 sunt pensionari.
   Mai rămân 11.368.698 care să muncească.
   În școli sunt 4.813.999.
   Mai rămân 6.554.699 care să muncească.
   2.674.917 sunt șomeri, iar 1.001.013 lucrează în administrația de stat.
   Mai rămân 878.769 care să muncească.
   758.332 sunt elevi sau studenți.
   Mai rămân 120.437 care să muncească.
   64.592 sunt în pușcării, 25.687 în spitale iar 20.156 lucrează în administrațiile locale.
   Mai rămân 2 (DOI) oameni care să muncească.
   DOI! TU și EU.
   Iar TU stai pe blogul lui Petreanu și comentezi prostii.
   Nici nu mă mir că sunt așa obosit.

   Thumb up 0
  • Se pot da si cifre mai exacte:
   – 5.2 milioane de pensionari
   – 3.7 milioane de copii
   – 4.9 milioane de angajati cu cm
   – 480 000 someri
   – 460 000 pfa+30000 dda+20000 ii = 510000
   – 300-400 000 persoane inapte de munca – cu dizabilitati si bolnavi in faze terminale.
   Studenti sunt in jurul a 400-500 000 insa ei pot aparea in mai multe categorii – pot fi angajati,pfa, dda…
   Totalul iese peste 15 milioane in conditiile in care in tara mai sunt undeva pana in 16-17 milioane, recensamantul ala facut de boc in care nimeni nu vroia sa arate buletinul, e caraghios daca cineva crede ca e corect.

   Thumb up 0
  • – mai exista o categorie: cei care muncesc pe cont propriu (“meseriași”) care nu figurează pe nicăieri și care nu plătesc nici o taxa sau impozit, și nu sunt puțini. ..

   Thumb up 0
 12. romanii in general ca popor ,suntem muncitori si obedienti – comparativ cu alte popoare care emigreaza prin vestul Europei. exista intr-adevar o schimbare de mentalitate in momentul cand romanul iese din Ro , devine mai umil ,mai serviabil ,mai deschis spre a munci orice ,doar sa supravietuiesca ,instinctul de supravietuire iese la suprafata , cat despre locurile neocupate in tara ,este absolut normal sa se intample asa ,traim intr-o uniune cu alte state ,avem acces liber si direct la piata muncii din toata UE , toata lumea are acces la informatie ,vad la ceilalti cum merg lucrurile ,evident ca tendinta umana va fi sa ne raportam mereu la ce e mai convenabil pentru noi. dar ca un exercitiu de imaginatie va propun sa vedeti piata de munca din tarile subsahariene ,unde populatia nu are nici un venit in proportie de 99 % si totusi companiile straine care investesc la ei isi aduc proprii muncitori!

  Thumb up 0
 13. nu mi-a aparut comentariul !?

  Thumb up 0
 14. La situatia aceasta s-a ajuns printr-un proces de 27 de ani. Inainte de `89 exista lozinca “ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim“ si era considerat prost cel care, dupa o astfel de zi de munca, nu pleaca cu ceva prin buzunare din proprietatea intregului popor, deci si a lor. “Originea sanatoasa care prima competentelor, “calitatea de membru PCR“ erau tot forme de furt. Apoi, in viata de zi cu zi, au vazut ca adevarata libertate castigata in `90 a fost aceea de a fura, cu legea in mana si fara lege. Cei care au incercat sa faca ceva, fara a fura, s-au trezit saraci lipiti si cei care nu au mai avut nimic de pierdut au luat calea bejeniei si au constatat ca in ciuda tuturor dificultatilor pot avea o viata mai buna printre straini, decat sa moara de foame printre romani . Cam asta aveau de ales. In Romania este o coontinua bataie de joc la adresa muncii. Daca tragem linie, oficial, avem prim ministru condamnat pentru hotie, penali in diverse stadii procesuale in parlament, seful camerei deputatilor condamnat penal pentru furt, seful senatului cercetat pentru minciuna, tot o forma de furt, si un guvern si un parlament care se lupta sa legalizeze furtul. In sat, comuna, degeaba te duci la politie sa reclami un furt ca politistii nu fac nimic si mai si rad de tine. In Romania si motii voteaza, sau mai ales mortii mai voteaza. Singura dreptate este cea a furtului. In tara furtului generalizat toti maturii s-au nascut, au crescut si s-au maturizat in locul unde furtul era premiat si iti aducea beneficii. Romania traieste de 77 ani in zodia furtului legalizat sau permis si intr-un dispret total fata de fructul muncit care iti aduce doar saracie si greutati. La ce fel de piata de munca va asteptati, in care fiecare, muncitor si investitor trebuie sa aiba in vedere furtul ca forma de supravietuire. Ce initiativa privata vreti sa avem cand insusi guvernatorul bancii nationale recunoaste ca economic nu poate supravietui nici o firma fara evaziune fiscala. Traim in tara in care ANAF se napusteste discretionar asupra “chioscarilor“ nevazand nici un mare evazionist, pe acestia pazindu-i sa nu pateasca ceva, eventual ajutandu-i sa mai fure cate ceva prin sistemul subventiilor mascate sau nu.

