Păi, dacă trebuie, să vorbim despre căsătoriile între persoane de același sex

Teo are dreptate:

Nu a existat vreo dezbatere serioasă pe tema asta până acum – în nici un caz de la dezincriminarea homosexualității încoace.

Dar povestea cu semnăturile astea care se împotrivesc la nici o cerere, de fapt, au un efect descris în fizica de școaală generală: acțiunea generează reacțiunea.

Comunitatea LGBT din România – oricum mai discretă și mai timidă la noi decât în majoritatea țărilor europene – n-a cerut legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și nici măcar proiectul de lege pentru definirea parteneriatului civil nu l-a susținut prea vizibil. Cred c-ar fi putut face mai mult, dar poate că ei știu mai bine sau au alte priorități. Dar, în ciuda tăcerii lor, cineva crede că trebuie să le răspundă cumva. BOR încearcă (fără să-și asume măcar public inițiativa, oricum secretul lui Polichinelle) soluția facilă pentru a-și opri scăderea de popularitate. Să n-aibă vreo surpriză, acum, c-a frecat clondirul pân-a eliberat duhul. Poate se găsește vreun cuplu gay mai hotărât și rezolvă chestiunea.

În fine, revenind. 3 milioane de semnături pe o prejudecată medievală e un alt mod de a descrie înapoierea României. Eu nu neg nimănui dreptul la opinie, dar asta nu înseamnă că unele opinii nu pot fi greșite – sau de-a binelea ridicole.

Ca să vorbim pe șleau: statul nu poate interzice cetățenilor anumite drepturi în funcție de sex – așa cum nu poate discrimina nici în funcție de religie, rasă etc, are Constituția o listă pe care ne tot facem că n-o pricepem.

Căsătoria conferă partenerilor unele drepturi, dar ele sunt atât de benigne și aproape simbolice pentru restul societății încât e de neînțeles înverșunarea celor care se opun ideii.

Astfel, soții își pot prelua numele (de ce m-ar deranja?), sunt considerați „aparținători” în cazul evenimentelor medicale (adică se pot vizita legal la spital și pot semna când celălalt nu poate, da?) participă la moștenire (iar, de ce m-ar preocupa pe mine asta?) și fac partaj în caz de divorț (pe bune, aici e nenorocirea, sau unde, că nu înțeleg?).

Vorba lui Julius: de ce să discriminăm, de ce să nu afle și homosexualii de ce merită divorțul, oricât ar costa?

Serios, din nou: o să aducă cineva în discuție adopțiile – „păi dacă au dreptul să se căsătorească, de ce n-ar avea dreptul să și adopte”? Răspunsul e că asta-i o cu totul altă temă în care vorbim despre drepturile minorului, chestiune în care există legislație specială (inclusiv la tv, da?) Păstrând proporțiile și admințând șarja de dragul demonstrației, e ca și cum ai crede că dacă e legală căsătoria între persoane de sexe diferite asta înseamnă că e legală și pedofilia, dar numai cu sexe diferite.

În fine: nu poți garanta egalitatea cetățenilor în fața legii și nu poți taxa cetățenii egal, indiferent de sex, doar pentru a-i discrimina apoi la accesul într-una din instituțiile fundamentale ale statului și societății – iar invocarea motivelor „religioase” pentru această discriminare, din partea celor care se opun legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, nu face decât să agraveze problema: România e o țară majoritar creștină, dar nu este o teocrație. Convingerile religioase sunt personale. Când aceste 3 milioane de persoane au semnat pentru a-și impune credințele religioase asupra altora, nu cred că s-au declarat gata să trăiască integral potrivit preceptelor religioase pe care le invocă (citiți cartea lui A.J. Jacobs, Anul în care am trăit după Biblie, pentru o experiență amuzant-revelatoare în acest sens).

Cât despre Liana Stanciu, omul de radio care și-a asumat atât de vehement comunicarea în cazul acestei scrisori fără țintă, Adrian Teleșpan are dreptate: „…am o rugăminte la dumneavoastră. Vă implor, fiţi consecventă. Rugaţi frumos, şi dacă nu merge cu frumosul, impuneţi cu ameninţarea demisiei ca membrii conducerii Magic FM să scoată din playlisturi piesele celor de la Queen, REM, Erasure, Pet Shop Boys, Frankie Goes to Hollywood, Bronski Beat, Boyzone, Savage Garden, Soft Cell, ale lui Elton John, Boy George, George Michael. (Cum o să fie, doamna Stanciu, decembrie fără Last Christmas, ă?), Mika, Rufus Wainwright, etc.”

lianastanciu_tvmania-1024x816

Încă un lucru. Să nu ne îndoim că toate aceste 3 milioane de semnături pot fi replicate în România pentru o sumedenie de alte idei la fel de crețe: desființarea Parlamentului, confiscarea averilor tuturor parlamentarilor și construcția de grădinițe din fondurile astfel create, dublarea pensiilor, salam și țuică gratis la toată lumea, benzină gratis, case gratis, mașini gratis, lăutari gratis.

Hai să facem și un sondaj, dacă tot ați citit până aici:


PS – dacă vreți să citiți mai mult despre povestea cu cuplul de italieni care a impus o hotărâre CEDO în favoarea legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, începeți de aici.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

63 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Opinia mea, asa, printre gene : http://mcscrib.blogspot.ro/2015/10/sex-bible.html

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Comunitatea lgbt nu trebuie sa faca nicio dezbatere pe tema casatoriei si adoptiei. Poate ramane discreta si timida. Este suficient sa vina unu in parlament cu o astfel de propunere si sa se aprobe, eventual tacit. Asa ca preventiv, s-a nascut aceasta initiativa. Nu am semnat pe nicaieri, dar o sustin.
  De ce o sustin? Sustin normalitatea si sunt vehement impotriva adoptiei. Acestia sunt fertili din punct de vedere biologic, dar infertili mental si vor sa adopte copii. Este absolut inacceptabil in opinia mea. Acum sute de ani, daca erai homosexual erai ars pe rug. Apoi a fost si este o perioada a tolerantei cu care sunt absolut de acord. Probabil, in 100 de ani, normalul va fi anormal iar anormalul, normal. Este trist sa nu sesizam cum se forteaza granita normalitatii si a bunului si cum sunt unii complici, de dragul corectului politic, acestor anomali.

