Vodafone România, certificată drept cea mai performantă rețea mobilă

Consumul de conținut on-line în România a crescut exponențial în ultima lună. BRAT estimează, de pildă, “începând cu data de 9 martie 2020, știrile online au înregistrat valori duble de trafic, iar consumul general de informații publicate pe site-uri a crescut cu 54%”. De asemenea, BRAT anticipează că site-urile principale de știri vor înregistra o creștere spectaculoasă de accesări, de la o medie de 1,5 milioane de vizitatori lunar la o medie de 4,5 milioane de utilizatori lunar.

În același timp, a explodat cererea de streaming. La cererea UE, preocupată de congestionarea rețelelor de internet, Netflix a anunțat recent că va reduce unii parametri de trasnmisie pentru a diminua cu 25% traficul de date din rețeaua sa.

În ultima perioadă, eu am început să folosesc din ce în ce mai des rețeaua de date mobile de pe telefon, în loc de wifi, tocmai pentru că am sesizat încetiniri ale vitezei de download/upload wifi. Screentime-ul meu a crescut, de altfel, dramatic în ultima vreme, cum vi s-a întâmplat și vouă, sunt convins. În meseria mea se spune că “nimic nu bate știrile când sunt știri”, și iată că se confirmă încă o dată. Prin 4G văd acum toate conferințele de presă ale autorităților, ascult edițiile speciale Europe FM prin aplicația noastră dedicată și urmăresc jurnalele de știri, de asemenea, oriunde m-aș afla, pe smartphone. Dacă alte lucruri îmi lipsesc acut, măcar informația îmi este accesibilă oricând, oriunde. În plus, calitatea apelurilor de voce este, pentru mine, deosebit de importantă, pentru că mă mai sună colegii de la radio, din când în când, să intru live cu câte un comentariu, și nu se face să ni se întrerupă convorbirea în mijlocul frazei, dă o senzație proastă ascultătorilor.

În acest context vine știrea privind certificarea rețelei mobile Vodafone România drept cea mai performantă rețea mobilă din țara noastră de către auditorul independent umlaut AG (fostul P3 communications). În urma testelor din februarie 2020, Vodafone a înregistrat cel mai mare punctaj din România pentru calitatea și performanța serviciilor sale de date mobile, dar și pentru serviciile de voce mobilă.

Poate sunteți curioși ce presupune un astfel de proces de măsurare și evaluare. Iată, din comunicatul oficial:

Măsurătorile bazate pe testele realizate pe teste de drum au acoperit o distanță rutieră de 8194 km și 24% din populația României.

Măsurătorile bazate pe testele de crowdsourcing au acoperit 95,2% din zonele urbane populate, 49,8% din zonele non-urbane populate, în timp ce dimensiunea totală a suprafeței testate a fost de 113.568 kmp.

În urma măsurătorilor comparative realizate în toate rețelele de telefonie mobilă din România, Vodafone România a înregistrat cel mai mare scor total pentru calitatea și performanța serviciilor sale de date și voce mobile.

Campania de testare a rețelelor s-a desfășurat pe traseul ce a inclus Timișoara, Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Suceava, Iași, Bacău, Buzău, Constanța, București, Râmnicu Vâlcea, Lugoj, Deva, Sebeș, Făgăraș, Codlea, Sighișoara, Luduș, Huedin, Aleșd, Valea lui Mihai, Dej, Vatra Dornei, Flămânzi, Târgu Frumos, Roman, Adjud, Râmnicu Sărat, Slobozia, Hârșova, Lumina, Corbii Mari, precum și pe drumurile rutiere dintre acestea.

Localitățile și drumurile testate au fost selectate independent și aleatoriu de către umlaut AG, fără a le comunica în prealabil operatorilor de telefonie mobilă, pentru a asigura obiectivitatea și acuratețea rezultatelor finale și pentru a reflecta experiența reală a consumatorilor români.

Certificarea Best in Test este un motiv de mândrie pentru Vodafone, mai ales în această perioadă dificilă, în care, după cum spune Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone România, “nevoia de a asigura servicii de comunicații mobile fiabile și de înaltă calitate pentru români nu a fost niciodată mai importantă.”

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Daca tot le faci reclama, ai putea face si lobby pentru VoLte si VoWifi pe iOS.Vodafone au suport pentru serviciile respective doar pe Android. Si nu cred ca suntem putini utilizatori de iPhone in reteaua Vodafone. Orange si Digi ofera serviciile respective pe terminalele Apple.

    Thumb up 0