  Thumb up 1
 15. Statisticile cred ca sunt bazate pe nr de locuitori stabilit la ultimul recensamant. De atunci nu cred ca se mai stie cu exactitate cati romani au plecat.Cred ca asta e o cauza a distorsiunii statistice.
  Domnul Petreanu tot nu vrea sa inteleaga ca lumea care poate munci pleaca de rau ce este tratata. Si cei care nu muncesc, nu ii poti obliga.
  Impresia ca altii huzuresc/le este bine in ajutor social e atat de stupida ca nici nu incerc sa imi imaginez o justificare pentru ea. l-as ruga sa incerce macar o luna.
  Lumea care vrea si se poate adapta va pleca din ce in ce mai accelerat, iar cei de aici daca nu ii motivezi nu vor munci decat amenintati de bat (adica la fel ca in comunism). Traim acum drama patronului roman :)). Lasa ca NU E BLIGATORIU SA FII BOSS. Ia incearca sa vezi cum e sa fii angajat in Romania.
  E bataie de joc pe piata muncii. Sunt angajati la cel mai mare producator din domeniul metalurgiei (aia cata a mai ramas in Romania a fost cumparata de indieni) si cand s-a marit salariul minim obligatoriu, le-au fost incluse sporurile de toxicitate si conditii deosebite de munca in salariul de baza. Asta inseamna patronat competent in Romania. Sa tot muncesti in laminor si turnatorii pe salariu minim….
  S-au dus vremurile cand patronul iti radea in nas, ca daca nu iti convine mai are 100 la usa. Acum angajatul spune daca nu imi dai cat doresc, nu am 100 de alternative la usa, am 10000 in afara tarii.
  E intradevar dramatic si periculos pe viitor, dar patronii de acum (unii cu alta mentalitate) trag pentru strategiile “luminate” de sclavagism modern aplicate de “antreprenorii romani” in ultimii 20 de ani dupa ce s-au inchis toti colosii industriali.
  In concluzie, mi-e greu sa empatizez cu angajatorii cand roata s-a intors. Trebuia sa se intample si asta, pentru a invata sa trateze corect angajatii si sa negocieze de la egal la egal un CIM sau CCM.

  Thumb up 3
  • Ajutorul social e undeva la 170-180 lei\luna\persoana e drept ca daca ai copii mai cumulezi 90 lei alocatia insa oricum 4-5 milioane\luna pentru o familie de 3-4 persoane in nici un caz nu e huzur. In Romania se dau aprox. 200-300 mii ajutoare sociale ceea ce raportat la populatie reprezinta una dintre cele mai mici procente din ue.

   Thumb up 0
  • “cand s-a marit salariul minim obligatoriu, le-au fost incluse sporurile de toxicitate si conditii deosebite de munca in salariul de baza.” Asta deja e ilegal. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este momentan 1450 lei. Cuvintele cheie aici sunt “de baza”, asta inseamna ca toate sporurile, bonusurile etc se aplica PESTE salariu. Oricum asta spune multe despre unii angajatori din RO, astia incalca grav legislatia muncii, ce sa mai vb noi de respect fata de angajat, cointeresarea angajatului si alte prostioare d’astea.

   Thumb up 0
 16. Mai mult, in unele judete din Romania jumatate din angajati provin din mediul de stat. Iata un exemplu http://www.bizmagazin.ro/jobul-ideal-la-gorjeni-la-stat/

  Thumb up 0
 17. In mod sigur sunteti sustinatorul unei economii capitaliste de piata libere si deschise. Insa aceasta se opreste la munca, care, pentru dvs, nu se supune legilor cererii si ofertei. Poate ca firma de la Brasov ar trebui sa ofere salar mai mare, ori conditii de munca mai bune (care conteaza la fel de mult ca banii oferiti), dar nu, e mai simplu sa spui ca oamenii sunt lenesi si puturosi. Este fascinanta explicatie dvs “Angajatorii romani ofera cat pot” in conditii de economie libera si deschisa, guvernata de legea cererii si ofertei.
  La exemplul de la Brasov am si eu urmatorul exemplu: http://www.mediafax.ro/social/cinci-mii-de-cv-uri-depuse-pentru-500-de-locuri-de-munca-la-o-fabrica-de-cablaje-din-judetul-gorj-16081795

  Stiti, in Romania s-a cam terminat de ceva vreme cu forta de munca disponibila pentru salarii mici.