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Acum alte cateva sute de ani, erau arse pe rug persoanele fara religie. Inseamna ca azi trebuie sa le discriminam si pe ele?

   Normalitate de care spui tu e un concept idiot. Daca eu sunt roscat si pistruit, deci in minoritate, inseamna ca sunt anormal si trebuie sa mi se interzica si mie niste drepturi?

   Spune-mi te rog cu ce te-ar afecta pe tine casatoria unui cuplu gay? Lasand la o parte conceptul de normalitate, care difera de la om la om.

   0
   0
  • As vrea sa va spun ceva legat de normal si anormal. Sa stiti ca normalul si anormalul sunt foarte bine definite de natura si foarte prost intelese de oameni. Daca e posibil din punct de vedere biologic, e si normal. Biologia nu blocheaza sexul intre membrii de acelasi sex ai unei specii, nici n-ar avea de ce. Din punct de vedere biologic, anormal e sa zbori sau sa respiri sub apa, dar asta nu impiedica specia umana sa faca asta cu mare succes.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Daca stii sa citesti, poftim http://lazypawn.com/capete-stalpi/

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Bogdan,

   Ce drepturi iti sunt interzise daca esti roscat cu pistrui? Sau daca casatoria si adoptia in cuplurile de homosexuali este vazuta normala, zoofilia la vedere ar fi si ea normala? De ce nu s-ar casatori cineva cu un caine, ca sa-i ramana averea? Si de ce n-ar adopta si un copil in donditiile date? O ea, un caine si un copil adoptat. Esti impotriva? Nu esti deschis la minte. Esti ingust.
   Ma puneti sa explic normalitatea dar e ca si cum m-as stradui sa va explic de ce se trece pe culoarea verde la semafor.
   Vedeti voi, acum cativa ani, cand paradele gay erau atacate de galeriile de fotbal, ii faceam in toate felurile pe ultrasi. Pentru ca nu exista ideea de casatorie si adoptie. Vedeam acele parade ca pe ceva inofensiv. Si militam pentru toleranta. Intre timp aceasta idee de casatorie si adoptie ma agaseaza pentru ca nu pot vedea un cuplu gay cu o fetita de mana adoptata impotriva bunului simt, daca aveti suspiciuni cu ceea ce mai inseamna normalitatea.
   Apropo de normalitate. Deja nu stim care mai este normalitatea. Iar in 100 de ani, toate vor fi pe invers.

   0
   0
  • Cainele nu-i o persoana, Shutdown, nu poate avea drept de semnatura ca aparținător la spital, zău așa :)))

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Vlad, eu te urmaresc de ceva timp. Esti un tip inteligent, echilibrat. Tu esti de acord cu casatoriile intre persoanele homosexuale si cu dreptul acestora de a adopta copii? Ar fi misto daca ai putea raspunde exclusiv cu da sau nu.
   Recunosc ca sunt limitat in a intelege drepturile homosexualilor de a se casatori si a adopta copii. In tari civilizate, in tari cu 100 de ani inaintea noastra, homosexualii au aceste drepturi. Din pacate, eu nu pot ajunge sa sar acest gard si sa fiu atat de opend. Tu ce spui, esti de acord cu casatoria si adoptia de copii intre persoane de acelasi sex?

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   @shutdown

   Esti infiorator de ignorant si intolerant. Ce te freaca pe tine grija de preferintele sexuale a doi oameni pe care nu ii cunosti, respectiv dorinta lor de a isi putea lasa in mod legal mostenire chestii (via cununie civila)?

   Si ei ca si tine sunt cetateni ai acestei tari si platesc acelasi taxe.

   Normalitatea nu este stabilita de majoritate sau criterii arbitrare. Daca ar fi asa, uite eu zic sa ti se refuca din drepturile tale civile pentru ca asa am eu chef, asa consuder eu ca e normal. Iti convine? Nu prea cred. Hai, las-o cum a căzut, ca macane.

   0
   0
  • Shutdown, m-ai întrebat două lucruri care nu sunt neapărat legate. La prima întrebare răspunsul este da, dacă e vorba de adulți care fac un gest liber-consimțit. La a doua întrebare ar fi grozav ca răspunsul să poată fi atât de simplu. Înclin să spun mai degrabă nu, pentru că eu cred că un copil care crește cu o mamă și un tată are ceva mai multe șanse să înțeleagă valorile și prioritățile de viață ale fiecărui sex. Mă gândesc la interesul superior al copilului, evident. Dar, vezi, când argumentez așa, vine întrebarea: și copiii din familiile monoparentale? Ei nu sunt defavorizați în comparație cu cei din familii complete, mamă-tată? Iar dacă acceptăm că e perfect legal să crești un copil într-o familie cu o singură mamă sau un singur tată, de ce am avea ceva împortiva familiilor cu două mame sau doi tați, atâta vreme câr aceste familii respectă drepturile copilului, nu-l abuzează, nu-l bat și nu-l exploatează – lucru care se întâmplă din păcate destul de des în familiile heterosexuale, nu?

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Vlad, cred ca ai picat in capcana de doua ori in discutia asta: intai cu „normalul foarte bine definit de natura” (nu e), si apoi cu copiii adoptati de cuplurile gay (scenariu destul de putin verosimil) care cresc fara sa invete stereotipu- ah, „valorile și prioritățile de viață” ale fiecarui sex. Studii recente sugereaza ca nu conteaza.

