Un sondaj IMAS/Europa FM arată cu câtă încredere în autorități au intrat românii în pandemie

Vreau să vă provoc la o discuție pe marginea unei teme suplimentare din sondajul IMAS/Europa FM, care mie mi se pare că descrie foarte bine vremurile extraordinare pe care le trăim.

Așadar, în acest sondaj, noi am cerut IMAS să testeze opinia populației privind răspunsul autorităților la epidemia de covid-19. IMAS a făcut o listă de 4 afirmații, apoi a cerut respondenților să precizeze dacă sunt de acord sau nu cu afirmațiile respective. E o metodă clasică de evaluare a unor anumite acțiuni.

Au rezultat câteva grafice remarcabile, în opinia mea, mai ales pentru cât de optimistă/pozitivă pare acum evaluarea din urmă cu o lună a acțiunilor autorităților.

O precizare foarte importantă: perioada de realizare a interviurilor pentru acest omnibus este 5-26 martie.

Aș vrea să ne reamintim, pe scurt, ce s-a întâmplat în acest interval – veți observa că unele evenimente ni se par îndepărtate ca într-o altă viață, semn al vitezei cu care evoluează situația.

Așadar:

26 februarie: primul caz de coronavirus al unui cetățean român, în România (un gorjean de 22 de ani care a intrat în contact cu omul de afaceri italian pozitiv).
Pe 5 martie – 6 cazuri confirmate oficial până la această dată. 3 dintre acestea, deja vindecate.
Pe 11 martie sunt suspendate școlile. Avem 47 de cazuri de covid-19.
Pe 14 martie – 123 de cazuri. Este învestit guvernul Orban. Se anunță instituirea stării de urgență.
Pe 16 martie, 168 de cazuri. Este instituită efectiv starea de urgență.
22 martie: primele 3 decese. 433 de cazuri.
26 martie (practic când s-a încheiat perioada de strângere a răspunsurilor la sondajul IMAS): 1029 de cazuri, 22 de morți.

A trecut o săptămână de atunci. Ministrul Sănătății a fost înlocuit, numărul morților a depășit 80, Suceava și alte localități limitrofe sunt în carantină totală, am depășit binișor 2000 de cazuri de covid19, apar demisii de frică în rândul cadrelor medicale. 30 dintre morți sunt doar din Suceava, o proporție ireală, nu?

Și iată răspunsurile:

86,8 la sută dintre cei întrebați sunt de acord cu următoarea afirmație: „ministerul Sănătății desfășoară o campanie eficientă de informare a populației cu privire la măsurile de prevenire și combatere a infecției cu coronavirus”

și

76,2 la sută dintre cei întrebați sunt de acord cu următoarea afirmație: „Autoritățile române iau toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus în România”.

Un grad de încredere/optimism neașteptat, nu?

Click pe poze pentru mărire:

Sau, mai sintetic:

Ce părere aveți? Era încredere în autorități? Era lipsă de informații aproape totală în rândul populației? Era altceva?

Apropo, noi vom menține și în sondajul de luna viitoare această testare, să vedem cum evoluează opinia publicului.

Articol din categoria: MEDIA

16 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    nu mi-e clar care dintre cele doua rezultate este primul si care este ultimul.

    0
    0
  2. Cifrele de incredere-s mari pt că nu au prins demisia ministrului sănătății în plină criza medicala și explozia cazului de la Suceava iar pe termen mediu și lung va scădea și mai mult pe masura ce va veni criza socială, deja în Italia sunt oameni care nu mai au bani de mâncare, crede cineva că românii au fost mai cumpătați și au economisit mai mult pt situații excepționale cum e cea de acum ?

    0
    0
  3. #4 Comentariu nou

    Eu sunt uimit ca au fost oameni care și-au exprimat încrederea in statul roman…wtf?! E suficient sa asculti cateva secvențe din “Republica fantastica” (care, apropo, nu a mai fost upload-ata de pe 16.03.20), sau sa mai ieși din cand in cand din casa, pentru a înțelege cine pe cine întreține si in ce condiții…