  Thumb up 1
 18. Poate paralel sau disociat de discutie ar fi bine sa luati in calcul si cat costa munca la noi in tara. La o microintreprindere, cu 1,5 salariati, adica 1 cu 8 ore si unul cu 4 ore, costul la 3 luni cu salariile din mana la minim si contributiile datorate de firma pentru angajat si angajator se ajunge la 8000 de lei. Cca 2700 pe luna. Deci asta pentru 0 profit, ci doar adaos comercial facut de firma respectiva pentru ca 1,5 salarii minime pe economie sa fie platite. Nu lucreaza nimeni pe banii astia, sigur, insa cand vezi ca se platesc 1084 de lei in mana si statului 750 de lei … trebuie scosi banii aia de undeva. Ori lucram la negru. Ca nu cred eu ca se poate trai fara sursa de venit in proportie de 25/75 % din populatie. mai 15-20% or fi pe undeva cu tonuri de gri sau minimuri pe economie ori partiale.

  Thumb up 0
 19. Eu sunt angajator român. Vindem pe piata interna la preturi mult mai mici ca in Europa vestică, abia așteptăm să vindem mai scump și implicit să plătim angajații că in vest, doar că una fără alta nu prea merg. Totodată aștept să se îmbunătățească legislația în ceea ce privește angajarea forței de muncă din afara Europei, forță de munca dispusă să muncească cum muncesc românii in Europa, și nu cum muncesc acasă. Si Da, are dreptate Vlad, sunt o grămadă de putori care nu au muncit niciodată in viața lor legal, vreo 4 milioane, dar pentru unii in continuare vinovații sunt patronii români si multinaționalele, și nu aia care le dau bani degeaba. Cum vrem să evoluăm cand jumătate din forță de muncă ce este in România nu vrea să muncească? De unde să scoatem mai mulți bani când forța de muncă este suprataxata pentru a ii putea plăti pe acești puturosi?

  Thumb up 0
  • Nu stiu ce angajator sunteti dvs., dar pe nici un.pateon nu-l intereseaza preturile si marjele de profit, care in majoritatea domeniilor sunt mult mai mari decat cele din vest, insa pe angajatorul roman il intereseaza doar sa-si traga ferrari si sa intretina amanta pitipoanca iar pe multinationale le intereseaza doar sa duca profitul la compania-mama, pe nici una dintre cele 2 categorii de angajatori nu-i intereseaza sa investeasca in angajati, lucru care pe termen mediu si lung va mari productivitatea si competitivitatea.

   Thumb up 0
  • Domnu’ Virgil, ce lucrati dv?

  • Corectez – pe nici un patron nu-l intereseaza preturile ci marjele de profit.

   Thumb up 0
  • Gandire simplista, tipica anumitor romani certati cu matematica (si nu doar cu matematica – probabil si cu munca).

   De ce? Pai simplu:
   1. profit = venit – cheltuieli; venit = incasari; incasari care vin din… draci… preturi X volum de vanzare! Ce chestie, domle! La fel, o componenta buna a cheltuielilor este data de … preturi! La fel, ce chestie domle! Dar, desigur, profitul nu are absolut nici o legatura cu preturile, ci cu Baba Vanda si Mos Niciolae.
   2. marje? Cam cum calculati voi marjele? Cum ca 40% > 20%, nu? Un fel de 40% din 50.000 e mai mare decat 20% din 220.000, nu? De unde 50.000 si 220.000? Pai sunt valorile medii cu care se vand casele (imobilele) in Romania, respectiv Anglia.
   Ca sa dumirim “misterul”, unii romani au impresia ca 20.000 > 44.000. Cum asta? Numai ei stiu…
   Desigur, am putea adanci si mai tare misterul si sa intrebam cam cate case se vand in Romania vs cate se vand in UK. Si ajungem iar la concluzia ca 40% din 2 case vandute > 20% din 5 case vandute. Cum? Tot Mos Nicolae stie… Pardon, expertii in afacerile altora.