   0
   0
 3. #12 Comentariu nou

  Pune te rog si un vote option „Not interested” ai putea avea surprize. de ce ar trebui sa`mi pese mie de ce fac 2 oameni pe care nu`i cunosc?

  0
  0
 4. #15 Comentariu nou

  Mika e gay? Ultima data când am citit, nu era nimeni sigur. Se presupunea doar, după stilul lui „camp” (ce-o fi însemnând și aia).

  0
  0
 5. #17 Comentariu nou

  Eu ma întrebăm oare cate voturi am aduna dacă ar fi sa scriem în constituție ca soțul are voie sa își bată nevasta.

  0
  0
 6. #19 Comentariu nou

  Argumentele tale legate de falsele temeri ale celor 3 milioane sunt corecte. Dar cred ca ignori inca un argument irational pe care ei nu prea il rostesc si anume ca homosexualitatea se invata, se dobandeste cumva, se obtine si prin seductia diavolului, iar, daca acceptam acum casatoria homosexualilor ca o normalitate, atunci copiii vor putea fi mai usor atrasi in acest „pacat”. Practic cred ca viziunea celor 3 milioane este ca se pune o stavila impotriva inmultirii homosexualilor prin seductie; ei vor sa fie clar ca homosexualitatea este anormala prin Constitutie si oricine ar fi tentat sa adere la aceste „apucaturi” sa stie ca iese grav din normalitate.
  Si mai este un argument subliminal pe care nu-l listezi: repulsia. Oamenii acestia nu vor sa vada homosexuali „in viu”; nu vor sa se duca la Casa Casatoriilor si sa li se faca greata cand vad cum iese de acolo un cuplu de homosexuali fericiti si care se saruta. Nu vor sa vada homosexuali pe nicaieri sarutandu-se sub pretextul ca sunt casatoriti. Asta vine din frica noastra irationala de tot ce este diferit sau altfel, teama care este cultivata pana la paroxism.

  0
  0
  • #20 Comentariu nou

   Singura metoda prin care poti sti ca homosexualitate se invata e sa fi invatat-o tu insuti. Asadar ai invatat-o?

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Da, pentru ca intotdeauna elimini o situatie daca o interzici…

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   DanC, te-a sedus pana acum diavolul sa faci sex anal sau oral cu un barbat? Dar daca va incerca sa te seduca, ti-e teama ca ar avea izbanda?

   0
   0
 7. #23 Comentariu nou

  Mie mi se pare un exercitiu de putere al BOR, care vrea sa isi flexeze muschii si sa isi arate importanta in ciuda problemelor de imagine si a scaderii increderii populatiei.

  Nu sunt de acord cu acesta initiativa din nici un punct de vedere, si ma ingrijoreaza ideea ca o sa si treaca chestia asta. Pentru ca, daca le iese acesta miscare, la anu ne vom trezi cu petitie pentru interzicerea avorturilor – tema care apare din ce in ce mai des in retorica foarte-credinciosilor.

  0
  0
  • #24 Comentariu nou

   CORECT! Este un exercitiu de putere.Multi prelati ai BOR sunt anchetati pentru fapte penale ECONOMICE.Prea putini bani au fost dati BOR pentru proiectele fara legatura cu nevoile oamenilor si atunci conducerea BOR a preluat o idee din zbor si o foloseste sa sensibilizeze parlamentarii si primarii.

   0
   0
 8. #25 Comentariu nou

  Îți dai seama că inițiativa asta a pornit practic din neant. Vorba ta, nu și-a cerut nimeni din comunitatea LGBT drepturile. Acum stau și mă gândesc, dacă ar ieși unul acum, să delare public că vrea drepturi și chestii, în ce hal ar reacționa toți familiștii? Adică nah, s-au adunat trei milioane for no fuckin reason, dar pentru un scenariu de genul cred că l-ar hăitui pe bietul om cu aghiasmă și cruci.

  0
  0
 9. #26 Comentariu nou

  Problema cu căsătoriile e o chestie de fațadă, marea problemă e că pe unii oameni îi interesează foarte tare ce fac alții în dormitor. Li se pare lor ca e anormal și iar afecta oarecum. Să citești ce comentarii are nwradu la articolul cu același subiect. Oameni care se tem că dacă se legalizează căsătoriile o să le vină copiii acasă cu fisuri anale. Te doare când realizezi cât de înguști la minte sunt unii. Sunt hetero, căsătorit, și cred cu tărie că ce fac eu acasă cu soția, sau cu cine vreau eu să-mi din punct de vedere legal viața e doar treaba mea atâta timp cât nu deranjez pe nimeni. Și nu pot să nu observ o asemănare. În momentul în care pe mine ma interesează de altul îmi pierd dreptul moral la propria intimitate si drepturi.

  0
  0
  • #27 Comentariu nou

   Nimeni nu se opune la ce face omul in dormitor! Problema apare cand ce face in dormitor vrea sa faca si pe strada , adica public. Si daca tot nu pricepeti mai jos cateva linkuri ca sa intelegeti unde s-a ajuns prin alte parti. Iar eu ma opun sa se ajunga acolo. Restul sunt telenovele cu iz de drepturi etc… daddywood.net/archives2014/post052514.html
   rawleatherdaddy.wordpress.com/category/folsom-street-fair/

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   @Marian
   E putin deplasat ce indici cu acele linkuri…acele fapte sunt de competenta politiei…se cheama „ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice” si se pedepseste cu amenda si inchisoare. La fel cum si un cuplu hetero care face aceste lucruri in public poate fi pedepsit.
   Revenind la moralitate si drepturi…cei ce au semnat acea petitie sunt probabil in marea lor majoritate dresati emotional de religie, au semnat ” asa cum spune popa” fiindca religia asta te invata:” crede si nu cerceta”.
   E probabil si placerea celor supusi de a fi indrumati, fara a gandi pentru ei.
   Daca in constitutie e garantat dreptul, adica libertatea de a alege, ei nu isi dau seama ca semnand aceasta petitie de a modifica constitutia, voteaza de fapt o modificare ce obliga, adica impune.
   Prea multa libertate si prea putina carte, pentru unii strica!