    0
    0
  4. #5 Comentariu nou

    Sondajul reprezinta tendinta populatiei de a avea incredere intr-o oarecare masura in autoritati. Chestia nu ma surprinde daca am compara situatia cu statele unde diaspora romaneasca este numeroasa Italia sau Spania. Adica daca acolo nu s-a putut ce pretentii sa avem de la noi isi spun o buna parte din oameni. In acelasi timp oamenii nu au fost informati asupra faptului ca evolutia numarului de cazuri se inscrie pe traiectoria acelor tari, adica problemele de acolo vor veni si la noi.
    O alta chestie de mentionat, ar fi si esantionul cum a fost alcatuit adica masurile alea de carantina i-a si ars la buzunar?!
    Nu in ultimul rand numar ala de oameni care sunt in dezacord e un bazin electoral important pentru a nu fi luat in seama. Sa nu uitam ca dupa 3 saptamani de carantina stricta prin Italia au inceput sa apare problemele financiare si tot ce deriva din ele, ma astept si la noi sa se intample la fel. Atunci sondajul, se va echilibra dar nu cu mult procente de tipul 60-40 in ambele directii..

    0
    0
  5. #6 Comentariu nou

    Unde a fost facut acest sondaj??
    Eu, personal, nu cred in acest rezultat. Ori, poate, se confunda declaratia cu faptul realizat… Ca la declaratii avem guvernanti campioni, la capitolul fapte altfel sta treaba.
    De unde incredere in autoritati? Nu s-a vazut cum au reactionat oamenii? Dupa fiecare declaratie a unui factor de conducere, se mai goleau cateva rafturi de produse din magazine! Cine a trecut prin spitale (sau a avut pe cineva apropiat) cunoaste conditiile de acolo. Deci declaratiile ca sunt pregatiti, avem de toate etc. nu au fundament in realitate si cei mai multi stiu asta! Ei sunt pregatiti dar doctorii, asistentele nu au echipament, manusi, masca etc., desi se stia din ianuarie ca aceasta criza se va extinde…

    Sau poate sunt eu intr-o bula separata, vad numai rau peste tot si sunt carcotas. Dar din bula mea tot se vad politistii sau militarii din strada faca manusi sau masca, vad cifrele (alea neraportate corect) din care rezulta mii de infectati si aproape 90 de morti, acum; aud declaratiile halucinante ale celor din Suceava si nu numai despre realitatea actuala din spitalele romanesti…
    Cum sa ai incredere in autoritati acum? Imi aminteste de ceva … „Noapte si ceata”

    0
    0
  6. #7 Comentariu nou

    Bună ziua,
    E posibil ca percepția să fie pozitivă datorită faptului că multe alte țări au luat aceleași măsuri. În acest moment România se încadrează în plutonul celor care optează pentru carantină, ba chiar pe alocuri este mai restrictivă decât în unele țări vestice.
    Dacă s-ar măsura încrederea în politicieni s-ar putea ca rezultatul să fie altul. De asemenea dacă s-ar măsura percepția publicului asupra persoanelor care au inițiat aceste măsuri, e posibil să nu găsiți politicieni printre persoanele nominalizate, sau să fie jos, la coadă.

    0
    0
  7. #8 Comentariu nou

    Eu cred asa:
    -masurile pentru populatie sunt bune. Sunt respectate intr-o mai mare masura decat ma asteptam
    – nu vad mare lucru despre marirea capacitatii de testare
    – nu vad masurile care impiedica testarea discretionara
    -nu vad sa pateasca nimic manageru de la Suceava
    -masurile pentru marirea capacitatii medicale nu sunt destule. Am auzit ca nu scapam de virusu asta vreo 2 ani. Nu aud nimic de planuri pe termen scurt si mediu – cate spitale fac, cate respiratoare cumpara, etc. Spitalu de campanie militar e putin.

    0
    0
  8. #9 Comentariu nou

    Cred ma mai toti stim cum functioneaza un antivirus:
    1. Full scan + tratare / carantinare aplicatii virusate
    2. Active shield – tot ce intra (aplicatii, web interaction) e scanat si tratat.

    Full scan la populatie nu e posibil. Alternativa a fost sa stam toti in casa.
    Pentru 2 e nevoie sa testezi orice om care intra macar in spital. Nu vad sa se intample asta si nici macar care sunt pasii pentru a ajunge la obiectivul asta.