   Pe aceeasi tema, dat fiind ca sunt vreo 600.000 de companii in Romania (putine, avem cel mai mic numar de companii la mia de locuitori din UE), sunt si vreo 600.000 de Ferrariuri, dupa spusele si scrisele unora. La fel cum sunt sigur ca romanii plecati prin vest au vazut ca toti patronii vestici merg cu Dacia Logan, in timp ce angajatii au ultimele modele de A8, Clasa S sau seria 7. La fel cum au si toti romanii plecati prin vest.

   Thumb up 0
  • @Vlad – Am lucrat in absolut in absolut toate pozitiile – am inceput ca angajat la patron roman, apoi angajat la multinationala, apoi pfa si acum detin un srl

   @MP – e foarte adevarat ca e importanta baza la care se aplica marja insa si mai importanta e masa salariala care reprezinta cea mai mare cheltuiala pentru orice firma ….poate spuneti si cam care e diferenta dintre salariu mediu din UK vs cel din Romania.

   Thumb up 0
  • Asta cu masa salariala care reprezinta cea mai mare cheltuiala e la fel de falsa ca aia cu marjele. Da, sunt domenii in care masa salariala atarna greu in cheltuieli (servicii, anumite tipuri de manufactura), dar sunt multe altele in care nu (comert, distributie, produse cu valoare adaugata foarte mare, industria automatizata etc). Sunt domenii in care doar utilajul operat este mai scump de 5-10-15 ori decat salariul pe un an al operatorului. Si asta tot in vest.

   Diferenta dintre salariile medii? Cam de 4-5 ori. Cam egala cu valoarea valutei. Cam egala cu diferenta dintre PIB/capita (42K USD UK vs 9.5K USD RO). Cam egala cu diferenta dintre majoritatea preturilor la servicii (ca sa fiu mai specific, acele servicii care implica un procent mare de “munca”).

   Pe de alta parte, cam ce produc romanii (in general), cam ce specializari au, cam ce educatie au, cam ce valoare adauga produselor si cam ce fac englezii?
   Cam ce servicii se cumpara in Romania vs ce servicii se cumpara in UK?

   Thumb up 0
  • Partea cu valuta e cea mai mare prostie – nu economia angliei e cea mai dezvoltata ca sa justifice valoarea lirei care e peste dolar, euro ca sa nu mai zic yen. Daca am lua strict dupa valuta economia romaneasca e mai dezvoltata decat cea din japonia leul fiind mult mai puternic decat yenul.
   Intr-adevar in servicii e foarte important pretul si acolo sunt diferente majore – s-a dat exemplu un tuns e mult mai scump in occident decat in Romania. Insa majoritatea firmelor din Romania fac comert – adica cumpara un produs si il vand mai departe cu un adoas …foarte putine fac productie asa cum e cazul dacia, ford….si oricum acolo profitul merge la compania-mama – repectiv renault si ford.

   Thumb up 0
  • Bine ati revenit, d. Canadianu’. Sa vedem cat rezistati inainte de a o lua din nou pe aratura. Si mai slabiti-ma cu stângismele, e plina lumea de utopici d-astia care au dat cu economiile de pamant cand li s-a dat ocazia sa faca lumea fericita.

 20. Sa creasca salariile la 3000 Lei si vor gasi.

  2500RON cu 10 ore pe zi, si de mancare cine ii face? de copii cine se ocupa? transportul cine il plateste? la banii astia mai bine isi creste singur rosia in curte si ia 300RON ajutor social.

  Thumb up 1
 21. Asta cu angajatorii care nu gasesc angajati este deja fumata. Acu punem peste si prostia ca nu gasim angajati pregatiti. Cheia este simpla. Daca nimeni nu stimuleaza pregatirea (adica un salariu decent si un tratament ca atare) nu vom avea nici una, nici alta. Si patronii romani nu prea le au cu economia simpla, cum ar fi cererea si oferta. Cind ceva este rar, trebuie sa dai mai mult – nu sa ai senzatia ca fiecare suta de lei data la salariu inseamna mai putini cirnati acasa. Platesc angajati mai scumpi si ii trateaza bine, opaaa creste productivitatea si nu au nevoie de 20 sclavi. Dar deh, da bine sa cobori din mele si sa racnesti la doi amariti girboviti ca stii ca nu au unde pleca, ca si restul birturilor sunt la fel. S-apoi faptul ca nu exista competitivitate si ca contractele mari se fac altfel decit se cistiga da apa la moara status cuo.

  Thumb up 3
 22. Tulcea nu este un exemplu foarte bun. Industria a fost la pămînt după ’90, cam la sfîrșitul anilor ’90 a mai fost un rînd de disponibilizări, lumea a plecat, care încotro. În plus, sunt firme de crewing care te trimit din Tulcea, unde vrei tu pe bani mult mai mulți.