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   total fals ce spui, nu intereseaza pe absolut nimeni daca la tine in casa ti-o freci in cacat sau de clanta sau perete, respingerea vine cand va afisati public si impuneti aberatia ca o normalitate.

   0
   0
 10. #30 Comentariu nou

  Eu prefer sa poate fi adoptati copii numai de cupluri femeie/barbat care se afla in normalitate romaneasca. Barbatul sa mearga la birt sa vina acasa sa isi bata nevasta si copilul cel putin odata pe saptamana , daca nu copilul sa le fie luat si dat la altul mai breaz, eventual unu care il mai poate si abuza sexual un pic.

  Acum ps: crd ca ideal pt romania ar fi ca toate fetitele sa fie adoptate numai de cupluri de homosexuali. macar am fi sigur ca nu mai sunt abuzate sexual.

  Stam infiorator de rau la abuzul asupra copiilor nu numai sexual insa , e infiorator ce le facem copiilor nostri , ii pregatim sa devina carne de tun pentu viitori politiceni jmenari

  0
  0
 11. #31 Comentariu nou

  Am inteles ca milioanele astea de semnaturi s-au strans, tiptil-tiptil, in vreo 8 ani.

  Eu cred ca, daca CCR vrea sa bage in seama aceasta cerere ar trebui ca sa ceara semnatarilor sa-si reconfirme pozitia. Nu de alta, dar dupa atatia ani e posibil ca sa mai fi citit unul cate o carte, un ziar, un internet, ceva si sa se mai fi straluminat.
  Sau, doamne-fereste, sa fi iesit din dulap (ca sa zic asa… ) si sa-si fi reconsiderat oarecum punctul de vedere 🙂 .

  0
  0
  • #32 Comentariu nou

   Esti parerist !! Tara geme ….Mai informeaza-te : semnaturile au fost stranse in cateva luni…

   0
   0
 12. #33 Comentariu nou

  In famillile monoparentale de cele mai multe ori parintele incearca sa fie si tata si mama pentro copil si de aceea nu am discuta de faptul ca ar fi defavorizati…What’s next? Legalizam casatoria intre doi oameni de acelasi sex pentru ca ei asa s-au nascut si trebuie sa ii acceptam…Dar asa s-au nascut si pedofilii…astazi acceptam casatoria intre persoane de acelasi sex iar maine va trebui sa acceptam casatoria copiilor nostri cu adulti …ca deh….trebuie sa fim politically correct pana la capat…

  0
  0
  • Pedofilia implică un minor, nu e în nici un fel și deloc asimilabilă relațiilor sexuale liber-consimțite între adulți, termină cu prostiile.

   0
   0
 13. #35 Comentariu nou

  Italia a rezolvat acum vreo 2 saptamani problema. .. Parteneriatul civil este lege…
  Cu restul, de acord.

  0
  0
 14. #37 Comentariu nou

  Este posibila adoptia de catee o persoana necasatorita. Oricand o lesbiana sau un homosexual poate infia un copil.

  0
  0
  • #38 Comentariu nou

   Greșit!
   In Romania un bărbat singur nu poate adopta. O femeie singură da, cu destul de mare greutate.
   Citește legea adopțiilor înainte de a comenta.

   0
   0
 15. #39 Comentariu nou

  Asta cu homosexualii e ca si aia cu refugiatii. Se cere o cota obligatorie? Propaganda pe net la greu. Se gasesc si destui sa puna botul.

  0
  0
 16. Tehnic vorbind casatorii de acelasi sex se pot face si acum doar ca le spunem altfel. Pana la urma casatoria reglementeaza comunitatea legala de bunuri. Mai ganditi-va!

  0
  0
 17. #41 Comentariu nou

  Foarte subțiri contra-argumentele, văd ca respectam o opinie, o semnătura, un vot, doar dacă e intr-un anume sens, care ne convine, care „trebuie”, care e „corect”. Iar acela este bineînțeles cel al „tolerantei”,, „nediscriminării”, umanismului etc. Atât de multă toleranta încât a ajuns sa fie intoleranta cu „intolerantii”, in numele tolerantei. Eu urmăresc de ceva vreme diverse dezbateri sau emisiuni, articole, comentarii, atât din Franța cât si din Germania mai ales si ma îngrozesc când văd aceasta dictatura a corectitudinii politice. Trebuie șters tot ce înseamnă tradiții, educație sau valori morale, ideea de patrie, ne-am, identitate naționala, inclusiv sexuală acum, totul in numele unei tolerante si nediscriminari, care au ajuns deja sa-si impună voința cu pumnul. Următorii pași vor fi impunerea educației sexuale copiilor de clasa I, sa-i învețe puțin ca de fapt nu prea vine ea barza, ca de fapt se poate face si prin alte orificii, ca de fapt oricine cu oricine, ca e normal oricum, dacă ești băiat sau fata nu contează, e ceva tranzitoriu, irelevant, poți (sau va trebui) sa fii „transgender”. Iar eu unul deplâng halul in care a ajuns Civilizația occidentala in acest moment, văd foarte mult dictatura dpdv cultural, ideologic, crearea „omului nou” prin schimbarea completa a sistemului de valori tradițional. Si m-am documentat si eu un pic, sa descopăr ca marxismul n-a murit, doar s-a transformat, devenind unul cultural de asta data.

