Treabă nemțească pe malul Elbei

Vara trecută, în călătoria noastră prin Mitteleuropa, etapă de două zile în Dresda, orașul distrus de o furtună de foc declanșată de Aliați la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Centrul istoric a fost reconstruit practic de la zero, dar poți recunoaște ușor părțile originale: sunt negru-tăciune, afumate pentru vecie de incendiul infernal din februarie 1945.

Orașul e frumos ca un bibelou reparat, pus într-o vitrină, cu toate clădirile baroce refăcute la milimetru. Palatul Zwinger, Opera, Frauenkirche, Catedrala Dresdei, Procesiunea Saxonă, Terasa Brühl, toate arată spectaculos, însă cumva artificial, ca o expoziție permanentă de ingeniozitate meșteșugărească.

Închiriem două biciclete și ieșim din centrul istoric, în căutarea orașului localnicilor, nu al turiștilor. Ne învârtim pe străzi pustii, mărginite de blocuri scunde, de două-trei etaje, din care nu se aude nicio bormașină, nici un scandal domestic. Nicăieri, nimic aruncat pe jos, nicio bordură spartă, niciun stâlp strâmb, totul e fie nou, fie proaspăt vopsit, fie inoxidabil. Iată un oraș perfect pentru creaturi cu sânge rece și metabolism lent, mă gândesc.

Mai târziu, revenim pe malul Elbei, unde ne plimbăm pe “balconul Europei”, Terasa Brühl. Un vapor cu zbaturi pleacă, leneș, de la docuri, cu un sunet grav de sirenă. Ne sprijinim de balustradă și facem cu mâna pasagerilor care ne fac cu mâna de pe punte, în genul acela de schimb inutil de saluturi cu niște oameni pe care nu numai că n-o să-i mai vezi niciodată, dar nu-i vezi nici măcar acum, că-s prea departe.

Ne atrage atenția un zdrăngănit care tulbură pacea acestei după-amieze de vară pe Elba. Privim în jos. Vedem un șir lung de garduri, dintr-acelea pe care le folosesc jandarmii la manifestații, și doi nemți care le mută câte juma’ de metru mai încolo. Încercăm să înțelegem de ce, dar nu ne-nțelegem neam. Scot telefonul, filmez. Nemții îmi strigă ceva, eu mă amuz, chiar dacă-s convins că mă-njură.

Dacă pricepe cineva de ce fac nemții ce fac ei, nemțește, în filmarea asta, îl rog să-mi explice și mie:

21 comentarii Adaugă comentariu

 1. par sa le intoarca cu balamalele intr-o directie. poate le pregatesc de ceva petrecere.

  Thumb up 4
 2. le pozitioneaza corect! probabil balamalele trebuie sa fie inspre exterior!

  Thumb up 2
 3. Nu numai că le mută, le și învârt pe partea cealaltă. Probabil le spălaseră și acum le roteau să se usuce uniform.

  Thumb up 14
 4. Se numeste optimizarea procesului de ingarduire.
  Gardurile acelea se leaga intre ele, doar daca sunt in pozitia corecta. Oamenii astia le prearanjeaza, pentru ca ulterior, sa le fie mai usor, cand ingarduiesc locul…

  Comentariu apreciat Thumb up 19
  • “N-are treaba boss”. Odata ce ai intors toate gardurile, au ajuns in aceiasi pozitie “optimizata”.

   Thumb up 0
 5. Ne-am amuzat copios în dimineața asta. Mulțumim. Și noi suntem acum în Leipzig am participat la un târg în cadrul celui de carte de aici și am avut multe momente de contemplare asemănătoare cu ăsta. Cred ca noi latinii nu o sa îi înțelegem niciodată 😂. E amuzant ca poți sa-i destabilizezi dacă le arati ca se poate și altfel sa rezolvi niște probleme. Câteva milioane de romani poate și italieni cred ca ar rezolva “treaba nemțească” 😂