    0
    0
  9. #10 Comentariu nou

    @plain sight
    Uite coae aici pe ce se bat handicapatii de nivel planetar.
    Franța și SUA se luptă pentru măștile chirurgicale produse de China: Pe pistele aeroporturilor, americanii plătesc cash de trei sau patru ori mai mult
    „E complicat, ne batem 24 de ore din 24” pentru ca măștile să fie livrate, a declarat el.
    http://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23770956-coronavirus-in-lume-franta-sua-masti-chirurgicale-produse-china.htm

    0
    0
  10. #11 Comentariu nou

    Un singur răspuns care să justifice întregul procent de încredere acordat probabil că nu este posibil și nu ar trebui să ne preocupe.
    Dacă ne gândim că oamenii care au încredere în autorități pot fi subiectiv optimiști sau obiectiv realiști atunci verdictul nostru este și el supus subiectivității/obiectivității proprii.

    Autoritățile au acționat și comunicat corect și la timp.
    Ce ar putea face în plus este într-adevar o provocare.
    Problema punerii în aplicare după cum vedem nu prea mai ține de autorități.
    Nu poți face un sistem creat pentru fofilare în urmă cu aprox 60 de ani și perfecționat pe jaf în ultimii 30, să funcționeze pe criterii de eficiență, profesionalism, competență și responsabilitate.
    Acum devin mai evidente vulnerabilitățile sistemului.
    Ar trebui ca cei în drept, desemnați să discearnă și să gestioneze o situație extrem de complexă, să fie extrem de creativi în condiții de stres maxim și să facă să funcționeze ceva ce a fost creat să pară că funcționează. Acest lucru ar putea să fie o veritabilă resetare de sistem imperios necesară.

    În acest context încrederea în autorități este fie o înțelegere matură a limitărilor impuse de sistem (latura realist obiectivă) fie o speranță că scăpăm de ciuma roșie cu Covid-19 pe principiul ”cui pe cui se scoate” (latura optimist subiectivă) sau o combinație a celor două.
    Am exclus alte variante pentru că cei care se îndoiesc se regăsesc în bazinul electoral al ciumei roșii.

    Concluzie:
    Putem considera că rezultatul sondajului este construit pe răspunsuri care reflectă doar atitudinea respondenților nu o analiză amănunțită, iar atitudinea este cea corectă.

    0
    0
  11. #12 Comentariu nou

    Nu stiu cat de relevant e sondajul asta. E ca alea cu intentia de vot care e 0 barat. Una e intentia sau increderea si alta e votul in sine adica buletin stampilat in urna. E o situatie noua pentru toata planeta fiecare isi ia informatiile din alta parte a fost si e multa bulibaseala despre cum se propaga virusu cum sa te feresti nici specialistii nu se pun de acord cat despre memoria colectiva asta e tot mai scurta. Nu mai stie lumea nici cine a candidat la prezidentiale ultima data sau penultima sau cand a fost primul caz de Covid la noi. Se traieste in prezent. Acum comparativ cu ce era p-afara noi stateam bine. Daca nu se faceau greseli unele in decizii altele umane stateam si mai bine. Perceptia e pozitiva ca e comunicarea mai buna cu Arafat in care lumea are incredere desi nu el e element principal. Plus ca deciziile sunt luate de specialisti nu de politicieni ultimii doar le ajusteaza eventual dar trebuie sa ai incredere in ei pentru ca se sta si in legatura cu UE cu OMS deci nu e chiar la plezneala. Ce facem noi fac toti. Castiga cel care face greseli mai putine. Nu poti sa dai vina pe politic de ex pe autoritati ca ala la Suceava a chemat medicii infectati la spital mintind cu ordinul de ministru desi se incearca politizarea fiecarei miscari si greseli meritele niciodata. Sau pe militianu de la Gerota care a facut praf spitalul. Mai exista si raspunderea individuala.