  Dacă vrei să faci un curs de sudor, tragi cu tunul și nu găsești. Și chiar dacă faci cursul, problema stă în certificările care costă sute de euro. Sincer, nu-i văd bine cu vietnamezii, dacă-i vor chema pînă la urmă, așa s-a întîmplat și-n marinărie, au adus echipaje indiene care au pus pe butuci navele, după care i-au chemat pe români să repare oalele sparte. Mă-ndoiesc că vietnamezii au dat 500 de EUR pe un certificat de sudură 6G Germanischer Lloyd.

  Dar na, e mai ușor să-i faci pe alții putori.

  Thumb up 2
 23. Poate ca Romania are prea multi patroni combinatori.
  Daca vorbesti cu romanasii pe strada vei observa ca multi vor sa plece din tara, sau sa ramana si sa faca o combinatie, afacere, bisnita ceva.

  Cine sa mai vrea sa munceasca daca toti se viseaza patroni ?

  Thumb up 0
 24. Hm,. toata Romania e “contra naturii”, nu numai piata muncii. Am plecat de 20+ de ani, de fiecare data cand ma intorc Romania mi se pare tot mai ciudata. Sant multe domenii care s-au dus la vale. Colac peste pupaza, mai sant si reactiile: “asta e n-avem noroc, maica!” + “noi suntem romani-mereu-aici-stapani!”. Ori drobul de sare ori cu coada pe sus.

  Thumb up 0
 25. Oamenii care viseaza mii de euro salariu de obicei sunt imbecili sau supracalificati pentru piata muncii din romania.
  Salariul mediu in urmatorii 10-20 de ani nu va depasi 700-800 de euro.
  Acum e la 500 si nu va mai depasi 600 in urmatorii 5 ani.

  Daca esti supracalificat si vrei un trai mai bun, fugi in vest.
  Daca stii ca esti imbecil ramai aici si nu-ti face sperante ca vei primi mai mult de 300-350 de euro in urmatorii 5 ani.

  Thumb up 0
 26. Piața muncii este clar distorsionată – doar că distorsiunile pleacă din mai multe părți – eu, de exemplu, îmi caut de lucru de aproape 4 luni și nu am găsit incă nimic – nici măcar un telefon sau o invitatie la interviu. Așa că din partea angajatorilor se promovează mitul că oamenii nu vor să muncească, iar din partea celor care își caută de lucru realitatea este cu totul alta – multă discriminare în recrutare, necorelarea cerințelor cu ofertele, lipsă de onestitate …

  Thumb up 1
  • Daca tu esti specialista in aeronautica iar in Romania nu exista industria asta e clar ca nu vei gasi de munca.
   Exagerez dar intelegi tu ideea.

   Si da, se cauta angajati peste tot. Doar ca unii ori nu vor sa faca reconversie ori n-au capacitatea.

   Thumb up 0
 27. Foarte utile informatiile din cele 2 link-uri, practic raportat la banii pe care-i primeste romanul e cel mai productiv din ue – lucrul asta arata ca problema nu e nicidecum la salariati ci la patronat.

  Thumb up 1
 28. Serios? Acum 12 luni de zile mi s-au oferit 900 RON, net pentru a vinde materiale de constructii in 3 judete. Unde sunt aceste salarii de peste 2500?

  Thumb up 2
  • De unde “bucurie” mai multa daca trebuia sa vinzi materiale ieftine, ieftine, ieftine, ieftine, ieftine cu o valoarea adaugata foarte mica?

   Din tampenia romanilor a iesit o treaba foarte interesanta: Domle, cumparam ce e mai ieftin de la cine e mai ieftin Nu tu criterii de integritate, de performanta, de alea alea… nu, doar ce-i mai ieftin. Ieftin. Ieftin. Ieftin. [LEFT-IN? :D]
   Si vanzarile sunt pe aceleasi principiu: comision mic, venit mic, ia si vinde, taica, ieftin pana iti iese pe ochi. Deci, de unde mai mult, daca toata lumea cere si iti ofera mai putin? Te-ai gandit ca salariul tau (sau comisionul) este “dictat/stabilit” de cei care cumpara de la tine?

   Thumb up 0
 29. Salariile in Romania in general sunt derizorii daca compari cu ce se castiga in afara. Conditiile de ingrijiri medicale de asemenea.