  0
  0
 18. Draga Vlad, ma bucur ca in sfarsit tema este abordata, desi despre initiativa organizatiilor ce graviteaza in jurul BOR se stie de ceva vreme, mai ales ca aceste organizatii au incercat sa bata toba cat mai tare in societate. Argumentele date de tine tin mai mult de drepturi fundamentale decat de bunul simt – fiecare ar trebui sa poata sa se bucure de aceleasi drepturi ca toti ceilalti. Bunul simt inca nu il avem, asta se vede in numarul mare de semnaturi deja stranse, dar si in vehementa cu care unii concetateni se raporteaza la drepturile comunitatii LGBTI. Exista studii de natura juridica, pentru cine doreste sa citeasca si sa se documenteze, care abordeaza tema casatoriei persoanelor de acelasi sex din perspectiva constitutionala. Noi am tradus de curand din germana un astfel de studiu: http://www.fes.ro/media/publications/pdf/Studie_Wapler_rumaenische_Version.pdf Prevederile constitutionale germane sunt foarte asemanatoare cu cele din Romania, asa ca si rezultatele cercetarii sunt relevante pentru dezbaterea romaneasca. In plus, nu foarte multa lume stie, dar exista deja pe rolul Curtii Constitutionale un caz al unei familii de acelasi sex, un cuplu care s-a casatorit in afara tarii si care lupta sa-i fie recunoscute drepturile si in Romania.

  0
  0
 19. Noi am tradus de curand un studiu din limba germana despre consideratiile de ordin constitutional cu privire la deschiderea casatoriei pentru persoane de acelasi sex. Studiul poate fi citit aici: http://www.fes.ro/media/publications/pdf/Studie_Wapler_rumaenische_Version.pdf.

  Ideea de baza este ca nu discutam aici despre moralitate, ci despre drepturi fundamentale, asa cum sunt ele consfintite in Constitutia Romaniei. Si fiecare dintre noi ar trebui sa se poata bucura de aceleasi drepturi, indiferent de culoarea pielii, etnie, confesiune religioasa sau orientare/identitate sexuala.

  0
  0
 20. #44 Comentariu nou

  BOR ca de obicei bate campii. Statul, condus de politicieni familisti ( vezi secretarele tinere care nu stiu sa faca nimic ) si de moralitate ( vezi numarul de czuri DNA dovedite in care sunt implicati politiceni ), ii tine isonul .

  Pe scurt treaba asta e rezolvabila simplu:
  – doua persoane indiferent de gen sa se poata casatori legal – statul sa spuna asta
  – BOR sa spuna ca le contravine credintei – nu ii putem casatori religios

  Si cu asta basta!

  In rest ramane cum am stabilit :
  – romanii sunt cei mai morali oameni de pe planeta :))
  – romanii sunt cei mai credinciosi :))
  – romanii nu pot dormi de grija altuia ( calul moare de drum lung, prostul de grija altuia )

  Una peste alta as bana pentru un timp religiile si partidele politice in Romania – nu vad vreun castig de pe urma lor 🙂

  0
  0
 21. #45 Comentariu nou

  hai sa lasam poponarii sa se casatoreasca, da’ ce plm facem cu colegii lor din manualul de psihiatrie: pedofilii, zoofilii, exchibitionistii, necrofilii, si toata sleahta lor de devianti?
  de ce nu dam libertate si copiilor sa-si aleaga parteneri, ca doar sunt si ei oameni, nu? aaa, au sub 18 ani si nu pot hotari ei ce vor? pai asta-i discriminare, parintii nici n-ar trebui sa hotarasca pentru ei
  aia de mangaie capre, gaini sau mai stiu eu ce lighioana, lasa-tii domle sa se si casatoreasca cu ele si sa se plimbe pe strada de manutza
  lasati lumea sa umble in curul gol pe strada, de ce sa-i discriminam si sa interzicem exprimarea libera a personalitatii?

  Vlad, sesizezi anormalitatea?
  vad ca sunt pline blogurile cu danf de cacat, jenant pentru tine ca ai ajuns aici….

  0
  0
  • #46 Comentariu nou

   Prietene gore, admir vehemenţa şi cantitatea de energie pe care o depui în vorbele tale înţelepte. Cred că ai avea dreptate, dacă nu ar fi vreo două-trei erori minore şi vreo cinci-şase neadevăruri flagrante în ce scrii.

   Unu, pleci de la ipoteza că homosexualitatea ar fi o deviaţie de interes pentru psihiatri (gravă, cum ar veni). Aici dai cu oiştea-n gard; homosexualitatea a fost, într-adevăr, prezentă în DSM (biblia ştiinţei despre psihic) până în 1973. De atunci încoace, adică de vreo 4 decenii şi ceva, nu mai e. Deci, cum ar veni, ai rămas în urmă cu vreo juma’ de secol (şi aşa fiind, în cazul în care eşti căsătorit, îţi tratezi nevasta cu duşuri reci şi şocuri electrice când are chef de „intimitate”? Că şi „isteria la femei” a fost considerată boală psihică într-o vreme…)

   Doi, între homosexualitate şi restul „deviaţiilor” (şi acesta e un termen depăşit în ştiinţă, da-ţi vorbesc pe limba ta) e o deosebire de esenţă, pe care tu nu o vezi. Se numeşte „consimţământ informat”, e valabil numai între adulţi umani şi e ceea ce face diferenţa între „sex de plăcere” cu o parteneră („parteneră” cel puţin în cazul tău, cred…), o plăcere de o noapte care se termină la micul-dejun, şi „violul de petrecere”, cu o parteneră beată / drogată / adormită, care se termină peste 5-7 ani în funcţie de completul de judecată.

   Trei, copiii sub 18 ani au deja dreptul de a face alegeri. În România vârsta legală pentru consimţământ informat în privinţa activităţii sexuale este de 16 ani. Poate că această vârstă n-ar trebui stipulată în lege, pentru că există tineri care, la 20 de ani, încă nu sunt de fapt suficient de maturi. Dar pentru moment aşa stă treaba: copiii pot alege.