    0
    0
  12. #13 Comentariu nou

    Personal, eu cred ca acest sondaj reflecta starea de spirit la vremea cand a fost facut; autoritatile s-au miscat bine in impunerea de masuri severe dar, in opinia mea, necesare – avem exemple in lume unde acest tip de raspuns a intarziat si care sunt acum consecintele;
    Majoritatea problemelor cu care se confrunta acum cei care gestioneaza aceasta criza nu sunt numai Romanesti, ci universale – in toate tarile exista o lipsa de materiale si articole de protectie, de respiratoare, de locuri in spitale – nu doar in Romania; faptul ca noi nu ne permitem sa ajungem la numere atat de mari ca in alte tari fara a avea o catastrofa nationala, este o consecinta a gestionarii defectuoase a sistemului de sanatate si a minimum de cheltuieli pentru el in ultimii 30 de ani (sa nu uitam ca Romania are unul din cele mai mici nivele de cheltuieli pt. sistemul de sanatate, ca % din PIB)
    Desi in cazul Suceava nu a cazut (inca) tartorul PLL de acolo, dar a fost recunoscuta incompetenta unor protejati si situatia este (mai mult sau mai putin oficial) sub controlul armatei, este un semn bun, in opinia mea; aici mass media a avut un rol important in a impiedica musamalizarea, desi nu sunt de acord cu tot ce se vehiculeaza prin media;
    Revenind la media – am vazut (daca nu ma insel acum doua zile), pe unele posturi (nu dau nume, nu este un atac) mai multe informari de forma „Breaking news – ONU anunta penurie de mancare” – sau similar; acestea in mod sigur nu o sa alevieze frica (istorica) de penurie alimentara, cand magazinele erau goale si coada la carne se tinea pe liste de trei zile; instinctul de prezervare va prima de cele mai multe ori, in fata bunului simt; la fel am vazut si anunturi de forma „toti medicii de la … au demisionat” – in timp ce de fapt „toti medicii” erau „singurul medic” si cateva asistente – acest mod de a improsca noroi peste cei mai dedicati si vulnerabili in acelasi timp, mi se pare de neconceput pentru o presa responsabila si ma face sa ma intreb in ce masura si ei sunt afiliati politic;
    Zi buna va doresc tuturor si multa sanatate.

    0
    0
    • #14 Comentariu nou

      Tocmai am realizat – tartorul PLL – a se citi tartorul PNL – scuze

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      “toti medicii” erau “singurul medic” si cateva asistente – acest mod de a improsca noroi peste cei mai dedicati si vulnerabili in acelasi timp

      Hmm. Sunteti medic, sau v-a luat flama de la masurile patriotarde de a trata epidemia cu imnul pus la megafoane la ora exacta si de a inghesui calatorii in autobuze pentru ca cineva tocmai si-a dat seama c-a ajuns la fundul sacului si nu mai are de unde fura.

      O sa va presupun de buna credinta, adica nu medic, sa va trageti placinta in dreptul dvs, si chiar crezand ceeea ce scrieti.
      Asa ca doar atat va intreb: chiar ati uitat cand vi se cerea spaga in orice spital ati fi intrat doar pentru ca „domnul profesor” sa-si rupa putin timp si sa coboare din inaltele sfere in care se invartea pentru a va trata? Chiar ati uitat cand trebuia sa impingeti cate zece lei in buzunarul asistentelor, ca ele sa va schimbe cearceafurile?
      Chiar credeti ca toata lumea a uitat cand doctorii cereau spaga de la obraz, in loc sa-si vindece pacientii, sau macar sa empatizeze cu cei mai putin norocosi? Iar acum ne batem cu caramida-n piept ca „medici eroi” si aplauze de la balcoane?

      N-am uitat cum m-au tratat medicii INAINTE de pandemie.
      De ce ar trebui sa le plang de mila acum?

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      @Stan – nu, nu am uitat; am intalnit insa medici si un alt fel de „medici” (i-as numi doar purtatori de diploma, de fapt), la fel ca in orice alta profesie; din pacate, am avut cateva intalniri cu sistemul de sanatate din Romania, unele surprinzator de placute, altele insa, sub orice critica.
      Nu, nu sunt medic – mi-as fi dorit insa in aceste zile, sa pot fi in masura de a ajuta mai mult, desi imi iubesc profesia si o practic cu placere de peste 25 de ani;
      Nu sunt luat de flama (cel putin asa sper); dar cred cu tarie ca acesti oameni care se duc zilnic in spitale si trateaza aceste cazuri asa cum pot mai bine, se expun zilnic pericolului de a fi infectati si de a-si infecta famillile si pe cei dragi, ar trebui aplaudati;
      Sunt si exceptii ? Fara indoiala… dar imi place sa cred ca cei mai multi chiar vor sa fie de ajutor si incearca tot ce pot mai bine, cu putinul pe care il au;
      Multa sanatate, si numai bine !

      0
      0