  Parinii mei se roaga de mine sa ma intorc in tara – m-am interesat – cele mai mari salarii sunt un sfert din cat castig eu :( si am slabe sanse la cele mai mari salarii pentru ca ‘nu am experienta pe piata sau in domeniul respectiv ‘

  In acelasi timp preturile la aproape toate produsele sunt la fel sau poate mai mari- cu exceptia produselor locale. Pretul la benzina este enorm. Minunatii nostri conducatori au distrus in mare parte intreprinderile mici si mijlocii care ar fi putut oferi locuri de munca decente. S-au napustit cu amenzi si controale tocmai pe companiile care plateau impozite si salarii si acum se intreaba de ce nu mai primesc bani la buget – de aia- oamenii nu mai vor sa faca nimic pentru ca atunci cand au facut l-i s-a dat in cap cu barbarie si invidie

  Thumb up 1
  • In “afara” unde: in vest, nu? Pentru ca presupun ca nu in cele 75% dintre tarile de pe glob (sau mai multe, dar suntem generosi) in care se traieste mai prost decat in Romania. Sau mult mai prost.

   Ceea ce nu inteleg, totusi: sustineti ca lucrati in “afara”, dar nu intelegeti de ce preturile “produselor locale” romanesti sunt mai mici, de ce preturile produselor de import sunt mai mari sau egale cu cele din tara (presupun) la care va raportati si de ce cheltuielile dvs generale se refera strict la produse. Servicii nu “consumati”?

   Ceea ce disting, totusi, din spusele dvs este ca anumite persoane (multe, putine etc) au inteles ca si angajatorii pot lua linistiti “calea vestului”. Mai ales cei care ar fi putut face ceva si ar fi ridicat Romania mai sus, nu?

   Thumb up 0
 30. Problema nu tine numai de salarii si numarul salariatilor.

  La ce sa se intoarca cineva emigrat de aici ?
  La o tara condusa discretionar de CIUMA ROSIE?
  Sa stie ca daca intra in coliziune cu orice analfabet, vezi cazul Dragnea si ciumegii de ICCJ, este batut pe holurile INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE?
  Sa vina un analfabet economic ca Tariceanu, ca nu mai moare de inima rea in somn sa ne lase, sa ne explice ca nu s-a scumpit benzina cand bonul de la mine din mana zice altceva?
  Sa vina un dement ca ministrul economiei sa spuna cu aroganta ca el are sofer si il doar sub curea de preturi ?
  Sa vina unfost ministru al economiei sa tipe in gura mare ca oul produs in curte nu produce impozit pentru ca e mancat de propietarul gainii pentru subzistenta?
  Sa imi fure banii de pensie ca sa plateasca ei un handicapat mental ca IORDACHE?
  Un profesor universitar de la jsutitie se face ca nu stie sa citeasca o hotarare judecatoreasca sau o decizie a unei entitati internationale?
  Un prost de senator care vrea sa bata cu un alt om in direct la tv?

  Ca sa imi citez prietenii si rudele plecate afara bai mai bine te iau pe tine aici si iti dau eu bani sa iti iei chirie si sa iti gasesti un job decat sa revin si sa isi bata joc de noi nenorocitii de la CIUMA ROSIE.

  Ce e aia sa imi iei pensia viitoare ca sa iti platesti tu animalele ca sa bata oamenii care te apostrofeaza ca esti un dobitoc cu costum care fura si ne vinde tara?

  Ce e aia sa te asociezi cu Ungaria care e in stare de dictatura ?
  Ce e aia sa incepi sa primesti ordine de la rusi prin intermediul ungariei ?

  Toti dam vina pe patroni si pe potentialii angajati dar pe leprele care ne conduc numai da nimeni vina?

  Uitati ca avem taxele la aceste niveluri si se incearca suprataxarea pentru ca astia nu sunt in stare si nu vor sa colecteze 37.5% din TVA?
  Ai 35% din economie la negru dar tu tot pe aia care platesc ii incalti ?

  CIOLOS, mare om mare caracter, anul trecut credea in printesa roz si acum zice ca ii pare rau ca nu a candidat, pai bai nene cand era clar ca PNL are nevoie de o locomotiva tu erai cu garoafele pe piept ca tu nu vrei in afise, lucrurile rele se intampla cand oamenii buni stau deoparte. Il admir in continuarea pentru ce a facut intr-un an ca prim minsitru si il admir si mai mult pentru ceea ce a facut din postura de comisar european dar lipsa de coloana de anul trecut a fost aiurea rau de tot pentru noi.