   Patru, nu înţeleg cine te-a numit pe tine (sau pe semnatarii petiţiei) Mare Judecător Şi Executor Excepţional Al Moralei Publice. Ca să ceri interzicerea unor drepturi ale altor oameni, drepturi care pe tine nu te ating în nici un fel ai nevoie de o cantitate de tupeu şi aroganţă indisponibile, din câte-mi dau seama, oamenilor obişnuiţi. Şi nu, argumentul cu „nu vreau să-i văd pe stradă” nu ţine – ai libertatea de a alege altă stradă, altă zi, altă oră, sau de a nu-i băga în seamă. Dar vezi tu, eşti ca baba blocului, cea care ţine socoteala cine vine la cine, cât stă şi dacă fac zgomot sau nu.

   Nu, gore, n-ai dreptul să ceri interzicerea unor drepturi; ai dreptul să ai o opinie, dar asta nu înseamnă că opinia ta e musai corectă sau e musai să fie şi ascultată de alţii.

   Dar tu vrei să fii un mic Dumnezeu, iar ceilalţi să se supună edictelor tale. Ca să te citez, „sesizezi anormalitatea?”

   Nu-mi fac iluzii că pot ajunge la tine, oamenii care nu pot fi convinşi de nimic din ceea ce nu sunt deja convinşi sunt o cauză pierdută. Dar informaţiile despre subiect trebuiau spuse în clar.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   CB (ex-anoni-mus) varsta legala la sex in Ro este 15. In rest ai dreptate 🙂

   0
   0
 22. #48 Comentariu nou

  Consiliul pentru combaterea discriminarii ar trebui sa amendeze aceasta initiativa discriminatorie, care urmareste interzicerea unor drepturi si libertati civice pentru unii cetateni romani.
  Este o initiativa nazista, care – in cazul in care nu este curmata – creeaza precedentul pentru orice alta initiativa cel putin la fel de nazista.
  Ce urmeaza? Semne exterioare speciale pentru anumite categorii de cetateni, gen stele galbene, insigne multicolore, sau poate chiar limitarea dreptului de vot daca nu faci parte din vreun cult oficial / religie?

  0
  0
  • #49 Comentariu nou

   CB (ex-anoni-mus) : Ca sa ne intelegem: comportamentul sexual nu califică pe nimeni la acordarea de drepturi.
   American College of Pediatricians:
   Nimeni nu se naste cu un „gen”. Fiecare persoana se naste cu un sex biologic. Genul (identificarea subiectiva a „sexului social”, masculin ori feminin) este un concept sociologic si psihologic, nu unul obiectiv biologic. Nimeni nu se naste cu intelegere subiectiva asupra identitatii sexuale masculina ori feminina. Aceasta intelegere se dezvolta in timp si, la fel ca si toate celelalte procese de dezvoltare, poate fi distorsionata de impresiile subiective, de relatiile si experientele nefavorabile incepind chiar din anii copilariei. Persoanele care „simt ca apartin sexului opus” ori ca ar fi „undeva la mijoc” nu constituie al treilea sex. Ele ramin, biologic vorbind, barbati si femei.
   Impresia unei persoane ca ar fi altceva decat ce este constituie dovada unei gandiri confuze. Cind un baiat sanatos crede ca este fata, sau cind o fata sanatoasa crede ca este baiat, apare o problema psihologica obiectiva. Aceasta problema exista in mintea si nu in trupul celor in cauza: copiii acestia sufera de „disforie de gen”, o boala a mintii recunoscuta in manualele Asociatiei Americane de Psihiatrie. http://www.acpeds.org/…/posi…/gender-ideology-harms-children .
   In cadrul unui studiu efectuat în Australia au fost prezentate date concrete despre diferențele care există între viața pe care o au persoanele homosexuale în comparație cu cea a celor heterosexuale. Acest studiu, care a fost publicat pe smh.com.au, a fost tradus de ”Alianța Familiilor din România”.
   Homosexualii sunt mai puțin fericiți ori împliniți în viață decât heterosexualii, se confruntă cu mai multe probleme de sănătate și nu sunt la fel de mulțumiți de relațiille lor în comparație cu restul societății. Constatările studiului australian reflectă o discrepanță stridentă între experiențele oamenilor datorată identității lor sexuale. Autorul Raportului, Roger Wilkins, spune că experiențele de viață ale homosexualilor comparate cu ale persoanelor normale sunt asemănătoare cu cele ale persoanelor care suferă de dizabilități, inclusiv dificultăți în abilitatea de a învăța, dureri cronice ori abilitatea limitată de a-și folosi picioarele și mâinile.
   Când se vorbește despre căsătoriile între homosexuali inevitabil în discuție intră și copiii. Pentru că obiectivul lobby-ului LGBT rămâne dreptul cuplurilor gay de a adopta copii.
   Puțini sunt cei care, după ce au fost crescuți de doi tați sau de două mame, ajung, din diverse motive, să-și povestească experiența, anii pe care care i-au trăit privați de absența mamei sau, după caz, a tatălui.
   O astfel de experiență a dorit să o împărtășească lumii și celor care luptă pentru drepturile homosexualilor Dawn Stefanowicz. O tânără din Canada, țară care a legalizat mariajele între homosexuali din 2005, crescută de un cuplu gay. Este autoarea cărții „Out From Under: The Impact of Homosexual Parenting” și una dintre vocile care s-au pronunțat împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex în Statele Unite, denunțând faptul că aceste mariaje erodează drepturile fundamentale ale cetățeanului. http://www.cnsnews.com/…/warning-canada-same-sex-marriage-e…

   0
   0
 23. #50 Comentariu nou

  Casatoria e un act. Fizic, hartie scrisa. Uniunea dintre doi oameni nu se schimba cu treaba scrisa.Nici incolo, nici incoace. Ai niste drepturi minime de a semna niste hartii, de a ramane sarac dupa divort si tot asa. Impresiile particulare nu se aplica general, nici nu ar trebui.
  Cat despre copii, sansele ca el sa fie gay, fiind crescut de gay, sunt egale cu a fi gay dintr-o familie straight: habar nu ai pana nu te prinzi care din paginile revistei par mai uzate.
  Intr-un caz concret, o familie „normala” are 3 copii: unul e gay, ea e lesbiana si a treia fata e casatorita cu-n barbat. Nu controlezi situatiile de tipul asta.
  Iar cand bagi religia in oala doar ca sa-ti demonstrezi un punct personal de vedere…aiaiaiai.