  Thumb up 1
  • Da, am fost si noi in Leipzig la targul de carte. Am fost singura editura din Romania prezenta.
   Si am vazut cum s-au “descurcat” cei de la Ministerul Culturii la acest targ. Romania a fost tara invitata si s-a facut de rusine intr-un mod penibil, pentru ca nu a fost in stare sa respecte conditiile de participare, valabile pentru fiecare expozant. Sa nu mai vorbim despre cum arata standul si ce carti a reusit sa traduca si sa promoveze cu bani publici acest minister… :)

   Dinescu a aparut cu mancare gatita adusa din Romania si cu lautari la stand si nimeni nu s-a gandit sa informeze organizatorii in prealabil. Daca ar fi citit cineva contractul, in care erau specificate toate conditiile de participare, ar fi stiut ca nu este permisa servirea mancarii gatite la stand. Si nici muzica Live.

   Dar na, sunt prosti nemtii ca au reguli pe care le respecta si romanii destepti ca incearca sa se descurce ignorandu-le. In Leipzig insa, nu le-a mers. A venit inspectia sanitara si i-a ridicat maestrului bucatar poet national, podoabele culinare aduse de acasa. :)

   Thumb up 0
 6. Pai se fac si aia ca muncesc, in general orasele germane par ceva artificial din plastic lipsit de imaginatie si bun gust, nu se compara de nici un fel cu Barcelona lui Gaudi sau cu domul din Milano.

  Comentariu apreciat Thumb up 4
  • Cate orașe ati vizitat din Germania?
   Regensburg va spune ceva, de ex? În categoria orașe mari, Berlin, Hamburg, Muenchen, tot din plastic, lipsit de imaginație? :)

   Thumb up 0
  • Am fost in munchen, nuremberg si berlin, singurul nuremberg e ceva mai de doamne-ajuta insa kitsch-os cu turle noi in culori tipatoate rosii si verzi care contrastau puternic cu restul bisericii care se vroia sa arate ca fiind veche si autentica. In rest munchen si berlin sunt extrem de anoste si plictisitoare – prin comune (din cele incadrate ca patrimoniu unesco) din spania, franta sau italia vezi piete mai impresionante decat marienplatz din munchen.

   Thumb up 0
  • Miklos , tu reusesti sa te faci de rahat chiar si atunci cand nu pupi in cur , intr-un fel sau altul , PSD-ul !

   Thumb up 0
  • Iarasi politica….se pare ca am fost alocat activistilor de partid. Prietene cex gusturile nu se discuta – sunt unii carora le place kitsch-ul gen palatele aurii tiganesti….altii apreciaza catedrala din toledo, sau stilul baroc insa cel autentic din praga nicidecum cel kitsch-os reconstruit in germania, exceptand koln unde e singura catedrala autentica importanta care a supravietuit razboiului insa acolo n-am ajuns. Exista si arta contemporana remarcabila – Sagrada Familia care si la ora asta se construieste – insa nu are nici o legatura cu kitsch-ul din germania.

   Thumb up 0
  • @cx – si ca sa vorbim concret – asa-i ca-ti plac foarte mult acoperisul si turlele verzi si rosii (cand am fost eu erau proaspat vopsite)…..mai lipseau doar turnuletele aurii ca sa fie tacamul complet:

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/St._Sebaldus_Church,_Nuremberg

   Thumb up 0
 7. Nu stiu cat de nemteasca-i treaba… Nu au echipament de protectie… si zambesc in timpul programului…

  Thumb up 3
 8. E din categoria ” Cu verdele-n sus! “. Ca in bancul cu pricina…

  Thumb up 0
 9. Cat imi dau eu seama e vorba de simetrie, mai precis de asimetrie. Pare ca una din laturi mai are ceva fata de cealalta, ceva prin care se poate trece un cablu de exemplu. Zic si si io..

  Thumb up 0
 10. Incarca gardurile in camion. Din pacate astazi lipseste soferul camionului…

  Thumb up 3
 11. Probabil le pregăteau pentru un camion din ăsta https://youtu.be/et6ylXqiARg

  Thumb up 0