  Nicusor Dan om evoluat, crescut pe la univeristati straine, a vazut Franta si vine si zice ca el vrea referendum ca sa ramanem ultimii handicapati social din EUROPA, ca homosexualii din tara asta nu au nevoie de protectie sociala si protejarea bunurilor adunate impreuna pe timpul vietii, bai esti copil sau nu iti dai seama de anvergura posturii tale?

  PNL face opozitie de forma si fara fond , a se vedea voturile pe imunitatii and shit

  LA CE SA SE INTOARCA CINEVA AICI ?
  la CIUMA ROSIE?
  nu ms, e mortala

  O sa plecam toti, sa ramana ei cu ei, pe masura ce trece timpul toti cei cu ceva materie cenusie in cap de la frizeri pana la savanti vor pleca, ce ramane e o populatie imbatranita care va vota PSD in continuare.

  VRETI PROGRES VOTATI ALTCEVA INAFARA DE CIUMA ROSIE CARE NE OMOARA DE 25 DE ANI VIITORUL, NERVII SI BANII

  Thumb up 1
 31. In acelasi timp, o stire de ieri vorbea despre descoperirea de catre autoritatile italiene, undeva in Sudul Italiei, a unei enclave de munca in care 30 de romani erau tinuti in regim de sclavie…..sau , acum un an , despre femeile romance abuzate in Sicilia……deci romanii ( sau unii romani) , nu vor sa munceasca pe salarii decente in Romania, si se vand pe nimic afara, acceptand umilintele exilului…..Cum explicati aceste contradictii dle Petreanu? Ce minte intortocheata si ce educatie precara putem avea? …..probabil ca raspunsul sta tot in lipsa educatiei in scoli si in lipsa exemplului dat de elite adevarate!

  Thumb up 0
 32. Dar aceasta este doar agenda/vocea angajatorilor. Ce nu se spune nicaieri este faptul ca legea nu ii obliga sa aiba un fond de garantare a salariilor. Ca uita cu lunile si anii sa isi plateasca salariatii. De aceea sclavia cu contract de munca exista! In tara aceasta sunt oameni care nu si-au luat salariile de peste 10 luni. Dar asta nu spune nimeni. Sapati mai adanc, domnule Petreanu, veti gasi patroni sacali si geambasi de oameni, jucatori de alba neagra care isi angajeaza consilieri fosti colonei ai defunctei securitati pentru a se asigura de “bunul mers” al lucrurilor. Ati avea ce scrie, ce investiga, doar ca nu e rentabil sa urmariti si agenda angajatului roman, el nu are cu se sa finanteze o campanie media. Sunt tribunale in tara unde ar trebui infiintata o sectie doar pentru cazurile privind litigiile banesti ale unor nefericiti care invearca astfel sa isi recupereze banii de la un singur angajator. Ce fac autoritatile, ITM-ul de exemplu? Ce stiu: tin si ei tot agenda angajatorilor.

  Thumb up 1
  • Din ce motive, obiective, ar sta angajatii la un angajator care nu i-a platit de 2-3-4-10 luni?

   Un caz simplu: companiile, ca si persoanele fizice, pot avea probleme cu platile si pot intra in incapacitate de plata.

   Cand Xulescu nu mai are cu ce plati rata sau factura de abonament la telefonul mobil, ce se intampla? E vreun fond de garantare cum ca cei care i-au oferit servicii de telefonie isi vor primi banii?

   Cand Y SRL nu mai are cu ce plati salariile, ce naiba sa se intample? Ii iei lui Y cat ii iei si lui X cand nu si-a platit abonamentul. Adica fix zero. Iar conditiile sunt cam aceleasi (prestari servicii neplatite).

   Desigur, daca intindem povestea pe 10 luni pentru ca [diverse], este o cu totul alta “brublema”.

   Thumb up 0
 33. De vina sunt angajatorii, cu aere de stapani de sclavi din Romanica. Am fost la un interviu la care patronul mi-a spus clar ca prefera sa plateasca 6 luni sau un an un angajat care nu stie nimic decat sa plateasca pe cineva care se pricepe cu bani mai multi. Asta este filosofia de afaceri a peste 90 % a angajatorilor din Romania , si apoi se mira ca nu gasesc angajati. Nu sunt interesati sa-si dezvolte afacerile si sa devina mai mari. Daca castica suficient pentru ei si familiile lor, sa plece in vacante si sa intretina femei usore , le este suficient, nu le trebuie mai mult. Este o problema de filosofie de viata care foarte greu se poate schimba…..