  0
  0
 24. #51 Comentariu nou

  Vezi tu Vlad, Dumnezeu i-a facut (faurit) pe Adam si Eva, nu pe Adam si Petre.

  0
  0
 25. #52 Comentariu nou

  Ceea ce ma supara pe mine este prozelitismul pe care il fac homosexualii si reclama gratuita pe care le-o facem noi.Fiind lucruri intime,hai sa le lasam in intimitate.Exista persoane mai labile,mai usor influentabile care vor deveni o prada usoara pentru aceasta categorie ”ALTFEL”.
  Ma supara ca intreaba cu insistenta un baiat refuzat sau dezamagit de o fata,sau o fata refuzata sau dezamagita de un baiat daca nu cumva i-ar fi mai bine cu o persoana de acelasi sex….

  0
  0
  • #53 Comentariu nou

   Adriana, nu conteaza daca persoana dezamagita este mai usor influentabila. Sentimentele nu pot fi induse/falsificate. Te poti minti, poti incerca sub influenta altor persoane, dar tot ceea ce simti iti va dicta alegerile legate de sex/relatie. Daca nu simti atractie fizica fata de persoane de acelasi sex, nici n-ai sa poti dezvolta o relatie de genul asta. Empatizati putin si-o sa intelegeti.

   0
   0
 26. #54 Comentariu nou

  Cu scuzele de rigoare, aș adăuga la lista de căntăreți, un poet: Walt Whitman. Ne-a făcut ”cunoștință” Moțu Pittiș, acum mai bine de 30 de ani, la Teatrul Bulandra, la Poezia Muzicii Tinere (P.M.T.). Un poet genial, care a devenit apreciat la adevărata valoare, abia după ce a trecut dincolo (și nu, nu a trăit în spațiul carpato-danubiano-pontic!). Un poet care a inspirat acea generație PMT! Un poet a cărui biografie este mult prea vastă pentru a aminti doar de orientarea sa sexuală. Și sunt sigur că lista începută de dumneavoastră poate continua…

  0
  0
 27. #55 Comentariu nou

  este de neinteles pentru mine cum functioneaza atat de agresiv imbecili de tipul lui gore: pe scurt, e ca in bancul cu Dabija – de ce te fute grija?! eu ma pun in situatia inversa: daca ar fi majoritari homosexualii si ei mi-ar fi interzis sa ma fi insurat cu o femeie daca eu aveam chef sa fac asta?
  ce-i tampenia asta? e simplu ca buna ziua: fiecare sa faca ce vrea, sa se casatoreasca cu cine vrea, sa poarte ce haine vrea, sa mearga in ce locuri vrea, sa-si faca ce prieteni vrea, respectand singura limita de a nu deranja pe ceilalti care au alte optiuni

  #45: la cum pui problema, n-ai merita un raspuns. totusi, ateu fiind, ma amuza sa-ti dau unul: „poate n-a mai avut timp sa faca si doi bulangii fiindca L-a trecut diareea”… nu pot fi acuzat de erezie, doar am folosit majuscula la pronumele personal in acuzativ, nu? 🙂

  #46: Adriana, dpdv medical setarile ref la sexualitate se afla in hipotalamus. care e intr-un fel sau altul, nu poti schimba din exterior decat medical, deci nu prin prozelitism

  0
  0
 28. #57 Comentariu nou

  Ma uit si ma minunez ca sa nu zic ca ma crucesc pentru a face pe placul unor cetateni care comenteaza pe aici.

  E greu de crezut ca unii oameni care au acces la internet si la atatea surse de informare sunt atat de obtuzi si malitiosi.

  Mie mi se pare o „actiune” mult prea elaborata si concertata. Unii poate lanseaza aceste atacuri din convingere , insa cred ca exista si ceva barbosi de la divizia IT – Postaci ai BOR.

  Mi se par foarte „profi” anumite abordari si incercari de manipulare si aducere in derizoriu a discutiei :

  a) se sare de la dreptul de casatorie la adotpia copiilor desi n-a fost niciodata adusa in discutie

  b) „destrabalare pe strada” de parca trebuie sa fi casatorit ca sa faci asa ceva

  c) Adam si Eva si Adam si Steve si altele

  Ultima data cand am verificat , Romania era un stat laic si nu ecleziastic. Biserica ar trebui sa-si vada de traditiile obiceiurile si activitatile ei. Pentru cine isi doreste , Biserica poate fi un indrumator insa nu sa-si impuna cu forta vointa asupra tuturor. Nu esti de acord , perfect, nu oficiezi serviciul religios pentru casatorie , nu e nevoie sa mergi mai departe.

  Din pacate nivelul de educatie in Romania este la nivelul la care este.Nivelul de toleranta si empatie este minim in general. Si cum schimbarea cere timp , pana cand se va schimba ceva in educatia si gandirea generatiilor viitoare vom avea rabufniri de genul acesta.

  0
  0
 29. #58 Comentariu nou

  Cei care cred ca homosexualii au ales sa fie asa ar trebui sa raspunda la urmatoarea intrebare: voi cind ati ales sa fiti ‘normali’?

  0
  0
 30. #59 Comentariu nou

  De la început, ca să nu existe confuzii şi discuţii inutile, sunt pro parteneriat civil – căsătorie în faţa legii şi, pentru moment, contra adopţiilor de către cuplurile de acelaşi sex.
  Toată această vehemenţă în interzicerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex porneşte de la o foarte simplă cauză, aproape insesizabilă în mediul online, şi anume că majoritatea covârşitoare a cetăţenilor români consideră căsătoria drept o uniune în faţa lui Dumnezeu. nu o spun eu, o spun statisticile; românii, indiferent de etnie ori confesiune, se consideră şi declară credincioşi. Căsătoria legală, acest contract încheiat între două persoane de care ar trebui să beneficieze toţi cetăţenii români, este privit ca o formalitate, o schimbare a stării civile, o chestie pe care ţi-o cer autorităţile şi care trebuie trecută în CV. În România se spune „avem cununia civilă în ziua x şi ne căsătorim la biserica y în ziua z”.
  De aici ar trebui să se plece şi să fie bine explicat şi evidenţiat acest aspect şi anume că dreptul de a încheia un contract de parteneriat civil nu este acelaşi lucru cu căsătoria aşa cum e definită ea prin dogmele religioase şi cum este înteleasă de cei mai mulţi cetăţeni români.
  Cât despre posibiliatea adoptării de către cuplurile de homosexuali consider că acest drept trebuie să fie acordat abia atunci când vor exista nişte studii solide care să stabilească clar şi fără echivoc cum sau dacă este afectat psihicul copilului adoptat.

  0
  0
  • #60 Comentariu nou

   Îți dai seama că deștepții încă nu au înțeles că petiția de fapt definește „căsătoria” ca fiind între carcase si femeie, nu interzice parteneriatul civil între gay. Cât de penibil să îi vezi pe toți deștepții aici în comentarii cum aberează complet pe lângă subiect. Biserica încearcă să păstreze o diferență între „normalitatea” căsătoriei și deviația parteneriatului între gay. Oamenii normali hetero prin care rasa umana se continuă se căsătoresc. Gay-i devianți se combină în parteneriat. La cat de deștepți vă credeți ar fi trebuit să înțelegeți asta

   0
   0
 31. #61 Comentariu nou

  off topic: când îți instalezi un sistem de vot al comentariilor? mă frigea degetul să dau cu minusul la unele, cu plusul la altele.
  La subiect: mi-a fost copilul internat în spital a avut o problemă (slavă domnului acum e bine, am trecut prin niște șocuri cardio, am îmbătrânit 10 ani în 3 zile, fără glumă). Printre altele i s-au luat niște analize de sânge. M-am prezentat la laboratorul spitalului să ridic rezultatele. -Actele vă rog. -Poftiți buletinul. -Certificatul de naștere al fetiței vă rog. -Păi de ce? -Nu avem voie să dăm informații personale decât APARȚINĂTORILOR. Păi nu vă dați seama din buletinul meu și numele de pe buletinul de analize că sunt ta’su? -Nu avem voie să facem asta, ne pierdem jobul, sorry, veniți cu certificatul de naștere și se rezolvă imediat. Certificatul de naștere era acasă. Distracția m-a costat două ore în trafic.
  Dacă nu ești aparținător în ochii birocrației românești ești zero. Legalizarea unei relații gay este o chestiune de o importanță capitală pentru doi parteneri gay și de importanță fix zero pentru restul lumii. Nu e vorba doar de primitivism, este vorba de răutate, pur și simplu ăia 3 milioane au puțin respect pentru binele celuilalt.

  0
  0
 32. #62 Comentariu nou

  „Ceea ce există deja în tine se află pretutindeni, ceea ce nu există în tine nu se află nicăieri…”

  Da, înţelegem lumea doar în funcţie de ceea ce este în noi – în funcţie de felul în care rezonează cu ceea ce este în noi – iar felul în care rezonăm, ne determină reacţiile. De exemplu, eu nu pot să rezonez cu lumea horror şi am o atitudine defavorabilă faţă de tot ce are legătură cu horror-ul… în schimb, simt că rezonez cu lumea LGBT, deși nu cunosc pe nimeni în viața reală din această categorie – tot ceea ce știu despre ei este din filme și din mass-media.

  Îmi e greu să înţeleg cum relaţiile lor intime ar putea să le dea acele trăiri minunate care se petrec între un bărbat şi o femeie…

  Ştiu, însă, că oricare dintre noi este guvernat de nevoia de iubire și că tot ceea ce face stă sub semnul acestei nevoi, iar iubirea este mult mai mult decât trăirile sexuale… Atâta timp cât nu a existat nimeni care să cunoască reţeta fericirii, fiecare are dreptul să o caute cum poate.

  Nu ştiu ce voi crede mâine, dar astăzi cred cu toată puterea că fiecare are dreptul să-şi caute fericirea pe calea pe care şi-o alege, cu condiția să nu-i lezeze în vreun fel pe ceilalți… bine ar fi ca această cale să fie aleasă cu mult, mult discernământ.

  0
  0
 33. #63 Comentariu nou

  @Vlad, citez : „Daca e posibil din punct de vedere biologic, e si normal. Biologia nu blocheaza sexul intre membrii de acelasi sex ai unei specii, nici n-ar avea de ce. ”
  Asta e un argument riscant si negandit in toate consecintele.
  Nu am probleme cu problema dezbatuta, ma cam lasa rece.
  Dar ce spui tu ca ce functioneaza biologic e si normal… e doar asa , sa iti serveasca teoria. Pnetru ca, de exemplu, si incestul functioneaza biologic ca act, (si nu e obligatorie si procreerea) si relatiile sexuale cu minori, si cu animale, etc.. aici cum functioneaza regula ta ?

  0
  0