  Thumb up 1
 34. Nu e adevarat ca nu vor romanii sa munceasca. Sunt 2 motive: 1. Angajatorii au pretentii mari iar tinerii habar nu de nimic, abia stiu sa vorbeasca …ce pretentii sa ai? Invatamantul e zob, pregatire , experienta zero, salariu mic..deci nu se leaga un contract in asemenea conditii…..
  2. cei care au expetienta si sunt buni vor sa munceasca dar li se ofera salariu de mizerie …si atunci?

  Thumb up 0
 35. Realitatea e un pic altfel decat situatia prezentata. Da, sunt oameni care efectiv nu vor sa munceasca. Dar mai sunt si oameni care au muncit multi ani pe salarii mizere, in conditii oribile si care s-au saturat. Pai mai bine stai 200 de lei de asistare sociala, decat pe un 900 in conditii grele, cu sefi care tipa la tine si nu te lasa sa iei pauze, nici sa te duci la baie.
  Tineretul nu vrea sa traiasca ce au trait parintii, de asta refuza joburile. De asta pleaca. Ca in strainatate nu numai ca fac mai mult, dar nu ii trateaza nimeni cu spatele. Ca sa dau si un exemplu personal, eu am fost la un moment dat la un interviu si mi s-a propus sa imi dea mai putini bani in mana decat zice pe fluturas “pana invat meserie”. Si cand zic mai putin, ma refer ca voia sa-mi dea 250 de lei pe luna. Pai nu mai bine imi bag picioarele si stau pe asistare sociala in conditiile astea?
  Criza de locuri de munca trebuie rezolvata de la aia de sus in jos, nu invers. De la mentalitatea patronilor si la conditiile de munca, pe urma la aia care nu vor efectiv.

  Thumb up 1
 36. Declarația lui Vosganian viza județul Telorman după cel mai mic numar de angajați.
  Cînd îşi va da seama oare de lucrul ăsta colegul lui din Parlament?!

  Thumb up 0
 37. Romanii nu mai vor sa munceasca pe maruntis. Era si cazul.

  Thumb up 1
 38. pai in principiu, asta fac : https://www.curierulnational.ro/Actualitate/2017-08-13/Romania%2C+cea+mai+parasita+tara+din+lume%2C+dupa+Siria , iar cei ramasi in tara traiesc din banii rudelor plecate. Povestea cu ajutoarele sociale e mai mult praf in ochi, daca s-ar baza cineva doar pe banii aia, ar crapa de foame dupa 4 zile. Cel mult “socialu'” e un fel de a mai rotunji sumele trimise de membrii familiei care lucreaza in Vest, pe sistemul “sunt bani putini, dar ii iau, nu ii dau”

  Thumb up 1
 39. #86

  Eu am avut experienta ca un muncitor forestier care a castigat lunar in medie 3500 lei net timp de 6 luni, sa plece sa culeaga varza in Olanda, cam pe aceeasi bani cand scadea transportul si cazarea, dar pentru o viata “mai mishto”, mai “in civilizatie”, mai mult timp pe Facebook.

  Thumb up 0
 40. Salut, mediul de munca este viciat, nu poti lucra nici daca vrei.
  Am lucrat 9 ani la o multinationala de top, in ultimii doi ani se stricase atmosfera, devenise aberant: de ex : de ce nu am raspuns la mai uri in concediu desi specificasem ca nu am acces la mail plus ca nu era cazul fiind in concediu. Decizii luate peste capul meu desi ma priveau in mod direct: plecasem din bucuresti spre buzau si pe drum am primit mail sa iau 15.000 ron de la bacau si sa ii duc la targu neamt pana seara, desi aveam alt program si era vorba de o distanta considerabila plus riscul transportului de valori.
  Fianaciar eram multumit insa nu mai merita efortul.
  Acum sunt in somaj si ma refac.

  Thumb up 0
 41. Salut. Greșești enorm stimabile, 2500 de lei îi numești salariu?? Având în vedere că prețurile sunt cu 20-30% mai mari în România decât magazinele similare din EE (European Empire), oare cine crezi că dorește să muncească doar pentru supraviețuire?
  Să iei în România sau oriunde apărarea patronatelor, (90% dintre ele), mie personal mi se pare aberație și lipsă de bun simț.
  Mergeți la moaște și biserici, la guru și vrăjitoare, risipiți-vă putinii bani și donați tot ce aveți lor, va fi bine!
  Cu stima!

  Thumb up 0
 42. se pare ca romanului ii este extrem de comod sa traiasca de pe o zi pe alta sau din indemnizatia copilului sau ajutor social. not a problem..

  Thumb up 0